31.1.09

Knapp igjen

For en stund siden oppdaget jeg Ikkenos sjablonger på Bislett.

Og siden jeg er veldig glad i gode sjablonger (en kjærlighet jeg har tatt med meg fra Bergen) så ble jeg ekstra glad da jeg også oppdaga at Ikkeno har begynte å legge ut sjablongene sine på flickr.

Snella og Petronella har omdanna noen av bildene hans til motiver på sine flotte knapper, og da var jo det en grei måte å få kunsten hans hjem til meg :)

Og siden jeg er i gang med flotte knapper bare må jeg vise HildeCs soppeknapper. Jeg tror ikke hun skjønte hva som traff henne da hun la dem ut på dawanda for et par uker siden?

26.1.09

Lekende lett, som Arne Næss ville sagt det

Bea lurte på om jeg hadde lyst til å være med på en lek. Og siden Ludens er mitt mellomnavn, så hoppa jeg i været, rakk opp hånda og talte varmt om mine hederlige hensikter.

Leken har følgende enkle regel: Gå til den sjette billedmappa di (enten du har den på internett eller lokalt på harddisken), og finn fram det sjette bilde, last det opp og si noe om det.


Først var jeg litt skuffa da jeg så hvilket bilde det var. Og lurte på om jeg skulle jukse, forskjønne sannheten som det heter. Men så slo det meg at det egentlig er et veldig godt bilde av meg: Garn. Wollmeise. Brunt. Sånn er Pinneguris verden for tida :)

Jeg sender stafettpinnen videre til et annet lekende menneske, Frk Badegakk :)

25.1.09

WIP: Sjal 'Mrs. Barista' - del 4

Det nærmer seg slutten nå. Det er bare slutten øverst og kantene igjen :)

Når man legger sjalet over skuldrene vil man helst ikke at kanten skal krølle seg rundt, man vil den skal ligge fint og tett over skuldrene og i nakken. Det skal vi ordne nå før vi begynner å strikke den øverste kanten, vi skal felle endel masker over 5 omganger.
1. omgang med felling: På siste omgang med blomstermønster feller man 1 maske mellom hver blomsterrapport. Det vil si at man feller 1 maske omtrent hver 29 maske.
Ikke bryt tråden på det andre nøstet, det vil vi bruke igjen om tre omganger når vi begynner på kantmønsteret.
2. omgang med felling: Første omgang uten blomstermønster strikker man rett med hovedfargen, ingen felling.
3. omgang med felling: Andre omgang uten mønster feller man igjen mellom ca. hver 28 maske, men denne gangen feller man over blomstene, ikke mellom. Dette er fordi fellingene ikke skal komme over hverandre.
4. omgang med felling: Tredje omgang uten blomstermønster, og som på omgang 2 så felles det ingen masker her heller .
5. omgang med felling: Første omgang av kantmønsteret. Det strikkes over 4 masker: 2 rett med hovedfargen, 2 rett med kontrastfargen SAMTIDIG som man feller også på denne omgangen. Men her feller man ca. hver 16. maske samtidig som mønsteret av 2 + 2 holdes.
Det var slutten på fellinga, og nå gjenstår bare 10 omganger med kantmønsteret, eller så langt du selv ønsker det skal være. Vil du ha det kortere enn 10 omganger så må du huske at denne kanten skal brettes over på baksiden.
Fell av, og la det være igjen en lang hale med hovedfargen. Den kan du bruke når du skal sy kanten.


Her er et bilde av den lange tråden som jeg valgte å kutte av, og som jeg bruker når jeg syr inn kanten på baksiden.


Neste gang skal vi plukke opp masker till sidene, og så gjenstår sying og oppklipping.

Forrige del, del 3

24.1.09

Nordiske føtter haster avgårde

Siden vi ikke har bil handler vi sammen på lørdager. Og da gjelder det å være tidlig ute. Særlig i Bogstadveien (som er vår handlegate). Ikke bare blir det fullt av folk der etter 11, men det virker som de som jobber i de forskjellige butikkene får høyere og høyere kinnben utover dagen.

Så det gjelder å komme seg dit fort! I dag hadde vi en hyggelig opplevelse, vi traff på en butikkmedarbeider som både var dyktig og som ikke så på oss som kravlende krek. Kanskje den såkalte finanskrisa gjør noe med folk? Til og med folk som jobber i Bogstadveien?

22.1.09

Nordiske føtter går på autopilot

Mitt tredje par med Brainless av Yarnissima. Men nå er jeg lei, nå får det holde.

Disse skal brukes på skitur (alle som kjenner meg veit at jeg ikke går på ski, så dette burde bli interessant) til helga, høye nok til å holde snøen vekk.

Håper det går kommer ny snø i morgen, som lovet.

Nordiske føtter dag 1
Nordiske føtter dag 2
Nordiske føtter dag 3
Nordiske føtter dag 4

20.1.09

Nordiske føtter som venter

Ja, her sitter jeg. På strikkekafe, helt alene. Og tar bilder av føttene mine (dere får bare tro meg på mitt ord, jeg har ikke kamerakabel med og kan ikke laste opp bildet ..., har lasta opp bilde vel hjemme), mens folk rundt meg sitter og drikker kaffe og Jamie Cullum synger en femtitallsklassiker i bakgrunnen (What a Differance a Day Make), og ute begynner det å bli mørkt selv om verden er hvit, og her inne er det varmt gult av stearinlys og lysegule lampeskjermer.


Jeg venter på at alle skal komme og feire Irene - som fyller 40 og er klar for party :D

19.1.09

Nordiske føtter går og går

Dag to av uka med Nordiske føtter :: Nordic Feet starta tidlig.


Jeg skulle bare fotografere noen ferdige sokker, Brainless (Ravelry-lenke) av Yarnissima. Det er virkelig hjerneløs strikking, pinnene gikk av seg selv. De er laget i et sokkegarn jeg fikk i et bytte via Ravelry, de er blitt nye yndlingssokker.

Joda, jeg skal ut i snøen også. På (inntil videre) hemmelig oppdrag ... ;D

Dag 1 av Nordiske føtter

18.1.09

Nordiske føtter går igjen


Merete Veian inviterte (blant annet) meg til å bli med på en ny runde med Nordiske føtter :: Nordic Feet, og siden jeg syns forrige var artig blei jeg med engang til, jeg.

Jeg gikk til jobben klokka kvart på syv i dag tidlig. I snøvær. Og det var enda mer snøvær da jeg gikk hjem ved 16-tida. Det snør, det snør ...

15.1.09

Hatten av - igjen

I hvert fall lua, lua Selbu Modern av pinnene igjen. Siden den forrige ble litt stor (til venstre) har jeg gjort noen justeringer. Blant annet strikka jeg den nye i Evilla, som er noe mer elastisk enn kashmerino som den forrige ble strikket i. Og så la jeg opp 16 masker mindre, både i vrangborden og i mønsterdelen (= 176 i stedet for 192).

Ellers fulgte jeg mønsteret, og det fungerte bra.


Evilla-garnet fikk jeg av 9na som takk for at hun hadde fått kjøpe et sjal av meg en gang ;D Uansett, tusen takk, 9na, for det grønne Evilla-garnet som nå fikk utløp.

Again - Selbu Modern
I have adjusted the pattern Selbu Modern as my first became to large (the one to the left). This one is 16 stitches smalle, instead of 192 I have 176. It fits me better, as well as I used Evilla 8/2 Art yarn, which is somewhat more springy, elastic than the Lotus Cashmerino I used in the previous.

14.1.09

I mørke skogen ...

I denne posten skulle jeg egentlig ha vist til at jeg hadde krysset av enda et prosjekt på prio.-lista mi, men sånn skulle det ikke gå.
Jeg hadde altså Tuulia Salmelas Deep in the Forest-votter på lista over saker jeg ønsket å lage, og siden jeg holder på med noen store saker for tida må jeg få drahjelp, en liten hvit pille liksom, av småprosjekter. Og satte i gang med disse. Ikke overraskende, Wollmeise, igjen, på pinner 2,5 mm.
Og så ble de bare enorme!

Men bortset fra størrelsen så må jeg igjen slå meg i hodet fordi jeg strikker votter med 2 Wollmeise-garn. De fungerer så dårlig sammen, og dette veit jeg, og likevel ... grrr. Uansett, jeg skal strikke dem på nytt, for det er vakre votter, med et annet garn i samspill med et Wollmeise. Og jeg skal gå ned til pinner 2 mm.
Jeg lurer på om det er på tide for meg å akseptere at jeg strikker løst, ikke fast?

(Men det var noen som foreslo at jeg kunne sy en innervott, og bruke den som grillvott. Dét var ikke noe dumt forslag det :) )

13.1.09

Uff da ;)

Ja, damer, sånn kan det gå hvis vi kjefter for mye på mennene våre ...
Ellers så er det en god instruksjonsvideo om hvordan bruke opp sitt U-venngarn :)

12.1.09

Garnet Sundara

Jeg har snakka tidligere om at det er endel stress (=hype) rundt garnet Wollmeise. Den amerikanske varianten er garnet Sundara. Og alt garn som er vanskelig å få tak i, er selvfølgelig spennende ;)
Så jeg spurte på Ravelry om det var noen som var interessert i å bytte ett nøste Wollmeise mot 2 nøster Sundara. Ups, det var visst feil. Sundara-garnet er 100 gram, Wollmeise 150 gram, så det byttes ett mot ett. Ingen god veksling for meg, særlig fordi det viser seg at W. ofte er litt mer enn 150 gram, mens Sundare ligger både akkurat på 100 og til og med under. Men jeg ønsket virkelig å bytte så det var ikke noe problem - denne gangen.

Så jeg fikk retta opp fadesen og fikk en byttepartner.

(Fordi jeg har fotografert under forskjellige lysforhold så er fargen forskjellig - men det er samme, Pink over Slate.)

Jeg gikk igang med å strikke kjente sokker så jeg kunne så noe klokt om noe kjent, men det fungerte veldig dårlig. Sundara er litt hyssingaktig, med det mener jeg at det er to relativt godt spunnede tråder som er løst spunnet sammen, og sokkene ble klumpete. Jeg personlig likte det ikke som sokkegarn, men man skal ikke se bort fra det er valget av sokkemønster som er problemet, ikke garnet. Av sammenlignbart norsk garn syns jeg det ligner mest på en tynner utgave av Du Store Alpakkas Silke Alpaca.

I stedet brukte jeg det som kontrastfarge på Selbu Modern-lua mi. Det er akkurat en anelse tykkere enn Lotus Cashmerino og jeg fikk den lille hevelsen i mønsteret som jeg syns gjorde seg veldig bra. I mønsterstrikk syns jeg Sundara fungerte bedre enn Wollmeise fordi den var litt mer elastisk enn W., som kan være litt snøre, litt dødt å strikke med.

Og så var det fargene da. Sundara har flere ensfargede muligheter, mens noen av W.s farger er etter min smak med for skarpe kontraster og fargeskifter. Når det er sagt, ingen klarer som Wollmeise å lage garn som vibrer i farge.

Alt i alt, et hyggelig bekjentskap, og dumper garnet ned i fanget mitt en annen gang sier jeg ikke nei :)

I swapped 1 skein Wollmeise with 1 skein Sundara. Wollmeise being 150 gram and Sundara 100 gram it's not a good deal, but I really wanted to try the infamous Sundara so I really didn't mind that this time around.

I tried - and frogged - to knit socks, put didn't like the feel of it, as a sock. But it worked very well as a contrast colour to my Selbu Modern-hat, together with some cashmer yarn. It was more springy than Wollmeise in a stranded work, as such it was a good choice in a stranded project. Wollmeise feels a little dead in stranded work, esp. mittens which I can't make work with two Wollmeise yarns. But as a sock yarn and particular with cable work (a la Yarnissima) Wollmeise was a better choice for me.

I like the colour choice of Sundara with a lot of solid and semi-solids, but all in all I like Wollmeise vibrante colours even better.

9.1.09

Stayer eller flørter?

Her om dagen ble det snakk om strikking på jobben. En arbeidskamerat fortalte at hun i jula hadde begynt på et skjerf. Som ble for vidt. Og rukket opp. Og starta med et sjal i stedet. Og kom til å tenke på at da hadde hun antageligvis ikke nok garn. Og rukket opp. Og begynt på det første skjerfet igjen, men denne gangen smalere. Men da hadde hun fått noen rester som hun hadde starta et annet skjerf med. Som hun ikke ble fornøyd med og - ikke fått til å rekke opp garnet flere ganger.
Det var først da det gikk opp for meg at hun snakket om det samme nøstet ...

Dere som leser denne bloggen skjønner selvfølgelig det absurde, jeg trenger vel egentlig ikke si noe mer. Men så slo det meg at det antageligvis er mer enn det å ha mye stash og kunne velge og vrake, og legge ting til side bare fordi man har mer garn å velge mellom. En hypotese er at det også er snakk om personlighet. Jeg for eksempel er en skikkelig flørt (om ikke i den konvensjonelle betydningen), jeg liker å prøve masse forskjellig, som en sommerfugl (om heller ikke her i den konvensjonelle betydningen ;p) så flyr jeg avgårde fra blomst til blomst, koser meg litt her, er straks på vingene og prøver noe nytt; også i arbeidslivet.
Mens arbeidskameraten min er en skikkelig stayer. Hun jobber målbevisst, planlagt og gjør ferdig ting før hun fortsetter jobben sin. Og teorien min er altså, dette syntes i strikkinga.

Hva med deg, er du en flørter eller er du en stayer?

4.1.09

Strekke hals

Årets først strikka prosjekt er ferdig - jeg føler det må være rekk for min del ;)
Men det skyldes mønsteret! Jeg prøvde virkelig å holde stand og stå imot og passe på gullrekka mi, men jeg klarte det ikke. Det vil si, denne smatt i mellom. Noe så enkelt som en hals, Thermis, og likevel ble jeg - som så mange andre! (hobbybodlenke) - vilt begeistra da jeg så den på BenteBs blogg.


Denne er strikket dobbelt med Wollmeise lace, Single Malt, på pinner 4 mm. Den veier 72 gram, og er 20 cm høy og 22 cm. bred.

Jeg har allerede enda en på pinnene, så fornøyd ble jeg. Og jeg syns dette var en utrolig flott julepresang og vil strikke opp flere i løpet av året :)

- Redigert -
Ups, vi har et forhold vi, Thermis og jeg. Jeg lagde en til, jeg ;)

Denne gangen i et tyrkisk garn jeg kjøpte på bazaren i Istanbul i sommer. Det er litt tykkere enn dobbelt Wollmeise, så jeg lagde den lille modellen denne gangen. Halsen veier 77 gram, og er strikket på 4 mm. Dette er den første julepresangen i år :)

So happy I couldn't resist this, the cowl Thermis. It's very popular at our local craft forum here in Norway (everybody is knitting it). And rightly so :) Easy, elegant, possible to personlize and very, very effectiv.

3.1.09

WIP: Sjal 'Mrs. Barista' - del 3

Dette er en fortsettelse av Del 2 ...

Dette med størrelse, hvor mye man skal strikke før et sjal er ferdig, er individuelt. Jeg strikka det grønne tistelsjalet så det er 5,5 tistelrekker over hverandre fra begynnelsen av spissen (nederst). Det er stort nok å kaste over skuldrene hjemme, og å bruke som et stort skjerf. Men det har den ulempen at vingene, de ytterste spissene ut mot armene, faller i maten, faller i oppvasken, og samtidig ikke er lange nok til at jeg kan knyte dem på ryggen. Men - det hender jeg stapper dem ned i bukselommene mine ;p

Etter den strikka jeg sjalet 'Miss May', som er 10-15 cm lenger (eller blir det høyere?). Og det har i grunnen en bedre passform, og størrelsen er bedre som sjal. Ulempen er at det ikke kan brukes som skjerf, det blir rett og slett som å ha et teppe rundt halsen ;)

Så dette sjalet, Mrs. Barista, skal økes fra 5,5 tistelrader til 7. Det kommer både til å bli et stort sjal, og et tungt sjal. Og veldig, veldig godt og varmt å svøpe seg i. Egentlig akkurat som det jeg så for meg første gangen jeg begynte å strikke disse sjalene.


Vil du ha et sjal som kan kombineres som et skjerf bør det altså være litt mindre enn det jeg legger opp til i denne oppskriften.

Fortsettelse følger.

If you are looking for the English prosess page, look to my Ravelry project page. Thanks :)

2.1.09

Håndarbeidspartai :)

Hei alle tedrikkende håndarbeidsfolk, hyggelig å dele noe tid med dere :)

Jeg var med i et virituelt teselskap for nesten nøyaktig 2 år siden, da jeg var temmelig fersk i bloggverdenen. Og nå ble jeg invitert igjen - kan ikke ha gjort noe så veldig galt sist gang da ;)

Siden jeg er på besøk i Bergen har jeg ingen yndlingstekopp å vise fram, men jeg har nå både tekopp og te, og ikke minst håndarbeide.

Tidligere i dag var jeg igjen på besøk på Hifa. Og igjen kjøpte jeg garn. Jeg må i grunn la være å gå innom butikker, jeg, hvis det skal bli mindre garnkjøp for meg. Det er ikke pengene det står på, det er dårlig samvittighet overfor alt som ligger på vent.

Det jeg holder på med nå er begynnelsen av 5 rad med tistler på det nye tistelsjalet mitt. Jeg skal strikke 7 rader med tistler så det sier seg sjøl, det er et stykke igjen når jeg allerede nå har over 400 masker på omgangen.

Jeg må drikke litt te mens den er varm ...

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...