26.4.12

Designerstøtte

For et par blogginnlegg siden viste jeg teppet jeg har strikka til det nye barnebarnet mitt som snart er å forvente. Teppet er basert på mønsteret til Barbara Gregorys votter Perianth, og for å få det til som teppe har jeg mekka litt. En som leser bloggen min og likte teppet kjøpte vottemønsteret, men fikk ikke til å plassere blomstene godt utover så hun spurte meg pent om hun kunne få mine mekkerier.

Det er ikke helt lett, sånne delinger. I Norge, i Skandianavia generelt, har vi en tradisjon for å dele mønstre med venner. Med internett og et vennebegrep som er blitt noe mer generelt enn før skjønner man at sånt er ikke så enkelt lenger. Sjøl om jeg også lager mønstre som selges tror jeg gjerne at mønstrene mine også deles der ute, men - jeg lever ikke av å selge dem.
Teppet Lilleføykja
Summasumarum, jeg spurte designer Gregory om hva jeg skulle gjøre. Og siden hun sjøl var i stuss sendte hun forespørselen videre til Twist Collective. Som bestemte at alle som kjøper vottemønstret og ønsket teppemønsteret (altså ikke mønsteret på teppet men på diagrammet plassert på et teppe) skulle få det hvis de tok kontakt med Twist collective på denne e-postadressen: sales@twistcollective.com
Og - fordi jeg spurte dem så var de også så hyggelige at de bestemte seg for å gi meg ett av mønstrene sine gratis. 

For øvrig har jeg funnet meg en egen metode for dette med å gi designerne noe tilbake. Jeg er så heldig at jeg har mange venner som overøser meg med mønstre (jeg veit, for en luksus!): De mønstrene jeg strikker de betaler jeg for, om enn i ettertid. Det er én måte å gjøre det på.
Legg igjen en kommentar da vel om hvordan du støttere strikkedesignere så er du med i trekningen om et mønster fra Twist Collectives rikholdige strikkearkiv.

13 kommentarer:

 1. Det var jo en fin vri for å løse et litt vrient spørsmål;)
  Jeg synes de vognteppene dine er så utrolig fine, så en vakker dag skal jeg prøve meg på noe som ligner også!

  Jeg støtter strikkedesignere ved at jeg alltid kjøper mønstre jeg synes er fine, sjøl om jeg vet at opptil flere i min omgangskrets har det samme. Om noen spør meg om å få et mønster jeg har kjøpt så henviser jeg til ravelry eller nettside og oppfordrer til å støtte designeren. Det blir på samme måte om med musikk eller anna på nett, jeg hadde jo ikke gått i butikken å tatt med meg en cd eller en dvd uten å betale heller?

  Dessuten er de fleste mønstra så billige at om man synes at en 30-40 kroner er for dyrt, så mener jeg at da synes du ikke mønsteret er fint nok og kan heller lete litt videre etter noe annet!

  SvarSlett
 2. Og DER bestemte jeg meg for å kjøpe votteoppskriften fra Twist Collectiv, ikke først og fremst for vottene, men for teppet ditt. Tusen takk!

  SvarSlett
 3. Anonym26.4.12

  Jeg VIL strikke teppet ditt:)..... så jeg SKAL kjøpe vottemønsteret.....og da MÅ jeg jo også strikke vottene:) Jeg støtter virkelig strikkedesignerne og kjøper svært gjerne mønstre av dem, synes ikke mønstrene er dyre tatt i betraktning alt arbeidet som ligger bak med å få mønsteret ned på papiret...det er ikke fort gjort å lage et mønster.
  Strikkehilsen fra Solei

  SvarSlett
 4. Jeg støtter også strikkedesignere, og kjøper ofte mønster - har mange mønstre liggende som jeg ikke har tid til å strikke også... syns det er veldig kjekt å bare ha noen mønstre - selv om det tar tid å få dem strikket... syns det er en selvfølge at vi skal gi litt til dem som har designet det ;)
  God helg!!

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Det er nok en "ullen" verden der ute! Nå er det riktignok mange supre gratismønstre, bl.a. på Ravelry, men er det kjøpeemønster - så er det kjøpemønster. Sånn er det med den saken! Jeg deler gjerne gratismønstre og lenker til disse, men kjøpemønstre deler jeg ikke - de bare refererer jeg til. Såpass respekt fortjener designerne!

  Syns du hadde valgt en fin løsning!

  SvarSlett
 7. Jeg er veldig glad i å kjøpe mønsterbøker og -hefter, og kjøper også enkeltmønstre hvis jeg synes det er noe som MÅ strikkes! Synes nemlig at man skal støtte de som er med på å gjøre vår strikkehverdag spennende! Mye arbeide legges ned i mønstre og da bør man som designer få litt igjen for det!

  SvarSlett
 8. Hvis jeg har kjøpt mønster, og noen ønsker disse tipser jeg hvor de kan få kjøpt disse. Er det gratismønster så henviser jeg til hvor jeg fant det, feks blogg eller nettside om det er mulig. Da får designeren ekstra publisitet :) Og det er noe jeg selv ville ha ønsket.

  SvarSlett
 9. Dette har faktisk fått meg til å tenke over min praksis. Jeg har nok hatt for lett å dele mønster- snill som jeg er.... Herved blir gratismønstre delt heretter, og ingenting annet. Legger meg samtidig til som medlem hos deg:-) god helg

  SvarSlett
 10. Jeg støtter designere ved å kjøpe mønstre (også selv om jeg ikke har en konkret plan om å strikke mønsteret akkurat der og da. Jeg har en del ustrikkede mønstre liggende..) og jeg kjøper gjerne strikkebøker også. Synes det er flott at noen kan leve av å designe strikk!

  SvarSlett
 11. Jeg kjøper mønstre jeg har lyst til å strikke, oftest via Ravelry. Lysten er ofte større enn evnen, dvs jeg strikker ganske sakte, så jeg har massevis av mønstre liggende på vent. Jeg gir aldri bort slike mønstre til andre, men henviser til hvor de kan få kjøpt dem.
  Jeg spør heller aldri om å få slike oppskrifter av andre som har kjøpt dem. Det blir juks. Jeg kjøper dem selv. Og det er her mange bør skjerpe seg!

  Når jeg prøvestrikker for noen, får jeg jo mønsteret gratis, og betaler ikke for det. Gratismønsteret = betaling for prøvestrikkingen, slik jeg ser det.

  En gang i blant får jeg et mønster gratis fra designeren. (F.eks fikk jeg jo det fine jernverksokkemønsteret av deg :-) ). Det har jeg sett på som gaver, og gaver er jo hyggelig å få! Og strikker man pent, og får mange hjerter på Ravelry og høye besøkstall på bloggen når man publiserer det, er det jo litt gratisreklame for designeren også, sånn i all beskjedenhet. En vinn-vinn situasjon.

  Når det gjelder å dele oppskrifter i heftene fra garnprodusentene, er jeg litt mer usikker. Disse heftene er dyre, mange av oppskriftene er dårlige/gjenbruk/ikke verdt pengene, og heftene sirkulerer i mange år. Hva er god skikk og bruk her, mon tro?

  SvarSlett
 12. Men annepålandet, har det ikke hendt at du har fått gratismønstre fordi folk jeg vil dele, fordi de ser et mønster og så tenker de: Det må være perfekt til Annepålandet? Har det ALDRI skjedd? Og hvis det ALDRI har skjedd deg, men så skjedde det deg likevel, hva ville du gjøre da?
  Som sagt, vi har en tradisjon her i Norge for å dele, og det er jo ikke noe gærent i det. Det blir bare gærent når den kolliderer med en streng kopirettradisjon i andre land.

  Når det gjelder å dele gamle mønstre. Hvis vi ikke snakker for høyt om det tror jeg det er helt vanlig (og ingen ting å gjøre med) å dele den med hverandre med å kopiere. Det spiller ingen rolle hva vi sier her i en blogg eller et nettsted. Det vil bli gjort uansett. For min del er det 51 % greit og 40 % ugreit så da vil jeg fortsette med det jeg også.

  SvarSlett
 13. Nydelig teppe, kunne tenkt meg ett i sofaen eg men berre litt større.
  Det er ikkje mange dager siden eg snubla over denne nettsida, og jammen er dg glad for det. Du verden kor mykje fint å sjå, den som hadde hatt fleire armar:).

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...