19.4.12

Appen Raglanify

På strikkeforumet Uformelt blei det pekt på appen Raglanify. Som den svake sjelen jeg er måtte jeg bare kjøpe den ... og siden jeg hadde kjøpt den måtte den også prøves, ikke sant?

Jeg har et nydelig shetlandsgarn, Bartlett, som jeg i lang tid har tenkt jeg måtte finne et mønster på en genser til. Og dette blei faktisk en perfekt kombinasjon. Til slutt.

Genseren strikkes ovenfra
Jeg har skjønt såpass at en prøvelapp er av fundamental viktighet for at dette skal bli den perfekte genseren, shit it er som kjent shit out. Så jeg strikka det da. På pinner 3 mm, la inn alle tallene, også målene på meg, og fikk ut noen merkelige mål. Man skal nemlig ikke legge inn brystvidden, den blir kalkulert, og min var altfor vid. Da jeg gikk til appens forum på Ravelry (ja, det fins selvfølgelig) oppdaget jeg at andre hadde det samme problemet. Svaret fra designeren (trur eg) er at folk flest fører inn målet på den halsen de ønsker at genseren skal ha i stedet for sin fysiske hals.

Det er jo greit å vite. Jeg syns det er litt upraktisk tenkt fra deres side, da, for jeg tenker de fleste mennesker har omtrent samme mål på halsen sin, men også at de fleste kunne tenke seg å regulere akkurat åpningstørrelsen på den genseren de ønsker å strikke. Vid eller stram, høy eller bred, mener jeg.

Så jeg juksa, jeg da, og la opp litt flere masker enn anbefalt for å få en litt videre hals enn den fysiske halsen min.

Perfekt resultat ...
Og så jeg bestemte meg for å strikke genseren som en ribbestrikka genser, det er den sikreste metoden for at en genser skal passe. I tillegg gikk jeg ned en størrelse i forhold til prøvelappen for å slippe å få for stor brystvidde. Jeg er egentlig ikke så bekymra hvis en genser er for stor over puppene, men hvis det blir veldig mye strikka stoff over det området blir ermene for store også og dét er et problem - det er nemlig ikke noe jeg liker.

... med litt modifisering
Det sto i mønstergeneratoren at jeg skulle starte med økningene til raglan allerede fra første omgang. Jeg syns det var litt rart i forhold til kanten, og da oppdaget jeg at mønsteret ville jeg skulle plukke opp og strikke kanten etterpå.
- Helt uaktuelt for meg, tenkte jeg.
Og strikka først en halskant i 2 + 2 for så å øke til det oppgitte tallet etter ca 10 omg. Jeg la også til 4 omg med forkorta rader over skulderpartiet, da sitter genseren bedre er min erfaring. Dét sto det ingen ting om i appen. 

I appen skulle man strikka antall omganger fra halskanten og ned til delinga av ermer og bole. For meg er det litt tungvint, da må man sitte og telle hele tida. Så jeg valgte å fortsette å øke 8 m annehver omg til jeg hadde strikka ca 20 cm, det har jeg erfaring med fra tidligere er passende for meg.
Appen hadde heller ingen ting om å legge til masker under armene (men det skal komme i en oppdatering er det lovt), verken for ermene eller i bolen. Men siden jeg har erfaring med ... hører dere at det er et tema her?

Men det appen hadde som jeg ikke ville gjort sånn videre var å råde meg til å starte med felling til sidene allerede fra starten av etter delingen til bolen. Dét var lurt. Siden dette er ribbestrikka så bare felte jeg uten å øke igjen etter midjen. Genseren sitter akkurat som den skal; den skjuler ingen ting ... derfor er det ingen modellbilder her ;)

Det var utrolig kjedelig genser å strikke med 2 rette, 2 vrange, men den er god og varm, og lang der den skal være lang. Den er i sin helhet strikka på pinner 2,5 mm, og veier 340 gram.  
... og enda litt mer modifisering
Jeg valgte også å legge til en forlenga rumpelengde ved å strikke forkorta rader over bakpartiet, kanskje noe som økte lengden bak ca 5-7 cm. Det er godt med gensere som går godt over rumpa.
Dere som har strikka barnegenseren min Ikke helt ribba kjenner igjen litt av hvert herfra, skulle jeg tro :)

Jeg opplevde også at jeg strikka prøvelappen på 3 mm, la dét inn i kalkulatoren og fikk ut at jeg skal strikke ribbestrikk på 2,5 mm og resten på 3,25 mm. Mhm.

Fordelen med å betale for noe er at sjansene for at man faktisk bruker seg av det, er litt større. Men selv om jeg er svak så er det ingen grunn til at du skal være det. Jeg vil gjerne henvise til Top Down Raglan Calculator som et godt alternativ. Gratis, er det og. Kanskje jeg skal prøve den neste gang ... ?

10 kommentarer:

 1. Hei!! Morsomt innlegg!! Den appen må jeg ha tror jeg!! Men jeg tenker at du hadde strikka den genseren fint UTEN app også! Jeg har også sans for ribbedtrikkede gensere, dog til barn, for som du sier, de skjuler ingen ting..... Det var nydelig farge også!! Jeg bestiller masse stoffer på nett, men synes garn er vanskelig fordi jeg gjerne vil se det med egne øyne. Derfor hører jeg på anbefalninger fra feks.deg!! Ha en fin dag! Hilsen Annekari:-)

  SvarSlett
 2. Så artig med app, da. Og så flott genser det ble. :D

  Ta gjerne turen innom bloggen vår og
  bli med på vårt store blogglotteri :)

  SvarSlett
 3. Morsomt å prøve nye måter! For min egen del tenker jeg at jeg "prøvd" den nok gjennom å lese om ditt forsøk :)

  SvarSlett
 4. Tröjan ser i alla fall snygg ut! Enda värdet med appen verkar vara att du stickade provlapp :-D
  Kram

  SvarSlett
 5. Anonym19.4.12

  Jeg er ikke på appkjøret (du har jo sett mitt lille skrap av en telefon) så jeg bruker ennå prosentsystemer og regner selv. Eller nettkalkulatorer.

  Morsom omtale, strengt tatt forutsetter det jo at du kan strikke endel og konstruere endel selv for at det skal bli greit, og ikke følge tallene blindt.

  Monstermønster

  SvarSlett
 6. Flott genser - denne likte jeg! Og nydelig farge!

  Ser ut som du kunne greid deg utmerket uten den appen... Mange gode tips å hente her. Jeg pleier bare å strikke i vei, uten apper og tips og ptøvelapper, og det er ikke alltid det går så bra, så dette må jeg notere meg bak øret.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 7. Så bra innlegg og flott genser :)

  Vi har et stort blogglotteri på gang. Kom innom oss og bli med da vel :)

  SvarSlett
 8. Hei!
  Så fin genser, og takk for tipset om forlengelse over rumpe/rygg!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 9. Supersnygg tröja!
  Tack för tipset om appen. Stickar nu en v-ringad tröja med appens hjälp och dess uträkningar passar precis för mig - utan ändringar. Tycker den är bra och toppen att ha i mobilen.
  Vänliga hälsningar
  Marie

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...