9.7.14

Finull, del 3

Jeg skal være ærlig, jeg har problemer med å finne 5 feil med Finull (se innlegg i går). Kanskje det siste desperate ønsket kunne være at det var enda flere farger å velge mellom, men 100 farger er i grunn et godt nok utvalg. Så det blei fire. Og nei, kløing kan jeg ikke bruke fordi jeg ikke klør av Finull og det gjør heller ikke dem jeg strikker til.


Finulls Bunn 5 4-liste

1. Fargene 

Se på dette fargekartet til Finull. Se på dette fargekartet, det er MadTosh sine farger. Ikke bare er fargene mer intense (det er i tillegg merino og Superwash-behandla garn så fargene er mer fotogene, billedvakre), men MadTosh har i tillegg sin helt egen Høst 14-fargeskala som er farget etter Pantones høstfarger 14.

Nei, jeg mener ikke at Finull skal ha en egen høst-vinter-vår-sommer-kolleksjon. Men har ikke følelsen av at Finull (Raumagarn) er særlig dynamisk. Det er ikke sånn at jeg ser for meg at det sitter 5-10 mennesker på Raumagarn og intenst diskuterer farger på et daglig basis.

Kanskje jeg tar feil? Hva sier dere, Rauma?

2. Slitestyrken

Jeg hører fra andre at de opplever at Finull er slitesterkt. Men er det egentlig det? Jeg tror det avhenger av strikkefastheten. Det er anbefalt å strikke Finull på pinner 3 mm i 26 masker er lik 10 cm. Jeg kunne kanskje klart det om jeg hadde strikka på 2,25 mm-pinner, men bare på 2,5 mm sliter jeg med at det gjør vondt i hendene. Min feil, men det gjør ikke opplevelsen av garnet bedre for meg.
Min strikkefasthet er 21 m = 10 cm på 3 mm, det vil si at stoffligheten blir veldig åpen og løs. Så det jeg strikker har også en lei tendens til å nuppe. Enda alle er enige om at Finull ikke nupper.

Men som man sier i jobbintervjuer, det positive med det er selvfølgelig at jeg må strikke flere mer, både til liten og stor :)

3. Blåfargene

Jeg har et persolig forhold til Finulls blåfarger. Jeg savner dem. Jeg savner gode, blå farger, sånne farger som jeg forbinder med 60- og 70-tallet. Klare og reine, de skikkelig, skikkelig kalde. Ikke de som går mot rødt sånn som 437 og 467. Sist gang jeg jakta endte jeg opp med PT2s blåfarge. Ikke at det spiller noen rolle, for PT2 er akkurat det samme - men det er jo foran Finull-hylla jeg står.

Jeg kunne tenke meg noen mer melerte farger også jeg da, kanskje litt tweed aktig, det hadde passa bra til den rustikke overflaten.

4. På nettet

Og når vi snakker om fargekart … burde ikke fargene vært plassert ved siden av hverandre, gruppert i fargegrupper?

Okay, så kan man ikke forandre på folk. Jeg tror heller ikke Finull er åpen for forandringer - det er sånn at er jeg ikke fornøyd så får jeg finner meg annet garn. Og heldigvis fins det alternativer også. Shetland Soft fra Malsen og Mor for eksempel, Holst sitt Supersoft. Det littegrann tykkere Jamieson's of Scotlands Spindrift. Blackhill fra Garnutsalget.
Men ingen av dem fins hos den lokale garnlangeren min.  

12 kommentarer:

 1. JEg har slitt litt med å få tak i det på nettbutikk (sånn går det når jeg bor uti gokk), men har kapitulert og kjøper det de gangene jeg er innom Husfliden. Jeg tror jeg hadde føyd kløfaktor på lista, men der er vi jo forskjellige, jeg kan ha det som lue, men det kan ikke de yngre i husstanden.

  SvarSlett
 2. HELT enig i det med fargekartet, for et rot! Så unødvendig.

  SvarSlett
 3. Jeg liker betraktningene dine!! For meg handler det om farger, farger og farger. Finull er ikke lenger det jeg velger først. Har strikket av Holst supersoft nylig og det likte jeg godt. Lett og bestille og billig frakt. Det som ergrer meg er at Jamieson`s er så utilgjengelig. De har mange farger!! Har fortsatt litt på lur etter en reise til Shetland. Men skulle gjerne ha kloa i mer. Du lager mange fine mønstre for tiden!! ha en forsatt fin strikkesommer!! Anne Kari :-)

  SvarSlett
 4. Nå MÅ jeg visst strikke med finull på mitt neste koftteprosjekt, og jeg noterer og lærer av dine betraktninger! Det med fargekartet er jeg helt enig i - de burde vært plassert etter fargegruppe! Eller har jeg ingen erfaring, så jeg må stole på ekspertisen! Er snart ferdig med Nancy kofte i Sisu, som jeg har strikket mye i, og er fornøyd med, men det blir noe annet neste gang! Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 5. JA!!!!!! Så enig!!! Rauma har et merkelig forhold både til farger og måten de driver butikk på. Det er som om "folk handler jo uansett" er deres motto. Når jeg holder foredrag om farger har jeg med et fargehjul i garn. Det går det ikke an å lage med finull - må også bruke pt2. Og selv da blir ikke fargene riktige. Og det er kun snakk om 12 farger da. De har feks ingen ordentlig gul farge - de som finnes er skittengule. En ordentlig blålilla finnes heller ikke. Og slik kan jeg vel holde på... Det finnes ikke tegn på at de tenker fargesammensetning og fargeteori i garnet deres. Plukket med meg siste katalog og måtte bare gremmes. Sort og hvitt til små jenter. Èn rød farge og resten i sort og hvitt. På FB sa de bare, takk for innspill da jeg spurte hvorfor de ikke bruker farger i deres design. Sukk!!!!. Det flotte garnet - og de triste design. Vel, godt vi har Ravelry.

  Nettsiden til rauma var ille - og er ikke blitt bedre. Med finull og pt2 kunne de gjort så mye mer (ikke sikker å om de gjør annet enn å kopiere og lime). Finull og pt2 er noe ulike - pt2 har en annen spinning som gjør den bare litt tynnere. Det fikk vi også forklart fra rauma da de besøkte sørlandet. Men det synes ikke når de strikkes sammen. Og det er et annet moment - hvorfor slår de ikke fargene sammen og kaller alt det samme? Merkelig form for garnforvaltning. Jeg savner også at fargene presenteres i grupper slik du nevner - det vil gjøre fargevalg svært mye enklere.

  Jeg har opplevd stor slitestyrke og lite nupping. Men jeg strikker helst litt stramme plagg fordi jeg synes det gjør mønstrene mer faste og fine. Problemet er kanskje at det blir så mange strikkede plagg at man ikke rekker å slite så mye på hver...

  Som Merete påpeker - det er vanskelig å få tak i på nett. Rauma skjerp dere - dere har et stort marked som venter på dere. Det er jo underlig at folk i USA kan kjøpe Rauma online og ikke vi!!!

  Som du ser klarer jeg ikke la være å engasjere meg i dette... Rauma har irritert meg i flere år. Desverre har de jo rett - jeg kjøper jo garnet uansett. Selv om jeg svært sjelden bruker deres design som har herreform. Skulle ønske vi kunne gjøre NOE!!!! Stå på Ann - dette har vært så vanvittig interessant. Håper virkelig Rauma leser hva du skriver...

  SvarSlett
 6. Fint tema! For meg er Rauma Finull gammal, norsk kjærleik frå tenåra som vart lagt til side ei stund - til fordel for meir eksotiske og utanlandske forlokkingar. Men no er Finull komen heim til meg og garnkorga igjen!

  OPPFORDRING: Som den driftige dama du er, kunne du ikkje rett og slett be om eit hyggeleg intervju med Rauma, og ta med alle desse spørsmåla som heng i lufta? Det hadde vore skikkeleg spennande å lese! Og det om "parallell-køyringa" av Pt2 og Finull (som Flowermouse D. nemner) har kanskje med ein kontrakt å gjere, at Rauma har forplikta seg til å behalde merkevaren PT etter at dei overtok? Eg veit ikkje.

  Sidan eg nettopp har byrja å "date" Finull igjen, kan eg ikkje seie så mykje bastant om kløe, bruk og nupping, men eit par ynske har eg:

  FARGANE: ja, eg også ynskjer meg fleire melerte fargar/tweed. Etter det eg kan sjå på fargekartet er det berre naturfargane som er melerte? Kanskje er det ein "prinsipp"? Det er uansett herleg med eit såpass stort, norsk fargekart (sjølv om det er eit temmeleg rotete oppsett, ja).

  Eg ynskjer meg også NAMN på fargane, med berre nr går eg lett i surr, og eit godt dekkjande namn hjelper meg også på vegen til å velje rett farge. Spindrift frå Jamieson's har både namn og nummer ser eg (som: Celtic! Paprika! Buttermilk!) og Finull på utanlandske nettsider har faktisk også fått namn, men desse er visst laga av nettbutikkane sjølve, ikkje av Rauma.

  Då tar du snart toget til Åndalsnes kanskje ...?

  SvarSlett
 7. Så bra innlegg! Jeg klør dessverre av finull, men bruker det i votter. Jeg savner også melerte farger og tweed ville vært en drøm! Forresten så får en kjøpt finull på nett her http://www.knitting.no/products/finull
  Har ikke handlet der selv, men ser ut som de har de fleste fargene:)

  SvarSlett
 8. Jeg savner en kommentar fra Rauma her... Rauma, hvor er dere??? Dere skjønner vel at vi alle vil dere vel!!??

  SvarSlett
 9. Takk for den lenka, Anne :)

  SvarSlett
 10. nu nævner du supersoft fra holst, men er det lige så godt og lækkert at strikke i som finull, til dine skønne trøjer:)

  SvarSlett
 11. OMG, det Blackhill garnet! Fargene, - så samstemte, nydelig varierte, så mange! Har du strikket i dette garnet?

  SvarSlett
 12. Anonym6.8.14

  Jeg har blitt veldig glad i garnet fra Hillesvåg- Norsk pelsull! Nydelig å strikke av og flotte farger, rask levering fra nettbutikk og en fantastisk service!!

  Hilsen fra Mari-Anne

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...