5.8.09

I knit therefor I (sometimes) fail

Jeg hater å rekke opp bare for å strikke det samme igjen. Rekker jeg opp er det så og si alltid for å legge prosjektet bak meg. Jeg har ett unntak i strikkeskuffen, men det er et par sokker så jeg tenker at der går det faktisk an, det er overkommelig.

Men - jeg har rukket opp før, spørsmålet er om jeg skal gjøre det nå?

Problemet er Helgedagskofta. Jeg er nok blitt bortskjemt med mønstre på engelsk som forteller oss (meg?) i et pedagogisk tempo: Og så gjør du sånn, og så gjør du sånn, og så gjør du sånn ... Tingene følger hverandre logisk. Ingen grunn til å lese igjennom mønsteret på forhånd fordi det ene følger det andre. Det er selvfølgelig mønsteret for de late.
På norske mønstre tar man for gitt at strikkeren er intelligent og leser igjennom og forstår det som står der.

Jeg tilhører altså den første kategorien. Jeg leste ikke igjennom. Og da jeg skulle lage klippekant til ermer og åpningen foran skjønte jeg at mønsteret skulle ha vært plassert symmetrisk allerede fra starten. Allerede for mange strikketimer siden.
Hadde det ikke vært for den todelte ribbestrikkinga nederst på genseren kunne jeg selvfølgelig bare justert det, men på grunn av de er sidene allerede definert, jeg kan ikke bare snu på genseren så mønsteret kommer symmetrisk.På bildet vises hva som er midten (da er ribbestrikkinga i sidene); baksiden ser ikke noe bedre ut - mønsteret vil bli skjevt på bryststykket. Det vil ikke bli en fin genser uten den symmetrien, basta.

Sannheten er at jeg allerede har bestemt meg. Jeg kommer til å rekke den opp. Og aldri se meg tilbake. Redigert: Takk til veldig gode råd for hvordan løse dette (se kommentarfeltet hvis du har gjort samme feil er interessert).
Og så går jeg tilbake til sokker for det kan jeg - i en periode hvor jeg slikker sårene mine.

17 kommentarer:

 1. Stopp! Kan du inte bara peta upp ett varv före resåren och sticka den nedåt? Jag tycker också att det är såå tråkigt att repa upp och en hel tröja,nej usch!

  SvarSlett
 2. Åhh! Så dumt! :o( Jeg tror jeg aner hvordan du føler overfor strikketøyet nå.
  Men du...hvis det ikke er for sent allerede.... kan du ikke sy sammen vrangborden og plassere klippekanten et sted hvor det passer bedre? Sømmen i vrangborden vil ikke bli veldig synlig. Det kankje blir en "skjøt" i mønsterstrikkingen et sted det ikke skulle ha vært en, men det er ikke sikkert det blir så synlig. F.eks. hvis det er bak på skulderen eller ryggen. Hvis du er veldig heldig kommer skjøten i ermesømmen ;o)

  SvarSlett
 3. Queen Mudd, jo, det er det som er løsningen, å rekke opp til starten av mønsteret. Og beregne hvor starten skal være for å få den symmetrisk på brystet.
  knitnetty, egentlig en kjempeidé, men ... ribbekanten nede er 6 r, 6 v og ender med 6 r på begge to. Så jeg ville fått en ribbekant som nede ved hofta ville vært 12 rette på to steder. Det er heller ikke pent. Dessuten likte jeg den splitten. Søren óg!

  SvarSlett
 4. Plukk opp masker langs kanten rett over vrangborden, og så strikker du vrangborden ovenfra og ned på riktig sted i forhold til mønsteret. Bedre å rekke opp en vrangbord, enn tolv cm mønsterstrikk!

  SvarSlett
 5. Synd på den snygga tröjan:(
  Du måste försöka lösa det på nåt sätt...eller börja om...jag tycker den är värd det:)

  SvarSlett
 6. Judith, nå skjønte jeg hva Queen Mudd også mente, ja. Ja, det var ingen dum idé - det har jeg aldri prøvd før! Kjempespennende!
  Tusen tusen takk!

  SvarSlett
 7. Without being mean, I am soooo happy a born Norwegian screws up with native patterns! Gosh I really HATE the vague way Nordmen have in writing patterns - they don't expect you to be a good knitter: they expect you to be a psychic AND a mindreader!

  SvarSlett
 8. Nunt, I have heard that from others as well, but never experienced it. NOW I know what you mean!

  SvarSlett
 9. Ville bare sitere Bill Clinton: I FEEL YOUR PAIN!

  Tror også Queen Mudd (og Judith) har den beste løsningen på problemet.

  SvarSlett
 10. Huff og huff, ergelig feil! Men lytt til erfarne mesterstrikkere lenger opp her! Jeg har lest på Queen Mudds blogg at hun har gjort noe lignende tidligere. Høres ut som et meget intelligent triks som vi antakelig burde lære oss alle mann.

  Forøvrig LIKER jeg norske strikkeoppskrifter jeg! Antakelig fordi det var de jeg strikket etter først. Den amerikanske inn-med-teskje-metoden er oftest rent for meget av det gode, spør du meg. Og det blir jo feil med dem også noen ganger ... ;-)

  Lykke til! Vi må få se resultatet! Det SER i hvert fall veldig fint ut!!

  SvarSlett
 11. Can't understand Norsk, but it looks nice, keep working, it will be beautiful.

  SvarSlett
 12. Gode forslag i toppen her! Jeg heier på strikkeren og strikketøyet, dette blir vakkert. Særlig likte jeg de "latviske" flettene på midten, det var utrolig flott.

  SvarSlett
 13. oh no! What happened -- "bad" pattern?

  SvarSlett
 14. MaryJo, no, Norwegian pattern happened ;/ They expect me to read through the pattern (and understand the consequences beforehand), but I am just a lazy, stupid knitter who want them to feed it to me! They told me what to do too late.
  Well, you know what they say about intelligence: make the same mistake twice and call your self stupid! I hope I learned from this and if I do it again, I will never ever tell anyone ;D)
  Thanks to some very good advice here I'll continue (just licking my wounds first).

  Takk til alle for utrolig hyggelig og raske råd til hvordan dette kan løses :D)

  SvarSlett
 15. Det blir spännande att läsa fortsättningen. Ett nordiskt samarbete med vissa språkliga komplikationer :-)

  SvarSlett
 16. ÅÅ så flott det blir, bra at du har funnet løsningen på dette, blir spennende å følge deg helt inn. Du blir nok helt symmetrisk til slutt serru :) BTW, jeg liker de der inn-med-teskje mønstrene jeg, det verste jeg vet er når jeg strikker i vei, og så står det plutselig "SAMTIDIG SOM DU"...da betyr det at jeg harstrikket feil ett sted, ja :) Ha en super dag

  SvarSlett
 17. Den blå jakka i forrige innlegg er virkelig fin. Denne blir jo helt super. Nydelige farger du har valgt, og mønsteret er jo lekkert. Sokkene dine har jeg nesten gitt opp å kommentere for det ene paret lekrere enn det andre bare popper opp! Lykke til videre og ha en fortsatt fin sommer i Tigerstaden!

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...