29.7.09

Marvin-sokker er nr. 19

Mens jeg satt og strikka disse sokkene slo det meg at jeg ønsket å skrive noe om det å strikke litt sånn cirka. Jeg begynte nemlig på mønster på disse sokkene (som jeg alltid gjør), og som alltid stopper det ved hælen. Det er helt umulig for meg å forklare for andre hva jeg gjør rundt hælområdet rett og slett fordi jeg er litt cirka. Og er det noe strikkeoppskrifter ikke er, så er det å være cirka.

Strikkeoppskrifter skal være entydige og enkle å lese. Det er i hvert fall det jeg ønsker når jeg bestemmer meg for å strikke noe etter mønster. Sant nok, alle oppskrifter er faktisk ikke det, men de jeg liker best de starter sånn: Legg opp 68 masker på pinner 2,5 mm ... og fortsetter omtrent i den samme pedagogiske monotone måten. Helt til slutt.Og særlig rundt hælen betyr det mye at det er entydig - i hvert fall hvis man er usikker allerede før det området.

Men når jeg kommer til hælen på mine egne sokker så blir det omtrent sånn:" ... og har du ikke 64 masker nå så bare legger du opp de ekstra du trenger". For sånn strikker jeg sjøl. Det er ikke så nøye for meg om jeg begynner på omgang 14 eller 16, eller om jeg kommer til å øke én eller felle av to for mye, eller om det er 7 snurringer i short rows'en på den ene hælen og 8 på den andre ...

Som jeg ser det er det den overordna designen som er viktigst: fargene, bredden og høyden på det ene mønsteret sammenlignet med det neste; helheten er viktigere - for meg - enn delene.

Så derfor er det så vanskelig for meg å skrive ned mønstrene. Jeg har ikke kontroll, og da kan jeg ikke late som jeg har det i det jeg skriver ned.

Sokkene heter Marvin og er oppkalt etter Douglas Adams (som døde for noen få år siden av hjertestans mens han syklet i et treningsstudio) sin karakter, den depressive roboten Marvin. De er strikket på pinner 2 mm, i garnet Wollmeise Black, Natural og Bob.

... where I do some thinking about how very difficult it is to write (good) knitting patterns and esp. heels because I myself is very about ...

9 kommentarer:

 1. I can't read Norwegian suddenly, but know from your Flickr photos that ... this is a great story (of the socks).
  And also .... they are CUTE!!!

  SvarSlett
 2. Finfine sokker! Svart og hvitt er en schläger.
  Jeg strikker også sånn ca - også når jeg strikker etter oppskrift. Hvis jeg ikke liker oppskriften, strikker jeg på min måte. Tror det skyldes at jeg har heklet en god del, og der er det jo alltid sånn ca. Derfor må jeg alltid strikke sokkene parallelt, ellers kan det risikere å bli to helt ulike sokker. Jeg har aldri blitt avslørt - det er aldri noen som krabber rundt på gulvet og teller omganger og fellinger. Ikke hittil i hvert fall ;-)

  SvarSlett
 3. Thanks Maryjo :) It's all about how difficult I find it to actually write down patterns because I knit somewhat inspired in the moment. And that's wont do in a written pattern!
  Annepålandet, that's what I think too - no one will ever crawl around. But I still think that when I write down it must be clear for anyone who can read what actually happens here and there. But that is just the frustrating part - I just don't knit that way! I think people who write patterns must be very focused!
  And thanks, I like the black and white in this pattern too.

  SvarSlett
 4. Marvin ville nok blitt lykkelig for bestandig om han fikk se de fine sokkene du har kalt opp etter ham.
  Jeg kan på en måte forstå at Marvin ble deprimert etter å ha blitt gjenglemt på en kjedelig planet i en million år.

  SvarSlett
 5. Utrolig lekre disse sokkene. Godt det ikke bare meg som er sånn ca. :)

  SvarSlett
 6. Kjempefine sokkar!
  Jeg er ikke kommen så langt at jeg er sånn ca enda. Jeg må virkelig ha allt, og da mener jeg allt, nedskrevet for å komme i boks. og likevel kan jeg slite litt. Men jeg regner med att når jeg har brukt mye av tiden min med strikkepinner i hånden så begynner vel begrepet sånn ca komme inn i min strikkeverden og.
  Når allt begynner å bli en selvklarhet så blir det sånn ca. Akkurat som med brødbaking - ta sånn passe med mel.

  SvarSlett
 7. Strikkepanja2.8.09

  Jeg er også en sånn ca-strikker :) Derfor er det også vanskelig å skrive ned oppskrifter. På den annen side; jeg har skrevet ned et par sånne oppskrifter og de som har fått dem har vært veldig fornøyd med å få noe i det hele tatt.

  Så kanskje vi skal starte en ny epoke i oppskriftsverden; oppskrifter som er sånn ca og resten må du finne på selv ;-)

  SvarSlett
 8. Anonym3.8.09

  De är verkligen jättefina!

  SvarSlett
 9. Anonym4.8.09

  Utruleg flotte!! Og slett ikkje depressive.. ;)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...