8.1.10

Plukke opp masker for hælen

Ja, det tittelen henviser til er sokker. Og ja, det dreier seg om sokker som strikkes ovenfra.

Jeg har vært så heldig å ha vært sammen en tysk strikker de siste dagene, og vi har snakka strikking på så mange måter. Man kan si hva man vil om nettet og det å sitte for seg sjøl, men læringskurva er brattere når man møte folk (les: strikkere) og må forklare og fortelle og beskrive og skjønne umiddelbart. Det er vel (blant annet) derfor strikkekafeer er så populært?

Altså, vi snakka sokkestrikking, og hun viste hvordan hun når hun plukka opp masker fra hæleflappen plukka opp begge sidene (begge veggene i V'en). Jeg har alltid plukka opp bare den ene siden, og levd i god tro om at det fungerer bra.


Når jeg nå strikker på en ny sokk så oppdager jeg at det ikke er så lett å få med begge sidene i maska.

Jeg ser tilbake på mine egne sokker, og tenker at det er ikke i sidene sokkene mine slites, det er rundt og under hælen. Selvom jeg er en løs strikker så viser bildet (og jeg har virkelig strekt ut det området jeg snakker om) at det ikke er noe problemområdet egentlig. Visstnok vrir jeg maskene når jeg strikker 1. omgang av de opplukka sidemaskene, så kanskje det er det som gjør det?

Hva foretrekker du? Plukker du opp hele V'en, eller bare den ene siden i masken?

16 kommentarer:

 1. Jag plockar alltid upp i bägge maskbågarna, och vrider maskorna. Men jag tror att det mest är en vana och enbart av estetisk betydelse. För som du säger så är det ju inte där som sockorna slits mest.

  SvarSlett
 2. Jeg gjør akkurut likt som deg.

  Hilsen Sol

  SvarSlett
 3. Jeg plukker opp i begge maskebuene, og strikker vridd første omgang. Jeg er forøvrig enig med deg ang. slitasje. Dette handler mest om estetikk. Slitasjeproblemet ligger under foten for min del;)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Jeg øker alltid en maske i hver side av hællappen og tar den løs av først på hver pinne. Så plukker jeg opp maskene i den rekken gjennom begge maskeledd. Men jeg vrir dem ikke på neste pinne.

  SvarSlett
 6. Jeg har alltid gjort som deg - forskjellen er at hos meg ble det STYGT, enten jeg vred den ene eller den andre veien. Det ble HULL. Inntil jeg leste i en amerikansk bok at man kunne HEKLE opp maskene med en heklenål. Og plutselig skjønte jeg hvordan det kan se så vakkert og nesten usynlig ut på bilder i sokkebøkene. Litt knot, men for meg som er vant til å hekle funker det best på denne måten.
  Men - som med alt annet - det er jo smak og behag. Man finner sine egne metoder og det er som regel det beste.

  (Hm, dette har jeg aldri diskutert med noen før. Mange interessante temaer her på bloggen din!)

  God helg!

  SvarSlett
 7. Jeg plukker opp i begge og vrir, ikke i første omgang men samtidig som jeg plukker opp. Det er plundrete, men blir pent og uten hull.

  SvarSlett
 8. Jeg tror jeg må strikke et par sokker igjen, for jeg skjønner ikke helt hva dere snakker om *fnis*
  Ha en flott lørdagsveld!

  SvarSlett
 9. jeg plukker opp enn side og strikk den vridd 1 omgang som deg - med min strikking, får jeg hull når jeg plukker opp begge sider av V'en

  SvarSlett
 10. What a pity, that I cann't understand anything what you are writing about my sock-design! Hope that you are satisfied with the result and you enjoy wearing these luxury cashmere socks!
  Best
  Ingrid

  SvarSlett
 11. Jeg plukker opp i den ene siden av masken og strikker vridd. Men ofte syns jeg hælene mine blir litt posete! Tror jeg må gjøre et forsøk med å strikke hællappen litt kortere og å plukke opp begge maskene, kanskje hælen blir mindre posete da?
  Får alltid noen nye tips på bloggen din!

  SvarSlett
 12. Takk, Judith :)
  Jeg hadde egenlig ikke tenkt at jeg ville få de svarene her. Det med å vri maskene trodde jeg også var noe bare jeg gjorde! Dette er selvfølgelig bare detaljer, men det er artig at det fins så mange alternativer og at det fins mangge "rette" svar!

  SvarSlett
 13. Jeg strikker nye masker gjennom begge hele Ven, dvs at jeg plukker ikke opp tråden i kanten, lager "nye" masker av tråden jeg strikker med. Og vrid de på første omgang. Og slik trodde jeg ALLE gjorde... ( kall meg gjerne naiv...)

  SvarSlett
 14. Anonym11.1.10

  En ny verden åpnet seg da jeg lærte som annepålande å strikke opp maskene med heklenål.Altså første omgang bruker du tråd -ikke bare setter kantmaskene på pinnen- og med heklenål strikker du en og en maske som om du ville ha laget en fastmaskekant bare at du tar dem rett over på strikke pinnen etterhvert.
  Jeg prøver å få litt for mange masker og reduserer dem på de neste pinnene .
  Største fordelen med å hekle opp maskene ser jeg når jeg skal plukke opp masker til halskant - det var ekstremt vanskelig å få pent før , syns jeg.
  Dette ble litt langt - beklager.
  Kjekk blogg du har!
  ingridm

  SvarSlett
 15. Hei alle dyktige damer, jeg har strikket en sokk som samboeren mente jeg burde sende til høstutstillingen :o) Koser meg på bloggen din, og drømmer om å strikke sokker som ser ut som sokker. :o)

  Cosi

  SvarSlett
 16. Jeg er ikke konsekvent. Jeg ser det litt an, avhengig av garn bl.a., men jeg vrir alltid de maskene jeg tar opp.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...