22.11.10

Hvorfor gamle damer strikker

Nei da, jeg har ikke tusenkronerssvaret på hvorfor gamle damer i TV-serier, i bøker, i tegneserier, strikker. Men kanskje kan det være for å holde hjernen i gang, og ikke i vakum som jeg nevnte for noen dager siden?
BBC melder at Mayo klinikken i USA (alle hjerneforskningsklinikkers mor) er i ferd med å publisere forskning som viser at å holde hjernen aktiv er bedre enn å ikke gjøre det, særlig med tanke på alzheimers.
Eh, ja.

Ett av eksemplene som trekkes fram i BBC-artikkelen er strikking. Jeg fant dessverre ikke forskningsrapporten på nettet så jeg vet ikke om strikking nevnes eksplisitt der, eller om det er hobby generelt. 
En stor svakhet ved forskninga så vidt jeg kan se, er at den er basert på hva folk sjøl kan fortelle de har brukt fritida si til. Altså er det vanskelig å vite om folk som ikke har alzheimer strikker, eller om dem som har alzheimer ikke strikker. Ikke om det er noen direkte sammenheng mellom å utsette alzheimer ved å strikke.

Men vi tenker vårt.

13 kommentarer:

 1. Du har ret i dit sidste forslag.
  Strikning (og alle andre former for kompliceret hjerneaktivitet) kan ikke forhindre Alzheimers, men det kan udstrække den tid, der går med hjernens disorganisation, hvis man får Alzheimers.
  Og mon ikke gamle damer strikker, fordi det skaber ro og orden i hjernen? En slags meditativ tilstand.

  SvarSlett
 2. Godt nytt for oss strikkere iallefall!

  Min mormor strikket fordi de ikke kunne sitte ned uten å måtte gjøre noe fornuftig. Mulig jeg har det litt sånn? Strikketøyet er iallefall med overalt.

  SvarSlett
 3. Uansett er det best å fortsette å strikke, for sikkerhets skyld.

  SvarSlett
 4. Hei!! Min mor er 91. Hun holdt på med håndarbeid helt fram til hun var 90. Hun strikket ikke så mye, pga armene, men hun drev med en slags nupperelle ting, som jeg ikke har peiling på. Og ferdig opptegnede duker. Det siste året har hun blitt redusert, og klarer dermed ikke mer forming. Så jeg ser helt klart en sammenheng!! Så vi får fortsette å strikke eller drive med de tingene som gir oss glede.....Fin ekorn jakke!! Vet du om Elisabeth Zimmermann bøkene fortsatt er å få tak i?? Det prosent systemet ga virkelig mening!! AnneK:-)

  SvarSlett
 5. Min oldemor heklet små brikker da hun var over nitti. Med den tynneste tråden og den minste heklenåla. Hun var ikke i nærheten av Alzheimers, for å si det sånn (og en god del flinkere til å hekle enn jeg noensinne kommer til å bli, selv om jeg har seksti (wow) år igjen å øve meg på).
  Ble plutselig helt optimistisk med tanke på at jeg har seksti år igjen å strikke i, hvis jeg følger oldemors eksempel!

  SvarSlett
 6. Om strikking ikke kan forhindre alzheimers, så tror jeg i det minste at det kan bidra til å holde hjernen vital. Den trenger jo faktisk trening den også! Og da tenker jeg særlig på utfordringer som "hvordan felle 23 jevnt på 354 masker", og utfordringer knyttet til omregning av strikkefasthet. Keeps me going!

  SvarSlett
 7. Monstermønster *rødme* glemte jo at gamle damer strikker fordi det er nødvendig. Det er et godt utgangspunkt, det. Kanskje mange gamle damer (hva er gamle damer? kunne en gammel dame kommentere, please?) vil ha seg frabedt å kalle dette hobby?

  SvarSlett
 8. Om det ikke er godt for alzheimers, så er det iallfall godt for den generelle mentale helsa.

  Hilsen medlem av "Knitting keeps me sane"

  SvarSlett
 9. Tror du har ett poeng, Pinneguri. Min mor strikket mye til oss søsken da vi var små. Men jeg tror ikke hun hadde noen anelse om hva hun skulle bruke en strikkepinne til den siste tiden hun levde. Men å holde hjernen i gang med noe, er nok noe som utsetter prosessen, uansett om det er strikking eller noe helt annet. Vi oppdaget ikke at moren vår hadde alzheimers før etter at min far døde. Det var nok fordi hun ikke lenger hadde noen å vise daglig omsorg for...etter det gikk det bare en vei, raskere enn noen kunne forutse.

  SvarSlett
 10. strikkepanja23.11.10

  Jeg tror ikke noen seriøst har forsket på effekten av å strikke. De undervurderer vel aktiviteten... Jeg tror at det har en positiv effekt på dne mentale helsen fordi det både handler om koordinasjon og problemløsning. Og ikke minst trivsel! :)

  SvarSlett
 11. Koordinasjon, problemløysing, trivsel - og så held det mange ledd rørige. Eg satsar på at standard sokk skal sitte igjen i toppen når mykje anna er borte, så eg kan henge fingrane i noko til siste slutt :o)

  SvarSlett
 12. Hvorfor gamle damer strikker...

  Vel, hvorfor skulle de plutselig slutte å strikke? Jeg har ikke tenkt å slutte å strikke bare fordi jeg blir gammel. :-) Det håper jeg ikke du gjør heller.

  SvarSlett
 13. Helt sant at strikking og håndarbeide generelt er en god form for meditasjon.
  Så om det ikke kan direkte bevises at det hjelper i henhold til Alzheimers, så er det unektelig sunt for kroppen å stresse ned, samt aktivisere hjernen på en positiv måte.

  Takk for påminnelsen!

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...