10.3.16

Ekte sauer

Ekte sauer er som ekte damer - de er utryddningstrua. Derfor skal man passe godt på dem. Man skal stelle dem, vise dem omsorg og reklamere for dem ofte og høylydtMan regner med at det er cirka 1400 forskjellige saueraser, men mange, mange flere som er blanda da. Vi sier at det fins seks opprinnelige norske - og det er er jo ikke så verst sett stort på det? Men hvor mange av dem kan du?

Jeg skal ikke late som om jeg kan så mye om saueraser, men - men det jeg har notert meg er at det er en understrøm av at folk, strikkere, leter etter lokale garnsorter. Eller rettere sagt, lokale saueraser for tida.

For egen del er det bare et års tid siden jeg oppdaget at Finull ikke bare er et merkevare fra Raumagarn, men også en sauerase. På Gotland i sommer hilste jeg på Gotlandsfår (Gute) og Gotländsk Pelsfår for første gang. Ja, Pelssau er også en egen rase. 


Og en britisk venninne, Rachel Atkinson, blei så inspirert av småproduksjonen (og de relativt stive prisene) av garn på Gotland at hun bestemte seg for å lage sitt eget garn fra pelsa som bare skulle vært brent - fordi gjetere og sauebønder ikke får godt nok betalt for ulla til at det er verdt arbeidet.  

Sjøl har jeg en spesiell forkjærlighet for sauen Bluefaced Leicester. Og da tenker jeg ikke så mye på denne karen ... 


Men på sauerasen Bluefaced Leicester og garnet de produserer. Det minner veldig om Merino, med en blank overflate, men som navnet antyder er dette en britisk rase som ikke er så arbeidskrevende som Merino-sauen. Det er et sterkt garn som både kan brukes til plagg og til sokker, og den myke overflaten gjør det veldig bra å bruke i for eksempel sjal. 

Som jeg anbefalte til sjalet mitt, Hildegunn


Sjalet Hildegunn
Det har så flott, blank overflate at det er lett å tro det er Merino. 


Alt dette leder egentlig bare opp til at jeg har kjøpt garn ... og det er ikke fargene først og fremst, sånn som med de superintense fargene til Wollmeise eller det store fargeutvalget til Holsts Supersoft. Og det er heller ikke styrken til Finull eller den myke overflaten til for eksempel Oslo Micro Dyers Bluefaced Leicester

Garnet jeg har forkjøpt meg på er det reine ullgarnet Isle Yarn, fra sauerasen Poll Dorset - opprinnelig britisk rase som er avlet fram i Australia og så funnet veien tilbake til Sør-England. 

Med tillatelse fra fotograf Sue Holes
I fjor produserte bondegården Holes - med sauer - plutselig og litt uventa noe garn som eksploderte på nettet. Jeg mener, det er 171 000 mennesker som følger denne bonden, Benjamin Holes, på Instagram, klart det måtte ta litt av. 

Jeg veit ingen ting om bakgrunnen til at selv om de lovte nytt garn etter at det første garnet solgte ut i løpet av minutter, at det aldri kom noen nye leveringer. Nå i februar blei det rebranda (som det heter) under navnet Isle Yarn og det er Sue Holes som står som ansiktet ut. 

Isle Yarn fra England 
Om noe minner det Brooklyn Tweed sitt Shelter (som bruker samme spinnemetode), men med styrke og det er 3-tråda. Veldig lett spunnet (woollen spun/kardegarn), deilig lett og som syntes av bildet, i en lav, naturtro fargepalett. Det er litt tykkere enn garn jeg vanligvis strikker i, men siden de lover en veldig god "stitch definition" veit jeg akkurat hva jeg skal prøve å strikke. Og siden det er rein ull skal klippes i! 

Jeg håper du følger meg dette året mens jeg prøver meg fram, ikke bare i dette garnet, men også fra andre saueraser. 

Og tilbake til det med det med utryddningstrua damer - neida, det er ikke så ille stelt med ekte damer. Men det var litt artig sagt lell?

11 kommentarer:

 1. Kjekt og interessant å lese. Jeg er glad i norsk pelsull. Skjønner at jeg må lære mer om ull!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye interessant norsk ull også så det er kanskje litt dumt av meg å fokusere på britisk. Men, det blei som det blei denne gangen.

   Slett
 2. Veldig interessant lesning! Skjønner at jeg har mye å lære ja, jeg går nesten bare etter farge og det jeg kjenner til fra før. Min utfordring er at slike garn ofte er veldig dyre, og når jeg er litt nybegynner i strikking tør jeg ikke ta sjansen på å bruke så mye penger på garn når det kanskje ikke blir sånn som jeg håper... Men når jeg blir tryggere på strikkeferdighetene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, for meg handler det om enten at det er souvenirgarn, at det er noe jeg tar med meg fra reiser i utlandet, eller at andre har omtalt det så mye og så godt at jeg tør ta sjansen. Men vi har jo mye norsk garn som er veldig bra, og som i tillegg er relativt rimelig så det er jo ikke nødvendig å løpe så langt :)

   Slett
 3. så arti å lese. Skal finlese litt senere og kose meg med å gå inn på alle linkene dine. Jeg er finullfrelst og annet ullgarn. Men innimellom blir det litt annet også.
  Snart skal jeg teste det nye garnet til Kate Davies.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Kate Davies sitt garn har jeg til gode. Men da jeg besøkte en garnbutikk i Edinburgh i fjor kjøpte jeg fem-seks forskjellige grupper av garn som kom fra lokale spinnerier i Storbritannia. Det er skikkelig artig å prøve forskjellige typer og farger.

   Slett
 4. Spennende lesing, Ann! :)

  SvarSlett
 5. Kjempeartig blogginnlegg! Jeg falt også for en utenlandsk sau her i vinter, Rambouillet-sauen som (etter hva jeg har forstått) leverer en merino-type ull. Jeg kjøpte fra USA, så det ble grisedyrt. Men økologisk + håndfarget gjorde meg nysgjerrig nok, og jeg har ikke angret enda. Det er i alle fall noe av det beste jeg har strikket med, litt glatt, men utrolig levende! Jeg er absolutt for lokale leveranser, og håper jeg finner noe som ligner her hjemme etter hvert.

  SvarSlett
 6. What a wonderful and informative post! Trying out yarn from different breeds is a fun adventure and yields some wonderful surprises! I'll have to check out your links. I too love BFL fiber and yarn. Soft yet quite durable.

  SvarSlett
 7. Rannveig11.3.16

  Spennende lesning :) Som odelsjente oppvokst med sau er jeg litt over middels interessert i ulldottene. Familien min har fortsatt noen sauer, og drømmen min er å lære meg å spinne og bruke ulla fra de dyrene

  SvarSlett
 8. Interessant. Lurer på hvilken rase trønder grå går under...kanskje er den også blandet rase?

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...