10.7.14

Ull med hull

Mange av dere har fått med dere at jeg er en av dem som snakker varmt om å klippe i ull. Og ikke bare klippe, jeg mener også at det går fint an å klippe i rein ull uten støttesøm av noe slag (symaskinsøm, heklekant). Det er de flotte krokene - de flotte krokene som enkelte klør av - som rein ull består av som gjør at plaggene holdes sammen etter klipping.


I august kommer jeg med et nytt koftemønster, Loppa (skal den hete), en figurforma damejakke som strikkes ovenfra. I mønsteret er det anbefalt Finull og en strikkefasthet på 24 m = 10 cm, men siden jeg sjøl har en helt forrykt strikkefasthet (jeg har 21 m = 10 cm) tenkte jeg å strikke den opp i Shetland Soft hvor jeg er nærmere 24 m. 


Det fungerte rimelig bra. Det blei likevel litt mye masker rundt armehulene, og halsen kunne vært en anelse trangere. Men sånn er det med eksperiment, man får ikke alltid det man vil. Jakka passer og fargenkombinasjonen er helt perfekt til meg, jeg føler meg veldig komfortabel i blå-brun. 

Og for å komme tilbake til det jeg starta med, klipping.

Ull med hull
Siden Shetland Soft er så tynn - jakka veier 209 gram i størrelse L! - tenkte jeg at det ville være dumt å lage en trippel klippekant. En trippel klippekant (sårkanten legges under klippekanten som sys med strikkegarnet på baksiden, det danner 3 lag) er ellers det jeg oftest velger for garn som Kauni og Finull fordi det er stoff nok til å holde den oppe. 
Jeg valgte heklemetoden i stedet, da blir det bare to lag. Problemet var bare at jeg hekla kanten og klipte den opp mens jeg så på NRKs nye TV-serie Shetland. Heklekanten blei litt skjeiv og jeg kom til å klippe over selve heklekanten. 

Det er ikke noe problem å sy dette sammen, å reparere det. Det blir litt ekstra garn og arbeid, det er alt. Men jeg tenkte at jeg kunne bruke det som et eksperiment. Jeg har en teori om at når jeg bruker denne jakka så vil området "tove seg", trådene vil feste seg i hverandre og hindre videre utgliding. Kanskje jeg tar feil, men for eksperimentets skyld skal jeg den neste måneden bare bruke denne jakka (og håpe det er dårlig nok vær til det) og om en måned viser jeg den fram. 

12 kommentarer:

 1. Wow blir så sugen på att sticka en!
  Jättefin!!

  SvarSlett
 2. Gleder meg til oppskrift med det tynne garnet!! Interessant eksperiment du har gående. Det er jo nettopp det som skremmer en strikker - at det skal skli!!! Shetland var topp, og moro å se Kate Davies design brukt i første episode :-)

  SvarSlett
 3. Veldig nydelig mønster

  SvarSlett
 4. Anonym11.7.14

  Lekker jakke! Og jeg tipper at kanten holder seg i over en måned :-)

  SvarSlett
 5. Fin jakke! Shetland ja, TV-serien, herlig den, med masse fine strikkaklær å se innimellom, så skjønner at du ble litt distrahert!

  SvarSlett
 6. Den jakken din er flott, spørs om jeg ikke må få den på pinnene i høst….. :-)

  SvarSlett
 7. Åh vad fin, den kommer jag att vilja sticka! Ta med den när vi ses :)
  Tror du den funkar i supersoft?
  Håller tummarna för att det klippta håller ihop!

  SvarSlett
 8. Kjempefin! Gleder meg!

  SvarSlett
 9. Interessant ekspriment! Håper du har rett!
  Og jakka er nydelig, den står helt klart på planen!

  SvarSlett
 10. De fargene er bare så nydelige Ann!! Blogget om kofta i dag, der ser du andre fargevalget mitt.. Det sniker seg frem en i blått også kjenner jeg.. Hadde kjøpt blått, men så falt jeg så for de rosa/lilla så jeg byttet.. Hmm... Tror jeg har mer enn nok å gjøre fremover, hihi... :-)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...