16.11.10

Norske votter og vanter

Annemor Sundbø har kommet med ny bok denne høsten, Norske votter og vanter - dyremønstre og andre figurar frå norsk strikkearv. Ugitt på nynorsk av Samlaget.


Mange av de som er avbilda og som nå kommer med mønsterbeskrivelse er henta fra fillehaugen hennes (følg lenka hvis du trenger enda flere forslag og enda mer inspirasjon). 


Det er mange mønstre på både votter og vanter, for store og små, skrevet på en tilsyneslatende lettfattelig måte. Og med nordiske dyremotiv som hovedtema; det er mye elg, rein, hund og forskjellige fugler her. 


Boka har også et eget kapittel om grunnteknikker av Terri Shea, forfatteren bak boka Selbuvotter. Ellers er det historier og tolkninger og de ange linjene til å prøve å forstå hvorfor det er så mange dyremotiv i norsk strikking, som er Sundbøs anliggende.


Det har kommet en annen bok med strikkeoppskrifter på votter, i år, Votter og vanter av Kristin Holte og Cathrine Glette. I motsetning til denne er det en bok som tolker tradisjonelle mønstre på en ny måte. Sundbøs bok er helt tradisjonell i at den er som de vottene og vantene vi ville forvente å finne i komoden til farmor.


Jeg anser boka på linje med grunnboka Strikking av Vibeke Lind (1982) og Norske Strikkemønstre av Annichen Sibbern Bøhn (1952) - oppslagsbok og kilde til videre utnyttelse og sammensetning. Eller inspirasjon som det står på vaskeseddelen.
Sjøl faller det meg inn at det må gå an å lage et babytepper med striper av forskjellige dyr hentet fra denne boka?

Og nå tusenkronersspørsmålet, når kommer strømpeboka di, Annemor Sundbø?

9 kommentarer:

 1. Ikke prøv deg;-) jeg har allerede bestilt ei luebok av henne! (Eksempler fra luesamlinga i bloggen min akkurat nå.)

  Det jeg liker best med bøkene hennes er at hun oppfordrer til å skape videre ut fra plaggene og mønstrene hun har funnet i fillehaugen, så et teppe med dyremotiver, er helt i hennes ånd. Gleder meg til å se.

  SvarSlett
 2. Det er så sant som det er sagt, Judith, det er en så flott egenskap hos designere! Jeg *hater* gnitne designere ... (unnskyld alle gnitne deignere!). Det jeg prøver å si er at hun er veldig generøs, også som designer, elller forfatter i denne sammenhengen.
  Og så hadde jeg ebstemt meg for at første innlegg i denne tråden skulle få et gavedryss. Det er helt umulig å velge kommentar basert på noe som helst sk objektivt. Og det passer jo også bra, Judith, for du er jo så flink til å kommentere også :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes boka er flott. Som du sier, en slags fortsettelse på Annichen Sibberns bok. Jeg har den andre votteboka du nevner også, og det er vel ikke så mange av modellene i noen av bøkene jeg kommer til å strikke, men det er flott inspirasjon. Det er jo sånn det har foregått i tidligere tider også, man blir inspirert av andres arbeider og bygger videre på det. Hurra for norske bøker - midt oppi alt det internasjonale (les amerikanske)!
  Anbefaler alle en titt på lueinnlegget i Judiths blogg også!

  SvarSlett
 4. Trur dette blir julegåva til svigermor i år. Eg har introdusert henne for Muffin sine mønstre, og også kopiert nokre mønstre frå Sibbern Bøhn si bok til henne. Denne her må bli midt i blinken!

  SvarSlett
 5. Et godt boktips! Og så synes jeg også at ideen din om et teppe med dyremotiver er strålende. Strikk ivei!

  SvarSlett
 6. Hva med gavedryss over 6.kommentar?

  (Høhøh)

  Jeg hadde gleden av å få et lite miniforedrag av Sundbø da hun introduserte Lisa Ann Auerbach (politisk strikker, anbefales å ta en titt innom siden) i Kristiansand for noen år siden.

  http://stealthissweater.blogspot.com/

  SvarSlett
 7. Jeg er en storstrikker av votter, og har (alt for) mange vottebøker. Denne derimot har jeg ikke, så takk for tipset! Må nok legge den til i ønskelisten!

  SvarSlett
 8. Den skal jeg ønske meg til jul :)

  SvarSlett
 9. Anonym18.11.10

  Det er mykje gavedryss hos deg for tida.. Ser at eg er rett og slett for dårleg på å kommentere ;)

  Bøker med mønster som kan brukast til meir enn ein ting er supert! :)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...