29.8.14

Kurbits

What? Kjenner du den følelsen når det liksom er noe inni hjernen din som skrur på en knapp og det blir lyst der inne? Jeg kan bare si at jo eldre du blir jo færre sånne øyeblikk blir det dessverre, fordi det er veldig gode stunder. Så når jeg opplevde det her om dagen blei jeg litt lykkelig.

Jeg satt i samtale med ei dame på Garnkalaset (se forrige post) og så nevnte hun kurbits.
- Hva er kurbits? spurte jeg.
- Det er en svensk dekorstil, svarte hun.


Johanne Ländin (Born to Knit) har et strikkesett som heter Kurbits, og jeg har strikka vottene, men jeg har aldri forbundet kurbits med noe og det var der og da jeg både skjønte at mønsteret hennes har en referanse utafor seg sjøl og at svenskene har noe jeg ikke visste de hadde. Kanskje det er omtrent som om en svenske skulle spørre meg Hva er Selbu, men det hadde altså gått meg totalt forbi.

Kurbits, ja, er virkelig en helt særegen stil. Visste du for eksempel at dekoren på den berømte dalahesten er i kurbits?

Hentet fra Langrenns sider
Og selvfølgelig fins det en blogg, Om kurbits. Hvis du ser rosemaling så er visst det helt rett. Samme Johanne som har designa Kurbits-vottene har en referanse til at kurbits og rosemaling i dette blogginnlegget.

Når jeg søker på kurbits på google er det et hav av bilder som kommer opp og jeg syns de er ganske så ulike i fargene og gleden enn de norske rosemalingsbildene, selv om jeg ser likheten selvfølgelig.

Se på denne søte her:

Hentet fra Ebay
Eller hva med en tatovert kurbits?

Funnet på Pinterest
Men kurbits-elementer brukes først og fremst i broderi og oveflatedekor på votter.

Hentet fra Mettas blogg
Ikke engang Maria bak Marias garn har i noen grad brukt detaljer eller overført det til strikking og strikketeknikker. Kanskje bortsett fra i overført betydning med fargene?

Selv om jeg ser at dette er (litt for) mye av det gode så er vi jo også i en sånn tid der det å hente elementer fra tidligere tiders dekorflora dukker opp over alt, kanskje også i et strikketøy i nærheten av meg? Jeg har ingen planer, men det var artig å oppdage - for meg - en helt, ny verden.

Kudos, svensker. Igjen.

7 kommentarer:

  1. Hei! Ville bare si tusen takk for den fine oppskriften på Evas teppe, har strikke 2 nå, kan liksom ikke stoppe! Var akkurat innom Ravelry siden din og så löv luen, ble sugen direkt, kan du ikke legge den ut på Ravelry eller bloggen? Jeg er en sånn som ikke er på Facebook...

    SvarSlett
  2. Dette er innleggene som gjør at jeg liker bloggen din utrolig godt.
    Du deler når du oppdager noe nytt slik at vi andre kan få lære noe også. Kurbits var helt ukjent for meg.
    Takk.
    Ha ei riktig fin helg!

    SvarSlett
  3. Hehe, kurbits er på sett og vis svenskenes svar på rosemaling, en slags "folk art". Hvis man ser på gamle bygningsdetaljer, er det ganske mye sprelsk og fri dekormaling her i Norge også. Linken din viser mest nyere, mer stilisert rosemaling, men på bygdene var det nok ofte mer fritt og lystig. Og både i Sverige og Norge brukes elementer fra rosemaling/kurbits på tradisjonelle håndplagg - jfr Heidi Fossnes sin fine "Håndplagg"-bok.
    Jeg har gått på kurs og har forsøkt meg på brodering av denne typen, men det var ikke så enkelt, gitt... Må nok øve litt :-O

    SvarSlett
  4. Anonym30.8.14

    Hei
    Nydelige votter. Men hva slags garn har du brukt, flotte fargeoverganger. Har en mor som er rå på selbuvotter, kanskje jeg skulle strikke kurbitsvotter :)

    SvarSlett
  5. Virkelig interessant! Der lærte jeg også noe nytt, takk og ha en flott kveld!

    SvarSlett
  6. Gøy lesning og oppdagelse. Håper du har hatt en flott sommer Anne. Gleder meg til å se alt det fine du kommer til å strikke i løpet av høsten.

    SvarSlett
  7. aldri hørt om!! så spennende!!!

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...