31.12.15

For et år!

For et år 2015 har vært. Om noen hadde fortalt det på forhånd tror jeg ikke jeg ville orka tanken engang!

Jeg har publisert 20 mønstre. For å si det sånn, jeg er litt overraska over at det er så mange.
Ett av mønstrene mine blei til og med publisert i et svensk e-magasin, vottene Hvitbladtistlene i Avmaskat i våres. Damejakka Torunn og barnejakka Rigmor blei publisert i ukebladet Familien i januar.

E-boka mi, Fem fine fruer og en herremann, med fem vottemønstre har solgt i bøtter og spann, det er virkelig overraskende. Jeg er overraska over votteinteressen, og litt overraska over meg sjøl og at jeg også kan lage mønstre som ikke er mønsterstrikk ...

Strikka i tynn, håndfarga BFL fra ninapetrina.no
som jeg kjøpte tilfeldig på Løten i sommer.
Årets nedtur er at Sandnes garn sa nei til at jeg kunne publisere en e-bok med vogntepper med utgangspunkt i noen av deres gamle koftemønstre. Når det er det verste som har skjedd en i det foregående året får man være takknemlig over hvor bra man egentlig har det - det gjelder å sette ting i perspektiv.
Jeg har heldigvis fått lov av andre garnprodusenter så selv om boka som jeg hadde tenkt den ikke blir publisert, vil det komme en del nye vognteppemønstre i løpet av 2016.

Og tusen, tusen takk til teststrikkerene mine som strikka så flotte tepper!
Teppene som ikke blei, her avbilda på vakre Røros.
Det største spenningspunktet var selvfølgelig at EU ville at kundene mine i de 28 landene i Europa skulle betale moms på mønstrene mine fra 1. januar, hvordan ville det slå ut i salg for meg at prisen gikk opp 17-25 % over natta? Om noe så har det ikke hatt noen betydning for salgene mine. Om noe har jeg solgt enda bedre enn noen gang tidligere, og det viser at jeg gjorde rett da jeg slutta som sykepleier og blei fulltidsdesigner.

Det har nok hjulpet meg at krona er blitt så svak at mønstrene mine likevel oppleves som rimelige, men jeg håper også at det hjelper at jeg sakte men sikkert har blitt et navn som strikkere i Europa veit hvem er. Håper jeg.

Det jeg er mest fornøyd med er likevel ikke mønstrene mine, men at jeg i løpet av året koblet spinnere med strikkere i Stavangerlua. Og - at kulturhuset i Stavanger, Sølvberget, åpnet sine dører - og vegger - og ville vise fram resultatet under strikkefestivalen i november. Det blei en fantastisk åpning på den røde løperen, med mange forskjellige luer, mange som stilte opp, og jeg visste hva som lå av arbeid bak også, både fra spinnere og fra strikker. Luene blei gitt til Bymisjonen, noe som også var en veldig god idé fra en av arrangørene.

Godt jobba, damer!


Jeg har holdt flere kurs rundt omkring i Norge, for eksempel i Alta, Løten og Stavanger, og i Göteborg. Tusen takk til alle som har deltatt, investert blod, svette og tårer, og forhåpentligvis kommet litt klokere ut etterpå, enten det har vært sokker tå-opp, klipping uten symaskin eller forkorta pinner.


Og jeg har truffet Sinnasaujakka mi absolutt overalt!
Fra Bergen (Foto: Wenche Roald)
Fra Stavanger

De svenske strikke- og garnjentene Maria, Mia, Petra og Maja spurte om jeg hadde lyst til å være med til Berlin i mai, klart den artigste reisen jeg har hatt der vi traff noen av jordklodens mest kjente strikkedesignere.

Berlin. I mai. Sukk.

Skal vi reise igjen sammen i mai, jenter?

Jeg har vært med å gi ut bok, Eventyrvotter. Det har også vært et eventyr, men kanskje mer på den private måten enn selve det fysiske resultatet? Vi har vært åtte kvinner som har samarbeida på godt og vondt (heldigvis for det meste på godt) og det er alltid godt å være slippe å være aleine. Det er godt å ha noen å lene seg på, støtte seg på, å rådspørre seg med - og dra på skitur for å ta bilder sammen med. For eksempel.

Deler av Vottelauget på Sjølingstad i september

Fordi jeg har vært med å gi ut bok er jeg blitt invitert rundt omkring, for eksempel til Sjølingstad utafor Mandal i september, Løten bibliotek, Fredrikstad Strikkekinofestival og Hillesvåg utenfor Bergen i november.
Monstermerete underholder mens vi andre lar oss underholde på Løten bibliotek

Og jeg har også begynt å sy og selge strikkebager, som hobby.
Noen av de 200 bagene jeg har solgt i løpet av 2015!
Hvem ville trodd det på begynnelsen av året?

Og da kommer jeg inn på alle de flotte menneskene jeg har truffet og begynt å samarbeide med også. Selv om jeg kanskje strekker begrepet samarbeide litt her så er dette kvinner jeg håper å kunne jobbe mye mer med i årene foran oss: De sprelske og generøse håndfargerne bak Oslo MicroDyery; omtenksomme og dyktige Unni Strand bak Strand, Nina Figenshou bak ninapetrina.no og damene bak nettbutikken viitre.no.

OMD
Joda, jeg har vært på Shetland også, men som det er lett å se drukner det i så mye fantastisk dette året.   Og jeg har vært på Gotland også, og truffet gotlandsfår og lært mye om ull og spinning. Men også det drukner litt, enda det var så flott.
Ekte-ekte villsauer på Gotland, Gutufåret
Jeg er utrolig takknemlig, særlig til alle dere som har kjøpt mønstrene mine. Tusen takk til alle teststrikkere, dere er de beste! Tusen takk til Anne, Møyfrid, Tori, Wenche, Cecilie, Merete og Judith for en så generøs og voksen holdning til samarbeide. Tusen takk til alle modellene mine, til alle som har gjort dette til et flott år på alle måter, til mannen min.

Neste år ... neste år kommer jeg tilbake til i januar.

18 kommentarer:

 1. For et år du har hatt!! Og heldige oss som får følge med. Jeg gleder meg til å strikke noen av dine mønster i 2016!

  SvarSlett
 2. Hyggelig å ha vært en del av det flotte 2015-året ditt! Jeg har lurt på hvor det ble av de flotte teppene dine, jeg hadde ikke fått med meg at Sandnes sa nei. Hva kan de ha å tape på at du ga ut de teppene? Skulle tro det ville være reklame for dem i stedet? Ja, ja, enda en grunn til å holde seg til andre garnprodusenter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle ikke ha spurt. For første gang i livet har jeg opplevd at det å spørre har vært en ulempe. Ikke at jeg spurte og forventa automatisk ja, men jeg ser at de som ikke har spurt har kommet unna med det, og jeg hater forskjellsbehandling :/
   Men når det er sagt, og som jeg sier over her, hvis dette er det største problemet man har i livet har man det smått. Og så smått har jeg det ikke. Videre, videre :)

   Slett
 3. For et fantastisk år! Veldig kjekt å følge med fra sidelinjen. Blir spennende å se hva du finner på i 2016. Lykke til videre! :)

  SvarSlett
 4. Takk for at du er en inspirasjonskilde! Ikke bare med de mønstrene du gir ut, men også i form av at du følger drømmene dine! Lykke til i det nye året!

  SvarSlett
 5. Og takk for at jeg har fått tatt del i strikkeåret ditt:) Fine Ann, det er fint å henge sammen. Og plage deg litt med fjasing på bilder;)

  SvarSlett
 6. For et spennende år du har hatt! Gleder meg til å følge med videre.
  Riktig godt nyttår, Ann!

  Hilsen Elise

  SvarSlett
 7. Trudi Skrataas31.12.15

  Gleder meg til å følge deg videre, og til mange nye strikkemønstre :)
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 8. Så mycket fint du gjort!

  SvarSlett
 9. Et herlig år! :) Godt nytt år til deg! :), måtte det komme mange, nye, flotte mønstre fra deg! :)

  SvarSlett
 10. Ja! Mera resa!
  Vad många mönster du gjort, jag hänger inte alls med märker jag!
  Gott nytt år ❤️

  SvarSlett
 11. For et fantastisk år, Ann! Du er så inspirerende! Jeg håper vi ses igjen i 2016. Godt nytt år!

  SvarSlett
 12. Så morsomt at du får det til! Godt Nyttår til deg :-)

  SvarSlett
 13. Sikke et fantastisk år! Du har meget at være stolt af.
  Tak fordi du er en fantastisk inspirationskilde og blogger!

  SvarSlett
 14. Litt av et år, Ann! Så artig å lese om dine opplevelser med garn, pinner, teknikk og mennesker - ønsker deg et riktig inspirerende og artig strikkeår 2016!

  SvarSlett
 15. Det får'n si - det var litt av et år!!!

  SvarSlett
 16. Det får'n si - det var litt av et år!!!

  SvarSlett
 17. Anonym6.1.16

  Wow, du har jammen ikke liggi på latsia! Gleder meg til å få masse ny inspirasjon fra deg i 2016 også. Jeg har også en hemmelig drøm å være med på en av disse flott reisene. Det hadde vært moro det! De beste ønsker om et fantastisk nytt år og husk å tenke litt på deg sjøl også:)

  Vigdis Stensrud

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...