Jeg får stadig høre at det ikke går an å klippe i strikketøy uten å forsterke klippekanten med symaskinsøm først. Så igjen ønsker jeg å vise at det går veldig bra og at sømmen - og strikketøyet - holder seg fint, år etter år med denne metoden. På Shetland kom de aldri gang med bruk av symaskin sånn som vi gjorde i Norge, så der bruker de fortsatt denne metoden - klipping uten symaskin.
Metoden brukes når noe strikkes rundt og skal klippes opp. For eksempel gjelder det kofter, jakker, gensere (til ermehulene og hals foran og bak) og tepper. Den kan brukes både på strikketøy i mange farger eller bare i én farge - for å slippe å strikke fram og tilbake med hva det innebærer av vrangmasker.
Strengt tatt fins det ingen ting denne metoden ikke kan brukes på, hvis man trenger å klippe.
En grunnleggende forutsetning er at det som er strikka, er strikka i ubehandla ull. Det er for eksempel
Rauma Finull, 3-tråda og
Lammeull,
New Zealand Lammeull,
Hillesvåg Ask,
Malsen og Mor Shetland Soft/
Holst Supersoft,
Sandnes Tove og
Peer Gynt,
Sjølingstad 2- og 3-tråda,
Kauni,
Jamieson's of Shetland Spindrift,
Jamieson & Smith 2-ply jumper weight, Nøstebarns garn (den uten silke), Pickles Pure Wool - med andre ord, alt garn som ikke er
Superwash-behandla eller blanda med glatte garnsorter som bambus, silke, merino, alpakka, nylon, kashmer, melkeproteiner og tencel. For å nevne de vanligste blandingene.
Jeg veit noen har hatt gode erfaringer med denne metoden i alpakka også, men jeg anbefaler alltid ubehandla ull.
For å vise hvor enkelt det er har jeg laget enda en billedserie om dette. Du kan også se denne bloggposten fra tidligere om hvor kjapt det er
å klippe opp en barnejakke.
 |
Bilde 1 |
Bilde 1: Teppet er strikka rundt, i flere farger av
Finull og
Kauni, på rundpinner, med en klippekant på 7 masker, 1 vrangmaske, 5 rettmasker, 1 vrangmaske.
Før jeg klipper opp plukker jeg opp maskene i sidekantene og strikker vrangbordene. Dette gjør de ikke på Shetland, og jeg gjør det bare for å slippe å gjøre det til slutt og dra i strikketøyet.
 |
Bilde 2 |
Bilde 2: Med en skarp saks klipper jeg midt i klippekanten - og da uten at det er sydd med symaskin først.
 |
Bilde 3 |
Bilde 3: Se så utrolig vakker den klipte kanten er - ingen masker som rakner og løper sin vei her.
 |
Bilde 4 |
Bilde 4: På dette teppet ønsker jeg et vakkert bånd på baksiden. Sårkantene forsterkes ikke, de bare plasseres uten noe mer dilldall
under pyntebåndet.
 |
Bilde 5 |
Bilde 5: Pyntebåndet har ingen funksjon bortsett fra å være vakre. Det er ulla i teppet som holder kanten sammen. Man kan si båndet beskytter kanten fra å bli stygg. Hadde jeg ikke brukt pyntebånd ville jeg har vendt sårkanten dobbelt som
Ugleteppet på bildet 6.
 |
Bilde 6 |
Bilde 6: Denne kanten er bare klipt opp (uten symaskin), vendt inn og sydd ned med foldesting. Denne kanten er ca 2 år gammel, og er brukt på et teppe som er i daglig bruk om vinteren. Som syntes går det bra uten symaskinsøm.
 |
Bilde 7 |
Bilde 7: I denne barnejakka som er klipt opp er det brukt
heklemetoden - også den uten symaskinsøm.
Jeg holder også 2-3 timers kurs rundt omkring i Norge i dette (med opplukking av masker i sidekantene og heklemetoden), så hvis dere er en interessert i mer informasjon send meg en e-post på theneedlelady@gmail.com
Detta fungerar alldeles utmärkt har själv använt det många gånger.
SvarSlettHvorofr jeg maser så mye om det er at folk fortsatt ikke tror det er mulig. Jeg har mange mennesker å overbevise ennå, kjenner jeg :)
SlettBra du bruker metoden også :D
Jeg er jo en av skeptikerne ;)
SlettMen tror jeg skal prøve denne metoden en gang likevel
-rett og slett fordi jeg blir inspirert av innleggene dine ang. temaet :)
Gjør det, prøv. Passer det deg ikke så er det heldigvis ikke noe du må, det er bare en mulighet :)
SlettFlotte bilder - tipp-topp budskap! (y)
SvarSlettSå himla bra Ann! Dilldall var ett kul ord :)
SvarSlettPlockar du upp för knäppkanten i de aviga maskorna?
Nei, jeg plukker opp i maska ved siden av. Den avige masken på hver side blir liksom ytterkanten på baksiden.
Slettaha :)
SlettIgjen takk for denne lærerike gjennomgangen! Jeg starta dagen med denne prosedyren (i Nøstebarn-garn, det fortjener kanskje også en plass i oversikten din?) og det gikk fint denne gangen også. Kjenner jeg ikke er så keen på å strikke jakker i alpakka lenger, strikketøyet blir alltid liggende lenger umontert når jeg må finne fram maskinen.
SvarSlettOg ja; det er mange skeptikere der ute. Mora mi ble helt målløs da jeg viste henne metoden, men jeg lurer på om jeg klarte å overbevise henne, faktisk :D
Takk for tipset, jeg så jeg hadde glemt Pickles sin Pure Wool også så det er lagt til.
SlettTak for din gennemgang. Har lige et spørgsmål. Vasker du strikketøjet, før du klipper, så at ulden har åbnet sig op først?
SvarSlettHei, jeg har visst ikke sett spørsmålet ditt, håper du ser svaret mitt?
SlettMan trenger ikke å vaske, men det hjelper ofte litt psykisk fordi man veit at ulla tover seg bittelittegrann. Uansett hva du gjør, strikk en prøvelapp på det garnet du skal klippe i, første gangen.
Jeg har klippet i shetlandsgarn før uten forsterkninger, men av en eller annen grunn er jeg fortsatt nervøs for det! Men nå strikker jeg kofter i Rauma 3-tråds og Peer gynt, så da skal jeg prøve igjen :) fint med informative innlegg om klipping!
SvarSlettHei. Held på å strikke heildress til gutfanten i pickles pure wool. Anbefaler du oppklippsmetode også til plagg med daglig slitasje? Plagg som blir dradd i alle retningar? ( 2-åring som vil klare sjølv ;) )
SvarSlettAbsolutt, rein, ubehandla ull klarer til og med det :D Når en voksen mann kan bruke en vest som er klipt uten symaskin på tre steder (foran og armeåpningene) og bruke den år etter år etrer år vil en liten moderne gutt ikke være noen match.
SlettFungerer denne metoden også på kamgarn, f eks Hillesvåg Huldra? Det er jo ren ull, men ganske glatt.
SvarSlettAnkara
SvarSlettVan
Hakkari
Edirne
Yozgat
0F0H
Ankara
SvarSlettBolu
Sakarya
Mersin
Malatya
ZF45TN