Og så fniser vi litt.
Men det fins hederlige unntak, og derfor jeg vil trekke fram den britiske overklassedama med det tyske etternavnet, Elizabeth Zimmermann, som mange anser for å være selve Læreren for å gjøre strikking i Storbritannia og USA lettere tilgjengelig for folk flest. (Det hender likevel - når jeg leser engelske mønstre, blogger og forum - at jeg lurer på om hun har hatt så stor innflytelse som det blir påstått?)
Her er et bittelite eksempel på hva jeg liker med henne.
I sin strikketeknikkserie på Knitty.com, sier Theresa Vinson Stenersen: The first thing to do when beginning a cast on is make a slip knot -- a loop-type knot that comes unraveled by pulling on one end -- and place it on your needle.

Takk :)
Og når det er sagt, jeg tror godt jeg kan klare meg uten Zimmermann også. Dét er en hyllest til alle håndarbeidslærere jeg har hatt fra jeg gikk i barnehagen og fram til jeg ble ferdig på skolen som 19-åring. Men hennes EPS (Elizabeth's Percentage System) og varianter av det skal utnyttes til fulle i utforminga av damajekka Fnugg.
Så sant så sant. Man lærer utrolig mye ved å lese/se videoer av engelske/amerikanske mønstre. Hadde selv en liten skrekk om at det ser jo så himla vanskelig med engelske mønstre, men det var vel heller det at de var så mange sider pr mønstre som utgjorde skrekken. Nå må jeg innrømme at de er å foretrekke fremfor skandinaviske. Engelske/amerikanske er ofte så omfattende og forklarende at man blir geleidet fint gjennom de vanskeligste ting i et mønster..nesten en fryd å strikke.
SvarSlettSå kan du lese skandinaviske mønstre så vil du fort se at de "liksom mangler noe " når du har blitt vant til de engelske/amerikanske.
Zimmermann har nok vært med å å hjelpe andre til å forstå en hel del med sine mønstre, tutorials og bøker ikke minst.
Du har rätt! Kan det bero på att vi i Norden får det i modersmjölken hur vi lägger upp för en stickning?
SvarSlettHar greidd meg utan Zimmermann (og knute) eg òg, men no har eg kjøpt almanakken. Kjekt med litt teori ett 28 års praksis.
SvarSlettJeg legger heller ikke opp med knute. Det er ikke vanlig på norsk. Og norske strikketradisjoner kan vi godt være litt stolte av. Vi har sikkert mye å lære av engelske og amerikanske strikkere, men de har også mye å lære av oss - det må vi ikke glemme. Den "norske måten" å strikke på er enkel og effektiv, og jeg har stort sett greid meg utmerket med f eks å kunne to måter å legge opp på, i stedet for ti.
SvarSlettNår det er sagt - jeg har lært mye nyttig av Elizabeth Z jeg - den dama kunne jo strikke!!
Jeg er forresten glad for at jeg lærte å strikke etter norske mønstre først, deretter amerikanske, og ikke omvendt. For åssen skulle det ha gått??
Sammála!
SvarSlettI agree 100%
Jeg tror at en stor del av hennes sjarm kommer fra at man kan godt klare uten henne .. men hun gjør alt det lettere. (:
SvarSlettVisst är st kul med stickteknik...har en bok där det finns 36! OLIKA sätt att lägga upp...fashinerande.
SvarSlettDet vore kul att någon dag träffas & prata stickning, med eller utan Asplund:-)
Enig i din begeistring. Før trodde jeg at jeg kunne det mye om strikking - men innså fort at det var veldig langt fra sannheten. Min Knitters Almanac er velbrukt - synes EZ har mange gode tips.
SvarSletttenkte litt over det når jeg strikket Baby Surprise som vistnok anses som ett svært vanskelig mønster av amerikanere (og nå har den utvida versjonen på 8 sider kommet) uten å egentlig støte på noen problemer. Personlig tror jeg vel egentlig at zimmermans innflytelse mest var budskapet om at litt matematikk bare gjør strikkingen bedre og mer passende for mottakeren enn om man følger ett mønster blindt.
SvarSlettTekopp, pluss at hun massevis av humor! Veldig britisk :)
SvarSlettSOmmertid, jeg er enig med deg. Uten disse 8-sidermønstrene (og internett med et vell av videor og beskrivelser) ville jeg aldri lært å strikke sokker tå-opp, og samme hva det blir sagt, de er konstruert på en annen måte og dermed vil mønsteret bli annerledes også. Jeg elsker å lære nye ting, men jeg er fortsatt veldig takknmelig for at jeg lærte enkel norsk strikking (ikke at den er enkel, men som Annepålandet sier, no fuzz) først.
oiii, jeg legger vist opp med knute likevel... hi-hi, takk for bildene!
SvarSlettJeg legger ofte opp uten knute selv. Jeg tror jeg tenkte på heeeeelt nybegynnere da jeg skrev det der - for dem er det nok lettere å ha en knute å forholdesegtil. Kanskje? Stakkars amerikanere... ;-p
SvarSlett