4.1.16

Restefest 2016

Nytt år og nye muligheter, tenker folk. Og ett av folks, strikkeres, høyeste ønske er ofte å få kontroll på et område de føler de har mista litt kontrollen på, garnmengden de har. Stash Lager. Garnrommet. Dårlig samvittighet har mange navn.

Og - vi kan kanskje ta litt sjølkritikk, vi strikkere også? Vi er så flinke til å vise fram alt nytt vi kjøper, og ikke like flinke til å vise de vakre restene vi har?
Vakre rester fortjener å stå framme og vises fram
Når man tenker rester tenker man ofte småting som kan strikkes med rester. Votter selvfølgelig, flerfarga sokker, men da må man passe på å ha nylon i foten, så kan man bruke merino og annet garn som ikke er så slitesterkt i resten.

Og votter er perfekte. Nylig hadde Torirot design (vi skal komme tilbake til henne mange ganger i denne bloggposten!) ei oppfordring til å være med å strikke et par votter med minimum 8 farger. Da hun summerte opp på slutten måtte hun innrømme at hun kanskje var den eneste som bare hadde brukt 8 farger ... Sjøl brukte jeg 12 og jeg er knakende fornøyd med dem.

Vottene Maksimalistiske 
Men det er det med småting. De veier jo ingenting, det er ikke mye som forsvinner i et par votter. Fordelen er selvfølgelig at de går fort. Andre småting er babysmekke, luer, babyleker, kluter, pynt, sokker, mobiler og mobilsokkergrytekluter. Og husk at du alltids kan bruke rester til prematur-klær. Hvis du følger linkene jeg har lagt inn kommer du direkte til gratismønstre på Ravelry som bruker minimum to farger i hvert prosjekt, ideelt for rester med andre ord.

Mine Ekornsokker er et typisk eksempel på sokker i restegarn. Gratis er det også.
Tepper er selvfølgelig en helt egen verden. Igjen har jeg sjøl også et design som hadde passa perfekt til restegarn, Slumreteppet Unni. Hvis du har 200-300 gram av én farge så kan alle ugleradene strikkes i forskjellige farger.


Men det fins også store plagg og strikkeprosjekter som kan strikkes av rester uten at det blir skrikende og opplagt *skrekk&gru* "resteprosjekt".  Ett resteprosjekt jeg strikka og som jeg blei så fornøyd med at jeg til og med lagde mønster på det er barnejakka Villsauene på Runde. 1 bunnfarge på mindre enn 80 gram til 3 år og seks farger på mindre enn 10 gram hver ...

Restegarnprosjektet som blei til mønster, Villsauene på Runde
Men restegarnprosjekter kan bli skikkelig fiffige hvis man har en viss mengde av noe garn, men ikke nok til et helt plagg. For å ta et nærliggende eksempel, damejakka Loppa (mitt mønster). Det trengs knapt 20 gram av noen av kontrastfargene i salen, så det er ingen grunn til å kjøpe nytt garn hvis du har en del garn i forskjellige liggende i nogenlunde samme løpelengde (tykkelse). Miks&match etter forgodbefinnende.

Og har du tenkt på at variegert garn som vi kan finne på å kjøpe i nøster fint kan byttes ut med 3-4-5 forskjellige farger eller toner av én farge i stedet? Et eksempel på det er Sjølingstadjakka til Torirot design. Og den røde kofta til Anne til venstre består av nyanser av rødt og lilla og andre nærliggende farger som er miksa og blanda.

 Du kan ta utgangspunkt i et mønster du liker og legge til farger der, eller du kan la deg inspirere av andres strikkemønstre. Tre designere jeg særlig vil anbefale er Torirot design, Marias garn og Charlotte Kaae. Alle tre bruker farger litt forskjellig og kanskje ikke alle faller i smak hos alle, men de er utrolig kreative for oss som leter etter inspirasjon til plagg med farger.

Mine rester til Marias sjal, Eugenia. 
Hva med Marias Eugenia for eksempel? Hun forteller oss til og med at det passer godt til rester - noe jeg sjøl brukte da jeg strikka det. Eller hva med en skikkelig godteripose, Next year in Lerwick av Tori, som i tillegg vekker mye positiv oppmerksomhet og er god og varm fordi den er strikka med to farger hele veien?

Det blei en del rester av restene til Next year in Lerwick - for å si det sånn.
Min egen genser veide mindre enn 300 gram. Jeg tror at vi ofte overvurderer hvor mye garn vi egentlig trenger, og så kjøper vi litt ekstra. Som blir liggende ... og som egentlig kan byttes mot noe annet man har lyst på.

For det er også en mulighet. I stedet for å se på garnet som lager og tyngende, se på det som en skatt andre vil ha. Du har to nøster Finull i turkis etter en barnebukse der du tok litt ekstra i - og så sitter det en der som har to nøster brunt i PT2 som ønsker seg turkis i stedet. Bytt! Hva med å lage garnpakker og legge ut for salg?

Det fins egne fora for både salg og bytte på Ravelry og Facebook. Og hvorfor ikke arrangere i nærområdet, ei venninnekveld med bytting av garn?

Om du har noen planer for 2016 så gjør det til en #restefest2016.

15 kommentarer:

  1. Bruker mye rester til skjerf og votter. Alltid gøy å finne det jeg trenger uten å gå i butikken.. Strikket et skjerf med 30 farger uten å handle et nøste. Det skjerfet bruker jeg så mye. Og å bruke farger i restestrikk blir det rett og slett gøy og fint på samme tid. Heia restestrikk!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du er en som absolutt må dras fram som perfekt restegarn-mekker. Du får eget blogginnlegg i løpet av 2016. Så det så :D

      Slett
  2. Inspirerende å lese! Gleder meg til restefesten.
    Hilsen Astrid aka doktorstrikk

    SvarSlett
  3. Tak for al den gode inspiration - jeg har ligesom andre (sikkert alle) strikkere masser af rester.

    SvarSlett
  4. Jeg kjøpte en gang en garnblomst, det var det de kalte en fin eske med 12 25gramsnøster med tynn ull hos garnudsalg.dk. Siden har jeg opbevart smårestenøster i den eska, snurret dem pent opp, sånn at de ser fristende ut, og gjerne sammen med garn i samme tykkelse. Når de ligger sånn pent sammen, så oppdager jeg plutselig fine komboer, og får lyst til å teste det ut. Kjekk sak. Trenger egentlig bare en lite eske eller en glassvase eller et norgesglass.

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, nøster på Norgesglass!

      Slett
    2. De minste restenøstene av tynn ull, oppbevarer jeg på Norgesglass. Glasset står i stuevinduet til pynt og til bruk. Henter stadig noe derfra og fyller stadig på. Kjempefint, syns jeg (og det var vel gjerne nå jeg skulle vært på instagram, hihi)!

      Slett
  5. Anonym4.1.16

    Jag har börjat at sticka till Röda korset. Då går det åt garn och jag kan g bort garn till andra som också stickar åt Röda korset.

    SvarSlett
  6. Jammen det er klart jeg har resteplaner for 2016! Jeg strikker nesten bare av rester jeg. Og ikke bare av egne rester heller - jeg har noen kjempesnille garndonorer som har sendt meg massevis av eksklusive rester. For jeg e l s k e r jo restegarn!!! Og man trenger nødvendigvis ikke oppskrift heller - det er bare å sope sammen noen farger som passer sammen og strikke i vei. Jo flere rester, jo mer farger å velge i! Det behøver ikke å være samme slags garn engang - den røde kofta på bildet lenger opp her (haha, det var et sjarmerende blinkskudd, Ann) er strikket av 6 ulike sorter garn i 15 forskjellige farger. Gøy med restefest!

    SvarSlett
  7. Försöker också sticka av rester och garn som finns hemma. Här är ett tips på en kofta http://www.ravelry.com/patterns/library/grey-sparrow

    SvarSlett
  8. Nice! Restetips! Det kan det aldri bli nok av :)

    SvarSlett
  9. Takk for tips om Norgesglass til Merete, og takk for reklamen til deg, Ann. Jeg er så klart med på restefest!

    SvarSlett
  10. Jeg er med på restefesten! Første bidrag er akkurat blogget og instagrammet, og jeg har selvfølgelig linket til deg!
    Ønsker deg en finfin strikkekveld!

    SvarSlett
  11. Masse flotte restegarnstips! Jeg elsker restegarn og blir gjerne med på restefest :-) Myk og varm lue heklet i restegarn er første bidrag på denne siden av nyttår, og jeg har linket til restefesten din. La oss håpe at riktig mange kaster seg over restegarnskassa si og blir med oss på restefest :-)
    Ha en fin restehelg!

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...