23.3.15

Dampet.

Jeg pleier ikke å snakke varm om å dampe strikketøy, men denne gangen gjør jeg et unntak.


Denne barnejakka, Taxi 13, er endelig ferdig, nesten 2 år etter at jeg starta på den i mai '13. Det er ikke verst. Ja, den ser litt voldsom ut som helmønstra i skarpe farger med stor kontrast, men jeg skal bruke den som en opplæringsjakke - om hvordan klippe. Og i akkurat dette tilfelle, dampe.

3-needle bind-off på skuldrene
Først blei kroppen strikka, med klippekant foran, så to klippekanter til ermene, så blei klippekanten foran felt av og jeg la opp ny klippekant til forminga foran og bak. Så alt i alt er det 5 klippekanter, hver på 7 masker, i denne lille jakka.
Og grunnen til at jeg bruker klippekanter er selvfølgelig for å slippe å strikke mønsterstrikk fram og tilbake. Med klippekanter kan jeg strikke rundt.

Når kroppen var ferdig så den litt rar ut, og litt uhåndterlig så det første jeg klippa opp etter å ha felt begge skuldrene med 3-needle bind off, var å klippe opp de to klippekantene til forminga foran og i nakken.

Klippekantene som hjelper til å forme foran og i nakke
Jeg bruker en sløv saks - fordi jeg ikke fant god-saksa mi - og klipte rett av.


De fire klippekantene blei sydd ned med foldesting i samme garnet som jeg hadde strikka med, og ganske løst. Det er krokene i ulla som holder det hele sammen, ikke at den rå kanten absolutt må beskyttes.

Som syntes plukker jeg opp knappekantene og vrangborden i nakken før jeg klipper noe som helst. Her har jeg strikka vrangborder rundt det hele, fram og tilbake, vanligvis deler jeg opp i knappekanter og nakken. Siden jeg likevel skulle plukke opp alt tok jeg det samtidig. Og et lite punkt til det: Foran økte jeg 1 masker på hver side av midmaska i hjørnet på annenhver omgang, i nakken felt jeg 1 maske på hver side av hjørnemaska på annenhver omgang for å forme vrangborden litt samtidig.

Nå er kroppen litt mer håndterlig, og jeg syr i ermene.

 
Som syntes sys de inn på forsiden, og 1 maske fra kroppen tilsvarer omtrent 1 maske i ermet - litt justering må man regne med. Klippekanten for ermet er tydelig, det er ikke klipt over ennå.


Sånn ser ermet og kroppen ut etter at første ermet er sydd i. Og tenk dere at dere ser at klippekanten inne i jakka fortsatt ikke er klipt av.

Nå er alt som skal sys i ferdig, og klippinga kan begynne. Først klippekanten foran.


Uten symaskin klipper jeg midt i kanten. På samme måte som de klippekantene i halsen, vender jeg kanten inn på baksiden og syr den fast med lange foldesting i samme garn som jeg har strikka i. Her har jeg brukt svart garn for å vise at det ikke er så mange sting som skal til for å feste den ned.


Nå er jakka åpen, ermene er sydd inn og det eneste som gjenstår er å gjøre akkurat det samme med klippekantene for ermene.

Klippekanten for det ene ermet, på vrangsida
Jeg har latt noe tråd være igjen fra avfellinga, planen er å bruke denne til å sy ned klippekantene med.


Klipp opp på samme måte som med de andre kantene, selv om du nå klipper fra vrangsida. Vær ekstra forsiktig med ikke å klippe i noe annet.


Det ser ikke særlig pent ut akkurat nå, men det går bra.


Klippekantene blir sydd ned på begge sider av armehullet. Alt er en gjentagelse av tidligere prosesser.  

Og alle kantene er nå sydd ned.


For første gang på mange år opplevde jeg at klippekantene blei pølsete, veldig rund og markerte. Så selv om jeg hadde vaska jakka så jeg at det trengtes noe mer, og jeg dampet alle kantene lett med en vått kjøkkenhåndkle over. Jeg blei veldig fornøyd med resultat - selv om jeg nok ikke vil bruke damping som en vanlig metode videre. Her tror jeg problemet - i den grad det var det - var en blanding av mange sømmer, liten jakke og litt tykkere garn enn jeg pleier å bruke.

1 kommentar:

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...