8.12.14

Kofteboken

Jeg lurer på om det er andre som er like forvirra som meg over at det nettopp er kommet ut to bøker på norsk som begge to omtales som kofteboka? Og så vidt jeg skjønner har de konkurrert litt med hverandre om å komme ut samtidig eller tidligere enn hverandre også?

Først en bok på Embla forlag, Norske Kofter. Det er et bla-eksemplar her, og redaktør er Karen Marie Vinje. Siden jeg ikke har sett i boka kan jeg ikke si så mye om den bortsett fra at det er 39 koftemønstre og at den kan kjøpes på Haugenbok.no for 261 kroner.

Fra lanseringa av Kofteboken på Husfliden i Oslo, Lene H Samsø til venstre, Liv Sandvik til høyre
Den andre boka heter Kofteboken og er utgitt på forlaget Sandvik & Samsø. Jeg var på lanseringa av boka for et par uker siden, men har også fulgt denne boka på en helt annen måte, fra start til slutt, og har et mye mer personlig forhold til denne kofteboka. Så er det sagt.


Og det er gledelig å høre at første opplag på 7000 eksemplarer er utsolgt. Og det er denne boka jeg har lyst til å skrive om.


Boka begynte som et eventyr. Som de skriver i forordet: Noen kofter hang over en stol i en livsstilblogg. Så blei det en facebook-gruppe, kanskje en av de større og mer aktive? Så blei det jakt på kofter, på navn, på hjelp, på forlag - for til slutt å komme ut på eget forlag, november 2014.

Under hovedkapitlene er det 31 koftemønstre, og i flere variasjoner. Det er kofter med rundfelling, med montering, ovenfra og nedenfra, herre, dame, barn - for unge damer, for eldre damer, for smale, for runde. Det er raglan og det er klassikere og klassikere i nye, spreke fargevalg. Det er både gensere for dem som ikke har lyst til å klippe, og det er kofter og monteringsanvisninger, og det eneste som ikke er representert er innstrikka ermer.

Men selv om det er så stort matfat med så mye å velge mellom, føles boka som en helhet.


Bildene er bra, noen av dem er nydelige. Fine detaljer, fine fargealternativ, fine miljøskildringer og alt på godt papir så både mønstrene og modellene kommer til sin rette. Bare en sånn liten detalje som bildet på side 100 - der hårspenna har samme farger som kofta. Jeg blir god og varm inni meg over en sånn helhetlig gjennomføring.

Det er både mønstre og egne sider med tips og kulturhistorie: Farger og fasonger, Border med blomster og blader som peker tilbake til Annichen Sibbern Bøhns bok fra 1929. Og litt om Eskimo og Folkets favoritter - alt dette setter de utvalgte mønstrene inn i en 100 år gammel historisk ramme. Om jeg skal peke på noe jeg savner er det om tidligere bruk av ull (flere av modellene er strikka opp i uvante garnkvaliteter som alpakka og kamgarn), og hvordan vi kanskje bruker kofter annerledes i dag.  


Er dette en bok for nybegynnere? Siden jeg ikke er nybegynner sjøl er det litt vanskelig spørsmål å svare på, jeg syns jo alt er lett … Det kan i hvert fall sies at det er mer hjelp å få i denne boka enn det er i de gamle mønstrene som tok for gitt at strikkeren hadde erfaring fra før av. Det er 4 sider med tips til å begynne med, og en helt egen del med rundfelling og strikking ovenfra. Heldigvis også med tips hvordan øke pent hvis det er en ny teknikk. Siden jeg sjøl foretrekker å strikke ovenfra blei jeg veldig glad da jeg oppdaga det i denne boka, og det var faktisk utslagsgivende for meg å kjøpe den. I tillegg liker jeg veldig godt at Sandvik og Samsø har valgt både horisontale og vertikale knappekanter, i tillegg til et par jeg ikke kjente til fra før av ("forkant" og uten noe som helst) - siden jeg har strikka en del er det flott å lære noe nytt.

Er det noe jeg savner og som jeg tenker kunne vært et godt hjelpemiddel til en fersking er et eget kapittel om montering. Jeg tenker særlig på den forkanten som beskrives på Seljordkufta (s. 165); noen gode illustrasjoner der hadde vært gull verdt.

Personlig syns jeg dette allerede er en klassiker. Jeg veit sånt forandrer seg, og jeg skal se om jeg husker det igjen om et par-tre år, og komme tilbake og fortelle hva jeg mener da. Når jeg endelig har fått strikka opp noen av dem.

Siden den er utsolgt kan jeg ikke rope: Løp og kjøp, men jeg kan si:
- Når den kommer i handel igjen etter jul, løp og kjøp!


Så - strengt tatt heter ingen av bøkene kofteboka (men jeg skulle ønske en av dem faktisk het det).

23 kommentarer:

 1. Åh, vad jag längtar efter mitt exemplar! Får det i helgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å glede seg, ja :)

   Slett
 2. Beste norske strikkebok på vanvittig lang tid. Nytt og skikkelig gjennomarbeidet materiale med flotte bilder og historier. Og nei, jeg er ikke sponset!!!! Eneste minus er at de ikke har tekstet de gamle historiske bildene. Det synes jeg både personene og bildene fortjener. Men det er jo ikke direkte strikkerelatert. Har kjøpt mange norske strikkebøker som er oppsamlinger av gamle utgåtte oppskrifter, samt andre som skal tjene på en strikkebølge uten å ha noe å vise eller si. Denne boken vil noe, har noe, viser noe og det er gjort godt arbeid med modellene. Å gi ut på eget forlag er en genistrek!!! Den andre kjenner jeg ikke til annet enn at jeg har sett i bla eksemplaret du linker til. Kanskje en samling herregensere med dropdown ermer - den tradisjonelle greia??? Spent på å høre om andre har noe å si om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott skrevet, Lone. Og sant.

   Slett
 3. Jeg var heldig og fikk sikret meg et eksemplar på Ark i går - de har den inne noen steder.

  Kjøpte boken og en garnpakke til min mor i fødselsdag/julegave, men må si at noen av bildene viser ganske avvikende farger. Vet ikke om dette skyldes trykken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Avvikende farge i forhold til hverandre, eller til koftene du har sett i virkeligheten? Uansett, det kan hende det er trykken, ja.

   Slett
  2. Avvikende farge mellom kofta på bildet og garnet jeg holdt i hånda.

   Gjaldt en kofte i mini alpakka, der det var veldig fremtredende turkis på bildet. Men fargenummeret gav en helt annen, nesten smaragdgrønn.

   Slett
 4. Takk for grundig bokomtale!
  Dere som ikke får tak i Kofteboken, kan jo slenge dere med i et bok-lotteri jeg holder nå før jul.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott, Veronica. Jeg legger inn en lenke, jeg: Lenke til Veronicas gi-bort-bok
   :D

   Slett
  2. Åja, det hadde jeg glemt! Krysser pinnene :D

   Slett
 5. Ja, hvorfor ikke Kofteboka? Det er vel et mindretall i Norge som sier (eller skriver) 'boken', og det føles litt blodløst og tamt i forhold til hva den handler om. Jeg er redd denne kommentaren blir overveiende negativ, for jeg er skuffet over at det nå ikke er mulig for meg å ønske meg den til jul ... Men for all del, flott at den er blitt så populær! Og flott omtale. Gleder meg til å få sett i den etter jul en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den som venter på noe godt …, Huldr ;)

   Slett
 6. Å, som jeg gleder meg til å pakke opp denne på julaften! Jadda, min bedre halvpart har fått streng instruks om gaveønsket, og bestilling ble nærmest foretatt med påholdent kredittkort ;D Kjente heller ikke til den andre kofteboka, og har vel samme inntrykk som Lone etter å ha bladd i den på nett. Selv om jeg ikke nødvendigvis driver så mye med tradisjonsstrikk, er det nettopp tradisjonen, konteksten og kulturhistorien som utgjør dragningen mot strikkekurven for min del. Bøker hvor forfatterne kontekstualiserer godt og gir ny refleksjon eller innsikt er også de bøkene som har mest verdi over tid. Spør du meg.

  SvarSlett
 7. Jeg er en av de helside 7000 som har fått boka! Tiden etter jeg fikk den, var så travle at jeg kun rakk å lese forordet (skulle lese med andakt, fra første til siste side!). Så kjente jeg bare at jeg ordentlig GLEDET meg til å se og lese videre, og jeg likte den forventningsfølelsen. Så da spurte jeg mannen min om han ville gi meg boka i julegave? Ja, det var jo lettvint og greit, mente han;) Så han fikk boka før jeg fikk sett mer i den, pakka den inn og nå er den lagt vekk. At det går an! Gjett om jeg gleder meg til jul!!

  SvarSlett
 8. Anonym9.12.14

  Så utrolig teit at jeg ikke rakk denne før den ble utsolgt :( Men da har jeg i hvertfall en lite meg-gave og kjøpe i januar når alle de andre er fri for pakker :D Høres ut som en hærlig bok!

  SvarSlett
 9. Neimen, den er ikke utsolgt likevel! Ihvertfall står det at de har den som klikk og hent på mange Ark-butikker ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det sikkert bare utsolgt fra forlaget :) Bra det ordna seg!

   Slett
 10. For en flott omtale av boken! Jeg har også fått tak i den - heldig :-)

  Jeg har lagt inn en link til denne omtalen fra min blogg, da jeg synes du har skrevet så godt. Håper det var greit! Du har en så fin blogg.

  Therese - et strikkeliv.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...