2.12.13

Montering av strikka genser

Jeg er veldig glad i gensere og jakker som unngår montering, raglanstrikka jakker for eksempel. Eller gensere med sal. Så da jeg blei bedt om mønstermekke Litagogenseren i en tradisjonell stil måtte jeg ta fram kunnskapene fra langt-tilbake. Og så viste det seg at det var ikke så vanskelig, bare tidkrevende sammenlignet med gensere og jakker som ikke trenger montering.

Genser som skal monteres
Det er flere gode instruksjonsposter der ute, blant annet denne fra Hjerte GO'Design, og så vil jeg anbefale bøkene til Tone Fevang - hun har ypperlige bilde-for-bilde-beskrivelser bakerst i boka Klassisk Barnestrikk.
Eller spørre en eldre generasjon - jeg husker at mora mi satt med dette.

Jeg bruker Litago-mønsteret som utgangspunkt, men det kan selvfølgelig brukes på alle gensere som skal ha isydde ermer.

Først, damp lett alle delene, da samarbeider de forskjellige delene bedre med deg.

Jeg har brukt en maskemarkør som kan åpnes og lukkes for å markere hvor ermet ender nederst på bolen
Før du strikker igjen skuldrene (jeg kommer til det), plasser ermet der ermet skal syes inn og marker hvor den ender nederst. Siden ermene kan variere noe i størrelse (forskjellige strikkefasthet på de to ermene er ikke uvanlig, særlig hvis det har gått litt tid mellom hvert erme er strikka) så kan det være lurt å markere for det ene ermet på høyre siden og det andre ermet på venstre side.

Etter hvert som du blir flinkere til å montere og til å bedømme midten av klippekanten  kan du hoppe over dette trinnet
For å gjør det enklere når du syr, marker med en tråd hva som er midterste maska i det som skal klippes opp.

Matpapiret er din venn
For at trådene i genseren ikke skal havne i symaskinen og dra dem ut, og for at undertråden på symaskinen skal gli lett anbefales det å feste en firkant med for eksempel matpapir på baksiden av der det skal sys. Noen bruker vliselin, men jeg tror matpapir gjør akkurat samme nytte. Vliselin har den ekstra egenskapen at den stiver sømmen, men jeg personlig ser ikke at det er nødvendig. Men som nevnt, jeg er litt amatør på området.
Er du god venn med symaskinen din kan det hende dette punktet også er unødvendig.

Sikksakksøm
Sy en sikksakksøm med 2 til 3 maskers mellomrom.

Baksiden av ermet etter symaskinsømmen
Sånn ser det ut på baksiden når det er sydd en sikksakksøm på hver side av midtmaska.

Klippe, klippe, sa kjerringa 
Og da gjenstår egentlig bare å klippe opp og ta bort alt overflødig matpapir på baksiden.

Strikk skuldrene sammen
Før ermene syes inn i det oppklipte området, strikk sammen skuldrene.

Mye kan sies om fordeler og ulemper mellom de monteringsfrie og de monteringskrevende strikkeplaggene. Men at sømmer gir et bedre hold og oftere sitter penere på kroppen, det skal de monteringskrevende plaggene ha. Så når jeg foreslår at skuldrene strikkes sammen med såkalt 3 needle bind-off i stedet for å syes sammen med usynelig søm (kitchener stitch) så er det i samme ånd, å skape en ramme, et karosseri.

Nå har ikke jeg flere bilder å vise fram, men resten er veldig mye plankekjøring, og ellers anbefales bildene til Hjerte GO'Design som nevnt over.
Legg rett erme på rett oppklipt side, rettsiden av ermet mot rettsiden av bolen (med anrde ord, den må vrenges). Sy først den ytterste sømmen, der ermet festes til bolen. Så syes den strikka kanten, klippekantskjuleren over. Gjenta på andre siden.
Jeg veit at noen foretrekker å sy ermene inn fra retten også, her en Cathrines Kreative Hjørne med et innlegg om den metoden også.

Til slutt plukkes maskene rundt halsen opp og strikkes. Og som med all ull så anbefales det å vaske plagget før bruk. Pickles Pure Wool kan vaskes på ullprogram i alle moderne vaskemaskiner med ullprogram. Når genseren vaskes slipper ulla og hele genseren blir lettere og mykere.

Ferdig resultat
Som sagt, det er ikke vanskelig, det tar bare tid. Jeg håper resultatet er verdt strevet ditt :D

9 kommentarer:

  1. Anonym2.12.13

    Åå...takk for bra forklaring :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra. Som med alt, det er lettere å skjønne når man først sitter der med det og - så går det så mye bedre andre gangen :)

      Slett
  2. For en fantastisk Litago-reise !!

    SvarSlett
  3. Dette er nok en metode som vi bruker mindre og mindre, men stort sett alle gensere jeg strikket på 80- og 90-tallet hadde isatte ermer :) Tror nok mange setter pris på framgangsmåte med bilder. Fin adventsluke fra deg :)

    SvarSlett
  4. Takk for at du minner oss på den tradisjonelle måten, sikkert mange som ikke har prøvd dette. Har sydd sammen mang en genser på denne måten, men matpapir tipset var nytt!
    Det var en nydelig genser du har satt sammen der! Ha en magisk strikkeuke!

    SvarSlett
  5. En utrolig flott genser du har strikket og lagt masse arbeide ned i. Og det viser på resultatet. Dette kommer til å bli en favorittgenser.

    SvarSlett
  6. Garn er bestilt og denne må strikkes! Jeg var kjempeglad i Litago'kua som barn! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre :)

      Slett
  7. Så kjekt at du viser denne teknikken så godt forklart om mange bilder. Jeg liker også best sømløs konstruksjon og så syns jeg de sitter finere på også. Vet ikke om jeg noen gang tør å begi meg ut på dette, men nå vet jeg hvertfall hvordan! Og bra tips ang matpapir, det har jeg ikke sett før ;)
    Ha en fin dag videre!

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...