21.6.14

Å steke?

Med fare for å lyde som en besserwisser så må jeg bare få oppklare en svært utbredt misforståelse. Mange norske strikkere oversetter det engelske ordet steeking med - steeking. Og så mener de å klippe opp et strikkeplagg med en hekla kant. På godt norsk heter steeking klipping (i strikketøy).

To steek på engelsk betyr å klippe opp, det vi på godt norsk kaller en klippekant. Det fins to hovedmetoder for klippekant:
1) klippe i rein ull (shetlandsull for eksempel, med mye "hemper" i ulla som holder seg sammen, Raumgarns Finull og Malsen og Mors Shetland Soft er gode eksempler) - da kan man klippe rett i uten verken symaskinsøm eller annen støttesøm. Da vil man ofte vende sårkanten inn og under klippekanten, så det blir tre lag med stoff ved kanten som klippes. Siden denne ulla som oftest er veldig tynn er det ikke et reelt problem at det er tre lag.
2) klippe mellom to støttesømmer (som kan være sydd på symaskin eller som mora mi gjorde det, med fine sting med nylontråd). Da kan man sy klippekanten inn på baksiden, med attersting. Sårkanten kan skjules under et kantbånd, eller den kan til og med være åpen, synlig på baksiden. Eller som i første tilfellet, vendes inn og under så det blir tre lag her også.

Det fins andre metoder å skjule sårkanten på også, for eksempel med sandwich-kanten som også Kate Davies snakker en del om, og som ofte er brukt på gamle, norske kofter og da kalt dobbel knappestolpe.
Og så er det heklemetoden, en gammel shetlandsmetode. Begge disse metodene (og andre metoder som brukes) faller likevel inn i en av de ovenstående, de er først og fremst estetiske valg, ikke strukturelle.

I rein ull kan man klippe uten støttesøm av noe slag, også
heklekant er unødvendig. Men det blir jo vakkert da. 
Med heklemetoden hekler man med fastmasker opp og ned midt på klippekanten. Er det Superwash-behandla garn, eller annet glatt garn (merino er et godt eksempel, eller det kan være blanda garntyper som med silke, bambus, alpakka) må man fortsatt sy med symaskin ved bruk av denne metoden, men fordelen er at man får en veldig vakker bakside hvis man både syr med symaskin og hekler. Det er derfor jeg kaller den en estetisk metode - heklemetoden er ikke noe alternativ til symaskinsøm ved glatt garn, og har man rein ull trenger man den ikke.

I merinogarn eller annet glatt garn, for eksempel Superwash-behandla, er rådet
å  sy med symaskinsømmer over klippekanten før klipping. Her er det også en
heklekant - fordi det blir penere da.  
I Norge har vi brukt relativt tykt garn når vi har strikka kofter, i hvert fall hvis vi sammenligner med det tynnere shetlandsgarnet, og da er det egentlig ingen annen god metode enn symaskinsøm. I tillegg er Superwash-behandla garn også et vanlig garn å bruke i plagg i Norge, igjen noe som borger for bruk av symaskinsømmer. Med tynnere garn i lettere plagg enn de vi har brukt de siste 50 årene kan det se ut som om dette er i ferd med å forandre seg. Heklemetoden kommer for fullt, så la oss kalle det ved det norske navnet. Klippekant med heklemetoden. 

12 kommentarer:

  1. Anonym21.6.14

    Bra du tok dette opp, jeg har lenge skjønt at det hersker endel misforståelser rundt dette temaet. Kanskje ikke så rart, fordi det er så skremmende for mange. Steeking betyr rett og slett oppklipping, og når det gjelder hvordan man sikrer maskene... så fins det mange måter å gjøre det på

    SvarSlett
  2. Anonym21.6.14

    Eeendelig noen som tok bladet fra munnen :-) Jeg har "irritert" meg over dette lenge. Fint med en kunnskapsrik strikker som deler :-)

    SvarSlett
  3. Så sant!!! Men så er det jo også mangel på ord i norsk. Oppklipping kan man jo gjøre på hva som helst - steeking vet man dreier seg opp oppklipp i strikk. Kanskje vi trenger noen nye ord for strikketermer på norsk. Men bra du tar dette opp - og forklarer. Det er mye forvirring ute nå - og kursledere som lærer bort klipp i superwash uten å sy med maskin... Godt du understreker at det ikke skal være sånn!!!!!!

    SvarSlett
  4. Aha! Det er sånn det er, altså. Jeg har brukt heklemetoden en gang da jeg skulle klippe opp en heldress i Nøstebarns totråds - noe sier meg nå at jeg ikke hadde trengt heklekanten. Det hadde holdt å plukke opp masker til stolper, for deretter å klippe opp mellom disse?
    Hadde ikke gjort noe om denne informasjonen stod på garnetiketter; rakner (ikke) ved klipping.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det hadde holdt å klippe midt på klippekanten, ja, før du vender inn sårkanten og skjule den på baksiden av den vendte klippekanten. Jeg er sikker på at heldressen blei penere med heklekanten (enda den var unødvendig) ennom du bare klipte opp og vendte den :D

      Slett
  5. Hei, fantastisk med så mange som kan så mye - og som deler :)
    Forstår jeg det rett at du trenger hverken symaskinsøm eller hekling om du klipper i tynn ren ull? Det høres veldig interessant ut, men trenger en da større klippekant? Jeg strikker en bolero i angora - vil det funke på den også?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ingen erfaring med å klippe i angora, men jeg har et nøste og det er superglatt. Jeg hadde aldri turd sjøl ikke å hatt støttesømmer med den garnkvaliteten. Hvis du er usikker, hvis du har tid og hvis du har nok garn, hvorfor ikke lage en rund prøvelapp (a la vott) og klippe i den? Og så komme tilbake og fortelle oss hvordan det gikk?

      Men ellers har du rett, i rein, tynn ull kan du klippe uten noe som helst støttesømmer.

      Slett
  6. Er støttesømmer virkelig ikke nødvendig i tynn rein ull? Det er jo mer enn bare litt interessant for oss tynn ull-fantaster. Prøvelapp og klipping står herved på timeplanen her i huset - dette må testes!

    SvarSlett
    Svar
    1. De har brukt denne metoden bestadig på Shetland, shetlandsgarnet er jo også veldig "krokete" så det er ikke noe problem.

      Slett
  7. Veldig bra du tar dette opp, trur nok det er mange misforståelaer ute å går. Det irriterer meg at det blir brukt så mange engelske ord i strikkeverden, me har jo gode norske ord å bruka. Når folk ikkje kan engelsk skikkelig, skjer sånne ting. Takk for du forklarer det så bra!

    SvarSlett
  8. Så enig med de andre her, plutselig plopper det opp med masse småord på engelsk - forvirrer litt, mange forklaringer, og uvisshet ang glatt garn og søm - jeg forsikrer meg alltid med søm, men du verden; tusen takk for denne flotte artikkelen du har skrevet her, for jeg visste ikke at det egentlig er unødvendig med søm på ull :) tusen takk for flotte tips, for ikke å snakke om en megafin blogg du har - her er alltid masse nyttig og flott å se :)

    SvarSlett
  9. Denne posten var midt i blinken for meg akkurat nå. Helt perfekt. Da blir det sying og siden klipping. Heklingen må jeg innrømme jeg ikke helt forstår hvordan skal gjøres. Alt til sin tid :-)
    Takk Anne!

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...