7.11.11

Løse ender

Mange sliter med å feste trådene i et ferdig prosjekt - så vidt jeg skjønner kan prosjekter bli liggende brakk bare fordi det er løse tråder som skal festes. Eller sy i knapper ...

Nå skal jeg komme med et drastisk tips som nok ikke passer alle. Og nei, tipset er ikke å slutte og plage seg sjøl med stripestrikking ;)


Jeg strikker inn alle trådene mine underveis så slipper jeg å sy dem inn etterpå. 8-10 m før jeg skal bytte farge vever jeg med og inn enden på det nye garnet, og lar det avsluttende garnet følge med 8-10 masker.

Når klærne er ferdig klipper jeg av trådene ca 1 til 2 cm, det er særlig aktuelt når man bruker Superwash fordi det er så glatt og sklir lett ut. Og så kan det kanskje være lurt å sy et par av de nederste trådene inn et par ganger ekstra for eksempel nederst på ermene - i tilfelle disse skal brettes opp.

Og det er vel her en del stusser.


- Virkelig, løse ender i strikketøyet?
- Ja. Hvem ser dem?
- Ja, men jeg veit dem er der.
- OK. Hvis du plages av trådender på innsiden av genseren, sokken, lua ... så er ikke dette tipset for deg.
Men det fungerer.


Genseren som er brukt som eksempel er en blanding av ribbestrikka genser i Nøstebarnboka, str 4-6 år, og min egen Ikke helt ribba. Den veier 125 gram og er strikka på pinner 2,75 i tre forskjellige farger i garnet Askeladden

16 kommentarer:

 1. for en lur ide for alle oss stripe strikkere :) den skal jeg ta med meg videre!

  SvarSlett
 2. A, det var tips for meg =)
  Tusen takk,
  mvh Siv

  SvarSlett
 3. Bra tips, skal prøves :)

  SvarSlett
 4. Jeg har prøvd dette, men jeg får det ikke til :(

  Blir det annerledes når man strikker flatt? Jeg bytter farge på stripene i begynnelsen av rettpinnene. Om jeg bytter på en rillepinne (bare rette masker) går det fint, da kan jeg legge enden av garnet jeg starter med inn og strikke med dobbelt garn i noen masker. Men enden fra fargen jeg kom fra blir bare hengende, for tar jeg den med, blir det jo skeivt, fargen kommer inn i neste stripe, og de blander seg.

  Mønsteret jeg bruker er pickles på veg helseteppe. Så hver fjerde pinne har kast og fellinger, og der blir det også rart å bruke dobbelt garn.

  Noen lure tips? Jeg har allerede tusen millioner ender, og er under halvveis i teppet.(Eller kanskje femti, da, og noen få er strikket inn.)

  SvarSlett
 5. Martha Joy, jeg strikker dem ikke dobbelt her. Jeg liker den metoden også (eller rettere sagt, en variasjon av dobbelt, russian join), men her legger du bare den nye trådenden bak strikketøyet og vever det inn med den "gamle" tråden, den du strikker med. På den måten havner trådene på baksiden av strikketøyet, og hos meg syntes ikke det i gjennom.
  Som jeg skjønner deg strikker du inn det nye garnet, og da vil det jo selvfølgelig bli synelig. Men jeg kan ha misforstått deg?

  SvarSlett
 6. oooh! Genialt! Takk for tips :D

  Tror du det blir like fint når man strikker fram og tilbake? Som i nøstebarn sin omslagsjakke? (skal strikke en superstripete en)

  SvarSlett
 7. Styx, jeg lagde en prøvelapp, jeg. Det fungerer bra for meg.

  SvarSlett
 8. Takk! Det så kjempefint ut!

  SvarSlett
 9. Jo, du forsto meg riktig, jeg har lagt garnet dobbelt og strikket det med et lite stykke. Må teste ut å veve inn på baksiden i steden for. Det var altså jeg som misforsto deg :) Kan gjerne melde tilbake om det funker bedre å veve inn, det regner jeg i grunnen med at det gjør, i alle fall så lenge jeg faktisk får det til.

  SvarSlett
 10. Martha Joy, ja, kan du ikke komme tilbake med litt tanker om hvordan det fungerer for deg?

  SvarSlett
 11. Takk for gode tips! Det er lett å glemme at det finnes alternativer til nål og tråd.

  SvarSlett
 12. God ide! jeg pleier feste litt tråder underveis, når jeg kjeder meg eller når jeg synes jeg har strikket langt nok. da slipper jeg sitte igjen med det kjeldeigste til slutt.

  SvarSlett
 13. Jeg er en av dem som kan ha ferdige plagg liggende fordi jeg synes det er så kjedelig å feste tråder. Jeg har prøvd med å veve inn tråder slik du skriver, men jeg ender alltid opp med å feste dem etterpå likevel, fordi jeg er så usikker på om det virkelig holder når plaggene taes i bruk og skal vaskes, brukes, vaskes....
  Har du gjort det på denne måten lenge slik at du vet det holder over tid?
  For hvis du vet at det holder skal jeg sporenstreks slutte med dobbelt arbeid.

  SvarSlett
 14. Marit -Tusenfryd, et veldig betimelig spørsmål. Og nei, jeg har ikke gjort dette over tid og kan ikke si om det holder. Det jeg veit er at jeg har vaska Superwash-klær og sett i ettertid at endene fortsatt ligger der de lå da jeg klipte dem. Det er først og fremst Superwash-ull jeg tror det vil bli problemer for fordi vanlig ull vil automatisk tove (nok) seg ved vask og bruk.
  Problemet mitt er at jeg gir bort det meste av det jeg strikker. Jeg skal høre litt rundt og sjekke mitt eget over tid så lover jeg å komme tilbake med svar da.

  SvarSlett
 15. Veldig lurt!

  Men jeg skjønner ikke helt hva du mener med å "veve" tråden inn mens du strikker... Kanskje du kan forkklare hvordan man gjør det?

  Fint at du skjekker opp om denne festemetoden holder over tid...

  Takk for tipset!

  SvarSlett
 16. Kress8.12.11

  Er det dette du gjør? Denne siden hadde en video også..
  http://www.paapinden.dk/strikkeguide/at-haefte-ender.php

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...