19.12.07

Ny teknikk, nye votter, gammel bok

Det er mange bloggere som gir uttrykk for at grunnen til at de leser andres blogger er inspirasjon til å lære nytt, og å se andre måter å løse akkurat det samme problemet på. Kanskje på en vakrere måte?

Sånn har jeg det også. Jeg liker å se andres håndarbeide, selv om det ofte hender at selve ideen, inspirasjon til å gjøre det samme kan ligge ganske lenge og gjære. Putselig en dag kommer jeg på at: Jo, men dét der som jeg ønsker å gjøre NÅ, det så jeg i en blogg en eller annen gang.

I begynnelsen da jeg titta rundt på andre blogger tok jeg det bare inn, og gikk videre. Jeg er blitt flinkere til å skjønne mekanismene mine nå, at selv om jeg ikke akkurat her og nå ser behovet for det så bokmerker jeg det så jeg har det til en annen gang. Og de bloggene som jeg ofte finner inspirasjon hos de abonnerer jeg rett og slett på via rss.

Corrugated rib er noe jeg så for lenge siden ble brukt på vrangborden på latviske votter. Men jeg bare så det, jeg tenkte ikke over det som en teknikk jeg kunne ha bruk for. Men for en ukes tid siden nevnte Maria det, gav det et navn, og plutselig våkna noe hos meg. Og jeg søkte på nettet, fant hvordan og lærte noe nytt.
Dette er en strikketeknikk som gjør at vrangborden ikke snurper seg. Jeg kunne brukt vanlig vrangbord, to rett, to vrang, men det er så morsomt å gjøre noe nytt. Dessuten strikkes hver omgang i to tråder, to farger, og da blir den ekstra god og varm. Og for det tredje så blir vrangborden veldig dekorativ.
Og det er enkelt: Den ene fargen (her hvit) strikkes rett, den andre farge (blå) strikkes vrang. Noen mønstre er to rett, to (evn. tre) vrang.
Jeg skal være ærlig å fortelle at det er en litt tidkrevende metode. I hvert fall var den det for meg.

Men - jeg elsker å lære nye ting!

Dette er de nye vottene mine som er på vei ut til under forskjellige juletrær. Corrugated rib er brukt på de øverste av disse vottene.


De mørkeblå/lyseblå er strikket i Lanett på piner 2 mm. De lyseblå/hvite er strikket i en blanding av Jaeger Matchmaker Merino 4ply og et kinesisk kashmergarn. Jeg likte veldig godt å strikke i denne blandinga, og skal prøve det ved flere anledninger. Jaegers Matchmaker har et godt fargeutvalg, og kan være et godt alternativ til mine videre latviske votter.

Endelig har jeg fått igjen boka mi Gotländska stickmönstre. Den har vært utlånt i to år, og nå som jeg er på vottehakket tenkte jeg det var på tide å spørre etter å få den igjen.
Jeg kjøpte den da jeg gikk på gymnaset for 100 år siden, og jeg har et nostalgisk forhold til den: Jeg husker vi jenter satt og strikket i klassen mens vi fikk undervisning. Er det lov lenger? Får folk undervisning lenger eller er alt basert på aktiv deltagelse (og ikke tid til strikking)?

17 kommentarer:

 1. Vilka vackra vantar! Jag tycker också om corrugated rib, men det tar mycket längre tid att göra än vanligt resår.

  SvarSlett
 2. Så flotte votter du har laget - igjen! Er denne vrangbord teknikken det samme som "double knit" dobbelt strikk? Det holder jeg på å lære meg (ta gjerne en titt i bloggen min på kråkeskjerfet)og jeg ser for meg hele votten i denne teknikken. Da må den jo bli veldig god og varm. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Ja, Maud, det er min erfaring også, det går litt saktere.
  Hobbygåsa, jeg vet ikke hva double knit er, men da jeg slo opp på nettet så det ikke helt ut som corugated rib. D.k. ser ut for meg som om man strikker mønster på begge sider? C.r. er bare en vrangbord som ikke ruller. Men, det går sikkert an å strikke skjerf med denne teknikken. Men baksiden vil bli veldig annerledes enn forsiden. Jeg skal ta bilde av min bakside ved annledning.

  Takk begge to for hyggelige ord :)

  SvarSlett
 4. Vottene dine er så vakre. Jeg kjenner meg igjen i hvordan du beskriver internett bruk. Når internett kan brukes til læring og ispirasjon så tenker jeg at det er internet på sitt beste. For en fantastisk kilde å øse av! Corugated rib ser ut som en veldig god ide - resultatet blir så flott :-)

  SvarSlett
 5. Nydelige votter!
  Har strikk sånn vrangbord, og det tar lengre tid men er flott!

  SvarSlett
 6. Nydelige votter - igjen! Føler at jeg bare gjentar meg selv her, hehe.

  Har akkurat oppdaget denne formen for ribbekant selv, og er blitt begeistra. Med min metode for å holde trådene på, synes jeg ikke det går noe saktere enn vanlig tofargestrikk, det er egentlig ganske behagelig. Og så blir det så lekkert etterpå!

  Oppdagelsesgleden var stor hos meg også, omtrent like stor som da jeg oppdaget hvordan man lager hæl ved å strikke bare halvparten av maskene, og dermed får en solid og litt fastere struktur.

  SvarSlett
 7. Og PS: Da jeg gikk på videregående for en 6-7 år siden var det fortsatt mulig å strikke i timene. I alle fall i realfag. For ikke å snakke om på universitetet, der fikk jeg gjort mye i løpet av en forelesning.

  SvarSlett
 8. Hei!
  Ja, du strikker nydelige, flotte votter! Og så er det første gang jeg hører om corrugated rib... mye inspirasjon å hente fra deg. Tusen takk!

  SvarSlett
 9. Du bliver da ved med at overraske, dine vanter er helt fantastiske.

  SvarSlett
 10. Anonym21.12.07

  Spennede bok du har.Følger med på vottestrikkingen din,har nemlig tenkt å lære meg vottestrikkingens kunst snart, så jeg har gått til innkjøp av mange oppskrifter nå. Er jo en ekte oppskriftssamler da he,he..

  Ha ei flott Jul.

  SvarSlett
 11. Du er blitt en skikkelig votteekspert og en votteekspress. De kommer fra dine pinner i rasende fart, det ene paret vakrere enn de andre.

  Men aller vakrest er de som varmer mine hender :-D

  Ha en flott fiberrik jul!

  SvarSlett
 12. Takk for forklaring av vrangbord. Riktig pent blir det, og for en frysepinn er det fristende med varme kanter.

  God jul ønskes fra en av dine faste lesere!

  SvarSlett
 13. Jeg er innom for å ønske deg en hyggelig jul :-)

  SvarSlett
 14. Nok engang flotte votter made by you;) innom for å ønske deg en fin jul. Klem

  SvarSlett
 15. Anonym25.12.07

  Du har så mange fine votter. Den måten du beskriver her ligner veldig på hvordan jeg strikker vrangbord på luer med mønsterstrikk som skal toves. Da bruker jeg alltid to tråder slik du har beskrevet med farger selv om vrangborden er ensfarget Jeg viste ikke at det var et navn på dette, og jeg forsøkte også å lese den engelske siden men min engelsk var for dårlig. Og det tar lenger tid, derfor har jeg aldri prøvd det vanlige strikke ting. Men det skal prøves for de vottene dine var lekre.

  SvarSlett
 16. Anonym2.1.08

  jeg strikker i teoritomer. :) så det er fortsatt mulig/lov, i hvertfall der jeg går. og vottene du strikker er lekre. tror jeg må prøve meg på en slik vrangbord neste gang jeg strikker votter. :)

  SvarSlett
 17. Anonym4.11.18

  Hei. Nydelige votter. Likte godt mønsteret på de lyseblå. Kan jeg spørre hvor du fant mønsteret? Lyst til å prøve meg på disse ;-) Helsing Rita

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...