11.12.08

Organisering av mønstre

Jeg vet ikke hvordan du ordner mønstrene dine? Jeg mener, i dag har vi mønstre i bøker, i blader, nedlasta på maskinen, noen er skrevet ut, andre ikke, men de ligger også som filer i mapper. Ikke sant?

Og så er det de av oss som tar kopier av egne bøker, og av andre bøker, og så er det de mønstrene vi har strikket og aldri skal strikke igjen (tror vi), og de som man egentlig likte veldig godt og kunne tenke seg å strikke igjen, men - får vi kanskje innrømme - man mest sannsynlig aldri i vil få tid til å strikke igjen. Men også der er det unntakt, ikke sant? Og så er det køen på Ravelry, og biblioteket på samme sted, og sniker man seg inn på et eller annet forum så plutselig dukker det opp noe der også.

Og så har vi de mønstrene vi har bestilt og fått som papirutgaver, men ikke var klok nok til å ta kopier av (nei, jeg snakker ikke om deg der, Eli ;p), slitte og fæle og likevel så kjære.

Hvordan ordner du mønstrene dine, var altså spørsmålet. Hvordan holder du oversikt over hvilke mønstre du har, hvor de står i køen din? Og selv om du har et vanntett system, hender det - som hos meg - at det sniker seg inn noe annet. Eller er det mer hovedregelen, og så faller hele systemet sammen? Igjen?
Så én ting er administrering av køen av strikkeprosjekter, men noe annet er når du først har funnet det, og lagra det, hvor og hvordan lagrer du det, og ikke minst, finner tilbake til det?

Også før jeg ble medlem av Ravelry drev jeg å lasta ned mønstre, la dem på Mac'en og - der lå de. Det er selvfølgelig blitt verre nå. Så inne i mellom må jeg bare ha en "skrive ut mønstre"-time.

Og nå har jeg både permer, esker og plastikkomslag fulle av mønstre, og jeg har ikke noe system på i hvilken ordning de skal strikkes, eller om jeg tilfeldigvis kommer over det igjen om en stund og tenker: Å ja, den har jeg jo veldig lyst til å strikke.

Hvordan gjør du det?

How DO you organize your pattern, your knitting projects, your time and queuing? I am in total lost on how to
get my projects done just because I always find a bright new project, and forget my intentions.

16 kommentarer:

 1. Jeg har før vært sånn som har måttet ha kopi av alt på papir og vært livredd for at filer på pcen skal forsvinne, dette gjelder både oppskrifter og alt annet.. På et eller annet tidspunkt for noen år siden snudde det oppe i hodet mitt, for plutselig følte jeg mer trygghet med det som lå på pcen og den ekstra backup harddiscen, enn det som sto på papir i hyller. Merkelige greier, dataalderen eller den papirløse virkeligheten innhentet meg. Men oppskrifter som jeg liker og finner på nettet lagrer jeg fremdeles på harddiscen, med backup. Tør ikke bare lagre linker sånn som mange andre gjør, man vet jo aldri om linken fjernes eller om man i det hele tatt har netttilgang.

  SvarSlett
 2. Jag bara älskar att sitta och bläddra i mina pärmar med oppskrifter. Försöker att sätta in i plastfickor och sen i pärmen. Ofta ligger mönstrena i en hög i hyllan.
  Du har en underbar blogg som är så härlig att läsa.

  SvarSlett
 3. Jeg er av den typen som skriver mønstre en gang, for å ha og for å ta med, eller legge i har-så-lyst bunken, for så i neste øyeblikk lagre linken i favoritter og glemme dem helt til en dag...

  Bøkene, de 5, står pent i hylla, og hefter/ blader er også i papirordnere (mest fordi det er lenge siden sist jeg kjøpte strikkeblader).

  Her om dagen kom jeg over noe som jeg tror er en god ide: plastlommer for "base-ball" kort!
  Om vi printer ut mønsterbildet/ bildet av det vi vil strikke/ sy, på størrelse med et spillkort, og på baksiden skriver nettstedet og/ eller boka vi fant det, kanskje garntype? så vil vi jo ha et meget lite arkiv for våre ønskemodeller?
  Lett å ta fram og bla i når vi har lyst/ er på jakt etter noe?

  Jeg lurer, - det blir i hvert fall ikke testet ut før jul. Ps. plastlommnene fant jeg på binders, to ulike typer.

  SvarSlett
 4. Jeg har en perm til utskrifter (inndelt etter tema), en mappe på Macen og så er det favorittene på Ravelry da. Pluss en hylle med bøker.
  Noe køsystem har jeg gitt opp å ha. Før jeg kommer så langt til å begynne på neste prosjekt i køen har jeg jo funnet mange andre, mer attraktive oppskrifter. Det er vel "ulempen" med alt som er tilgjengelig på nettet...

  SvarSlett
 5. Anonym11.12.08

  System og system...Jeg har ting her og der, pc, bokhyller, strikkekurver, nattbord, veske og baserer meg på guddommelig inspirasjon kombinert med flaks når jeg savner noe...

  SvarSlett
 6. Har startet seriøst å printe ut mønstre, særlig etter Magknits plutselig forsvant uten advarsel (der feks peapodgenseren var). Det står foreløbig usortert i en ringperm, og jeg har kjøpt inn en ringperm til.Alle oppskriftene legges i plastlommer, kjøpte likegodt en hundrepakning av det.
  De 46 (host) bøkene mine står i bokhylla og frister og mønsterheftene mine har jeg i en tidsskriftsamler.

  SvarSlett
 7. Jeg har køen på Ravelry og noen utvalgte "rett rundt hjørnet"-oppskrifter i en liten kommode i sofakroken, sammen med pinner og annet uunnværlig. Resten av oppskriftene er sortert etter type i ringpermer.

  SvarSlett
 8. Anonym11.12.08

  Du kan komme hjem til meg og se!

  SvarSlett
 9. Tror det er viktig at systemene for lagring ikke er for kompliserte - det tar jo tid å holde orden i arkivet også, og vi vil jo STRIKKE, ikke bruke tiden på arkivhold!

  Mitt system er meget enkelt: En lang rad med tidsskriftsamlere, oppi der mønsterhefter sortert etter garnprodusent, plastlommer med "Votter", "Puls" etc, og bøkene på rekke og rad ved siden av. På PC-en har oppskriftene en egen mappe, med undermapper "Votter" etc etc. Denne logistikken har fungert greit i årevis.
  Strikkekøen - vel, siden dette er en hobby som skal være gøy og ideene bobler fritt og uhemmet, tar jeg det etter impulsmetoden. Det funker fint!

  Det er nok av ting å holde orden på her i verden. Oppskriftarkivet tar jeg derfor litt lett på. Det eneste jeg kunne tenkt meg å hatt litt mer orden på, er døgnets timer... ;-)

  SvarSlett
 10. jag skriver ut på papper och har i en pärm:)

  SvarSlett
 11. Anonym11.12.08

  Jeg har ikke noe system, litt her og litt der :o) Litt i permer, litt i tidsskriftkasseter og noen bøker. Av og til lager jeg lister over det jeg har lyst til å lage, og det er jo egentlig greit - helt til listen plutselig forsvinner!!.
  Når jeg sitter og blar gjennom det jeg har finner jeg alltig mønster som jeg har såååå lyst til å strikke.

  Huffja, burde nok hatt et bedre system...

  Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 12. MonicaHansen, genialt enkelt :D) Men så var det dette med priosriteringer da ... tar du bare første ark i permen, strikker, og så går du til neste? Klarer du å strikke alle prosjektene du har printa ut?
  9na, kjenner igjen den der bryteren som plutelig har slått over. Men fikk dataproblemer for 6 måneder siden, og siden da ... vel, det meste fins jo der ute og vi har jo ikke tid til dem alle likevel, så what's the loss ;)
  Åsa, takk :) Jeg også tar fram permene fra tid til annen. Det er akkurat da jeg oppdager at jeg mangler et system for å klare å huske at dét og dét skal jeg jo strikke ;p
  Merete, ja, jeg har også dårlig samvittighet for de bøkene. Men samtidig oppdaget jeg for ikke så lenge siden at de engelske bøkene mine plutelig er blitt mer tilgjengelig med tida: Strikkeengelsken er blitt bedre!

  SvarSlett
 13. good question. I save some things on the computer, but also like to have print-outs like you, in binders. I think that's the most popular way at the moment! After MagKnits died, I am still paranoid about favorite knitting patterns disappearing from the internet, so I do print up or save a lot to my documents folder.

  SvarSlett
 14. Betimelig spørsmål du kom med - og jeg har "rettet opp" - bruker lappesystem og da synes ting bra.

  Forøvrig er det "klisterhjernen" som slår til

  SvarSlett
 15. Godt spørsmål! Du inspirerte meg til å skrive om strikkeoppskriftene mine på bloggen min:

  kverulantinnen.blogspot.com

  (12. desemeber-innlegget)

  Jeg holder på å flytte, så dette er et veldig relevant spørsmål. Jeg kvittet meg med mange bøker for flere måneder siden, og har bare ca. 30cm hylleplass med bøker, permer og blader nå. Det er akkurat passe synes jeg. Jeg låner masse bøker fra biblioteket og merker at jeg kun har lyst til å strikke et eller to prosjekter i hver bok (og at jeg sjelden går så langt som å faktisk strikke dem). Og siden jeg oppdaget Ravelry har jeg forstått at det alltid finnes nye prosjekter, så det er ingen stor tap om jeg ikke har absolutt alt tilgjengelig til enhver tid...

  Et spørsmål om språk: Jeg trodde det het "strikkeoppskrift" og ikke "mønster"? Og at "mønster" betyr det som skjer i selve strikkingen? Har jeg misforstått?

  SvarSlett
 16. Ang (strikke-)oppskrift og mønster. Du har helt rett, Kverulanten ;)
  For meg er oppskrift hvordan (hvor mange masker, hvilken felling, når det felles), altså det jeg egentlig mente her. Mens mønster er hva, som du sier. På engelsk heter det pattern og chart og det er en distinksjon jeg sjøl har sans for.
  Når jeg bruker mønster her så er det fordi a) jeg er sløv, b) fordi jeg syns strikkeoppskrift blir litt langt ord, og c) fordi jeg tror at folk skjønner det.
  Men - jeg har vært i en diskusjon der en mente at oppskrift er det som gjelder matlaging, mens mønster er strikkerelevant.
  Det har glidd litt ut her, takk for at du gjorde meg oppmerksom på at jeg svimer :D

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...