22.4.16

Norsk spælsaugarn i superklassen

Ja, det er en tittel jeg sikker på at ikke mange tror på. Eller har hørt før? Om du ikke har hørt det fra Lotta, tant Kofta, i Sverige, da.


Tant Kofta er en av de så kalt uavhengige garnfargerne i Sverige (også kalt Frifräsarfärgare). Det vil si uavhengige, ofte enkvinnes-foretak og hjemmebaserte bedrifter som farger garn i forskjellige kvaliteter og selger det via nettet. Dette er tant Koftas nettsted og dette er hennes fb-gruppe.

Jeg føler jeg har kjent henne bestandig, men jeg tror det starta med at jeg hørte om å strikke plagg ovenfra og ned. Hennes tant Koftas Uppifrån-och-ner-kofta er en klassiker, og mange av oss har nok starta der?


I helga som gikk blei jeg oppmerksom på at hun reiser til Norge for å kjøpe norsk spælsau-garn. I og med at det går en bølge av interesse for lokalprodusert garn fra lokalt geitende saueraser som jeg har fulgt litt fra sidelinja - som konsument - blei jeg kjempenysgjerrig på hennes valg av garn. Norsk garn? Stikkende Hoefelt Lund når det er så mye annet å velge mellom? Hvordan henger det sammen?

I fjor, 2015, kom hun sammen endel andre svensker til Strikkesymposiumet i Setesdal. Der blei hun presentert for det norske garnet fra Hoelfeldt  Lund, en gammel, norsk familiebedrift. Og resten er historie, som det heter.

Nå kjører Lotta fra Kungselv utenfor Göteborg til Grimstad og Hoelfeldt Lund, fyller bilen, reiser hjem med 104 kilo (det er det bilen hennes fyller), fortoller og blir klappa på skuldrene av de norske tollerne fordi de har strikkende partnere hjemme som gjerne skulle vært i tant Koftas sko, eh bil - og så drar hun hjem og starter farginga.

Se den grønnfargen Lotta farger!
Garnets opprinnelige sjatteringer i gråtoner følger med inn i farginga, så hennes garn får samme effekt som norsk pelsull fra Hillesvåg (uten til forkleinelse for noen av dem!). Det er en dybde og fargevariasjon av det opprinnelige som ligger som en undertone og selvfølgelig blir med i det ferdige plagget. Og jeg håper bildene viser noe av glansen også. Jeg skal ikke spørre det nærliggende spørsmålet om hvorfor handle garn fra andre siden av verden når vi får så vakkert garn her, men det er vanskelig.

Lotta har strikka opp votter i garnet og hun kaller det vottegarnets Royce Rolls. Det er supermykt, ja, jeg har tatt på det og kan bekrefte at det er, samtidig som det er et sterkt garn og bare er "behandla" med farger.

Nevnte glansen? Og grønnfargen hennes? <3 td="">
Og det er det supermyke som er så overraskende, ikke at det er et sterkt, norsk garn. Mange av oss forbinder Hoelfeldt Lund-garn med nesten aggressivt stikkende rye- og vevegarn. At de har en lammeullkvalitet som kunne vært brukt i barneplagg kom i hvert fall overraskende på meg.

Hun selger også lammeullgarnet i nøster, ufarget.

Og er du i bil i nærheten av Göteborg går det også an å besøke den fysiske butikken hun har på gården sin. Hun har åpent hver torsdag og andre lørdag i hver måned, men eller går det an å ta kontakt med henne og spørre om det passer å komme innom.

Tenk at det må en svenske til for å se muligheten i den norske spælsauen. 

2 kommentarer:

  1. Så bra å bli gjort oppmerksom på norsk garn. Skulle bare ønske at jeg kunne lage plantefarger.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tant Lotta p l a n t e farger ikke. Men for noen utrolig vakre farger!

      Slett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...