19.12.06

Sjal og marsipan


... men ikke sammen - det ville vært katastrofe ;)

Vi laget marsipan i går, og sjøl om det ikke akkurat handler om pinnehobbies så handler det om håndverk. Visste du at i Tyskland må marsipan inneholde 50 % mandler for å kunne kalles marsipan? Mens den beste norske, den som regnes for å være av høyeste kvalitet, bare inneholder 42 % (Nidar Bergene)! Og at marsipan med 70 % mandler (fortsatt i Tyskland) kalles edelmarsipan?

Her i huset inneholder marsipanen bare 50 % mandler, men den er kjempegod! Selvfølgelig ;)
Vi bruker 1/2 part mandler uten skall (skålda noen minutter i kokende vann) og en 1/2 part melis. For eksempel 300 gram skålda mandler og 300 gram melis. I tillegg bruker vi 1 eggehvite, lett vispa sammen. Og når det er så mye som 300 gram kan vi også ha i en spiseskje cognac. Eller whisky. Ikke for alkoholens skyld, men for smaken. Alt blandes godt sammen, gjerne med fingrene ... det smaker best.
Her er en annen oppskrift og mer informasjon.

Så legges deigen i kjøleskapet over natta og så kan den dyppes i kokesjokelade dagen derpå. Hvis man vil. Den er god uten også.


Endelig er det lille sjalet ferdig. Og dette er resultatet. Jeg sydde på 27 små roser og heklet en kant, og det blei ikke så verst.

Hva syns du?

3 kommentarer:

 1. Jeg syns sjalet ble kjempefint med de små rosene (jeg er fan av de små rosene fra før :-) Marsipan har jeg prøvd å lage en gang, det er nok bedre at jeg holder meg til strikkingen. Jeg er imponert over at du får det til :-)
  Er det Maria kirken man kan se utenfor vinduet ditt?

  SvarSlett
 2. Det var så enkelt å lage marsipan at til og med far klarte det ;-D Han vokste 50 % han óg ... "Blir det for sseigt er det for lite melis i, blir det for tørt må du slenge mer fuktighet (cognac/egg) i." Prøv igjen, du har sikkert blitt eldre og visere siden sist ;)
  Bortsett fra at det er forferdelig kaloririkt da selvfølgelig.

  Takk for kommentar om sjalet, trengte det, ja. Og ja, det er Mariakirken. I regn ...

  SvarSlett
 3. Anonym20.12.06

  I love that shawl, very lovely.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...