2.1.10

Dette er ikke en selbuvott

Lett oversatt av maleren René Magritte Ceci n'est pas une pipe handler ikke dette om selbuvotter, men om den amerikanske boka Selbuvotter, skrevet av Terri Shea.

Den kom ut 2007, på engelsk, og har siden den gang kommet i 10 000 eksemplarer. Noe jeg tror er et ganske godt salg for en strikkebok? Den ble oversatt av Annemor Sundbø og kom ut på Samlaget på slutten av 2009, og har visstnok solgt veldig bra på norsk også.

Men ikke alle er like glade for reklamen, det er til og med snakk om "angst for at det kan skli ut" ... Jeg skal ikke blande meg mer inn i den diskusjonen, jeg elsker boka til Terri Shea og ser fram til at Selbu-puristene selv skriver en bok. Enda en bok.

Jeg vil likevel reklamere for boka hennes, og jeg vil reklamere for at forlaget Samlaget har utlyst en konkurranse som jeg håper mange vottestrikkere deltar i.


Om vottene som kommer inn får lov til å kalles selbuvotter er vel en diskusjon som ligger foran oss ;)

18 kommentarer:

 1. Det var interessant, man kan jo lure på hva de er redd for...?!

  Jeg fikk lyst til å strikke en selbuvott til konkurransen, faktisk, men det blir vel neppe en "ekte" en :-)

  SvarSlett
 2. ...for å være en ekte selbuvott, må den sikkert strikkes i Selbu av en som har hatt sine aner i Selbu i ca. 10 generasjoner, der mønsteret er nedarvet fra mor til datter gjennom alle slektsledd...men jeg har nå planer om å strikke selbuvotter likevel jeg, selv om jeg aldri har vært i Selbu...

  SvarSlett
 3. Det ser ut som dei var kreative i Selbu i "gamle dagar", og det er vel det ein bør halde fram å vere? Eller vil ein ha stagnasjon og "bunadspoliti"?

  SvarSlett
 4. Marit, det er sånn jeg oppfatter det også, sånn må det være ;p)
  torirot, skal du være med så skal jeg :D
  Solveig, selbuvottepoliti, mener du ;)

  SvarSlett
 5. Jeg gleder meg til den "ekte" selbuvottboka, for jeg lurer veldig på hva en selbuvott egentlig er! Antar den må være strikket på pinner nummer 1,5 av hånspunnet garn...
  Enn så lenge koser jeg meg også med min amerikanske bok. Jeg som syntes det var så fantastisk at ei amerikansk dame skriver om norske innvandreres votter! Det er gest til Selbu det!

  SvarSlett
 6. Ja, dere må bli med på konkurransen. Det er jo morsomt :o) Jeg er allerede i gang med mitt konkurransebidrag. Det er flott at de gidder å utlyse en konkurranse synes jeg. Og jeg gleder meg til å se de nye variantene som dukker opp i konkurransens kjølvann.

  SvarSlett
 7. Jeg liker også boka selbuvotten, og synes husfliden i selbu, eller hva det nå var, var litt vel heftige i sin kritikk. Så klart selbuvotten forandret seg når den tok turen over "dammen". jaja, syns de bør være glade for at den strikkes :)de får nå bare krangle. Synes mønstret er fiiiint :) Takk for hintet om konkuransen! Godt nytt år foresten :)

  SvarSlett
 8. can you believe that Google translated your post pretty well? LOl

  so ... are you going to enter a pair of mittens in the competition? And yes, if there are "real thing" issues, then the true Selbuvotters better get their own book done -- and I would buy it, too.

  SvarSlett
 9. hufs - æ trudde at en selbuvott var en vott med hvit grunnfarge og et intrikat strikkemønster i en annen farge.... så feil man tok :) boka e fin den - og æ syns de som e redd for at det skal skli ut i 2009/2010 glemmer at disse vottan har vært rundt omkring i 150 år - litt sent nu å bli engstelig for hva som kan skli ut- æ e berre engstelig for at maskene skal sli av pinnene når jeg strikker med 5 pinner ! :)

  SvarSlett
 10. Jeg har boka i hylla, og synes den ser bra ut (har ikke strikket noe derfra enda). Men jeg tror ikke jeg skal hive meg på konkurransen med det første.

  SvarSlett
 11. Svensken hoppar till - specialiserar de sig på att publicera garnporr?

  SvarSlett
 12. Asplund, Samlaget gir aldri ut oversatt svensk litteratur. Av opplagte grunner ;D)))))

  SvarSlett
 13. Jaja, jeg syns boka til Terri Shea er fin jeg (har bare den amerikanske versjonen, men de er jo like, såvidt jeg har forstått), men så er jeg jo bare en enkel sjel fra landet. Uansett så har jo Shea-boka gjort mer for å spre interessen for selbuvotter enn det Selbu husflidslag selv har gjort, og det burde de jo være takknemlige for! Og jeg er enig med deg - jeg gleder meg veldig til de gir ut sin egen selbu-bok, den skal jeg også kjøpe!

  Gleder meg til å se resultatene av konkurransen!

  SvarSlett
 14. Hei!! Her har jeg funnet en blogg jeg kan like!! Skjønner at det er en diskusjon gående ang selbuvotter!! Jeg holder på å strikke et par, og så plutselig finner jeg ut at det både pågår diskusjon og konkuranse...... Jeg strikker mye for tiden, men det er egentlig quilting og lapper som er hoved hobbyen. Men det er lettere å putte et strikketøy i veska enn en quilt!! Hilsen AnneK:-)

  SvarSlett
 15. AnneK, det er i hvert fall sikkert, det er lettere å ta med strikketøy enn quiltinga si. I hvert fall færre "pinner" ;D

  SvarSlett
 16. Jeg er helt enig med deg - boken er kjempeflott med mange fine oppskrifter. Holder på å strikke et par, og det blir nok flere av oppskriftene som blir prøvd :o)

  SvarSlett
 17. Jeg fikk boken som julegave fra mannen min, med 5 nøstre nydelige alpaka garn :=) Jeg liker boken selv om jeg ikke liker alle oppskriftene der.

  SvarSlett
 18. Jeg skjønner at det er pinlig for selbuvott-politiet at det må en amerikaner til for at det skal komme en bok om selbuvotten. Men da må de heller få fingeren ut og lage bok selv enn å klage på det hun gjør. Håndverk er som språket - en levende organisme som forandrer seg over tid i takt med brukerne. Og det bør vi jo være glade for - det hadde vært trist om selbustrikking var en glemt kunst som ingen interesserte seg for.
  PS: Likte kommentarene dine under NRK-artikkelen.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...