5.10.11

Vår dame i Bygland

Alle i Norge strikker. Og sikkert noen flere. Ikke alle strikker sokker eller gensere. Noen strikker skjerf. Noen strikker skjerf annenhvert år og må ha hjelp til å legge opp og felle av. Noen strikker kunst, som blir prisa. Noen strikker votter til barnebarnet i barnehagen. Som mister den ene før jul, og må gå med kjøpevotter resten av sesongen. Noen strikker strømper som er større enn strikkepinnene; som de putter i vaskemaskinen og de kommer ut som tøfler. Som de gir bort til dem som strikker skjerf.

Alle i Norge strikker, på noe. Til og med gutta strikker. Som min gamle matematikklærer. Og i vinduet hjemme hos meg sitter det en høne som eldstesønnen min strikka da han var seks. For i Norge lærer alle å strikke på skolen.


Det rare i Norge er at selv om det fins professorer og museumsfolk for alt vi skaper i Norge, som har store arkiv, datamaskiner og sekretærer med mobiltelefoner fins det ingen som tar vare på det som ligger nærmest nesa vår. I Sverige er Husfliden et statlig kontor. Og holder du et foredrag for et lokalt lag får du lønn for jobben. Fordi det regnes som en proffesjon å være strikkekyndig. Og svenske museumer arrangerer strikketreff, garntreff, omvisninger med pinnekunst i fokus. Men i Norge strikker alle. Det er fint.


Og det er fint for alle oss millioner at det endelig er en person som får betalt fra den norske staten en lønn for at hun så at noen må montere jakka, noen må kunne strikke mønster, noen har kunnskaper som er verdt å ta vare på. Jeg er så lykkelig for at Annemor Sundbø har fått statsstipend for å kunne fortsette å skrive, samle, fortelle, reise, ta bilder, ja, rett og slett jobbe for å samle trådene i norsk strikketradisjon.

Gratulerer, Annemor Sundbø!

15 kommentarer:

 1. Det er fantastisk! Gratulerer, Annemor Sundbø, det er deg vel unt :)

  SvarSlett
 2. Det är verkligen en god nyhet!

  SvarSlett
 3. Så flott. bra at du lager innlegg på dette. Jeg var ikke klar over det.

  SvarSlett
 4. Hvem kunne vel fortjent det bedre?!

  Gratulerer til Annemor & tusen takk til deg for fabelaktig fint blogginnlegg :-)

  & jeg tenker at det må vel være et positivt signal, at endelig noen får lønn for å strikke...

  SvarSlett
 5. Ja - dette var en nyhet jeg leste med glede!!

  SvarSlett
 6. Ja, det var kjempemorro !!
  Ha en fin dag, klem.

  SvarSlett
 7. En fantastisk nyhet! Og flott at strikking og blir løftet med anerkjennelse, hurra!

  SvarSlett
 8. Jeg, som en utlending i Norge, er også veldig stolt og glad for at Annemor Sundbø fikk prisen. Jeg delte til og med Aftenpostens reportasje om dette på min FB :=P. Det Sundbø gjør er fascinerende. Jeg har lest hennes bok "Kvardagsstikk" to ganger og nå ønsker jeg meg den som julegave. Hun har åpnet en vakker side av Norge til meg, ikke minst lærte hun meg om mye interessant historie av landet. Jeg sa til gubben her "strikking er min integreringstiltak".

  SvarSlett
 9. Ja, var ikke det flott! Jeg leste det i avisen, og ble så glad på hennes og alle strikkeres vegne. Hun har jo gjort en bemerkelsesverdig innsats for norsk kulturarv. Vel fortjent. Hurra!

  SvarSlett
 10. Så gøy å lese! Hun har jo allerede gjort mye for å ta vare på gammel kunnskap, og dele den med oss andre. Håper hun vil lage flere bøker også...

  SvarSlett
 11. Dette synes jeg er både viktig og rettferdig. En bauta for norsk kulturhistorie, og samtidig så dagsaktuell! Jeg slutter meg til gratulasjonene, og strikker videre på vottene mine.

  SvarSlett
 12. Så kul och bra! Jag har varit på två fantastiska "Sticka Selbu" med henne - en fantastisk person!

  SvarSlett
 13. Anonym6.10.11

  Ja, dette er stort for oss strikkende!
  På vegne av oss alle: Gratulerer til Annemor Sundbø!

  SvarSlett
 14. Anonym7.10.11

  Det er også fantastisk for alle os ikke-nordmænd, der jo også nyder godt af hendes arbejde.
  Men skønt, at Norge tager husflid seriøst... man kunne håbe, at det smittede til nabolandene ;)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...