lytt til med pinner

Under en periode på noen måneder 2013-2014 intervjua jeg spennende og interessante pinne- og fiberfolk i Norge og Sverige. Noen om garn, noen om mønstermekking, andre om hva som skjer der ute, andre om hva som skjer på ullrommene rundt omkring. Noen har for mye garn, andre kan ikke få nok. Og veit du at det er folk som farger sitt eget garn? Gærninger! Men ikke så gærne som dem som løper og strikker - om ikke samtidig. Dah!

Hver episode var på ca 20 minutter og blei publisert ca hver 14 dag. Klikk på lenka og hør på episodene som om de blei publisert i går.

Angående nye episoder: Jeg syns dette var veldig artig, men det var veldig mye jobb med dem. Kvaliteten er noe forskjellig også, litt prega av forholdene. Hvis jeg skal gjenta denne serien må jeg ha sponsorer til det, enten fiberfolk som vil reklamere for sakene sine, eller andre som mener det er viktig å publisere små intervjuer med dagens fiberfolk.  All støtte tas imot med takk.


Episode 9 - Bittas verden av sokker 

Intervjuet med Bitta blei publisert i april 2014, og kan høres her.


Bitta Mikkelborg er kjent både fra Ravelry og som strikkemønsterforfatter. Og her er nettbutikken hennes som både selger garn og strikkemønstre. Dette er den store Facebook-gruppa hennes, med 12 000 medlemmer. Jeg gjentar for sikkerhets skyld, i tilfelle du trodde du hørte feil, 12 000 medlemmer!

Her er den noe skambehandla bloggen til Bitta ;)

Her er Ravelry-gruppa, 52 Pair Plunge for 2014. Fikk du ikke med deg denne så kan du bli med til neste år i stedet.
Her er Stjerner over Island, og her er Hjertesokkene til Bittami. 


Episode 8 - Lones fargemisjon

Intervjuet med Lone blei publisert i mars 2014, og kan høres her.


Lone Arnsteds fargerike blogg finner du her. Og her er designene hennes på Ravelry. Du finner henne også på Facebook og på flickr.

Dette er figurene Lone begynte med, i polymer clay. Lone trekker fram boka Color by Kristin som en åpningsdør til fargeteori. Vi snakker om Sidsel Høiviks fargerike bolero.

Å finne bunnfargen til regnbuefarget Fana var en jakthistorie.

Vi snakker om garnet Kauni og om Holst.
Utstillingen Lone deltar på er på Sjølingstad Uldvarefabrik og varer fram til midten av april.

Her er Lones design. Her er en artikkel fra Wikipedia om fargeteori.

Lone strikker for tiden på Stjärnhop, og hun har nettopp gjort ferdig et par votter som det kommer mønster på, veldig hemmelig ennå.

Episode 7 - Maria sans for nye teknikker

Intervjuet med Maria blei publisert i februar 2014, og kan høres her.

Maria med Stickas stipend
Maria er aktiv i mange sosiale medier. Bloggen hennes finner du her, og alle Marias design finner du her på Ravelry. Hvis du vil følge med på oppdateringer finner du henne her på facebook. Du kan også se interessene hennes her på Pinterest.

Marias gamle garnbutikk er en høyst levende butikk i Stockholm i dag, den heter Litet Nystan. Og anbefales på det varmeste hvis du er i nærheten.

Syfestivalen nevnes. På vårens treff fikk Maria utdelt foreningen Stickas nomineringsstipend - så vel fortjent!

Det Maria holder kurs i er blant annet tvåändstickning (se bloggen hennes for mer), krokodillfjäll, og Daisy stitch

Sosiale fora er Sticklubben Stockholm.

Det er Angeli på Garngalleriet som Maria samarbeider tett med under Syfestivalene.

Episoden blei tatt opp i februar 2014, så endel av aktivitene som nevnes er noe tilbake i tid.

Episode 6 - Marion, luedesigner

Intervjuet med Marion blei publisert i mars 2014, og kan høres her.


Marions facebook-gruppe finner du her. Bloggen hennes finner du her, og noen av designene hennes finner du her på Ravelry. Verdalen ligger i nærheten av Stiklestad.

Omtale av EmsDesign, trøndersk fashiondesigner som dro med Marion på catwalken - i hvert fall luene hennes med tema sosiale medier.

Mannen Marion snakket om heter John Brinegar og står bak bloggen taintedwool.

Fra fotoshooten av luene, som blei nevnt, og enda ett. Og her er lua i Vikingsettet.

Garnet Marion bruker er Indiecita fra Filcolana, her fra 123knit.com sin garnbutikk. Her er =Oslo, og huene. Noen av dem.
Malsen og Mors Shetland Soft omtales i sammenheng med at Raumas Lammeullgarn nevnes.

Nettverk er Marions råd, og særlig Instagram. Dette har Marion i fanget, en zigzaglue med dusk. 


Episode 5 - Maria, ingeniør og strikkemønsterdesigner

Intervjuet med Maria blei publisert i februar 2014, og kan høres her. [Og - hun har gifta seg siden sist og heter nå Maria Magnusson :D]

© Juju Vail/Pompom
Marias design finner du her, og den best måten å følge hva hun utvikler er på Instagram under mariaolssonknits. 

Maria har publisert i det britiske bladet The Knitter og PomPomDu finner henne her på Ravelry og her er den noe forsømte bloggen hennes.

Genseren som Maria har på seg heter Sprig og er designa av Alana Dakos. En av Marias favorittdesignere er Heidi Kirrmayer. Sjalet Bows and Arrows er nevnt som et design der konstruksjon er en viktig del av formingen.

Sammen med tre andre drev Maria en svensk podcast, Stick with Us. Den er dessverre nedlagt, men dere som husker den husker sikkert Maria også.

Ishbel av Ysolda Teague nevnes

Maria strikker på en Pepple Cliff som hun sammenligner litt med Bohus-strikking i fargevalget.


Episode 4: Unni - dama som satsa

Intervjuet med Unni blei publisert i februar 2014, og kan høres her.

Verdens fineste lommegenser er skrevet av Unni
Unni er Malsen og mors eier, og designer. Åpent lager på Nattland er oftest publisert her, på facebooksidene til butikken (bli venn og få informasjon umiddelbart).

Unni deltok på Nasjonal strikkekveld på NRK i fjor november med blant annet denne videoen om å strikke en genser ovenfra og ned, og mønsteret kan du laste ned her.

Malsen og mors salgsuksess, Shetland Soft. Og her nevner Unni Nøstebarngarnet og sammenligner det med tykkelsen på Shetland Soft. Ravelry har et vell av mønstre i denne garnkvaliteten, denne tykkelsen (på engelsk kalt fingering). Her er de andre garnkvalitetene Unni fører.


Slumreteppet Unni nevnes - og ja, det sto mellom navnet Malsen og Unni … Her er pakkene med mønster og garn som Unni selger. 

Her er det strikkekafeen det er snakk om, dessverre ikke så aktiv, men det går an å gå inn der og spørre.

Og siden BIFF nevnes … 


Episode 3: Merete - dama som gjorde ordet strikkefasthet ufarlig

Intervjuet med Merete blei publisert i januar 2014, og kan høres her.
Strikkefasthet, Merete? Hva er det med Merete og strikkefasthet? Kanskje hun ikke strikker noe mer i feil strikkefasthet enn alle oss andre, kanskje hun bare har et mer avslappa forhold til det?

Her er det klassiske blogginnlegget om barselgaven som blei passende en voksen dame, og her er genseren fra Isager som den skulle blitt. Her er det nyeste prosjektet hennes, genser ovenfra og ned til schnuppa på 4,5 år.

Vi snakker om amerikanske Elizabeth Zimmermann og hennes forhold til strikkefasthet ("Gauge is the most important principle in knitting."). Og her er Meretes strikkemønstre, både kjøpemønster og gratismønster. Merete nevner også Yarn Harlots bok: At Knit's End: Meditations for Women who Knits too Much.

Her er bloggen til Merete i tilfelle du er det ene strikkende menneske i Norge som ikke kjenner den, og her er facebook-siden. Og du finner henne på Ravelry som Murf


Episode 2: Marthe - en urban geriljastrikker

Intervjuet med Marthe kan høres her. Det blei publisert i januar 2014.


Marthe strikka mot utbygginga i Ekebergskråninga i Oslo
Marthe bruker en iboende kreativitet til å offentlig uttrykke seg med garn. Hun starta garnbombinga av Ekebergskogen (les om det her, og les også om uttrykket geiljastrikking og garnbombing), se facebook-kampanjen her. Hva driver henne? Hvorfor starta hun?

Marthe snakker om SnB på Santinos, Internasjonal Strikkoffentlig-dag og Yarnbombing in Public Day.

Her er nrk-innslaget om gruppa som driver med geriljastrikking i Oslo.
Marthes lokale garnsjappe er Hekla. Og hun har en Freyja i fanget, strikka med det islandsk garne Lett Lopi - som Marthe hadde fått tak i på Hekla :)

Hvis du har garn eller strikka/hekla ting du ønsker å gi bort til geriljavirksomhet i Oslo så kan du ta kontakt med Marthe via facebooksiden hennes.


1. episode: Tante Ull, og med pinners podcast-jordmor 

Intervjuet med Marianne blei gjort i desember 2013, og kan høres her.

Tante Ull-fiber 
Tante Ull heter Marianne G og var den ene parten i den legendariske podcasten Ullstund, der Silja D var den andre.
Vi snakker litt løst og fast om podcasting generelt.

På spørsmål om om hva Marianne vil anbefale andre strikkefolk sier hun nesten uten å nøle, Ravelry, og i fanget har hun pulsvarmerne Veyla av Ysolda Teague i egetspunnet garn.

Og har en avtale om å snakkes igjen om ett år ;)

30 kommentarer:

 1. Gratulerer med episode nr 1, dette gleder jeg meg til å følge med på :-D

  SvarSlett
 2. Oooh for et spennende prosjekt - dette ble en fin romjulsgave! :)

  SvarSlett
 3. Dette var skikkelig morsomt. Det med podcast er litt nytt for meg, men fikk veldig sansen for dette prosjektet. Jeg synes det var behagleig å høre på dere begge, og lyden var veldig fin hos meg. Gleder meg til å følge videre med på dette prosjektet og jeg er helt sikker på at jeg både kommer til å lære mye og få mye inspirasjon. Gratulerer så mye med podcast.

  SvarSlett
 4. Koselig, småpratende podcast! Lyden var helt utmerket :-)

  (Et tips kan være å sende spørsmålene til intervjuobjektet på forhånd, for mer utfyllende svar. Særlig hvis du skal intervjue folk fra andre land i Skandinavia, for selv om språkene våre er ganske like, er det mange forskjeller).

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så godt å høre at lyden var på plass.

   Marianne fikk spørsmålene på forhånd, men 1) jeg hadde organisert meg i skapet med lapper og alt og så rakk ikke internett inn dit så plutselig satt jeg småsvett et helt annet sted og da var ikke spørsmålene på plass og sånt, 2) det ene spørsmålet slang jeg inn ubetenksomt, og når man sier man skal stille 2 spørsmål er det ikke så lett å redigere det bort etterpå ;) Takk for innspill, altså, jeg tenkte bare det var litt artig å se hva som skjedde behind the scene. Neste gang blir det enda bedre. Bra Marianne var en trygg person å intervjue først :D

   Slett
 5. Hyggelig å lytte til! Lyden var fin og klar her hos meg også. Gratulerer med premieren :)

  SvarSlett
 6. Hurra! Norsk strikkepodcast! Var vært savna, og gratulerer med første vellykka episode! Stemmer i med at lyden var fin. Liker også tanken om at episodene ikkje skal bli for lange, for min egen del blir episoder som bikker ein time litt dryge. Gleder meg til å høre meir! God jul!

  SvarSlett
 7. moro! Moro! Mer, mer! Og ja, lyden er bra, selv på avspilling fra telefonen min. I can hear you, loud and clear.

  SvarSlett
 8. Dette var gøy :) Gleder meg til å høre på :D

  SvarSlett
 9. Anonym29.12.13

  Hei, dette var artig å høre på :-) Lyden var klar og fin på en gammel ipad:-) Mvh Heidi Dreyer

  SvarSlett
 10. Så artig å høre på deg, Ann! Gleder meg til flere episoder :)

  Selv om jeg treffer Marianne av og til, er det et savn at Ullstund er borte. At dere vil dele gleden med strikking og håndarbeid med flere, synes jeg er flott! Intervjuet med henne var en hyggelig start :)

  Ha en fortsatt fin søndagskveld!

  SvarSlett
 11. Så flott at du har startet opp Ann! Gleder meg til fortsettelsen!!!
  Og jeg stiller meg bak Marianne i alt hun har sagt om Ullstund, meningen vår var jo først of fremst å dele interressen og dra med oss flere over til den mørke siden (ihvertfall på spinningen). Og ikke minst for oss til å holde kontakten ved å snakke sammen!

  Jeg savner også Ullstund, og som Marianne sier ingen planer om oppstart igjen akkurat nå, men man skal aldri si aldri. Vi hadde det utrolig moro, og vi lo mye av oss selv og med oss selv :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig hyggelig å høre, Silja.

   Slett
 12. Dette var artig, så flott at du hadde initiativ og lyst til dette! :) På lydsiden var det for meg som hører litt dårlig, mye enklere å oppfatte hva Marianne med mikrofon sa, enn deg. Jeg hørte deg også altså, men måtte anstrenge meg litt mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var sånn jeg hørte det da jeg drev og redigerte. Jeg tror også det hjelper at Marianne har en annen måte å snakke på enn meg, lyden hennes er foran henne, min er bak. Takk for innspill, Vibeke. Jeg skal prøve meg med mikrofon neste gang.

   Slett
 13. Anonym30.12.13

  God jul! Dette var en fin gave til alle oss som elsker å strikke. Jeg gleder meg til neste episode. Det er fint å få ny inspirasjon til livet med pinnene, ikke alle av oss har noen å strikke sammen med.

  SvarSlett
 14. Skikkelig god nyhet!! Gleder meg masse. Blir de lagt inn for nedlasting i iTunes?? Da kan man abonere og få nye når de er ferdige :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er den godkjent: https://itunes.apple.com/no/podcast/medpinners-podcast/id789172888 :D

   Slett
 15. Se det var en dejlig overraskelse.Lyden var helt fin for mig. Jeg kunne både høre og forstå jer begge. Skulle du få mod på en videopodcast på et tidpunkt, er jeg sikker på at det også vil gå godt.
  Godt nytår!

  SvarSlett
 16. Dette var nytt for meg. Har nok vært innom bloggen til dere begge av og til, men fant linken til podcasten tilfeldig. Kommer nok til å finne den igjen om et par uker. Begge hadde behagelige stemmer og lyden var bra. Pinneguri litt mer "ullen", mem grei nok.
  Lykke til videre!

  SvarSlett
 17. Anniken1.1.14

  Jeg gleder meg til fortsettelsen :-) lydenhørtes for meg veldig grei ut. Høyt og tydelig.

  SvarSlett
 18. Dette var superkoselig!!! <3 Gleder meg til fortsettelsen! Lyden var helt fin for meg. =)

  SvarSlett
 19. Bente B5.1.14

  Hører på akkurat NÅ, og koser meg :))

  SvarSlett
 20. Veldig tydelig og god lyd, og skikkelig koselig med strikkepodkast, noe jeg aldri har vært borti før. Strålende, Ann!

  SvarSlett
 21. Skikkelig bra! Kjekt å høre stemmen bak bloggen :)

  Ha en fortsatt flott søndag!

  SvarSlett
 22. Dette var både skikkelig koseleg og veldig interessant. Skal heilt klart høyre resten av episodene som kjem! :)

  SvarSlett
 23. Så flott, dette var koselig å høre på! Gleder meg til flere episoder:)

  SvarSlett
 24. Anonym28.4.14

  Hørt på episoden med Bitta.. Så flott å høre! Gjør ingenting om lyden er variert.. veldig morosomt å høre! Skal høre igjennom flere! Gleder meg! Ann du burde gjøre mer radio.. flott stemme! Ellenstrikkedilla

  SvarSlett
 25. Hei! Jeg vil så gjerne høre på podcastene, men de vil ikke spille av. Fungerer de ikke lenger? Mvh, Siri

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...