18.3.15

Sy på pyntebånd

Fordi jeg ofte klipper opp strikka jakker uten å sy med symaskin hender det jeg vil beskytte den rå klippekanten med et pyntebånd. Man kan også bruke denne metoden hvis man syr med symaskin, som et alternativ til den litt tykkere strikka kanten for eksempel?

Bilde 1
Bilde 1: Ved siden av plagget som skal klippes trengs knappenåler, passende bånd og en tråd i samme farge som båndet. Saks og en tynn synål trengs også. Og så kan det være lurt å skru på en god podcast. Hva med Tante Ulls? Det skulle ta akkurat to episoder, i underkant av en time med andre ord.

Bilde 2
Bilde 2: Hvis du skal bruke symaskin så syr du to sømmer på hver sin side av midtmaska av klippekanten, da kan du klippe mellom dem. Hvis du har strikka i ubehandla ull (les om det her) kan du klippe opp uten symaskin. 

Bilde 3
Bilde 3: Se så vakker kanten er når det klippes i ubehandla ull. Det er denne kanten man ønsker å beskytte med et pyntebånd. Man kan velge seg akkurat hva slags pyntebånd man vil, bortsett fra at ullbånd bør brukes på ubehandla ullplagg med tanke på at de skal vaskes sammen i vaskemaskinen på høyere temperatur enn ullvask. 

Bilde 4
Bilde 4: Jeg klipper ikke av båndet før jeg er ferdig med begge endene på første side. Jeg lar det være ca 1-2 cm ekstra i den ene enden. Denne vender jeg inn under klippekanten og syr fast. Det samme i andre enden, men først når båndet er sydd ned på langsidene. Se også bildet under.

Etter hvert som jeg tar bort knappenålene vil sårkanten vrenge seg ut og opp fra baksiden av båndet på venstre side. Men det viktigste er at jeg har sydd meg en lomme å legge klippekanten ned i igjen, og at denne kanten er riktig plassert. 

Bilde 5
Bilde 5: Båndet jeg valgte her er relativt smalt, men hvis det bare blir plassert på en sånn måte at sårkanten er under, spiller det ingen rolle. 

Jeg syr for hånd, og jeg velger alltid å sy den siden som er lengst inn på baksiden av jakka - på bilde 5 vil det si den kanten som er til høyre. Jeg fester knappenåler oppover og tar dem av etter hvert som jeg syr ned båndet med relativt lange sting. Grunnen til at jeg har lange sting er at jeg ikke ønsker det skal bli som en "pølse" på forsiden av jakka. 

Bilde 6
Bilde 6: Nå er begge båndene sydd på, og de syns ikke på forsiden. Alle endene (4 stk) er bretta og dytta inn på baksiden av klippekanten og sydd ned på samme måte som resten av båndet. 

Bilde 7
Bilde 7: Sånn ser jakka ut på forsiden og på innsiden etter at båndet er sydd på.

Hvor finner du fine bånd? 
1) Majas manufaktur i Värmland, Sverige/nettbutikk
2) Husfliden - rundt omkring
3) Magasin Duett, Göteborg, Sverige/nettbutikk
4) Etsy har hyllemeter på hyllemeter
5) ElenaClover er min yndlingsbutikk av alle på Etsy. Det tar tid å få det, men de er rimelige og de leverer alltid.
6) Gode sy-, strikke- og tilbehørbutikker som for eksempel Nøstet mitt på Storosenteret i Oslo.
7) Perlehuset, nettbutikk

Og så skal du se etter fine bånd neste gang du er i nærheten av et loppemarked, en blomsterbutikk og gavebutikker. 

9 kommentarer:

 1. Dette var mange gode tips. Del dem gjerne på link party på bloggen min.

  SvarSlett
 2. Tenk at du postet dette akkurat i dag, som jeg sitter og hekler kanter på Retrojakka, og lurer på hvordan jeg skal sy på sånne bånd!
  Tusen takk for framgangsmåten!

  SvarSlett
 3. Nydelig for-seg-gjort og flott beskrevet! Takk for at du deler!

  SvarSlett
 4. Heimen i Oslo har også masse fine bånd.
  Jeg forstod ikke riktig det du skrev under Bilde 3 om at det skal vaskes på høyere temp enn ullvask?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis man syr på ullbånd på kofter som er strikka i Superwash-garn og vasker den på 40 til 60 grader, vil ikke ullbåndet da bli ødelagt? Det var i hvert fall sånn jeg tenkte.

   Slett
 5. Akkurat dette er planen min å gjøre nå, sy bånd på retrokofta til prinsen, blir i bloggen min neste gang! Har aldri satt bånd på før, men siden dette er ei barnekofte som forhåpentligvis vil bli brukt en del, så blir det finest med bånd for å beskytte klippekanten. Jeg syr alltid to sømmer små sting på maskin før jeg klipper. Nydelig kofte du har strikket, ha en herlig torsdag!

  SvarSlett
 6. Det ble veldig fint. Da blir vrangsiden også bra. Prøvde å klippe uten å sy først på siste plagget mitt og det gikk helt fint,men man bør ta opp masker og strikke vrangbordkanten/ stolpen først.

  SvarSlett
 7. Tak for gennemgangen. Den teknik vil jeg helt sikkert bruge næste gang.

  SvarSlett
 8. Kjempefin jakke, og fin gjennomgang! Hvor fikk du tak i det søte sorte båndet med røde blomster? :)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...