29.11.07

- What did you learn in school today?

- I dag lærte jeg at tommelen sitter på siden av hånda.
- Eh, hvor trodde du den satt da?!
- Jeg har strikket som om den sitter midt i håndflaten.


Det er vel ikke akkurat på skolen jeg lærte dette, men av finske Tuulia. Hun har laget et par latvisk-inspirerte votter, og lagt ut oppskriften, som jeg har strikka. Jeg fulgte mønsteret, i hvert fall ved tommelen. Jeg vet ikke hvorfor, det er ikke min vanlige måte å lage tomler på og jeg tenkte at jeg skulle moderere det til å passe min normale metode. Av ukjente grunner strikka jeg likevel videre og fulgte hennes anvisning.
Og fikk en tommel som satt på siden av håndflaten.

- Aha, tenkte jeg for meg sjøl.

--- Redigert 1. desember -----

Sånn ser de ut, ferdige ...

27.11.07

Pulsvarmermønster 'Blonde'

Jeg fant et flott blondemønster i boka til Vibeke Lind: Strikking - Gammel tradisjon - moderne hobby (Cappelen 1982). Det har jeg brukt som utgangspunkt for disse pulsvarmerne i alpakka.

Dette er en oppskrift som kan varieres på mange måter:
* Vil du ha lengre pulsvarmere så øker du bare antall masker.
* Stripen som syntes på bildet kommer av den kasta maska du starter med på annenhver omgang. Hvis du ikke liker den kan den for eksempel bytte den ut med perler - eller ingen ting. Bruker du perler så trenger du å træ på 54 stykker.
* Pulsvarmerne er strikket med bare rettmasker, men det går også an å strikke vrangmasker på baksiden av mønsteret. Jeg har prøvd begge deler og syns rettmasker på begge sider gjør seg best, men det er sikkert en smakssak.
* Og det går selvfølgelig an å bruke to forskjellige farger, en på mønsteret og en på selve pulsvarmerområdet.

Som sagt, det er mange muligheter her, enjoy :)


Oppskriften

* Pinner 2,5 mm
* Garn: For eksempel Alpacca Inca. Det brukes tilsammen ca 30 gram på 2 stykker
* Masker: 22 rett + 8 mønster

Pulsvarmerne strikkes på rettpinner, fram og tilbake, og mønsteret gjentas 6 ganger.
Legg opp 30 masker, strikk en omgang og strikk 22 masker før du begynner på 1. rad på mønsteret. Mønsteret strikkes altså på slutten av pinnen.
Når du har strikket 18. rad på 6. mønsteromgang feller du av, og syr sammen.

That's all folks, enklere kan det nesten ikke gjøres.

PS: Hvis du strikker dem, kan du ikke sende meg et bilde så jeg får se hvordan andre tolker denne oppskriften? Og ikke minst, skulle du oppdage noe feil eller uklarhet så gi meg beskjed, vær så snill?

--- Redigert 28.11.07 ----

1. Jeg har laget oppskriften som en pdf-fil. Klikk her og oppskriften lastes direkte ned til pc'en/mac'en din ...
2. Og så kom jeg på hvorfor jeg burde bedt noen prøve mønsteret før jeg la det ut ... etter tips fra Marit har jeg rettet opp en feil. Det manglet et kast på omgang 11 av mønsteret. Det er nå rettet, både her og i pdf-fila.
Takk, Marit :)

25.11.07

Kjørehansker fra Florø

På Vestlandet trenger ikke snille barn å vente helt til julaften før de får presanger, de - presangene - kommer dumpende ned i postkassa også før 1. søndag i advent. I hvert fall til denne jenta ;)

Nå ja, helt overraskende var det kanskje ikke. Jeg var en av de første som meldte meg på Beas PIF-oppfordring, og i går kom disse vakre vottene. De er ideelle å starte dagen med, i en kald bil.
Jeg beundret Beas vanter, så hun lagde en egen Pinneguri-vri med det grønne mønsteret (som jo er Pinneguris yndlingsfarge). Når en gave er så gjennomtenkt som dette blir jeg varm om hjertet.

Tusen, tusen takk, Bea, for de vakre vantene :D

Hvordan er det andre steder i Norge og verden, får dere også presanger i posten før jul?

English summary
These mittens was a gift to me from Bea as part of the Pay it Forward-system. I was admiring her black fingerless mittens, and she gave med these light ones, with greens.
You can see more of Bea's work here ... and by the way, she speaks very well English and I am sure she can tell you more about it :)

---- Redigert 3. desember ----
Bea deler oppskriften med oss her ...
Bea shares the pattern with us here ... (the English version is also comming)

19.11.07

I sneglefart, men betydelig vakrere

Det fins sikkert en og annen snegleelsker der ute, og jeg beklager hvis jeg har fornærmet noen. Men det jeg prøver å si er bare at jeg personlig syns Mystic Water Shawl er veldig, veldig vakker, og at det går veldig, veldig sakte framover.

Ferdig med 3. ledetråd, det er så vidt jeg vet 5 igjen. Det kommer til å bli et stort sjal, men jeg gleder meg allerede til å bruke det i alle juleselskapene i år :)

18.11.07

Søndagsfjas :)

Så kalt Scary Knitting.


Damen bak disse - egentlig flest heklede - skremmende figurene er Patricia Waller. God fantasi, det står ikke på det ;)

12.11.07

Husflidsmesse på Osterøy

I helga var det flere Husflidsmesser i nærområdet mitt, jeg valgte meg den på Osterøy som er cirka en time unna der jeg bor.
Det må innrømmes, jeg er en novice når det gjelder husflidsmesser, jeg tror dette er min første. Og merket meg at jeg har sett alt for mange bilder fra s.k. husflidsmesser (craft markeds) fra USA. Det jeg håpet å finne var en god blanding av de som solgte husflid og de som solgte garn, pinner, vevde merker, og andre hobbyrelaterte produkter. Men det jeg fant på Osterøy var ca. 99 % ferdigprodusert.

Men stor var overraskelsen min da jeg kom over en hyggelig dame som sto og viste strikketeknikker som jeg aldri hadde hørt om, short row og fingerstrikking på to pinner. Og så oppdaget jeg at hun sto og solgte en av strikkebøkene som jeg kjøpte i Oslo i forrige uke (Usynlige tråder i strikkekunsten), i tillegg til at hun hadde en av bøkene som sto på ønskelista mi (Selbuvotter av amerikanske Shea)!
Annemor Sundbø har fronta strikking og ikke minst hverdagsstrikkinga - og hverdagsstrikkeren i mange år, og var en kunnskapsbrønn av typen jeg ikke har møtt før. Hadde jeg ikke følt det ble for mye informasjon på én gang hadde jeg nok stått der ennå :D
Og jeg gikk videre med strikkeboka til Terri Shea, og med en hjertlig følelse av å ha møtt en berømthet!

På slutten av runden min fant jeg også etter hvert to jenter som jeg "kjenner" fra forumet til Hobbyboden, HK og Bente. Og heldigvis sto de og solgte egenprodusert garn :D

De var nok mer like meg og der jeg befinner meg for tida enn de andre husflidsbordene: Nydelig garn, vakre, levende farger, blondemønster, pulsvarmere og ikke minst en ekte og levende interesse for å ta opp i seg nye ting som kommer via nettet, fra andre land.
For det er ikke det at jeg mener husflidsmesser skulle forandre seg bare for å tilfredsstille meg, men det er nødvendig at det fins noe for sånne som meg også på Husflidsmesser for at det skal være interessant å besøke dem.

Turen ut til Osterøy var forresten en opplevelse i seg sjøl: Osterøy, som er Nord-Europas største innlandsøy, var en Winter Wonder Land, pent pyntet med snø under blå himmel.

8.11.07

Andrea og tomt kjøleskap

Stormen Andrea har starta ferden sin over Vestlandet nå, så det er en utmerket unnskyldning for å trekke en kopp te, og titte over håndarbeidssituasjonen sin. Min sin. Særlig siden jeg har fri fra jobben i dag også.

Jeg er nettopp ferdig med enda en 'Soul'-lue, så da skulle jeg fortsette på Mystic Water Shawl, Clue 2. Og oppdager at jeg har en kjempefeil i Clue 1 som ikke kan rettes opp på vanlig måte med et ekstra kast her og der. Så da sitter jeg med dilemma: Rekke opp, gi opp, overse feilen eller begynne på nytt. Det er snakk om mange timers arbeid så det føles tungt, samme hva. Jeg er ikke glad i å rekke opp, men samtidig klarer jeg det av og til, og det blir en slags katarsis, en renselse i den berømte sjela.
Så da rakk jeg opp et annet strikketøy ... skjønn logikken den som vil :D) Og begynt på Mystic Water Shawl på nytt, med de pinnene jeg da fikk tilgjengelig.
Men jeg har virkelig klart å rydde litt også: Jeg rakk altså opp et babyteppe som jeg ikke var fornøyd med, kasta to tepper som jeg så jeg aldri kom til å fortsett på og heller ikke likte garnet på, jeg fikk lagt alle ferdige julepresanger i en pen haug, og gjort ferdig et par små hemmelige oppgaver. Ja da, dårlig vær kan være helt greit det.

Skulle vært i butikken, men det går bra å leve på ett egg, tre skinkeskiver, en halv boks cottage cheese og litt müsli til damen har reist sin vei. Og så har jeg te, da, så jeg overlever nok :D

7.11.07

I've got soul

Ligger repetisjon i sjela, eller ligger det i kroppen? Forutsatt at sjela er et annet sted, selvfølgelig. Jeg hakker rundt på repetisjonene for tida, så derfor lurer jeg.

Ikke at det er noe problem. Jeg strikker gjerne enda et par selbuvotter, jeg, enda et par 'Sea Mineral Mittens', enda en 'Soul'-lue. Sånt som er lite nok til å ha med på bussen til og fra jobben.
Det er garnet Tapestry fra Rowan denne gangen, en blanding av ull og soya. Allerede da jeg så det i Oslo tenkte jeg at det ville være vakkert til en 'Soul'-lue. Og det er så vakkert med det blanke fra soyaen, det ser nesten litt silkeaktig ut.

Både på veien fra flyplassen og til flyplassen i Oslo i forrige uke spotta jeg strikkere. Først en dame som satt og strikka hva jeg tror er en vaskeklut, eller kanskje en lapp til et lappeteppe. Den var lilla og mønstret i skyggestrikk (er det ikke det det heter når man bare bruker rette og vrange masker til å lage mønster?). Og så ei ung jente som strikka et grått skjerf (kanskje). Sist gang jeg var ute og fløy kom det ei dame bort til meg på flyplassen og lurte på om jeg hadde hatt problemer med å få strikketøyet mitt gjennom sikkerhetskontrollen. Det hadde nemlig ei venninne av henne fortalt henne så hun hadde ikke våget.
- Men er det et sted man trenger strikketøy så er det jo på flyplassen! som hun så korrekt stadfesta.

Maria forteller at hun får tårer i øya ikke bare når hun er lei seg, men også når hun ser noe vakkert, som dette økologiske garnet. På samme måte kan jeg også lett bli rørt over noe jeg opplever som veldig positivt. Som for eksempel når jeg spotter folk med strikketøy på offentlige kommunikasjonsmidler. Da blir jeg glad inni meg :D
Kanskje vi begynner å bli gamle, Maria ;)

6.11.07

I Oslos godtebutikker

Noen drar til London, noen til Stockholm, mens atter andre tror de finner skattene i Skottland. Men så er det av og til at man (jeg) trenger å reise til - Oslo. Ikke at jeg ikke har garnlangere her i byen, her i Bergen; jeg bare hvisker Pinnsvin design ...

Men altså, en tur til Oslo for en bergenser kan altså medføre en hel koffert med garn og bøker tilbake.

Nå fant jeg fram til den berykta Guanako i Seilduksgata på Grünerløkka. De hadde endel spennende garn, som Rowans nye soyagarn (er det forresten helt politisk korrekt å strikke med mat?), det tenkte jeg kunne brukes til en ny 'Soul'-lue. Og noe silke-ull-garn fra India som jeg likte veldig godt. Skjerf, kanskje?
Det stakk stadig folk innom, det syntes som en populær butikk.


Og så var jeg i den nystarta Du store alpakka, altså "all" allpakkas importører her i Norge. De hadde selvfølgelig et kjempeutvalg. Siden jeg egentlig bare var og snuste kjøpte jeg bare litt ;p Blant annet et par hesper med det vakre Mirasol-garnet deres. Jeg tenkte sokker umiddelbart.

Jeg var også innom Bentes Boutique på Bjølsen, og der ble det faktisk ikke noe annet enn en nyutkommen heklebok, Hekling - Gammel teknikk i ny design til den svært sympatiske prisen av 249 kroner. Deretter stakk jeg innom Nøstebarn rett ved siden av for å finne mønsteret til Prinseteppet, som de av naturlige grunner aldri hadde hørt om siden det er Mauds som selger det mønsteret. Så derfra gikk jeg tomhend. Like greit egentlig.

5.11.07

Takk for alle gratulasjonene :D

Ikke helt planlagt at det skulle ta så lang tid å trekke en lapp blant dere som har vært så vennlige å legge igjen en kommentar til meg på dagen 29. oktober.
Men - i kveld er det altså gjort. Og bare for å dra ut og øke spenninga (hvis du ikke allerede har skrolla ned til bildet ;p):
Statistikk
* 46 unike navn før 2. november
* 9 ikke-norskspråklige
* Mange kjente, noen jeg ikke har truffet før :D

Jeg skrev navnet på dere alle, la det i en kakeboks og trakk ...Hege i Troms! Jeg håper du, Hege, blir fornøyd med presangen fra meg. Den kommer i slutten av uka. Jeg har vært på oslotur og hatt deg/presangmottageren i tankene mens jeg løp fra den ene spennende garnbutikken til neste. Kos deg :D

Det er synd dere ikke kunne få en presang fra meg alle sammen, men nytt år og nye sjanser ;)

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...