27.11.10

Her går det bare nedover ...

North Ronaldsay
Jeg veit ikke hvorfor jeg føler et stort behov for å unnskylde meg, men det gjør jeg. Altså, dette er en garn- og strikkeblogg og skal fortsette å være det. Det er bare fordi det er noe strikkerelatert helt på slutten av dette innlegget at jeg åpner med ull.
Unnskyldning over.

Og ja, ull er noe annet enn garn. Ull, det er sånt hår som sauene har. Garn, det er sånt man kjøper i butikken. Mellom der er det noe som heter spinning. Og det fins folk som er opptatt av det der. Og i det siste har de klart å få meg interessert også.

Det begynte med en håndtein for to-tre år siden. Heldigvis en veldig dårlig en, fra Husfliden. Hvis du egentlig ikke er særlig interessert i spinning anbefales du Husflidens håndtein på det varmeste. Den er tung, ubalansert, og klumpete. Det er veldig vanskelig å lære seg å spinne på den. Et godt kjøp for oss spinnetvilere.

Spunnet ull. Mitt!
Men så lurte hkangora meg til å kjøpe en litt bedre tein. Under tvil prøvde jeg den. Fortsatt ikke helt det store. Det tar jo så innmari lang tid å lage seg et par meter med garn. Jeg vil strikke, jeg!

Dessverre spurte Tante Ull meg om å kjøpe med en liten Bosworth-tein til henne da jeg var i USA. Og det er helt sant det jeg sier nå, de har tre størrelser og siden jeg ikke visste hvilken av de små hun ville ha måtte jeg kjøpe to.
To. En til henne. En til meg. Sukk. Det var den som skulle til for at spinning likevel skulle bli noe også jeg interesserte meg for; den snurra og snurra og snurra, og å spinne ull til tråd gikk rimelig kjapt sammenligna med det jeg hadde prøvd før. (Er du interessert i å vite mer om forskjellige håndteiner anbefales Silja og Mariannes podcast om emnet.)

Men jeg vil jo strikke!
- Så kanskje jeg heller skulle kjøpe meg en rokk? Da går det litt raskere å få seg garn.

Mitt første garnnøste
For det er garn som fortsatt er interessant. Og så fikk jeg hjelp igjen, av Tante Ull (mistenkelig ...), og for et par uker siden sto I. på døra mi med en rokk. En polsk Kromski Symphony. Det var bare å sette seg til og spinne den ulla hun la med til meg. Ull fra sauen på North Ronaldsay, den nordligste av Orkenøyene.

Bildet på venstre side viser det først garnnøstet mitt. Eh, garnnøste? Vel, det er 2-tråda spunnet ull. Eh, spunnet ... Joda, det er spunnet, med steder der det ikke er så vel spunnet (mye ull, lite tråd), og så er det tvunnet. Eh, tvunnet ... ? Ja, vi sier det, vi ;)

Men jeg er ikke meg om jeg ikke hadde noe jeg kunne strikke av garnet. Jeg hadde en babylue i den prioriterte mappa mi (den mappa der jeg legger mønstre jeg egentlig mener å strikke på aller først). Superenkel, og så tenkte jeg: En babylue strikket av håndspunnet garn, det må vel være toppen av romantikk? Den veier 48 gram - og jeg har fortsatt 50 gram igjen av nøstet mitt.
Dessverre står det ikke hvem som har laget oppskriften eller hvor jeg har funnet den, så jeg kan ikke lenke og dele den med dere :(

I det siste har jeg lurt på om jeg kanskje får mannen min med på å reise til Orkenøyene i sommer ...?

18 kommentarer:

 1. Hm....... skummelt. Ser ut som det går en spinnetrend over landet. tror vi må skylde på Silja og Marianne.

  Men ble jo litt lettet da jeg så den søte barnelua på slutten av innlegget. Silja og Marianne pleier jo å si at de ikke nødvendigvis strikker av det flott garnet de spinner.

  Så........... spinn gjerne i vei ( nei jeg vil ikke prøve, vil ikke prøve, vil ikke...............) men jeg håper du viser oss lekre strikkeprosjekt av eget eller andres garn videre.

  SvarSlett
 2. Det er utrolig hvor lettpåvirkelige vi er. Jeg kjenner trangen til å kjøpe meg en håndtein komme snikende....
  Så jeg lurer på om jeg må slutte å høre på Ullstund :-)

  SvarSlett
 3. Ja sånn kan det gå....ikke smitt det over på meg! Er veldig svak for det meste som har med garn å gjøre....

  Men gratulerer med ditt første egenspunnet nøst og for en søt lue :)

  Gleder meg på å se mere!

  Ha en fortsatt god helg!

  SvarSlett
 4. jeg har en kromski(alle polakker må jo ha det,de blir desuten laget i hjemmebyen min)men desverre så lager jeg elendig "effekt" garn med den,bøyer meg i støvet for deg som kan lage "brukant" garn

  SvarSlett
 5. Morro å lese; og uansett har du bare skaffet deg enda en måte å få garn på :)
  Orkenøyene er et feriemål også her i huset; spørsmålet er om man skal våge seg på å fly kråke direkte fra Bergen, eller velge husfruens definisjon av trygg reise; nemlig "ordentlig "fly til Aberdeen og så en "liten" båttur til Kirkwall.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Google translate does weird things so second attempt here

  thrilled for you that you have taken this up -- I am sure it will bring you even more hours (WHERE DO YOU FIND THEM) of yarn happiness!!

  SvarSlett
 8. Anonym28.11.10

  Velkommen til "the dark side" he he, nå blir bare galskapen større og fra garn lager, har du snart ull lager :o)

  SvarSlett
 9. Anonym28.11.10

  Velkommen til "the dark side" he he, nå blir bare galskapen større og fra garn lager, har du snart ull lager :o)

  SvarSlett
 10. Att sticka ....ja men visst är det underbart att också kunna göra sitt garn i den kvalité och iden färg man vill ha.Livet blir så mycket rikare.
  Glädjer mig åt dina äventyr.
  Ulla

  SvarSlett
 11. Artig, artig, artig! Men aldri i verden om jeg skal strikke av mitt første garn... tror ikke det blir så velykket ;o)

  Marianne, Silja og noen til er også årsaken til at det står en Kromski i stua her! Podcasten deres er bare så inspirerende! Rokkinga foregår litt mer sporadisk enn strikkinga, men neste lørdag skal jeg faktisk sitte å demonstrere spinning, rokk og håndtein, iforbindelse med et arrangement.

  Ha en fin adventssøndag!

  SvarSlett
 12. Hahaha, kjenner meg litt igjen ja:)
  Jeg har ikke ennå prøvd å spinne, men etter DU anbefalte Ullstund, ja da ble jeg jammen nyskjerrig. Jeg har sågar, leita på internettet for å finne en rimelig rokk, for håndtein, tja det vet jeg ikke om jeg skjønner helt...
  Bøker om enmet er innkjøpt, og bestemor som har TO rokker er blitt klødd på ryggen, og jeg håper hun vil selge meg den ene litt rimelig. Fikk et lynkurs hos hu også, så mitt julegave ønske er en rokk. Og alt for at DU anbefalte en podcast(som forøvrig var min første podcast opplevelse, så atter en ny ting er blitt oppdaget...)
  Lett påvirkelig, jeg, nei*rister på hodet*

  Men jeg synes innlegget ditt har masse med strikking å gjøre*nikker* for uten spinning ingen garn, og ingen garn ingen strikking!

  Ha ei super håndarbeids uke

  SvarSlett
 13. Ugla, nei, nei! Jeg slutter etter dette innlegget.
  (Kanskje ...)

  Takk, Marion & Sjante (og lykke til med gave fra Julenissen ;p)

  Ja men, Ulla, det er så laaaaaang vei dit!

  Marit :0 Virkelig, demonstrere? Jeg hadde fått svettetokt av mindre!

  Daria, så artig - litt etter litt får vi informasjon om hverandre ;) Ikke visste jeg det ene og ikke visste jeg det andre. Nå ser jeg på deg med helt andre øyne.

  Ullfori/Woolphoria, du har allerede tegna en skisse du. Jeg har ikke kommet så langt ennå. Kirkwall, aye?

  HKAngora, bare gni det inn, du ;)

  Sommertid ... eh, du skal ikke prøve en gang til, da, hehe.

  SvarSlett
 14. Jeg har en håndtein! Det var gøy men stranda litt fordi det loer og støver så mye og så fordi jeg fikk en hel fell og jeg var ikke noe flink til å karde så det ble stygt og ikke fikk jeg til å tvinne heller. Jeg trenger et kurs... Fin babylue!

  SvarSlett
 15. Anonym28.11.10

  @Ann; tja, jeg om jeg ikke husker feil, så var det vel jeg som også solgte deg det første Wol..... garnet, he he. Så om det går i samme retning med spinning, så lover det bra ;o))

  SvarSlett
 16. Jepp, skal demonstrere spinning jeg ja! Helt uten nervøs svetting - tror jeg ;o)

  Altså, det er husflidslaget som skal ha stand i ei julegate (vi skal være innendørs) og jeg skal ha med rokk og håndtein å sitte å spinne! Har gjort det en gang før, og fikk kjempemange positive og artige kommentarer. Liten bygd, alle kjenner alle, alle vet at jeg er gal og om jeg strever litt ekstra er det ingen som vet hvordan det egentlig skal gjøres ;o)

  SvarSlett
 17. Velkommen i klubben! Dessverre har ikke døgnet nok timer til å spinne noe særlig, for som du sier: Det tar litt lang tid å lage lue om en også skal spinne ulla først - for ikke å snakke om totrådsgarn eller selvkardet ull. :S

  Men noe skal vi jo drive med når vi går av med pensjon også.

  SvarSlett
 18. Lenge leve hverdagsgalskapen!

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...