24.1.08

En oslodame vender hjem

Inn døra i den vakre leiligheten vår i Oslo møttes jeg av en bukett tulipaner fra min kjære - en leilighet som bortsett fra disse blomstene er helt totalt tom. Var helt tom. For hva var det første jeg gjorde? Dro på shopping selvfølgelig.

Siden jeg skulle flytte med fly denne gangen ("Pakk ditt hele og fulle liv i en 20 kilos koffert." En eksamen jeg strøyk i og måtte betale overvekt for.) så har jeg de siste par månedene ikke handlet stort i Bergen. De tre siste dagene kan man vel si jeg har bidratt både med miljøødleggelse av verste sort og til kapitalismens siste kampetrekning. For i Oslo kunne jeg ta med fullt oppladda lommebok og ta runden. Så nå har vi i hvert fall kjøkkenbord ... Senga fra IKEA var for bred for oppgangen så jeg ligger fortsatt på liggeunderlag i stua. Som også er helt tom, bortsett fra en flatskjerm :D
Heldigvis kom vi oss avgårde til IKEA igjen i går så vi fikk bestilt ny seng som skal komme i dag (midt i et middagsselskap et annet sted, men vi får løpe mellom, seng er viktig). Bokhyller? Sofa? Stoler til kjøkkenbordet? Tja, kommer vel etter hvert ;)

Og så har jeg rukket å male kjøkkenet, mens vi vurderer hva vi skal gjøre med gulvet i selvsamme rom: Ta av den fake parketten og få fram det gamle tregulvet eller prøve å leve litt med det og se om det vokser på oss? Vi lider av beslutningsvegring.

Men hva gjør alt dette i en håndarbeidsblogg? I mangel på ordentlig stoff kan jeg i hvert fall fortelle om et bokkjøp.
Som sagt har jeg shoppa litt. Jeg er veldig glad i å titte i antikvariat, og jeg har stukket innom enkelte av dem de siste dagene på vei til andre butikker. På Norlis antikvariat kom jeg over denne boka, Alettes Bulls Strikkebok fra 1933. Ikke bare er det endel elementære og enkle oppskrifter i den, men det ligger også personlige notater og løse mønstre i den. Jeg ser at endel kvier seg for å lage notater i bøkene sine, men for meg får de en ekstra dimesjon av det (jeg har blant annet en hagebok som har vært eid av forfatteren Johan Bojer som er full av hans notater).

Men det er ikke mange brukte håndarbeidsbøker å finne faktisk. Jeg spurte på et av antikvariatene om hvorfor det er sånn, og ekspeditøren svarte at det bare er sjeldent de fikk det inn. Jeg ser på enkelte tråder på Ravelry at enkelte bøker som er utsolgt fra forlagene, også norske, går for overpriser der borte, vi snakker tusenvis av kroner.

Jeg har noen prosjekter på gang som jeg kommer tilbake til når de har vokst litt. Og så venter jeg to store ladninger med garn og bøker fra USA. Til den nye adressen i Oslo :D

At last, established in our new home in Oslo I have been shopping like mad. We came to a totally empty flat (we're keeping our house in Bergen as a cottage ...), and shopping for table, bed, sofa, refrigerator etc. is mostly on my mind just now.

I have also taken some time to visit secondhand book shops in Oslo, and found a knitting book from 1933 by Allette Bull. It was full of her personal notes (which I enjoy very much) and also some old loose patterns from the same time.
It is hard to come by old crafts books, and I see from Ravelry that old books out of print goes for a lot of money. People tends to keep on to their books on these themes.

Since I have known for some time that I was to move from one city to another with airplane I have not bought a lot the last months. I am doing that now, amongst other things I have ordered yarn and books from USA. To our new address :)

30 kommentarer:

 1. Jag gillar också antikvariat,det är kul med gamla böcker. låter spännande med garn från usa. tack för kommentaren på min blogg!

  SvarSlett
 2. Have fun moving, although one works like crazy to get it all done.

  What fun to find the book -- old books are always charms. And you get to start "fresh and tidy" -- I'm jealous as I have such a mess with my sewing things I actually cannot find a project in the room today! Makes me crazy! Maryjo

  SvarSlett
 3. Ah, den hageboka di er jammen meir enn ei hagebok gitt.
  Legg du ut foto av nokre av sidene?

  Og golva dine. Eg og fjerna lag på lag med belegg og vemmelig jukseparkett før eg kom ned til det opprinnelege tregolvet då eg kjøpte denne leiligheten.
  Det er jo litt kjekt og då ;)
  LYKKE TIL!!

  SvarSlett
 4. Tone, gjett hvor Bojer-boka mi er'a? Men jeg skal prøve å huske det ved anledning.
  Ang. gulvet, ja, vi vet vi burde, men samtidig er jukseparketten ikke stygg nok (ennå) til å sette igang. Men så burde vi det før leiligheten blir for full av ting ... grrr, decisions, decisions.

  SvarSlett
 5. Anonym24.1.08

  Og PC'en er også på plass skjønner jeg! ;o) Den gamle boken så interessant ut, håper du deler mer med oss, når du får tid.

  SvarSlett
 6. Håper du får det fint i tigerstaden!

  SvarSlett
 7. Velkommen til Østlandet! Og hva skal man med jukseparkett når man egentlig har drømmmegulv? :)

  SvarSlett
 8. Anonym24.1.08

  Godt at du har PC i leiligheten i hvertfall! På kjøkkenbordet da, regner jeg med? Synd at jeg ikke fikk hilst på deg før du forlot byen min. Masse lykke til i Oslo!

  SvarSlett
 9. Så bra at du er tilbake!

  Og gratulerer med den "nye" boka! Festlig at du skulle kjøpe akkurat den, den har jo jeg også akkurat kjøpt meg! Gleder meg til å se hva du lager fra den.

  Og jeg er enig, notater i bøker er veldig sjarmerende. Har i mitt eie tre bind av Mitt Skattekammer (gamle barnebøker) som Astrid Lindgren forærte oversetter og forfatter Jo Tenfjord, korrespondansen den imellom lå inni. Et klenodium.

  SvarSlett
 10. Anonym24.1.08

  Jeg ville beholdt jukseparketten, vi blir vant til det meste ;-) Og hvem synes _egentlig_ at oppussing er kjekt i mer enn en dag? hihi

  SvarSlett
 11. Hei! Ligger en award til deg på bloggen min :)

  SvarSlett
 12. Anonym24.1.08

  Godt å høyre at du er komt vel heim til Oslo! Og så så kjekt å kunne gå på møbelhandling med god samvittighet *ler*

  Misunner deg dei "nye" strikkebøkene! Berre så du veit det.. Har noken eg òg, kanskje eg må vise dei fram på bloggen min ein dag? ;)

  Ha ei riktig fin helg i hovedstaden!!

  SvarSlett
 13. Good luck with the move. It's stressful but also exciting.

  SvarSlett
 14. Skrell av parketten!

  Du skriver underholdende, du vet det?
  Jeg koser meg glugg-ikke-helt-ihjel...=)

  Lykke til i hjembyen.

  Og: ja, seng ER viktig! Løp i mellom, forbrenn kalorier og ta en ekstra sjokoladebit. God helg!

  SvarSlett
 15. Hi Ann -- I left you an answer on my blog about the Singer sewing machines.

  I also "invited" myself to join Knit Art on Flickr so I can keep up peeking at everyone's beautiful things there, but esp. the mittens. I'm sorry to keep bothering you: you use Knit Picks yarns, yes? How did you choose the colors -- just ordered a lot of them (I know you had a photo on your blog) or you ordered very specific colors? I've just been "hoarding" Finnish Vuorelma Satakieli yarns but then found today I don't have any "cream/natural." We can order it online in the US though. Maryjo

  SvarSlett
 16. Velkommen tilbake til Oslo og lyke til med IKEA-shoppingen!

  SvarSlett
 17. Velkommen hjem!
  Seng er nødvendig, og i rett størrelse :-)
  Gamle bøker har verdi for noen, og så er det bare papir for andre, - og strikkebøker er vel en smal nisje, ja :-)
  God helg i Oslo!

  SvarSlett
 18. Gratulerer med "trygg landing" i Oslo. Jeg må bare berømme geriljastrikkinga di, for det konseptet er rett og slett genialt!=D

  SvarSlett
 19. Er boka i Bergen?? :)

  Og, golva dine. Skal du slipe golv så bør du gjere det straks!!!
  Det blir vanvittig mykje dritt.
  Eg leigde folk til å gjere det og det kostar jo litt.
  Eg gjentek berre SKAL DU SLIPE SÅ GJER DET FØR DU MØBLERER.

  SvarSlett
 20. Anonym26.1.08

  Du har fått en award hos meg også! Du finner den i bloggen min... :-)

  SvarSlett
 21. I'm so happy that you've started to include some English on your blog, Ann! I hope you are able to settle in quickly in your new place.

  SvarSlett
 22. Anonym26.1.08

  Det var dumt å miste deg og ditt skeive blikk på byen Pinnegur, men du kommer vel gjerne på besøk igjen. Husk kameraet!

  SvarSlett
 23. Alltid artig å lese bloggen din!

  SvarSlett
 24. I hope you are settling into your new place!

  I so look forward to viewing more of your wonderful mittens.

  Old books are such treasures! It's a shame that some throw them away. Kudos to you on your finding the old knitting book!

  *twistedinstitches

  SvarSlett
 25. Håper du får det fint og at du vil trives i Oslo.Det må være artig å kunne møblere helt fra "bunnen" av, og få det slik en ønsker! Lykke til!

  SvarSlett
 26. Anonym1.2.08

  Flytter du også fra Bergen nå?

  Blir det jeg som blir nødt til å sy opp heklede lapper rundtom nå?

  Forsåvidt passer det meg greit, jeg er jo student, og kanskje tenkendes til å kunne gjøre noe sånt.. :)

  God innflytting i nytt hjem, heldige IKEA-shopper. Og god helg !

  SvarSlett
 27. I look forward to seeing what mittens Oslo inspires.

  BTW, I've given you a 'Made my Day' award: http://janemumbles.blogspot.com/2008/02/revenge-of-sweater-angst.html

  SvarSlett
 28. Anonym3.2.08

  Å, så deilig å kunne flytte og starte med alt nytt!! Ikke det, at jeg ikke liker tingene mine, jeg har nemlig alt for mye ting!!!!!Og synes det er vanskelig å kvitte seg med noe av det.
  Så heldig du var med denstrikkeboken, da! Jeg fikk min bestemors gamle kokebok, med notater, reklamefoldere, og jammen lå det også et gammelt foto av en ung bestefar inni der. Mange gjemte skatter, altså. Til å fryd seg over!
  Lykke til i Oslo! Jeg drar dit igjen på kurs om 1.5 uke, og skal få møte designerne Arne & Carlos. Gjett om jeg gleder meg!!!!!!
  Ha en fin søndag!!

  SvarSlett
 29. Hei igjen! Hvordan går det med innflyttingen? Håper al står bra til og at flyttelasset og IKEA shoppingen har tatt all energien deres :-)

  SvarSlett
 30. hei, jeg sitter å søker etter votteoppskrifter og fant bloggen din. Det er som å ha kommet til himmelen, du har så mange fine votter! Så jeg lurer på om du vil dele oppskrifter - jeg har noen fine selv. Feks samiske votter (noen av de har også mange farger).

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...