29.2.12

Artig garn

... og noe kontroversielt i betydningen: Folk kan ikke enes.

Garnet er Drops Merino Extra Fine, og diskusjonen går i: vokser det ferdige plagget, eller vokser det ikke? På et nettforum ble jeg anbefalt garnet på det varmeste med en liten advarsel, det vil vokse så velg prosjekt med omhu. Siden det var garn til et babyteppe var det greit.


Og så tenkte jeg å bruke det som et eksperiment og som blogginnlegg om hvordan garn forandrer seg etter vask. Men da jeg nevnte det på strikkekafeen jeg går til jevnlig ble jeg korrigert, hvis man vasker dette etter anvisninga, 40 grader i vaskemaskin, vokser det ikke. Også via Twitter fikk jeg beskjed om at den vil gå tilbake til samme størrelse som før vasken.


Sånt er moro. Ikke at noen strikker en genser som vokser 2 størrelser, men at det fins forskjellige  erfaringer. Så det blei strikka ferdig, strekt ut og målt - og vaska etter anvisninga.


Oho, da den kom ut av vaskemaskinen var den kjempesvær, og jeg er ikke ironisk, den var påtagelig stor til å være et vaska ullplagg. Selv etter å ha tørka noen timer var den fortsatt stor. Men etter ett døgn, tørka i luft, så er den faktisk tilbake i samme størrelse, kanskje en cm mindre begge veier til og med, men det er fordi jeg ikke har strekt den.


Men det folk kan enes om er hvor utrolig vakkert strukturstrikk blir strikket med garnet. Og jeg også, forskjellen mellom det garnet jeg starta med, Hifa Hjertegarn, og Drops merino er at sistnevnte er perfekt. Så enkelt er det.

Hifa hjertegarn i rødt, Drops Merino Extra Fine i blått
Mønsteret jeg har brukt er Lispenard, egentlig en hals designa av Through the Loops, men som jeg heller så babyteppe i. Den er strikka på pinner 4 mm, og jeg la opp 182 m for å få mønsteret til å gå opp - hvis noen er interessert dét.

Teppet har endt opp å bli 97 cm x 73, et greit vogn- og sengeteppe. 

33 kommentarer:

 1. Vilken underbar bebiefilt. Den får Jag ta och prova på. Fast just nu virkar Jag en ny barbieklänning. Titta gärna in på min blogg:
  http://alpskogen.blogspot.com

  SvarSlett
 2. Jeg strukket to store sjal til begge jentene mine med det. Det gikk helt fint å vaske. La det på håndklær først, i fasong. Hadde hørt at plagget siger og når jeg kjente på tyngden, både vått og tørt, tenkte jeg det var lurt å bare strikke sjal. .. Interresant at det blir fint m struktur strikk for jeg strikker glattstrikk og rillestrikk. Deltar udrøyt synes jeg (himla dyre sjal) men godt og strikke med. Det er noen av dropsgarntypene som har vært en stor skuffelse i så måte

  SvarSlett
 3. For et vakkert teppe! Jeg har aldri prøvd det garnet, men kjekt og vite at hvis jeg gjør det behøver jeg ikke få sjokk da jeg tar det ut av vaakemaskinen :)

  SvarSlett
 4. Anonym29.2.12

  Jeg har bare testet det til småplagg, siden omtalene på diverse forum og blogger er så ymse. Det er enten elsket eller hatet, og jeg var litt usikker på om jeg ville legge arbeid i et så følelseladet garn, hehe.

  Tepper er jo heldigvis ikke så ille om de er litt større/mindre enn de skulle vært, gensere er litt verre...


  Merete Monstermønster

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Åh, det ble ett perfekt vakkert teppe!!!! Hvor mange nøster brukte du? Takk for at du delte hvor mange masker du har brukt, tror jeg kommer til å strikke ett slikt ett også:)

  SvarSlett
 7. Det ble veldig pent, og tusen takk for at du deler erfaringer:) Det er gull verdt!

  SvarSlett
 8. Mariann29.2.12

  Nydelig teppe. Jeg har strikket flere jakker til meg selv i dette garnet, og kan bekrefte din opplevelse. Jakkene siger litt ut (også etter maskinvask 40), jeg velger derfor å strikke i en størrelse mindre. Jeg liker garnet fordi det gir en fløyelsmyk følelse til det ferdige produktet.

  SvarSlett
 9. Nydelig teppe! Jeg har akkurat prøv ut garnet selv - og resultatet ble så jevnt og fint:)

  SvarSlett
 10. For et flott teppe! Heldige den som mottar det! Takk for tips ang. garnet, slikt er alltid kjekt å vite før man går igang med et prosjekt. Ha en fortsatt kreativ uke hos deg!

  SvarSlett
 11. Kjempefint teppe! Prøvde garnet til en høstvest, og har ikke den erfaringen at det siger. Men skulle det gjøre det er det greit, da varer vesten ei lita stund til for ei lita snuppe :)

  SvarSlett
 12. Beautiful work! Do you have any general washing suggestions for washing garments made with soft wool or merino for someone like me, who is very lazy about doing laundry? Lazy means I put it on a gentle cycle in the machine with warm water. In general, the softer the garment is to the touch, the worse it pills after I launder it. This happens with either hand-knit sweaters or commercially knit ones, unless the wool is very expensive. Should I turn the sweater inside-out before laundering? Launder each item separately? Use cold water? Agitate it as little as possible? Dry it in some special way? Any suggestions would be helpful. If the answer is "buy expensive wool", I'll at least know it's the voice of an expert. Thanks!

  SvarSlett
 13. Unknown, I am not very experienced in this matter, sorry :(
  But I know it has nothing to do with price, only that pure merino and superwash pills more than pure wool and non-superwash. Skinny Bugga! and Bugga! is high end yarn and they pill like the rest.
  But wool is not supposed to be washed very often, so it is perfect for us lacy people.
  Maybe some others can help you in this matter. Sorry!

  SvarSlett
 14. Du går som vanlig vitenskapelig til verks! Artig!

  SvarSlett
 15. Gillar också drops merino, kabeltvinningen gör att strukturmönster syns så fint.

  Att det luddar har ju både att göra med att merinon är väldigt finfibrig och ju lösare spunnet (alltså i många fall mjukare) ett garn är desto mer benäget är det att noppa tyvärr.

  SvarSlett
 16. Anonym29.2.12

  Mmmm... jeg simpelthen elsker extra fine merino. Jeg har prøvd noen forskjellige slag og de har vært kabelspunnet, alle sammen. Garnet er ekstra elastisk pga spinningen, jeg tipper det er derfor det siger. Det betyr også at arbeidet blir super-tøyelig.

  Det finnes også en tynnere variant av dette garnet: Drops Baby Merino. Det er akkurat like nydelig.

  SvarSlett
 17. ...og jeg er en sånn som ikke liker dette garnet, til tross for at det er supermykt og har god stitch definition (på godt norsk;o) - men jeg syns det siger for mye. Og nupper. Men teppet ditt er jo helt aldeles nydelig, veldig artig å se den enorme forskjellen på Hifa hjerte og Dropsgarnet!

  SvarSlett
 18. Anonym29.2.12

  Det ble utrolig vakkert. Både mønster, farge og garnvalg. Har ikke prøvd garnet selv, men ble fristet.

  SvarSlett
 19. Nydelig teppe!
  Jeg har strikket ullbukser til noen småtasser av garnet, og har ikke turt å spørre om hva som skjer når de blir vasket... Det er i hvert fall veldig godt å strikke med og gir et pent og jevnt resultat, selv for en grisestrikker som meg.

  Nyttig å høre andres erfaringer med forskjellige slags garn!

  SvarSlett
 20. Jeg ble også litt bekymret da jeg strikket babyteppe i samme garn. Når det kom ut av vaskemaskinen trodde jeg det aldri kunne bli brukandes. Men etter ennatt på varmt bedegulv trakk det seg sammen til riktig størrelse. Jeg tror ikke jeg kommer til å bruke dette garnet igjen. Jeg har aldri opplevd at garn oppfører seg sånn før.

  SvarSlett
 21. Virkelig interessant beretning. Jeg har oplevet at ting er vokset i vask, men også at de nemtop krymper tilbage i samme størrelse (mere eller mindre), når de tørrer.

  Smukke tæpper!

  SvarSlett
 22. interessant innlegg!
  Og et nydelig babyteppe :)

  SvarSlett
 23. Anonym2.3.12

  Utrolig flott teppe!
  ønsker deg en fin fredag
  Ingvild

  SvarSlett
 24. Nydelig babyteppe, og ingen tvil om at garnet var perfekt til dette:)

  SvarSlett
 25. Ja! Sånn kan det gå. Det er flott at du går så vitenskaplig til verks, det er lettere å forstå hva en har å forholde seg til da. Jeg har også blitt overraska noen ganger - det som kommer ut av maskinen ser fortapt digert ut, men dagen etter: Voila! Supert!
  Mønsteret "kledde" babyteppet, eller omvendt! Nydelig!

  SvarSlett
 26. Det teppet var utrolig flott, og spennende det der med vasking. Å vaske et nystrikket plagg kan gjøre underverker med det :-)

  SvarSlett
 27. Kjempefint teppe! Mønsteret ser nydelig ut - må testes. Takk for tips om garnerfaringer. Gull verdt!

  SvarSlett
 28. For et nydelig teppe dette var:)

  SvarSlett
 29. Dette var et utrolig flott teppe! Mønsteret kom så fint frem. Takk for fine erfaringer :-)

  SvarSlett
 30. Det må være det fineste babyteppet jeg har sett. Nydelig mønster.

  SvarSlett
 31. For et fantastisk vakkert teppe! Enig i at merino garnet til drops er fint. Blir veldig gjevnt resultat. Hvor mange nøster har du bruk på dette teppe?

  SvarSlett
 32. Ane, i underkant av 9 nøster.

  Takk for alle hyggelige kommentarer :)

  SvarSlett
 33. Takk for svar. :)
  Jeg driver og legger opp til et nå. Håper det går bra at jeg hermer. :) Jeg forelsket meg helt i dette teppe. :)
  Er ditt 73 cm i bredden eller lengden? Litt usikker på hvor mange jeg skal legge opp. Jeg strikker ganske stramt.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...