28.2.08

Norske strikkefilmer

Norske strikkefilmer, finns dom? Å ja da! Har du for eksempel ikke hørt om Insomnia - den som strikker sovner ikke, Villmaske - de burde holdt seg unna det garnet, 1732 Masker - Marerittet mangler et mønster, Oppskriftbringeren, Nøsteopprøret og Kofteblod.

Blant mine favoritter er Selbu, selvfølgelig (1963). Rauma
Pensjonatskole står overfor feiringen av sitt 50-års jubileum og vi møter lektor PT.2 i visse teatralske attityder, mildt sekundert av kollega Sandnes og fru Hifa. Men en mer utvetydig behandling får han når søsteren Falk dukker opp. Selbu, Røros, Fana, Dale og Sandnes på værelse 304 er også midt i forberedelsene, når en inspektør fra garnkvalitetsrådet kommer på besøk...

Har du en norsk yndlingsstrikkefilm?

Inspired by
film titles like Braiders Of The Lost Ark, Temple Of Loom and Indiana Jones And The Last Crochet, I have found some Norwegian film titles that hopefully will inspire a good laugh ;)

27.2.08

Latvian Mittens Impossible

Jeg har lyst til å strikke dem alle. Kanskje jeg bare skal begynne i det ene hjørnet?

Nå har jeg ikke mer sort i Palette (den siste resten går med til den andre votten av den latviske votten jeg kaller #12), så jeg må oversette littegrann. Eventuelt strikke i Lanett. Jeg skal bare gjøre ferdig den andre av Marihønevottene mine, så får jeg se. Som forøvrig er strikket i Lanett :)

Er det noen av mønstrene som skilte seg positivt ut som du ser det?

I am having a hard time deciding where to go next. That is, I will finish my Latvian mittens #12, I only have one green mitten left (and it's lucky I get to finish them as I have no more black Palette); then the second of my Ladybug. I decided I liked them and are making a pair of them. But then? The mosaic over are charts from this link, and it's only a fraction! Which one to choose?!
Which one do you like?

24.2.08

Nettverksbygging

Jeg har sagt det tidligere, men jeg gjentar gjerne noe som er positivt: Ravelry er et fantastisk nettverk! Ikke bare får jeg vist fram det jeg strikker til hele verden, og da mener jeg HELE verden, men jeg får kommentarer, ros og råd tilbake på de samme tingene. Jeg har aldri opplevd å få usaklig kritikk eller sure kommentarer, bare sånt som bygger opp og understøtter.

For en stund siden ble jeg tipsa av en på Ravelry om en bok på eBay (den fikk jeg tilslaget på), for ikke lenge siden ble jeg tipsa om en annen bok (den fikk jeg ikke tilslaget på, men jeg fikk beskjed fra én annen på Ravelry om at hun ikke hadde bydd på den da hun så jeg hadde bydd på den!). Og flere ganger har det skjedd at jeg har kommentert andres strikking og så fått private beskjeder om at hun har sett noe hos meg som hun har likt så kanskje vi kan bytte?

Nå er det en håndfull mennesker som jeg nesten har daglig kontakt med fordi vi har de samme interessene, fordi vi kjenner hverandres felt og bare fordi jeg syns det er hyggelig. Sambo spør stadig vekk om det er Frank jeg nettflørter med, han kan ikke skjønne at det fins så mye å snakke om når det gjelder strikking :)
Vottene over er et resultat av denne kontakten. Be*mused har strikka et par nye votter med svart i bunnen. Det likte jeg veldig godt så jeg hadde lyst til å prøve det. Og så introduserte Maryjo (amerikaner i Kazakstan) meg for Nancy Bush. Den skråstilte strikketeknikken som jeg har brukt her kommer fra Nancy Bush. Maryjo holder på med noen votter i samme teknikk.

Begge er strikket på pinner 2,5 mm, men den grønne startet med 60 masker, for så å øke til 70 på hovedmønsteret, mens på den lilla har jeg beholdt 60 masker hele veien. På den lilla har jeg brukt grafting på de siste 24 maskene, mens på den grønne avslutta jeg med å felle helt til det bare var 6 masker igjen. Garnet er som vanlig Palette fra Knit Picks.
Selve mønsteret fant jeg på dette nettstedet.

Ode to Ravelry and networking
The mittens on the picture is the result of friendships with people on Ravelry. From Be*mused's mittens I found inspiration to knit on black, and from Maryjo I learned the Nancy Bush technique.

23.2.08

Pinnegurivott i Supernøttgarn ll

Som tidligere nevnt har jeg fått et hjemmespunnet garn av Supernøtt som jeg lagde votter til meg selv i.

Mens jeg strikka vottene mine tenkte jeg at dette garnet egentlig er perfekt til sånne selbuvotter som mange amerikanere strikker, med en hovedfarge og en kontrastfarge som er flerfarget. Da jeg var ferdig med dem hadde jeg fortsatt 32 gram igjen av Supernøttsgarn. Som sagt så gjort.

Jeg gikk til innkjøp av et nøste Vamsegarn fra Rauma som matcher Supernøtts garn i tykkelse, og fant en strikkeoppskrift for barn i alderen 5 år. Men siden garnet er litt tykt og pinnene likeså (4 mm) ble de 39 oppleggsmaskene til en stor herrevott i stedet :)
Men votten ble så fine som jeg hadde tenkt den skulle bli, så jeg er kjempefornøyd med resultatet likevel. Hva syns du, Supernøtt? Ikke så veldig nyskapende kanskje, men fargene i garnet kommer veldig godt fram, syns du ikke?

Selbu mittens in yarn from Super Nut

I had some yarn left after my mittens in the homespun yarn from Super Nut which I thought was perfect for mittens like many North-American knit: Selbu in one main color and the contrast color in a multicolor yarn.
I bought 50 grams of Vamsegarn from Rauma, and found a pattern for a Selbu mitten fit for a 5 year old. But the 39 stitches I cast on 4 mm needles became a large mans hand. Anyway, I still like the result, and will try something like this another time.

22.2.08

Votter. Hva mer er nytt?

Jeg ble spurt her om dagen hvordan jeg kan lage én vott og bare beholde den som referanse; ikke lage en til og bruke dem, eller bare rekke dem opp? Selv syns jeg ikke det var rart før jeg ble spurt om det, og måtte tenke litt.

Noe av grunnen kan være min notorisk dårlige hukommelse, da er det greit å ha en vott å se på om fungerte eller ikke. Ofte strikker jeg to av de vottene som fungerer så de resterende kan jo sies å utgjøre stammen i Pinneguris skrekkabinet. Bea spurte meg i et kommentarfelt om hva jeg brukte dem til. Så kanskje jeg skal lage film ;)
Noe kan skyldes at den ene votten fungerer som inspirasjon til et annet par. Og som kanskje leder til et tredje. Som i tilfelle denne som førte til disse (bildet til venstre).
Jeg likte å strikke mønsteret da jeg strikka den første oransje-grønne, men jeg så jo ganske tidlig at det var for dårlig kontrast til å se mønsteret ordentlig. Så strikket jeg dette paret til venstre, men nå i ettertid har jeg oppdaget at den rosa delen står i misforhold til helheten, så jeg må nok lage enda ett par.

Men så er det sånn at jeg elsker å prøve ut nye mønstre. Jeg har vottermønstre til å holde meg med selskap til jeg blir 900 år, og da kan det også være greit bare å strikke én vott. Det ligger faktisk mye tilfredsstillelse i det. Nå er jeg i gang med Marihøne-vott, og det gjenstår å se om det blir et par. De er jo litt spesielle.

Kanskje også en passende kandidat for Arkivet?


Why just one mitten?

I was asked the other day how I could make just one mitten of the pair, why not frog it or even make the other? I didn't find that practice strange before I was asked, and thinking about it I find there are several reasons. If reason is the right word because I actually have enough pattern to keep me company for the next 900 years, so to make just one mitten will of course make it possible to find RIP by half the time ;)
I use them as reference because I have a bad memory, and they also starts new ideas for me. From this to the picture over. Which I liked, but I see there is room for improvement by shortening the cuff, or even make a more colored cuffed.
As seen on the other picture I am making a new mitten. If I will make the second? I'll see when I have finished because I see they are very special and I am not sure if anyone would like to wear them.

21.2.08

Strikkekafe på Lillestrøm

Jeg har vært på strikkekafé, for andre gang i mitt liv. Det var særlig tøft 1. gangen, og jeg ville ikke klart det uten at folk hadde støtta og venta på meg. Det var skikkelig skummelt!
Nå er isen brutt, jeg kjenner igjen noen fjes og jeg vet at jeg blir sett (i motsetning til over-sett, noe som er min største skrekk).

Det var veldig koselig at Anjapanja kom helt fra Bergen for å være med. Ja, kanskje ikke for strikkekafeen, men siden hun var i byen så stakk hun innom med de vakre vottene sine, den vakre hjemmestrikka jakka og det nydelige sjalet. Snakk om å komme forberedt :D

Og endelig, Erica har tatt tak i ørene mine, rista dem litt rundt og sagt: Let's do it. By:Garn er i gang ;)

Stitch & Bitch

For the second time I have been to a Knitting Cafe. I would never have done it the first time if there hadn't been friendly people waiting for me, it was really scared about doing this. Now I feel convinced I will been seen, my greatest fear is to be ignored.
What was really nice was that Anjapanja (picture) came from Bergen, and joined us for the night. I didn't meet her when I lived there so the time was right :)
And - City:Yarn, the local knitting guerilla has taken off :D More fun information will follow.

17.2.08

Et fælt menneske?

Noen kan anklage meg for falsk beskjedenhet, men jeg ønsker å bli trodd på: Jeg liker ikke de vottene som Supernøtt fikk av meg. Jeg er derimot veldig glad for at hun likte dem. Hun likte dem til og med så godt at brukte masse tid og krefter og tankevirksomhet på å lage et garn som hun sendte meg i ren takknemlighet. Eller var det i hevn ;)
Har jeg ikke nevnt det før så passer det nå: Jeg vet ikke hvem som er lurt, jeg? (Joda, jeg vet dét ...)

Og hva er mer passende enn å lage Pinnegurivotter av Supernøttgarn?

Garnet består av merino, alpakka, BFL (er det de veldig tynne trådene med sølv, Supernøtt?) og soyafiber. Jeg har ikke vekt så jeg har ikke fått veid hva den kom på, men jeg ser av garnmengden at jeg har til enda en vott (som jeg skal ha med å strikke på når jeg skal på Strikkekafé på Lillestrøm onsdag).
I tillegg har jeg en idé til et par små votter av restene. Jeg skal kjøpe meg et nøste offwhite 3-tråda fra Rauma, og lage mini-selbuvotter.

Tusen, tusen takk for det vakre garnet, Supernøtt :)

I am awful, giving away what I don't like myself

I gave Supernøtt a pair of my mittens, she returned hand spun yarn to me. That's what I call a wonderful swap especially since I didn't like my mittens but love her yarn :D
I am making my self some new mittens in these merino-alpacca-soya. The yarn is very soft and very my kind of colors. I'll do the second on Wednesday when I'll go to a local Stitch&Bitch-meeting. I recon I will have some yarn left over and with that I'll make a pair of mini-selbumittes.

16.2.08

Dobbeltmoralsk, javisst

Det er rett og riktig å betale for oppskrifter andre har laget. Det mener jeg faktisk. Det er å bryte kopiretten når man ikke betaler for andres design. Og likevel så hender det både at jeg spør om kopier av andres bøker eller oppskrifter, eller gir det bort sjøl, eller på andre måter bryter mot denne holdninga mi. Som feks å strikke fra Upitis bok om latviske votter som ligger som (pirat-)kopi ute på nettet. Mange av vottene mine er inspirert fra alle de fantastiske mønstersnuttene som er i denne boka.
Nå har jeg laget en vott som er direkte fra hennes bok, og jeg har ikke tenkt til å unnskylde meg. Jeg lærte meg nylig tvebandteknikk, og med denne frynsete kanten følte jeg at jeg gikk enda et skritt videre. Kanten var ikke vanskelig å lage, men den var tidkrevende.
Garnet jeg har brukt er oransje Tvinni fra Isager og grønt er et garn som er spunnet i Latvia, men produsert på New Zealand (Gauja) som jeg fikk i retur av Tatyana i USA via Ravelry fordi jeg sendte henne noen norske spelssaugarnprøver. Jeg kan ikke merke noen forskjell mellom disse to garnene (Tvinni og det latviske) som egentlig er fra to produsenter. De er supertynne, ikke helt mykt som Palette fra Knit Picks, men betydelige mykere enn Lammeull fra Rauma som det ligner mest på.

Jeg ble så fornøyd med votten at jeg vil lage et par av dem i andre farger, i Palette. Det oransje og grønne ble for likt hverandre og mønsteret kommer ikke godt nok fram.

Forklaring på frynsekanten
Legg opp antall masker du trenger til en vott, f.eks. 60 masker fordelt på fire pinner i et tynt 2-tråda garn.
Første omgang strikkes vrang. Neste omgang snur du strikketøyet vrangt og strikk videre på innsiden når du nå skal lage frynsene. Du snurrer garnet tre ganger rundt pekefingeren og strikker dette av fingeren som om det var én maske. Sånn fortsetter du videre alle maskene. Det er kronglete, og det er vanskelig å få det helt jevnt i begynnelsen, men med litt trening og noen votters erfaring går det lettere. Neste omgang strikker du også på vrangsiden, én omgang med rett. Da skal du strikke av disse tre trådene som om det er én maske. Du vil kanskje oppleve at frynsene glir litt ut av de maskene. Det kan du hjelpe til med litt ved å holde i frynsene og dra denne omgangen opp, feste det litt.
Så snur du strikketøyet tilbake til rettsiden og fortsetter å strikke mønsteret ditt.

Jeg har forøvrig kjøpt boka hennes nå. Ikke fordi jeg hadde dårlig samvittighet, men fordi jeg rett og slett ville ha den. Den ordentlige boka, i mine hender.

Morally bended

I am against breaking the copyright, but that doesn't stop me doing it from time to time. Both by asking other people for a copy of a pattern, or giving away a copy. An other way I have stolen from designers are by using pirate copies on the net, like the Uptisis book on Latvian mittens.
This mitten is from her wonderful book, and here I have learned this new technique on the fringed cuff. It's not difficult, only time consuming. I really liked this pattern so I'll knit a pair in Palette from Knit Picks in colors with more contrast.
The yarn that I have used here is the Danish Tvinni from Isager, and the green is a Latvian yarn from Tatyana in US called Gauja. She sent me some yarn samples because I sent her some Norwegian Spelsau wool sampples. I think I made the better deal, but she asked for it ;)

By the way, I have now bought the Uptisis book. Not because I feel guilty but because I want to have the book, it is so beautiful that I want to have it in my library.

I am back. As angora.

Marias Garhändelser så jeg denne testen, og som henne endte jeg opp som angora. Jeg syns vel ikke det er helt meg, men sånne tester gir de merkeligste resultat fra tid til annen ;)

Endelig er på nett igjen. Joda, det er fint å få masse tid til å male vegger, jobbe, bruke tid på å lage god mat og treffe venner, strikke mye, handle møbler, gå på kino og lese bøker, men det er kjekt å være på nett, da :D
Egentlig fikk vi modem og linje i går, men etter tre timers forsøk på å komme meg på netet, ga jeg opp og ringte support.
- Ser ut som om det er noe galt med modemet du har fått av oss.
Jeg må innrømme jeg var skeptisk, jeg tenkte umiddelbart på at det satt en fersking i andre enden som bare ville kvitte seg med en lettere antrert dame i andre enden.
Men jeg var nå likevel og byttet modemet i dag, og nu går det så meget bedre.

12.2.08

Et øyeblikk, straks tilbake

Først røyk harddisken på Mac'en. Og nå kommer jeg ikke lenger inn på andres (åpne) nettverk ;) Jeg er her, men må ordne bredbånd, modem og router. Dere får tro meg på mitt ord: Her strikkes det veldig mye for tida :D

Anyone waiting for an answer from me? First my Mac went to heaven (as we have a 5 years warranty here in Norway, I don't know about other countries around the world I didn't have to pay for the parts, just the work). I also need a new internet line, a modem and router.
Belive me, I have much time for knitting.

Slik lever dei her

Jeg visste det vel, det er ikke bare jeg som driver med strikkegerilja her til lands :) På vei ned til byen kom jeg tilfeldigvis over denne stolpevarmeren foran Tinghuset i Oslo. Og godt er det at jeg dokumenterte den for nå er den borte.

Første søndagen her i Oslo gikk jeg og min kjære en tur langs Akerselva, fra Sagene og ned. Vi var ikke aleine, for å si det mildt, det var visst en slags Fjellveien, dette? Nesten nede i sentrum dukket det opp et skilt om søndagsmarked, og så viste det seg at vi hadde støtt på Blå. Eller heter det Hausmannia? Begge navnene ser ut til å være riktige.
Og som da jeg oppdaget den blå stolpevarmeren så gjorde mitt hjertet et bykst i glede over hva jeg oppdaget: Her inne satt det strikkefrender. Kanskje noen jeg vil møte på Bagel & Juice ved anledning ;)

I am starting to rediscover Oslo after five years of living in Bergen. When one has a hobby I suppose one sees it everywhere with out much trying. For instant I discovered a sign, a tag from a co-knitter.
And strolling on a Sunday walk with my dear we accidently came across a knitters marked. Being to shy to say hello I just to
ok some pictures, but I suppose I'll meet some of these guys on a knitters cafe some time :D

Garngal. Må bare innrømme det.

Løftet jeg hadde til meg selv om ikke å kjøpe mer garn holdt vel akkurat en drøy uke inn i det nye året. Jeg har ingen sterk karakter, men lar meg friste. Og friste og friste igjen. Og det var ukas innlegg på temaet Pinneguri slår seg selv i huet.

I fjor bestilte jeg noe garn fra Knit Picks, Palette, gjennom en jente i Bergen som har kontakter i USA. Som kjent sender ikke Knit Picks utenfor USA.
Jeg fikk ikke alle fargene jeg ønsket meg, og så oppdaget jeg at jeg mangler lyse farger. Og - lyse farger er nødvendig for gode mønsterkontraster i vottene mine. Så jeg spurte på Ravelry om noen hadde rester de ønsket å selge eller bytte med meg. Sweetfigs fortalte at hun selv skulle bestille så hun kunne også bestille for meg, og sende det til Norge.
Som sagt så gjort: Jeg bestilte noen og tyve nøster til den nette prisen av 15 kr per 50 gram/nøste, og med porto som jeg betalte både til Knit Picks (de sendte jo pakka med garn til Sweetfigs) og så til Sweetfigs for å sende den til meg, kom hvert nøste på 24 kroner. Omstendig, men verdt det.
Så kom jeg tilfeldigvis over et garn jeg ikke kjenner, Rauma Lammeull. Det har 250 løpemeter per 50 gram så det er så tynt som jeg ønsker vottegarn skal ha. Det er dessverre hårete og grovt, så jeg sto og var veldig i tvil. Mensiden de sa i butikken at det skulle bli mykt når det ble vasket kjøpte jeg to farger, strikket en vott og vasket den. Jeg er ikke overbevist om at dette er et garn for meg ...

I promised myself not to buy any more yarn, but have I? Yes, I have! Weak character throw up your hand ...

Last year I bought some yarn from Knit Picks through a friend here in Norway. She has a friend in USA who send us the lot. I didn't get all the colors I had wished for, and I soon discovered I had not bought enough light colors. So I asked on Ravelry if any had some leftovers they would part with. Sweetfigs send me a message about she also was soon to send an order to Knit Picks and she would be glad to help me. I ordered yarn, Knit Picks sent her, and she sent me. Even if it is complicated and I pay for postage twice (first for Knit Picks to send to Sweetfigs and second for Sweetfigs to send me) the yarn came to Norway a lot cheaper than ordinary yarn like Rauma and Dale. And of course more important, I got the yarn that really warm my heart nowadays, the yarn that inspire me to make even more mittens, the yarn that is soft, have many different colors, and warm my and friends and families hands :D
I alos found a - for me - new Norwegian yarn, Rauma Lammeull. It has 250 meter per 50 gram (273 yards
), which make it as thin as I want mitten yarn to be. It is course, but the lady in the shop said it would soften up after the first wash.
So I bought two colors, and made a mitten, and washed it. I am not convinced ...

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...