20.10.14

Alle reiser er en omvei hjem

Sa Herbjørn Sørebø en gang, og selv om jeg tror han har rett er reiser av og til en reise hjem også. Sånn føltes det i hvert fall å reise tl Shetland på Wool Week 2014.


Det er lenger til Shetland enn man tror, enda det ligger rett utafor Bergen. Sjøl brukte jeg en hel dag. Jeg reiste fra Oslo kl 7 om morgenen, og klokka var 21 om kvelden da jeg satt i en hotellbar i Lerwick med en velfortjent øl. Fordelen med lang reisevei uten mye internettilknytning er selvfølgelig at man får strikka veldig, veldig mye. Verken fram eller tilbake opplevde jeg noen som helst strikkepinneproblemer (jeg mellomlanda i København og Edinburgh, og i Bergen på tilbaketure).

Men vel framme sa dagene svusj.

Vi var på ett kurs, kurset til Felicity Ford om å se de fysiske omgivelsene våre og oversette dette i strikking, særlig med vekt på farger.


Ved hjelp av et bilde vi hadde valgt ut skulle vi prøve å lage et mønster, en slags fargetolkning.

 
Vi fikk utdelt både garn, pinner og notatbok så det var bare å sette i gang - og det var utrolig mange gode løsninger.


Mens vi var der kom fargetrykkene - og etter hvert de første bøkene - til Felicity Ford, Stranded Colourwork Source book. En bok som jeg har bestilt og gleder meg veldig til, den vil bli et godt suplement til kurset hennes.  


Wool Week kunne tilbye nesten 90 kurs og aktiviteter i løpet av de 9 dagene uka varte. Vi var også på en omvisning på Jamieson's ull-/garnbutikk og et utrolig godt foredrag om nederlandske gensere av Stella Ruhe og om komersiell strikking av Shetland-gensere på 60- og 70-tallet av Hazel Tindall. Spinnekurs, klippekurs, smykkekurs, arantrøyer … det var så mye å velge mellom, og det var spredt utover hele hovedøya på Shetland.


Men noen reiser er bedre enn andre reiser fordi man opplever det med hyggelige folk. Og blir fotfulgt av en hund på ei vakker strand.


På samme strand, St Ninias, fikk vi tatt noen flotte bilder av det Torirot design og jeg har skapt det siste året. Og vel så det. Gro poserer i i Sinnasaujakka og Tori i Bislettbekken.


Og selvfølgelig en liten (det ser ikke sånn ut, men det blåste skikkelig kaldt!) Next Year in Lerwick-oppvisning.


Reisefølget mitt, Gro og Tori, hadde leid bil og jeg fikk være med å strikke i baksetet. Med den reiste vi rundt og så på det fantastiske landskapet, og vi var heldige med været også - selv midt i oktober.


Det vil si, starten av uka var litt rufsete. Da blei en gruppe med strikkere som skulle vært med ferja fra Aberdeen strandfaste på grunn av været. Vi møtte to norske jenter som venta på sin norske venninne som kom den veien, og den skotske strikkedesigneren Ysold Teague - som kom med sykkel! - var også utsatt for det samme. Men i det hun kom innom den garnsjappa der det meste skjedde, Jamieson and Smith, klarte vi å lure av oss et bilde med henne. (Jeg tror vi strakk strikken litt der, hun virka sliten.)


Av andre strikkekjendiser vi møtte var Gudrun - Shetland Trader - Johnson som hadde et såkalt trunkshow i sammenheng med den nye boka si, her i samtale med Felicity Ford.


Og Mary Jane Mucklestone som har gitt ut boka 200 Fair Isle-diagram. Beklager hvis det blir litt kjendis-fokus, men det er så artig å treffe disse internasjonale strikkekjendisene også så det er vanskelig å la være.


Som syntes er mange av bildene tatt i samme butikk, Jamieson and Smith. Det er liksom to store garnprodusenter på Shetland, Jamieson and Smith og Jamieson's of Shetland (absolutt ingen sammenheng). Og garna deres er også veldig like, i hvert fall så like at jeg velger å bruke dem om hverandre, 2-ply Sweater Weight (25 gram/114 m) og Spindrift (25 gram/105 m).


I Spindrift skal det være over 200 forskjellige farger, mens 2-ply Jumper Weight blant annet har en veldig god serie med 9 stykk ufarga garn av saueull-sjatteringer, fra lyst til nesten svart. Med andre ord, de har begge veldig gode kvaliteter, og fargene utfyller hverandre også godt.

Noe kofferten min bar preg av hjem. For første gang i livet har jeg måtte sitte på den for å få lukka den.


82 nøster med 25 gram, 13 nøster i ufarga garn i brune sjatteringer og 1 kjegle på 500 gram, det blir 4,7 kg garn. I tillegg kjøpte jeg 1,5 kg ull til spinning - det skulle bli noen jakker, det. Det er kanskje ikke lett å skjønne det, men jeg har faktisk planer for alt dette - hodet renner over av ideer for tida.


Og det beste, det aller, aller beste er at jeg snart skal reise hjem igjen - i juni blir det havkajakk og bil på venstre side av veien når vi reiser dit på ferie.


PS: Espen Aas i NRK har laget en reportasje fra Shetland her, og han sier det mange nordmenn sier: At  det var vikingene som tok med den norske sauen og gjorde shetlender av den. På Shetland sier man at vikingene røvet det vakreste de så på Shetland, damer og sauer ;)

10 kommentarer:

 1. Tak for din fine beskrivelse af dine oplevelser på Shetland. Der må jeg bestemt også hen engang. Jeg er meget interesseret i bogen Knitsonik Stranded Colourwork Sourcebook. Hvor kan jeg bestille den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Her:
   http://knitsonik.bigcartel.com

   Slett
 2. Anonym21.10.14

  Fantastisk! Jeg bare må dit!! Kan dere ikke arrangere en tur dit da, med Tori og deg som guider?! Fra og med nå skal det settes penger til side for en tur til Lerwick under Wool Week! Genseren er jo klar ;)

  Vigdis

  SvarSlett
 3. Shetland er flott, skulle gjerne dratt dit selv, men var i Mexico istedet. Kan virkelig anbefale kayak paddling, det ga mersmak da vi testet det!

  Er det noen planer pa aa dra pa ullfestivalen i Edinburgh i Mars?

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott, jeg gleder meg allerede.

   Nei, jeg kommer ikke på ullfestivalen. Kanskje en annen gang :)

   Slett
 4. Sukk. Flott reise, flotte beskrivelser, flotte mennesker, og ull i mengder. Kan det bli bedre?

  SvarSlett
 5. Tak for den flotte beskrivelse. Det må have været en rigtig spændende tur. Og et garnmekka ! fantastisk. Jeg er meget betaget af de smukke shetlandsmønstre :o)

  SvarSlett
 6. Enig med Monstermønster, flott reise, flott beskrivelse! Hvis det en gang blir arrangert reise til Shetland er jeg garantert med :-)

  SvarSlett
 7. Eg er også klar for det.

  Eller kanskje aleine - eller saman med andre som har lyst -

  Iallefall gir denne posten reiselyst :o)

  SvarSlett
 8. Gunn Iren20.2.15

  Shetland er fantastisk! Var der i mai/juni 2014 og kjente igjen hunden fra St. Ninian :-)
  Lengter tilbake allerede.......

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...