6.12.07

Utekunst er in

Jeg tar en @tone og gjør et slag for kunsten i Bergens gater. (Og til alle skeptikere, jeg er altså oslojente ;p)
Mosaikken min viser noen forskjellige gatekunstnere jeg har oppdaget når jeg har rusla rundt med kamera. De fleste er av bergensgutten Dolk.


For ett år siden oppdaget jeg en stensilkunstner som hadde satt sitt preg på Nordnes her i Bergen. Da kalte jeg det tagging, i mangel på kunnskap. Nå vet jeg at Dolks sine veggmalerier går under kategorien stensilkunst eller stensil graffiti.
For meg er Dolk et særegent bergenstilfelle, rett og slett fordi han har satt sitt preg på byen, og bare på godt. Jeg kan ikke finne en eneste Dolk-graffiti jeg ikke liker, ikke kan si meg enig i.

Min favoritt er Dolks historiekorrigering (og kanskje kommentar til teoriene om manipulerte bilder) til fotografen Eddie Adams.

Det berømte Vitenam-bildet er fra 1968. Det er en general som skyter en forsvarsløs og bundet opprører. Bildet er et symbol på alt som gikk galt i Vitenamkrigen. Og dette ikonet har Dolk fortolket som en general som heller ønsket å være hjemme i sin hage og dyrke sine blomster. Kanskje :D
Og - det sier også noe om hvor sterkt gatekunsten står i Bergen når til og med kulturbyråden går til innkjøp av sin helt egen Dolk til pryd på kontoret, og at disse veggmaleriene faktisk får stå.
Dolk har også fått offentlige oppdrag i Bergen.
Kom til Bergen og gå gratis på utstilling i byens gater :)

Det er ikke noe stort poeng, men artig lell, at det er i Bergen vi finner all denne gatekunsten. Jeg har funnet gatekunst i Oslo også, som dette lille i Nordahl Bruuns gate. Men det er nok tagginga som preger bybildet i Oslo, ikke bildene.

5 kommentarer:

 1. Anonym6.12.07

  Jeg er så enig med deg! Jeg synes at dette liver opp bybildet og kanskje folk får noe å fundere på mens de rusler eller venter på bussen? Det er i alle fall bedre med denne typen visuelle inntrykk, enn om Clear Channel hadde fått pryde byen som de ville. Jeg er ikke i tvil om at det heller ville ha fordummet oss til tankeløse forbrukere og ikke tenkende individer :-)

  SvarSlett
 2. Ja dette er definitivt noe annet enn den endeløse taggingen vi ser mest av. Det Vietnam bildet er virkelig sterkt. Det er jo litt av en historie bak bildet også, og med fotografen som senere ga en unnskyldning til generalen.
  Gutten fra buekorpset var nok han som vekket meg på søndag morgener med den evinnelige trommingen sin da jeg bodde i Bergen. Hva er det egentlig med Bergen og buekorpsene... (Hadde de nå bare droppet søndags morgen
  iallefall):-)

  SvarSlett
 3. Og Oslo har Clear Channel, anjapanja. Tilfeldig? Neppe ;)

  Det har du rett i, Hilde, delvis i hvert fall. Buekorpsgutten er jo et originalt bidrag til gatekunsten, akkurat som ordførerbildet var det. Som forøvrig ble malt over, en av få.
  Tilfeldig? Neppe det heller :/

  SvarSlett
 4. Anonym7.12.07

  Sist gang jeg var innom, fikk jeg ikke kommentert, men jeg prøver igjen, jeg......
  Flott kunst, og jeg likte også ALT!
  Nå har jeg strikket pulsvarmerene dine, som du la ut oppskrift på. Vil du komme innom for å godkjenne de?
  God helg, Ann!

  SvarSlett
 5. Anonym12.12.07

  Bare synd du ikke hadde fått med bilde av den aller fineste :) Den bittelille ballerinaen som "står" på kanter rundtom, så den spesielt mye i fjor når jeg bodde ved Grieghallen.
  Nå bor jeg på Nøstet, da ser jeg han med det røde hjertet oftere, han er også skikkelig tøff :)

  kom gjerne og se innom min blogg, jeg tror jeg linker til din nå, du hadde mye gøy!
  http://fragaria.wordpress.com/

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...