12.1.08

Innlegg for votte-nerder

Advarsel: Er du ikke veldig, veldig interessert i votter, ikke bruk tida di på å lese dette blogginnlegget. Det er for de av oss som går med et skilt på brystet der det står Vottenerd. Hvis du har et skilt der det står Would be ... kan du kanskje også ha noe utbytte av dette innlegget.

Jeg har skrevet mye om votter i det siste. I hvert fall vist bilder av votteproduksjonen min. Både for min egen del og for dem som er interessert så tenkte jeg at jeg skulle gå igjennom noen punkter som vi vottestrikkere treffer på. Kommentare gjerne, og har du tips til meg og andre så tar jeg dem imot og lager et nytt innlegg om det seinere.

(Alle bildene er klikkbare.)
Fortsatt mye å lære
Enda jeg har strikka så mye og så mange votter gjenstår det heldigvis trick's of the trades. I en diskusjon på Ravelry hevdet jeg at det fungerer fint å ta med seg trådene oppover strikkinga i stedet for å klippe av og begynne på den samme tråden noen rader over. Og så viste jeg et bilde av min prosess. Og oppdaget da jeg så bildet hvor utrolig klumpete det så ut. Man kjenner ikke den pølsa av tråder når man bruker vottene, men pent er det ikke.
Men å kutte tråder og begynne tråder er ikke noe godt alternativ for meg. Så på den andre av disse vottene (midt i Ravelry-diskusjonen) inngikk jeg et kompromiss med meg sjøl. På små overganger kan jeg ta med meg trådene, men på det lange bordpartiet klippet jeg av de trådene som ikke skulle brukes.
Og ja, og jeg strikker inn endene underveis.

Spot the difference
For å få en pen avslutning på mønstervotter må diagrammet planlegges allerede fra første omgang. Når man som meg jobber utfra små diagram og ikke fulle vottemønstre kan man som her ende opp med et noe snodig resultat. Både høyre og venstre vott har pene avslutninger, men jeg glemte å tenke på at høyre og venstre vott burde ha begynt på hvert sitt sted i mønsterdiagrammet for å få de identiske på begge sider *noterer bak øret*

Overgangen
Et problem jeg ikke har funnet løsningen på er overgangen mellom omgangene. Som jo blir så tydelig når man strikker mønster. Min løsning har vært å alltid legge "sømmen" på undersiden hånda.
På venstre vott lager jeg tommelhullet på pinne 2, på høyre vott på 3. pinne. Da kommer sømmen på undersiden.

Hvorfor dampe?
Jeg har strikka hundrevis av votter (en annen historie) og overgangene fra den ene strømpepinnen til den neste ligger i hendene mine. Likevel blir det en liten klumpete stripe fure steder oppover hele votten. I tillegg så ujevner jeg dårlige dager og gode dager ved å stryke lett over når jeg har sydd inn alle endene og inn den nederste kanten. For det er ikke til å underslå at enkelte dager strikker vi strammere enn andre ;)

Ja, og så gjenstår bare fotograferinga :)

16 kommentarer:

 1. Åh, dette var et fint blogginnlegg! Jeg er helt enig med deg i mye av dette! Spesielt det med overgangen mellom linjene, altså at det ikke blir rett. Jeg trøster meg med at det er på siden av hånda og at folk derfor ikke legger så godt merke til dem.

  Nå har jeg bare strikket en av dine latviske votter, så jeg er ikke dreven i dette. Men da jeg skulle strikke den røde borden i midten, så klipte jeg av trådene og monterte dem der.

  Så jeg må nesten takke deg, du har gjort meg vottegal:)

  SvarSlett
 2. Anonym12.1.08

  Kjempebra post! Jeg er jo helt i begynnelsen av vottedillen, og dette var absolutt inspirerende :-)

  Når jeg strikker på strømpepinner, votter og sokker, så bruker jeg en maskemarkør i begynnelsen av omgangen og så strikker jeg ut en pinn og strikker litt over på neste pinn før jeg bytter. Da unngår man de fire stripene som du snakket om. (Var det forståelig?) Jeg synes det er lettvint og greit, da slipper jeg å tenke på hvor mange masker det skal være på hver pinn siden det varierer hele tiden. Og maskemarkøren forteller meg når ny omg begynner.

  SvarSlett
 3. Og her har du overgått deg selv på vottefronten - nok en gang! Bravo :-D

  SvarSlett
 4. Anonym12.1.08

  Hei. Så fine og forseggjorte de vottene er. Detaljrike, virkelig. Artig med hjemmestrikka votter også, selv om jeg ikke er så aktiv på den fronten. Skal endre på dette med tiden. Ha en fin lørdagskveld.

  SvarSlett
 5. Puster dypt... de var utrolig vakre! Skulle vottekurven din bli for overfylt har du bloggadressen min :)

  SvarSlett
 6. Anonym12.1.08

  What a pity that I can't read this language!

  Jacqueline

  SvarSlett
 7. Og er jeg ikke vottenerd allerede, så kan jeg fort bli det...de er flotte!
  Lykke til med flyttinga, forresten- og dekoreringa av byen før det!

  SvarSlett
 8. Det er de smukkeste votter jeg har set længe, Ann. De er veldig fine og jeg ville ønske, at jeg kunne lave noget akkurat så fint :-)

  SvarSlett
 9. Underbara vantar!!!!

  SvarSlett
 10. Lærerik lesing for meg som snart tar steget fra pulsvarmere til votter. Du lager flotte votter!

  SvarSlett
 11. Anonym13.1.08

  Så nydelige farger det var på disse vottene, og mønsteret også. Artig å lese betrakningene dine, vi er like her på mange måter ser jeg.

  SvarSlett
 12. Anonym13.1.08

  Tror aldri jeg har sett så flotte votter før jeg,wow....

  SvarSlett
 13. Anonym13.1.08

  Hehe, jeg er nok ikke vottenerd, men definitivt strikkenerd, så jeg leste gjennom innlegget ditt og syntes det var interessant;-)

  Og dessuten bra tips uansett hva man strikker med mønster!!

  SvarSlett
 14. Jeg var redd folk skulle kjede seg med et innlegg bare med votter, derfor advarselen. Som virker helt uberettiget :)
  Men Sipusa, kanskje du er vottenerd in spe?

  SvarSlett
 15. Anonym15.1.08

  Kjempefine votter, både farvevalg og mønster.

  SvarSlett
 16. Jeg maa vel bare innroemme at jeg er bitte litt votte fiksert...hm..
  veldig bra innlegg..
  Ja det er ikke bare bare aa faa border og maskeantall til aa stemme..
  Den eneste loesningen jeg kommer paa med skjevhet og daarlig overgang paa moenster i siden, er aa legg inn en heltrukken vertikal linje (sidemasker) som kan foelge arbeidet til tops, som paa selbuvottene. Kanskje det var derfor de gjorde det slik foer? God ide som "anjapanja" hadde over her, med aa strikke litt videre inn paa neste pinne. Har lest at noen paa Hobbyboden sverger til kort-kort rundpinne. Maatte proeve meg selv paa det, men det gikk ikke for meg. Fikk skikkelig vondt i haanda, nei takke meg til 5 pinner..
  Uansett, saa ville jeg bare faa sagt at jeg synes du er veldig flink, og at fargevalget ditt er klassisk, elegant og godt avstemt, helt nydelig!
  Ha en god helg, og lykke til med hus dekorering... Stor jobb...

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...