23.6.09

Mønster på Humlesokkene

Jeg er ikke så god på å skrive strikkemønstre (hvis noen har lyst til å teststrikke dem, send meg en melding ... ), men jeg skal gjøre et forsøk.


Legg opp 36 masker på rundpinner 2 mm med Judys Magic Cast on, i farge grønn.
Strikk én omgang rett, og øk 4 masker i sidene deretter annhver omgang til du har 68 masker. Strikk én omgang rett. Øk én maske i hver side , du har nå 70 masker.

Du kan når som helst skifte til strømpepinner, også de i 2 mm.

Strikk et par cm. rundstrikking i grønt (ca 8 omganger); kutt tråden og strikk inn enden når du skifter til hvitt. Strikk et par omganger hvitt, og begynn på humlediagrammet. Det kan være penest å ha en humle på midten oppå første gangen, symmetri og alt det der.
Mønsteret går over 10 masker så trenger du å ha annet antall må diagrammet justeres.

Strikk tre humler over hverandre før du begynner med økningen til sidene av hælen. Du fortsatter å strikke humler på oversiden av sokkene, strikker striper under foten og lar økningene i siden bli striper.
Hvis du ikke har noe bedre forslag :)

Økningene i siden går over annenhver omgang, 1 maske på hver side noe som gir 2 masker på annhver omgang. Når du har økt 1o masker på hver side (20 tilsammen) hviler du disse 20 og de 35 maskene som utgjør oversiden og fortsetter rundgangen rundt hælen, short rows: Strikk 34 masker, legg den ene tråden rundt siste maske, snu, ta av den masken du ikke strikka, og strikk vrangt tilbake 33 masker. Legg igjen tråden rundt (det som nå er) siste maske, snu, ta av den siste masken løst, og strikk 32 masker, legg igjen tråden rundt, snu og ta av, strikk vrangt tilbake, legg tråden rund siste maske og sånn fortsetter du fram til du har 6 masker med en tråd rund på hver side, og 23 "vanlige" masker i midten.

Siste gangen du gjør dette ender du med en snurring og du er på rettsiden. Strikk fram til første snurring, plukk opp både snurringen og maska og strikk de to sammen, og sånn fortsetter du også med de andre fem. Du er nå på begynnelsen av humlemønsteret på oversiden. Eller for å si det på en annen måte: Du er på siste maske av short rows-delen - de snurringene som befinner seg på andre siden skal strikkes nå: Strikk en rad med humlemønster der du slapp i stad før short rowsene. Og du er framme til de seks snurringene du ikke har strikka - strikk dem på samme måte som med de andre. Strikk fram til nest siste maske av hælen.

Nå skal hælen formes oppover.
Strikk sammen siste maske av hælen og første av humlemønsterdelen, snu, ta løst av 1. maske og strikk vrangt fram til nest siste maske av hælpinnen; strikk siste og første maske sammen vrangt, snu, ta masken løst av og strikk tilbake til nestsiste maske.
Og sånn går dagene.
Det vil si, fortsett å felle én maske i hver ende av hælområdet (det skal være 35 masker som er hælområdet) til du har felt 10 masker på hver side.
- Aha, tenker du sikkert nå. Nå feller du de 20 maskene du økte under hælen i stad.
- Aha, du er lur, du, sier jeg, for det er helt rett.

For når du har felt på denne måten har du nemlig 70 masker igjen og kan fortsette å strikke humlemønsteret oppover ankelen så langt du bare vil.

På et eller annet tidspunkt ønsker du å strikke vrangbord. Det blir kanskje penest etter en omgang med ferdige humler så prøv det. Bryt tråden, strikk vrangbord over 70 masker, 2 rett, 2 vrang. Fell av.

Og så var det bare den bedritne andre sokken igjen.

Lykke til :)
Og er det noe, spør. Og jeg skal svare når jeg kommer hjem fra ferie.

17 kommentarer:

 1. Jeg er stadig stum av beundring over sokkene dine! Disse er bare vanvittig fine, og bildet er kjempekult.
  Jeg kan jo også være hyggelig og takke for at du deler mønsteret, men det hjelper meg lite...
  Ville aldri bli ferdig om jeg skulle strikke sokker på pinner nr 2!
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 2. Dette var et morsomt mønster. Liker at mønster inspirerer til variasjon og egne vrier, så kanskje jeg forsøker meg på disse sokkene til min birøkterfar som fyller rundt år om et par måneder. Herlige farger du har strikket i.
  God ferie.

  SvarSlett
 3. I absolutely love your bee socks. Wunderbar!

  SvarSlett
 4. Anonym25.6.09

  Vilka fina sockar!

  SvarSlett
 5. Skrattade gott åt:
  "Og så var det bare den bedritne andre sokken igjen"
  Låter mycket trevligare än om man säger det på svenska...Funderar på att färga "Humlefärg" efter semestern;-)

  SvarSlett
 6. Helt betagen, vilka fina sockor!!

  SvarSlett
 7. love the socks, but sad I don't speak Norwegian to read your instructions LOL

  SvarSlett
 8. Jag gillar dina humlesokker jättemycket. Jag läser gärna din blogg. Hoppas att du vill hämta en utmärkelse på min blogg. Hälsningar

  SvarSlett
 9. strikkepanja2.7.09

  Sokkene er superskjønne! :-)

  SvarSlett
 10. Fantastiske sokkar du har strikka! Eg blir så imponert av alt! Bildene, produktene og det! No har eg begynt igjen på dei latviske vottene, men eg ser jo at eg strikker heilt annleis enn det eg strikka for to år siden. Det blir opprekking, først må eg ta bilde av det berre for å vise:)

  SvarSlett
 11. De sokkene er bare nydelige :D planer om å prøve meg på et par når været blir litt mer egnet til ullstrikketøy. Gleder meg!

  SvarSlett
 12. Kule sokker :-) Strikkes humlene med det ene flerfargede nøstet eller brukte du et svart i tillegg?

  SvarSlett
 13. Ugla, nei her er det bare brukt én farge, Salamander, som består av gult og svart (og noen toner i mellom). Men får du ikke tak i så treffende garn er det jo ikke noe i veien for å strikke annenhver omgang med gult og svart. Litt mer tungvint blir det selvfølgelig.

  SvarSlett
 14. Takk. Det er vel større sjanse for at jeg klarer å få tak i garnet enn at jeg strikker sokkene :-) Så masse kule sokker og så stor sokkevegring som jeg har :-) Ha en fortsatt fin sommer.

  SvarSlett
 15. Mønstret var lett å strikke etter, jeg vil tro det også er lett når man følger humlene også. Det eneste jeg hadde et bittelite plunder med var "snurringene". jeg spekulerte noen minutter før jeg skjønte poenget. Men det gikk :) takk for en lettfattelig oppskrift og gode henvisninger :)

  SvarSlett
 16. ih, hvor er de søde ! Skøn idé !

  SvarSlett
 17. Hei! På bloggen din var det jammen mye lekkert! Jeg falt pladask for de morsomme humlesokkene, og skal gjøre et forsøk på å strikke dem snarest... det blir isåfall mitt andre sokkepar fra tåa og opp, men øvelse gjør sikkert mester. Tusen takk for at du deler mønster :o)

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...