26.11.10

Kjære Samlaget ...

... tusen takk for den fine boka om votter og vanter skrevet av Annemor Sundbø som dumpa ned i postkassa mi her om dagen. Det er hyggelig at dere sender ut strikkebøker til oss strikkebloggere - for at vi skal snakke om den. Det er sikkert en god investering, og siden jeg har gitt bort alle mine innkjøpte eksemplarer så satte jeg stor pris på å få en ny. Jeg skal heller be svigerfar om å kjøpe en bok om spinning til meg i julepresang.

Og tusen takk Annemor Sundbø for å ha skrevet enda en opplysende bok for oss notorisk strikkeinteresserte. Jeg har omtalt boka di tidligere, men da hadde jeg kjøpt den sjøl. Nå som den er sendt meg gratis blir jeg betydelig mer kritisk, som seg hør og bør. Jeg vil jo ikke fremstå som en rosa blogg heller.

For å ta det positive først. Jeg har savna denne boka. Jeg savner norske strikkebøker som tar for seg strikkingens kulturhistorie, og jeg er veldig glad i de andre bøkene du har skrevet i samme gate. En strikkebok med kildehenvisninger er en skatt i bokhylla mi. Takk for at du gjør det!
Hvis jeg bare skulle sett på mønstrene så var det 11 mønstre jeg umiddelbart har lyst til å strikke, og dét er ganske mange i én bok?
Og så er det det som kalles mønsterbanken - ahhhhh for en skatt. Jeg som er så glad i å strikke mønster, og å lage mine egne sammensetninger, og å få bakgrunnshistorier til det jeg liker å strikke. Mer, mer!

Og så til det som er litt mer kritikkverdig. For - som jeg spurte meg sjøl - er dette en god mønsterbok? Jeg veit ikke hva jeg skal svare til det. Siden jeg av naturlige grunner ikke har hatt tid til å strikke gjennom alle mønstrene, tok jeg et tilfeldig for å se om det fungerte utifra tanken om at i det lille kan man ofte se det store. Så jeg strikka Flørneshunde på s. 105.

Jeg kan vise til 3 direkte feil, 2 ting som er så usikre at jeg ikke skjønner hva du mener, og forslag til 2 ting som kunne vært gjort bedre.
Feil 1: På mansjettdiagrammet har det lurt seg inn en tom linje. Feil 2: Det står i teksten at man skal sette 16 masker på en tråd. I diagrammet er det avtegna 15. Det gjør det litt vanskelig å vite vilke som skal tas av. Feil 3: Det står under tommelkilen at den økes med en vridd lykkje på pinnen. Om ikke annet så burde det vært forklart i innledninga under teknikk hva det betyr. Men det som står på s. 23 er nesten motsatte av det som står i mønsteret. For kilen er vel egentlig å øke ved å plukke opp under, ikke å legge opp nye masker med løkke (Sheas distinksjon, ikke min)?
Uklarhet 1: Det hadde væt greit å få vite hva som skjer med disse 4 maskene som blir til overs på siden av tommelen. Uklarhet 2: Bildet viser at det er flere omg med hvit bunn enn det som står i teksten.
Forslag 1: Det hadde vært veldig praktisk når man skulle lese diagrammene at hver 5. eller 10. maskelinje diagonalt (redigert) vertikalt og horisontalt var uthevet. Særlig i hundemotivet blir det mye telling med en skarp pinne. Forslag 2: Den påminninga som kommer helt på slutten om å snurre tråden bak hver 4. maske i mønsterstrikk, hadde egentlig vært fin å få tidligere; kanskje til og med utheva i en egen boks?

Det er helt urealistisk å få strikkemønstre perfekte. Og om Shea sier i teknikk-delen: Våre forventninger til å lage det perfekte er sikker ikke så sunn. Men dette er jo en mønsterbok, ikke en ren insprasjonsbok, eller en bok for dem som allerede har erfaring med å justere sjøl? Så såpass mange usikkerhetsmomenter på bare ett mønster - som egentlig bare er en mal - syns i hvert fall jeg er litt vel mye. Det er bra jeg er en erfaren strikker og kan overse og finne egne måter å løse uklarheter på.

Dette er pirk, men relevant pirk. Jeg vil ikke ha noen vanskeligheter med å anbefale boka likevel - og ikke minst så håper jeg at jeg ofte vil ta den ut av hylla mi og bli inspirert.
Og så venter jeg på strømpeboka di :)

Hilsen pinneguri

17 kommentarer:

 1. Fin anmeldelse!
  Dejligt med en detaljeret, kompetent og nuanceret anmeldelse.
  Den kan virkelig bruges til at vurdere bogen for os, der ikke har læst den - endnu.
  Mener du virkelig "diagonalt"?
  Internationalt er diagonalt linjen på skrå fra hjørne til hjørne. Linjen oppefra og ned kaldes internationalt for den vertikale linje og den linje, der går fra side til side for den horisontale linje, men måske er det anderledes på norsk.

  SvarSlett
 2. Takk, Ann, og det er retta :)

  SvarSlett
 3. Veldig flott anmeldelse. Slik liker eg. Viser hva som er feil og kanskje hvordan en skulle gjort.

  Spørspålet mitt: Er ikkje mønstrene test strikket? Skjønne meget godt at en ikkje ser sine egne "skrivefeil", men ville tro at andre (som gjerne du) kunne ha påpekt akkurat slike feil som du har funnet.....
  Du har prøve ett mønster, det er jo flere i boka, lurer på om du hadde funnet fler om du hadde sett etter...
  Hadde eg skulle strikket dette, så tror eg at eg hadde gått rett i fella! Eg e så avhengig av oppskriften (ihvertfall på nye ting), for feilen ville vel ha vist igjen på votten?

  Takk igjen og ha ein hærlig helg :)

  SvarSlett
 4. En godt skrevet anmeldelse!

  SvarSlett
 5. Meget informativt!
  Forlagene burde absolutt gjøre det til en vane å sende ut bøker til erfarne strikkere/bloggere for anmeldelse. Da jeg var ung student og journalist i studentavisen, fikk jeg stadig relevante bøker til anmeldelse. Forlagene burde absolutt gjøre det samme med strikkebøker. Men kanskje de ikke tør?

  Måtte humre litt av dine kommentarer til uklarheter i oppskriften. Norske oppskrifter SKAL jo være sånn de, vettu, en kvart side med diagram og i beste fall litt tekst, der man må trikse og fikse litt selv hist og pist. Vi var jo vant til det før - før vi begynte å lese amerikanske oppskrifter der en votteoppskrift fort vekk er 5-6 sider med detaljer, inkl at stoppenål til å feste trådene med står på utstyrslisten. Da kan det jo ikke bli feil. Mer spenning i hverdagen å være norsk strikker! God helg!

  SvarSlett
 6. Anonym26.11.10

  Eg har funne skrivefeil i samme tilsendte boka då eg leste gjennom den, men sjølve oppskriftene har eg ikkje fått tid til å sjå på enno ;)

  No fristar det jo nesten å strikke ALLE vottane, berre for å sjå kor mange uklåre element ein kan finne.. hehe.. Det får bli etter jul! :)

  SvarSlett
 7. Fint med en kvalifisert anmeldelse!

  Mitt forslag til forbedring av strikkebøkene er at mønstrene faktisk teststrikkes før boken går i trykken. Kjære forlag; Hører dere det?

  Men jeg er kanskje uvanlig kravstor?

  SvarSlett
 8. Jeg tenkte på det etter forrige bokanmeldelse, da du spøkte med at du hadde fått boka gratis, at forlagene burde jo sende ut strikkebøker på den måten. Jeg vet ikke helt hvordan jeg ville likt det, men sett fra forlagene sin side ville det nok være lurt. Men som du sier, da blir man jo mer kritisk også. Det er i hvert fall ikke for mye for langt at mønstrene i en oppskriftsbok skal være prøvestrikket!

  SvarSlett
 9. Hoho, en strikkeklassiker som er beryktet for alle feilene er Myk start, flott bok med mye fint, men dessverre et forlag som ikke har gjort jobben sin helt ferdig.

  SvarSlett
 10. Is there errata for Norwegian knitting books?

  SvarSlett
 11. Ved å sende ut boken på denne måten får den jo omtale på godt og vondt. Men forlaget håper nok mest på positiv omtale. De tror kanskje ikke at noen tør å skrive noe annet enn positivt når man har fått den gratis...

  Din omtale er jo et godt eksempel på både "ris og ros". Og dessuten har du forslag til forbedringer. Jeg synes forlagene heller skal sende ut bøker (eller utkast til disse) for gjennomsyn hos populære strikkebloggere (som deg f.eks) før de publiserer bøkene, og fortsatt her en mulighet å ta konstruktive forslag til etterretning.

  Jeg gledet meg til denne boken og bestilte den ganske raskt etter at den ble publisert. Men vet du hva...jeg returnerte den dagen etter.

  Med all respekt for Annemor Sundbø, som har laget mange fine bøker, men her virker det som hun har plukket litt her og der i tidligere bøker (også Terri Shea's Selbuvotter) og satt sammen til en ny bok. For forlagene gjelder å smi mens jernet er varmt og det er så absolutt i vinden med vottebøker akkurat nå.

  Men når det er sagt, og jeg vil ikke være sur og negativ :) så er det er jo mange fine votter i boken...og har man ikke mange vottebøker fra før, så er dette en sikkert en veldig fin bok.

  God helg :)

  SvarSlett
 12. Takk for fin anmeldelse. Det er synd at forlagene ikke gjør jobben sin ordentlig når de gir ut sånne bøker, det har vel kanskje med ressurser å gjøre. Jeg har akkurat kjøpt en bakebok som har irriterende mange teite skrivefeil f.eks. Det virker litt useriøst.
  Men de burde jo ha brukt deg som konsulent på boken! Det hadde vært klokt. En erfaren og selvstendig strikker som tør å være kritisk.
  Altfor mange "anmeldelser" av hobby- og strikkebøker er bare snille, velmenende omtaler. Det virker som folk er for høflige til å si noe kritisk. (nå snakker jeg ikke om bevisstløse bloggere som skryter av stæsj de håper å få mer av!).

  Og ja, norske strikkemønstre har tradisjon for å være slurvete og utelate informasjon. Men det må forfatterne skjerpe seg på, hvis de vil bidra til å holde strikkingen levende. Færre og færre nye strikkere er "født" med masse forkunnskaper eller en mor eller tante å ringe til hvis det er noe de ikke skjønner.

  Takk for at du delte Rhinebeck-videoen forresten, det var koselig å beundre moroa på avstand.

  SvarSlett
 13. Knitnetty, interessant, og befriende :) Det kan være at du har rett også.

  Sjøl har jeg ingen bok som samler votter med dyremotiv og snakker om dem (og som jeg dermed kan få hjelp til når jeg trenger å skrive om motiv) så jeg så fort at den fylte et et hull i bokhylla mi.

  Her kommer det opp, bøker med feil på den ene og andre måten. Etter at jeg begynte å skrive mønstre sjøl har jeg nok blitt mer ydmyk i forhold til det med feil. Selv jeg får jo lest og strikket gjennom mønstre mine ;/

  SvarSlett
 14. Anonym27.11.10

  Flott og konstruktiv anmeldelse. Begynner nesten å bli "farlig" å lese bloggen din, du kommer med så mange bok tips og med måten du skriver på, gjør at jeg blir fristet til å kjøpe. Du gjør lilksom bøkene "levende" :o)

  SvarSlett
 15. Jeg tok en titt på boken idag da jeg var en tur innom Norli -og det er virkelig mye fint der. Men jeg er enig vedr. mønstrene og manglende uthevelser. Jeg er vel ikke helt fornøyd med formatet heller; også av hensyn til lesevennlighet på mønstrene.

  SvarSlett
 16. Åh, så morsomt å finne bloggen din :-) Super anmeldelse i åpent brev til Samlaget her, jeg skjelver dog litt, vet hvor vanskelig det er å ikke overse noe i kontrollen...

  Du har herved fått en ny, nysgjerrig følger :-)

  SvarSlett
 17. Flott anmeldelse!

  Kanskje det også er noe å hente på å sende ut bøkene til mønstererfarne strikkeentusiaster som deg før man sender den i trykken :-)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...