28.11.10

- Pass deg for himmelsyken

... sier den kloke mannen min. Og med det mener han ikke at jeg skal være redd for at egoet mitt blir for stort. Det han mener er - litt i samme ånd som Per Fugli - vi må ikke stille så store krev til oss sjøl at bare det beste og perfekte til enhver tid er bra nok. 4. plass, gjenglemte lyspærer som skulle vært levert til resirkulering, leverpostei, IKEA, D, Sinsen, støv i krokene, RIMI ... system som ikke fungerer - alt dette er greit. Burde være greit. For det er jo det at vi hele tiden sikter høyere, ikke sant?

Jeg skulle ønske jeg med hånden på hjertet kunne si:
- Jeg har funnet et system som fungerer.


Men sånn ser altså mønsterhaugen min ut for tiden. Én perm med barnetøy og voksengensere og -jakker, én perm med luer, med votter og med interessante mønsterdiagram, én perm med sjal og sokker. Én perm med mønstre jeg har strikka (bakerst), og én perm med mønstre som egentlig er prioriterte.
Jeg sier egentlig for det er jo ikke sånn det er. Plutselig oppdager jeg er skinnende nytt mønster som jeg bare må strikke ...

Dårlig samvittighet overfor sitt eget ikke-fungerende system er også veldig slitsomt. Så egentlig burde jeg ikke hatt noe system. Så kom jeg på en måte jeg kanskje kunne løse det.
I permen med prioriterte mønstre er det 15 stk. Overkommelig, ikke sant? Så hvis jeg tar ett hver måned framover, kaller de en måned, da kanskje kan jeg komme meg igjennom?
Jeg trekker pusten og gjør et forsøk.
Poenget er å gjøre disse ved siden av de andre skinnende nye.

Og går det ikke så går det ikke. Kanskje jeg bør legge opp alle sammen på en gang? Men det ville vært å strekke seg for langt ...

- - - - - - G o d   f ø r s t e   s ø n d a g   i   a d v e n t - - - - - - 

I dag får en som kommenterer det siste gavedrysset. Kanskje litt urettferdig på en søndag kveld, men sånn er det ;)

43 kommentarer:

 1. Lykke til med strikkingen! Noe blir vel strikket uansett hvilket system du har ;)
  Men du har veldig fine permer for å ha mønstrene dine inni ihverfall ;)

  SvarSlett
 2. Spennende system... Det førte til enda flere prosjekter i ravelry-køen min, menmen... Ønsker deg en riktig fin første søndag i advent :)

  SvarSlett
 3. Godt å høre vi er flere som "plutselig" bare må strikke noe annet enn det som ligger på tur i kø... Noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg ser etter nye mønster når jeghar så mye jeg allerede har lyst å strikke... Likte derfor planen din, og ikke minst at du kaller det for "nedstrikking" - virkelig et ord å adoptere.. Men litt dårlig gjort er det av deg å legge link til så mange nye spennende mønstre.. sukk! Men lykke til med nedstrikkingen, så får vi se om jeg kan få til det samme her..

  SvarSlett
 4. Systemer kommer og går ... men vi strikker nå uansett, ikke sant? Lykke til med planene!

  SvarSlett
 5. Ah, dårlig strikkesamvittighet er et velkjent fenomen. Selv har jeg både møsntrene og garnet klart, men så kom det et nytt mønster svevende, og vips kom det nytt og spennende garn og så rykket de håpefulle stakkarende stadig lengre bak i køen.

  Månedsprosjekter høres ut som en luddig måte å få bukt med situasjonen på.

  Ha en flotters 1.søndag i advent!

  SvarSlett
 6. Oi,oi der pirket du i min dårlige samvittighet. Ikke akkurat med permene, for jeg har scannet alt inn og lagt i mapper på pcen. Og jeg har ikke lagd meg noen prioritetliste....eller forresten det gjorde jeg jo egentlig her om dagen, men jeg kalte den ønskeliste. Der skrev jeg opp alt jeg har LYST til å strikke (inkludert noe til meg selv), men som jeg ikke har fått tid til pga bestillinger.Så da gjennstår det å se om jeg får gjort noe av det da, om jeg klarer å si nei til å strikke ting til andre som jeg egentlig ikke har lyst til å strikke. Akkurat som i resten av livet, kanskje men burde være flinkere til å si nei til ting man EGENTLIG ikke har lyst til å gjøre, og heller gjøre mer av det man har lyst til. Og hvis det dukker opp noe som man har enda mer lyst til, som nytt garn eller mønster.....ja, så er det bare sånn det er.Fullt forståelig for andre strikkegale ihvertfall. Ha en fin adventstid:-)med eller uten et feilfritt system:-)

  SvarSlett
 7. Ditt nye system virker spennende ;) Fin liste over prosjekter. Den vil jo fungere som en bonus-prosjekt-liste siden den skal gå paralellt med andre prosjekter.

  Jeg har full forståelse for at du blir distrahert/lokket av nye mønstre rett som det er. Jeg har det akkurat på samme måte. Og, for å si det slik; jeg tror ikke vi er de eneste. Hvis man ville unngå dette måtte man la være å se seg rundt, lese andres blogger, ikke se i bøker, surfe rundt (på ravelry f.eks.) ... rett og slett lukket øyne og ører og skrudd av hjernen. Og det vil vi vel ikke!

  Ha en fin 1. advent.

  SvarSlett
 8. *knis* ser ut for vi er mange med samme problem, skjønner ikke hvorfor man er så lett å avlede*ler*
  Har nesten samme system, men mine permer er sorte og kjedelige, likte de muntre permene dine:)
  Og jeg tror du la ut lenkene med OVERLEGG for å lede oss ut i fristelse, den genseren du tenker på i februar var jeg lykkelig uvitende om*sukk*
  Det eneste jeg faktisk klarer og overholde, er at jeg strikker aldri med garn jeg ikke liker og så strikker jeg heller aldri noe som jeg ikke har lyst å strikke. Strikkinga er min KOSE hobby og da må jeg jo kose meg også;) Ikke alle i min omkrets som skjønner den, men da får de bare bli sure*ler*
  Ha en strålende advents tid og DU, ikke stress med strikkinga, kos dæ du. Lister og planlegging er kjekt å ha, men "farlig" om vi skulle kun bruke de. Spontanitet er gull

  SvarSlett
 9. God søndag, og lykke til med systemet! Kjenner meg igjen i beskrivelsene dine...vi får trøste oss med at vi iallefall er produktive, om ikke annet!

  SvarSlett
 10. Det verste er jo alle de mønstrene du kommer til å finne i løpet av året og som du ikke har tid til å strikke før i *2012*...
  Jeg synes det er imponerende at du har et system i det hele tatt! Jeg har en kaotisk Ravelry-kø og en mappe med elektroniske mønstre på datamaskina... Det er helt uoverskuelig. De jeg har strikka ligger som små sammenbretta fillelapper i garnskuffen et sted. Alle sidene hver for seg. Nå tenker jeg du fikk bedre samvittighet :> På den annen side har jeg ikke strikka helt like mye som deg. Så det tar litt mindre plass. :) God søndag!

  (Forresten... lista di er jo et bra utgangspunkt for et par uformelle knitalongs, er den ikke?)

  SvarSlett
 11. Jeg har fået en idé til nyt projekt. Huen Golden Autumn er ikke på din liste, men også fra Lucy Seetland. Den MÅ jeg lave. Nu.

  Jeg vil heppe herfra og glæde mig til at se dine færdige projekter.

  Kh Julia

  SvarSlett
 12. Hehe, kjenner meg veldig igjen i ønsket om det perfekte systemet.
  Men med liste over prosjekter og mønstre pent sortert i pene permer, har du kanskje allerede kommet lengre enn du tror?
  Jeg opplever jeg har det bedre av å være bevisst over alle ting jeg klarer og rekker og gleder meg over dem, istedenfor å kaste bort energi på frustrasjon over alt som forbli ugjort.
  Look on the bright side!

  SvarSlett
 13. Jeg er en listeperson, og har en liste med prefererte prosjekter skrevet opp i en liten notisbok jeg har i strikkeeska mi. (Sammen med garnregnskapet, og hundre sider med krusseduller fra sønnen som synes boka var for fin til å skulle ha mange tomme sider.)

  Og så strikker jeg av den lista, men reviderer og skriver ny liste når det blir for mye (eller at det ikke frister lenger).

  Jeg tilstår at jeg er glad i sånne lister, for det verste jeg vet er å felle av, og ikke vite hva som er neste prosjekt. Det blir jeg bare stresset av. (hmmm, pussig trekk) Men vet jo at det er en inspirasjonsliste, ikke en dette-M^Å-strikkes-liste.

  Flotte permer! Jeg har noe av samme system, Unikko i rødt til barn, og Unikko i sort i voksen.

  SvarSlett
 14. Anonym28.11.10

  He he system er bra, kanskje jeg skal gjøre det samme så jeg kan bli ferdig med alle halvprosjektene mine :o)

  SvarSlett
 15. Ikke noe å være beskjemt over detta! Systemet er mange ganger bedre enn mitt;) Det er en perm, hulter til bulter, og en tidskriftsholder.

  Ellers likte jeg lista di veldig godt, du er ambisiøs og veldig mye mer effektiv med pinnene enn meg! Uansett det var ei liste om inneholdt veldig mye fint, og var til inspirasjon til nye prosjekter! Likte særlig Colinelua. Den trur jeg at jeg skal starte på med det første!

  God førjulstid!

  SvarSlett
 16. Det virker jo som en vanntett plan. Skal bli spennende å se alt sammen!
  Og du må da ikke ha dårlig samvittighet fordi det er litt brist i systemet!? Kjør på - impulsmetoden fungerer utmerket!

  SvarSlett
 17. Eg skjønnar frustrasjonen din godt, for eg har det på same måten. Eg har ikkje tal på kor mange gonger eg har laga meg nye system, men likevel forkasta dei for eitt eg trur er betre. Men så viser det seg at deg også berre vert eitt i rekkja av dei mange ubrukelege.

  Men den siste ideen din er genial. Eg trur eg må adoptera det med eitt prosjekt i månaden, så kanskje eg får gjort noko med køen på Ravelry. Om ikkje han vert tom, for det vert han ikkje når det stadig dukkar opp nye freistingar, så vert det i alle fall litt utskifting.

  Og hugs: til sjuande og sist er jo det viktigaste at du kosar deg med det du strikkar. :-)

  SvarSlett
 18. System er ønskelig her også ! Og så skal jeg bli flinkere med å rekke opp de prosjektene som ikke svarte til forventningene framfor å la de ende opp som irritasjonsmomenter som " burde, skulle gjøre ferdig".

  Ha en god adventstid :)

  SvarSlett
 19. God første søndag i advent til deg også!
  Husk at det viktigste er at du har lyst til å strikke. Det er nemlig frustrerende å ikke ha lyst til å strikke når garnlageret roper om å bli brukt opp.....

  SvarSlett
 20. Jeg har forlengst blitt enig med meg selv om at det bare er bra å ha masse sånt man har lyst til å lage en gang - uten å faktisk få det gjort. Hvorfor ikke? Man må jo få drömme, og av og til hender det jo at man kan lage noe som finnes i önskelista!

  Fant deg via Annepålandet, så nå må jeg lese mer - det er vel flott at sånt som Google Reader og Ravelry finnes, så man kan bli frista så til de grader! :D

  SvarSlett
 21. Mange flotte mønster du linkar til her! Lykke til med strikkinga og lista di!

  SvarSlett
 22. Å så mye fint du hadde på lista di! :) Har fått notert ned min egen ønskeliste på Uformelt, den kan heldigvis utøkes ;) Bare skyndte seg å gjøre ferdig de prosjektene man har på pinnene. Om det er noen trøst så har jeg akkurat det samme systemet som deg, venter på det ultimate! God 1 søndag i advent :)

  SvarSlett
 23. Imponerende, jeg har ikke en perm en gang, bare en stabel:) Men lister er jeg glad i, alt fra strikkelister til husarbeidslister... samvittigheten forteller meg at jeg ikk er veldig flink til å følge dem opp:)

  SvarSlett
 24. Oi - kjenner meg igjen her. Tror jeg også må lage meg en streng prioriteringsliste. Kanskje det er et bra nyttårsforsett.

  SvarSlett
 25. Du er nok ikke alene om å ha flere ting på ønskelista, mønstre ferdig utskrevet, for så å finne seg selv dypt oppslukt i enda et nytt prosjekt.... som kom inn fra sidelinjen.

  Ha en flott, ny og kreativ uke!

  SvarSlett
 26. Jeg får akutt dårlig samvittighet og panikkangst av å skrive opp ting jeg vil lage på lister. Sånt dreper alt som ligner motivasjon, på samme måte som tidsfrist eller forventning utenfra.

  Derfor har jeg rett og slett slutta å fortelle folk at jeg strikker til dem, jeg sier nei til bestillinger (eller: venter med å selge skinnet til bjørnen er strikket), og ikke minst: Jeg skriver ikke lister, og oppbevarer oppskrifter der de ellers hører hjemme i systemet. Om systemet er oversiktlig, vil jeg straks finne dem igjen, og ikke minst: Om jeg virkelig har lyst til å lage det, vil jeg også huske det, og glede meg til det.

  Lidenskapen skal dyrkes, ikke kveles eller tøyles. Til det er livet for kort, og ulltøyet på butikken for billig.

  SvarSlett
 27. Jeg synes det er beundringsverdig å ha noe system utover innfallsmetoden sånn i det hele tatt.
  Jeg strikker ting litt sånn etter hva jeg har lyst til, men det blir ofte ego-prosjekter når jeg først setter i gang, merker jeg.
  Kanskje jeg også må ha permer. (I stedet for masse strikkebøker lempet på kjøkkenbordet...)

  SvarSlett
 28. Jeg får rent hakaslepp av ringpermordenen din :-) Mine oppskrifter kom aldri i ringperm så jeg stakk fingeren i jorda og sluttet å printe/ta vare på oppskrifter som krever perm. Ehh... ikke helt sant da, noen blir det likevel.

  Jeg har ikke akkurat skrevne lister, men jeg har mentale lister i garnskapet. Jeg kjøper nemlig inn garn til et spesielt prosjekt, at prosjektene stadig blir satt på vent gjør likevel ikke at jeg finner på å bruke garnet til noe annet. Jeg øver meg faktisk på det å bruke garn jeg har i skapet selv om jeg egentlig hadde en annen plan for det :-) Ja, man skjønner man er litt forvirret i nøtta når man tenker sånn :-)

  Lykke til med strikkinga, gleder meg til å se resultatene.
  Ha en super uke!

  SvarSlett
 29. Dette ligner litt på planen min....
  Men Øverst kommer det nok til å stå:
  Januar: IKKE kjøpe garn/stoff!
  Strikke vest til niåringen....

  I år har eg strikket til nesten bare alle andre enn mine egne barn.... Og det var IKKE planen. Så å ha en plan SKRIFTLIG øverst i haugen ville nok gjøre det enklere å "HUSKE" å strikke bestemte ting i "tillegg" til disse nye fristende, glimrende ideene.....
  Og så er det det skjønne med garn og mønster liggende i poser: De springer ikke avgårde.... ingen stjeler dem! MEN det kan jo hende du må ha et nøste til... for barna har vokst en størrelse eller to fra den tid det var kjøpt inn....

  Ha ein flott uke, klem hk

  SvarSlett
 30. synnøve28.11.10

  Gleder meg til å se de ferdige produktene ;)

  SvarSlett
 31. Jeg strikker mer etter innfalls- og lystprinsippet. Prøver meg av og til på lister, men det skjærer seg hver gang. (Ta f.eks en titt på nyttårsforsettene mine for 2010..) Kjenner jeg blir litt stressa hvis jeg har for mange ufoer, men da bare omklassifiserer jeg dem til dvale, så går det bra:-)

  SvarSlett
 32. Kjenner meg så veldig igjen i innlegget ditt... Enn om vi bare kunne senke skuldrene (og kravene til oss selv!!) og slappe av?

  SvarSlett
 33. @anjathor28.11.10

  System er bra. Fungerende eller ei. ;) Jeg har klart å fullføre 2 prosjekter i dag, og skulle etter planen fortsette på den berømte genseren, men vet du hva? Jeg oppdaget Space-invaders lua til Arne & Carlos og MÅ bare strikke den før jul også. Jeg tør derfor ikke klikke på lenkene til dine 2011-prosjekter nå før etter jul. Tror jeg... ;)

  SvarSlett
 34. Heisan, ser ut som du har bra system i oppskriftene. Har prøvd å sette mitt i permer jeg og, men foreløpig er det bare en med masse sokker, resten er bare rot! Ha en fin første søndag i advent!

  SvarSlett
 35. Skal si du er ambisiøs. Jeg bøyer meg i støvet! Men jeg tviler ikke et øyeblikk på at du får det til. Og takk skal du ha for at du deler gode mønstre med oss. Ravelry er et hav, og jeg har ikke lært meg å navigere helt ennå. Bra at det er noen som har system!

  SvarSlett
 36. Wow - for en liste!

  Systemet med sortering av mønster ser i utgangspunktet fornuftig ut, og permene var fiiine - skal jeg kopiere systemet? Nope - mitt mønsterkaos gror og jeg er lykkelig med det!

  SvarSlett
 37. strikkepanja29.11.10

  Oj! Du er ambisiøs med dine lister :) For min del, så la all mulig systematisering for mye press på prestasjoner. Jeg må rett og slett bare strikke etter innfallsmetoden og gjøre det jeg synes er GØY akkurat nå. Takk for mange fine tips til mønstre!

  SvarSlett
 38. Jeg har også ringperm - men bare én. Er glad i mange av mønstrene du skal strikke neste år, ser fram til å se dine versjoner.
  Mener å huske at du har strikket Deep in the forest-vottene før? Eller ble de rekket opp fordi de ble altfor store? Nydelig mønster i alle fall! Lykke til med gode strikkeambisjoner!

  SvarSlett
 39. Ja det å finne nye mønster og skrive ut oppskrifter går jo raskere enn å strikke ferdig. Finner alltid noe man har lyst til å lage. Permene blir større og flere.Lurt å samle tema i egne permer. Så slipper man å se over andre ting som frister når man leter etter en ting. :)

  SvarSlett
 40. Du har en vis mann, og jeg fikk gjennom lista di enda flere strikkeprosjekt på lista mi.

  Lykke til!

  SvarSlett
 41. I love your project of the month list!

  SvarSlett
 42. Å faktisk ha permar til å ha mønster i er langt meir enn kva eg har, så eg syns du skal vere nøgd. Fine var permane óg, så då er det vel ingen problem?!?

  At ein kan endre på rekkjefølja i strikkekøen er jo den største nødvendigheit... kva skal ein ellers gjere når det perfekte strikketøyet dukkar opp? Igjen...? Og igjen...?!?

  SvarSlett
 43. Skb, og igjen og igjen og igjen!

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...