6.12.13

Strikkefasthet er et banneord

Noen spurte her om dagen:
- Hva er den største frustrasjonen som mønstermekker du har akkurat nå? Og jeg svarte med store bokstaver:
- At folk blir overraska når de strikker mønstrene mine og så blir plaggene for små.
Det er det vanligste, ikke at de blir for store, men det hender det også. Når anbefalt garn er blitt bytta ut med et annet uten å ta strikkefasthet med i regnestykket.

Lånt fra nettet: Dagbladet 
Jeg skal komme med en betrolese. Jeg synes det er lettere å mekke mitt eget mønster enn å følge andres mønstre. Og det handler om strikkefasthet, ikke noe annet. Og jeg skjønner etter hvert at strikkefasthet og strikkere faller i tre hovedgrupper:

  1. De som ikke skjønner hva ordet betyr, og hopper over den delen. Og blir overraska. Eller er veldig heldige. 
  2. De som ikke skjønner hvordan de skal forandre på det, og blir frustrerte. 
  3. De som driter i det kjenner sin egen strikkefasthet, og håper det går bra i nytt garn med samme pinner. Eller er heldige. 
Jeg tror mange fersking faller i første gruppe. Og gamle travere som strikker med det samme garnet, de samme pinnene og med de samme sokkene som mål som de alltid har gjort.

Jeg er nok et eksempel på gruppe 2. Jeg strikker til og med prøvelapper og oppdager at ikke engang prøvelappene kan man stole på (ups, jeg glemte visst å vaske prøvelappen! ups, jeg strikka fram og tilbake enda mønsteret er på rundpinner!). Så da lager jeg heller mine egne mønstre for da bruker jeg min strikkefasthet, så det så teite mønster!.

Og så er det alle de som kjenner sin egen strikkefasthet hvis de strikker i dét garnet som ligner på dét garnet og de har jo alltid strikka med de pinnene til det garnet, så da går det helt sikkert bra nå også. Prøvelapp er uansett for pingler og som allerede nevnt, prøvelapper gir aldri helt godt svar likevel.
- Siden dette garnet kjennes littegrann tykkere enn det Dittenellerdatten-garnet så går jeg opp en halv pinnestørrelse.

Lånt fra nettet: Kringsjå skole
Jeg lurer på om det er en annen frustrert mønskermekker som har lagt inn definisjonen på strikkefasthet på Wikipedia? Det står faktisk: 
Anbefalt fordi strikkefastheten varierer fra person til person.
Det som er anbefalt er pinnetykkelse. Pinnetykkelsen er ikke svaret, det er en anbefaling. Hører du det, Pinneguri!

Følg med, det kommer en del til om strikkefasthet. Som er mer hjelpsom. 

24 kommentarer:

  1. Amen til prøvelappe som også vaskes! Litt mer arbeid, men så tilfredsstillende med et plagg som passer. Målbånd for å sjekke hvilken størrelse man faktisk er anbefales også :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, målbåndet er undervurdert.

      Slett
  2. Det vil jeg glæde mig til, jeg hører under kategori 2, incl vask af prøvelap, men kan aldrig finde ud af at regne ud hvordan jeg får opskrift til at passe, hvis det er den str pind jeg helst vil strikke med og ikke et halvt nr str eller mindre :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenkte jeg skulle skrive om det. Om det blir så bra veit jeg ikke, men det kommer i hvert fall mer stoff om dette.

      Slett
    2. Det vil jeg glæde mig meget til :))

      Slett
  3. Skjønner frustrasjonen din. Kjedelig å få skylda for noe man egentlig ikke har noe delaktighet i. Jeg hører nok ikke til de som strikker prøvelapper i hytt og vær, men så skylder jeg på meg selv om jeg bommer også. Og så lærer jeg kaaaanskje noe til neste gang :P

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lærer aldri. Jeg klarer til og med å overbevise meg sjøl om at plagget passer - enda jeg har øyne å se med ;)

      Slett
  4. Jag stickar alltid en provlapp om det är ett garn jag inte använt tidigare eller om plagget har ett speciellt mönster/teknik. Mina koftor och tröjor får alltid tänkt storlek. Stickarens bästa vän är måttbandet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er enig med deg, Eva. At jeg skal oppgi strikkefasthet er egentlig unødvendig, alle burde finne sin egen strikkefasthet og utifra det finne hvilken størrelse som er korrekt for dem. Men det er en ideell verden. Ikke engang jeg ville klart å være der. Målbåndet er undervurdert!

      Slett
  5. Strikkefasthet er ikke alltid så enkelt, nei. Jeg strikker sjelden prøvelapper, er altfor ivrig etter å komme igang, og hvis prøvelappen skal vaskes også - aldri i livet!
    Jeg er nok en blanding av gruppe 2 og 3, det kommer ann på om garnet er kjent fra før eller ikke.

    Men går det galt skylder jeg utelukkende på meg selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes vi er flinke til å skylde på oss sjøl. Men strikkefasthet som metode til å få strikkeplagg som passer er likevel undervurdert. Ens egen strikkefasthet, that is ;)

      Slett
  6. Jeg må nok belite meg (for de som skjønner bergensk) og si at jeg aldri har strikket en prøvelapp, men jeg ser alltid etter litt strikking og måle bredde osv i forhold til mønsteret, kan vel si at noen plagg har endret størrelse, men hva gjør vel det, noen vil den no passe selv om den begynte med tanke på en to åring og endte til en ett åring ;) Veldig dumt hvis det er gave, da er jeg nok litt mer forsiktig ;)

    SvarSlett
  7. Hahaha. Jeg er nok i kategori 1 eller 3 tenker jeg. Men jeg kan ikke skjønne at folk kan skylde på andre enn seg selv når de ikke følger strikkefastheten???

    Jeg strikker sjelden prøvelapp, men jeg måler ofte strikkefastheten underveis, og måler og prøver om plagget passer mens jeg strikker. Så kan jeg justere (evt rekke opp) før jeg har kommet for langt. Har vel gjort så mange blemmer at jeg har lært LITT, i hvert fall...

    SvarSlett
  8. Jeg har aldri strikket en prøvelapp, og er nok en kategori 3. Funker det, så funker det, hvis ikke, så passer det nok sikkert til noen andre :) Men har stort sett hatt flaks da....

    SvarSlett
  9. Jeg er en soleklar kategori 3! Strikker som regel tilnærma rett iforhold til informasjon på magebeltet, så er lett å bytte mellom garnsorter (+at jeg ofte bytter til mine favorittgarn og dermed kjenner hvordan de oppfører seg i vask)
    Men jeg måler arbeidet ofte underveis og tilpasser lengden hvis plagget blir smalere/bredere, sånn proposjonene blir rett. Voksenplagg strikkes alltid i garn jeg kjenner fra før.. ��

    SvarSlett
  10. Strikkefasthet er virkelig vanskelig.
    Jeg har lenge trodd at jeg har en sånn middels strikkefasthet, og at det som står i oppskriften stort sett fungerer, men at å begynne å bytte garn ikke er så greit. Har nå innsett at jeg strikker litt løst, og gjerne må gå ned i pinnestørrelse. Og gjerne ganske mye. Dvs, jeg har prøvestrikket en del, og begynner med pinnene som står i oppskriften, får x antall masker, går ned en pinnestørrelse og får akkurat samme antall masker. Så da må jeg gå ned enda mer. Og da begynner det å bli veldig tynne pinner i enkelte tilfeller, og jeg føler på en måte at det ikke kan være heeelt riktig - og at målingen faktisk er problemet. Ser jo at det skal lite til for at man får forskjellig antall masker om man måler samme prøvelappen flere ganger..

    Har også akkurat innsett at det å strikke prøvelapp frem og tilbake når man skal strikke rundt og rundt ikke fungerer. Gaah. At det skal være så vanskelig.
    Jeg har faktisk begynt å notere ned strikkefastheten jeg får i de forskjellige garnene og pinnene for å kunne unngå masse teststrikking i fremtiden..

    SvarSlett
  11. Kjempeinteressant innlegg, IsaCathrine, jeg kjenner meg veldig igjen. Bortsett fra at jeg nok gir opp før deg og så tenker jeg:
    - Går det så går det. Noen passer det vel alltids til.

    Men det jeg har oppdaget - også - er at det ikke trenger å være spot on, se neste innlegg.

    SvarSlett
  12. Hehe, kjent problem. Jeg bruker mye tid og energi på prøvelapper og regning.
    Ikke nok med at jeg strikker løst, jeg strikker enda løsere når jeg strikker vrangmasker. Men når jeg strikker på strømpepinner har jeg derimot normal strikkefasthet. Og for ikke å snakke om forskjellen på metall-, tre- og akrylpinner. Ja, og så varierer den med garntypen.
    Jepp, det er ikke enkelt, men etter at Kaos lærte meg prøvelapper der jeg legger tråden bak og kun strikker rettomgangene så stemmer mine prøvelapper bra ihvertfall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ugla, jeg jeg veit ikke om du ser at Britt Åse etterlyser med utfyldende informasjon om Kaos sin metode som hun har lært deg?

      Slett
  13. Jeg elsker innledningsfasen av et nytt arbeid (om det er litt størrelse på det, vel og merke),så jeg strikker alltid prøvelapp, og er vanligvis på, eller litt strammere enn, det som oppgis for garnet. Men, nå som jeg skal strikke stripejakke i et atskillig tynnere garn og med tynnere pinner enn det oppskriften oppgir, strever jeg med regnestykkene. Må finne meg en leksjon på Craftsy, tror jeg. Jakka skal passe meg som hånd i hanske, har jeg tenkt.
    Kunne tenkt meg en nærmere forklaring på hva slags teknikk Ugla har lært av Kaos?!

    SvarSlett
    Svar
    1. Har du sett Tora Frøseths Strikkematematikk-hefte? Jeg har kjøpt det og for meg fungerer det godt (men jeg føler ikke jeg kan anbefale det sånn uten videre da jeg ikke er sikker på hva det egentlig er du er ute etter). Og i boka til Ysolda Red in the City er det dyppløying på området!
      Skal jakka strikkes ovenfra og ned? Som jeg nevner i teksten om Tuin så er det lettere å modifisere underveis hvis den strikkes ovenfra. Et lite tips der.

      Slett
    2. Takk for tipsene! Strikkematematikk skal lastes ned i denne dag.
      Egentlig tror (men vet ikke sikkert) at jeg lurer på åssen et mønster kan ''bygges om'' ihht min strikkefasthet med det garnet og de pinnene jeg pt foretrekker å bruke. Dårlig forklart.
      Ja, den skal strikkes ovenfra og ned http://www.ravelry.com/patterns/library/marsa-alam, og jeg vil ha den sånn derre ''snug'' som de engelsktalende kaller det, så jeg skal gå nærmere inn i mattematerien (haha), bruke målebånd og ta meg tid. Det er jo ikke slik at jeg ikke har klær å ha på kroppen...

      Slett
    3. Hei
      Dette er metoden jeg lærte av Kaos: http://hobbyugla.blogspot.no/2009/07/mutert-svinepelsinfluensavirus.html

      Slett
  14. ahhhh! så lurt :D Takk, ugla!

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...