24.5.08

De sa det ikke var mulig

... men jeg sier det bare er umulig for dem som ikke prøver :D

Som nevnt teststrikker jeg sokker for Yarnissima. Hun anbefaler at man strikker dem i det tyske garnet Wollmeise, og som jeg har blogga om tidligere er i utgangspunktet ikke lett å få tak i det garnet. Og nå som eieren er blitt syk og ikke kan farge garn, er det blitt Wollmeise-tørke på verdensmarkedet. På eBay er det selvfølgelig mulig å få tak i doser hesper til flere hundre kroner, men selv om jeg har en mann som tillater meg å ha egen garnkonto så skriker det inne i meg: Nei!

Så akkurat som jeg sendte inn oppskrifter til ukeblader i min pure undom, så la jeg en etterlysning på Ravelry. Modig? Dum? Nei, optimistisk!

Dette var etterlysninga:
I know, I know, I am very optimistic about getting hold of any Wollmeise, not having any to trade with. But being optimistic I try against all odds: I am looking for Wollmeise sockyarn in semi dyed colours. Just one skein is fine, 2 even better. I can pay, I can send Norwegian yarn - I can even sell my grandmother if necessary. If … ;D
Svaret jeg fikk:
Unless your grandmom is a master spinner with her own flock of sheep and a dyeing factory, I think the chances of getting wollmeise by trading her are quite non-existing… ^_^

Den som ler sist, ler best, for bare timer etter dette innlegget fikk jeg ikke bare ett tilbud, men to! Det ene tilbudet gikk på å se etter garnet for meg, mens det andre var håndfast: Jeg har fire hesper, vil du kjøpe dem [til en overkommelig pris]?

Nå kan jeg reise til De andalusiske sletter i en uke og bare glede meg til å komme hjem igjen :D

(Ukebladene sa forresten nei takk ;p)

They said it was not possible
But being an optimistic person I asked anyway on Ravelry about Wollmeise. And of course, there is always someone out there who will help, and I got help from Germany to a very nice price. I am forever grateful when I knit a pair of
Zum Dirndl by Yarnissima when the testing is over.

22.5.08

WIP: Zum Dirndl/Piece of Cake

Jeg begynte å strikke Zum Dirndl med Hifas Huldragarn, garn som jeg fikk i gave av Anjapanja. Jeg hadde en idé om å bruke det til votter, men det garnet som ble anbefalt ligner på Huldra, litt av den samme blankheten, og tykkelsen. Så etter litt vurdering av andre garntyper valgte jeg dette. Men på Anjapanjas tilsvar skjønte jeg at det kanskje ikke var noen god idé likevel, og siden det nettopp var kommet inn nytt garn på lageret (mitt lager ;p) så fikk jeg en ny sjanse til å prøve tåkappa (= short rows med w&t).

Et annet argument for å skifte garn er at jeg underveis så at det ikke var noe sjakktrekk å bruke pinner 2 mm. Det vil si, det er perfekt så langt fordi kamgarnutgaven passet foten min. Jeg ble bare litt engstlig etter hvert for at når vi etter hvert skal bevege oss opp på leggen vil jeg med mine *grøss* megalegger ikke lenger være strømpens innehaver.
Dette garnet er rent merinogarn, altså ikke noen slitbare sokker. Jeg strikker dem på 2,5 mm, og del 2, fra under fotsålen bort til hælpartiet, har vært enklere enn begynnelsen på disse sokkene. Det er ett mønster oppå, og så kommer kilen som et eget mønster, så det har vært en del blaing i papirer og notering underveis. Men det er enkle mønstre.

Yarnissima søkte etter nye teststrikkere, til en mannemodell. Jeg sto over, ikke fordi dette prosjektet skremte meg vekk, men for å gi plass til flere teststrikkere på hennes vakre sokkemønstre. Edelt, ikke sant ;)

Jeg anbefaler igjen på det varmeste hennes tidligere modeller, for eksempel Firestarter som er gratis.

21.5.08

Fysen

Er det noen her som husker at jeg nevnte at jeg ikke skulle kjøpe mer garn rundt nyttårstider? Jeg har nevnt det i et tidligere innlegg og føler vel at jeg har fått en slags carte blanche av dere til bare å hive innpå, så da gjør jeg det ;) I tillegg så viste jeg et bilde av alt garnet mitt og fikk beskjed om at det var ikke mye å skryte av.

Så da er det jo mange gode argumenter for å smelte ved synet av vakkert garn på nettet, og skrive passordet sitt i paypal-feltet.

Sjal- og sokkegarn denne gangen, ikke til bruk for votter. Jeg skal prøve det det grønnegrå-garnet på en annen Zum Dirnidl-sokk. Det er kommet fram noen rettelser underveis som jeg har lyst til å prøve ut i praksis.
Det dyperøde garnet skal være med meg på ferie til uka - det blir mye flyplasser og bussturer. Den aller beste måten å reise på for da kan jeg strikke :D)

20.5.08

WIP: Zum Dirndl/Jeg svømmer

Ja, mer enn det: Yes, yes, yes! Jeg klarte å starte en sokk fra tåa, og å gjennomskue short row-teknikken. Hælforming som vi kjenner det er en slags short row-teknikk, men den som brukes her skiller seg - som nevnt i det første innlegget om dette testprosjektet - ved at maskene ikke felles, men står på siden av det man strikker inntil det blir bruk for dem igjen seinere.

Jeg syns det vanskeligste var å skjønne hva som skulle komme ut av dette, men da jeg gjennomskua målet, altså en kappe for tærne falt maskene på plass.

Vi er ti stykker som deltar i dette prosjektet, og de andre er nok flinkere til å komme med kommentarer om hva som fungerer og ikke fungerer, at forklaringa kan ha vært litt misvisende og sånt. Mens jeg har ikke hadde oversikt og dermed har jeg bare improvisert der jeg har møtt hindringer.
Blant annet skulle jeg ha endt opp med 61 masker når tåkappa var ferdig, og jeg tok av den provisoriske hekla tråden. Dernest skulle jeg legge opp 2 masker til, og fått tilsammen 63 masker. Men da jeg hadde en opptelling hadde jeg allerede 63 masker på omgangen min. Jeg har ikke peiling på hva som gikk galt, men saken er at jeg endte på samme sted som de andre likevel.

Nå venter vi på neste mønsterrapport fra Yarnissima - som sitter og er bare noen få dager foran oss.

19.5.08

WIP: Zum Dirndl/Hodet i veggen

Jeg vet det er en del sokkeentusiaster der ute, og jeg er litt bekymra over at dere leser bloggen min og lurer på hva i allverden jeg holder på med. Jeg er litt bekymra sjøl, jeg.

Sannheten er at jeg har vanskeligheter med å motstå en utfordring, og er ikke Yarnissimas sokkemønstre en skikkelig nøtt, så er ingen ting!

Nederlandske Yarnissima spurte etter 10 teststrikkere til utprøving av sokken som skal strikkes til ære for Claudia bak garnet Wollmeise. Claudia har skadet kneet sitt, og vil i en periode ikke kunne farge garn (blant andre ting hun ikke vil klare).
Og jeg var en av dem som fikk lov til å delta *dåne*

Blant kravene sto det: "first 10, serious knitters with suitable yarn & needles ready to start asap". Når jeg nå har begynt på mønsteret så lurer jeg litt på det der med seriøs strikker ... who? me! Som ikke skjønner toe-up engang! Sokken starter altså ved tærne og strikkes oppover derfra.

Mønsteret begynner med å hekle et provisorisk opplegg, som så skal danne fundamentet for strikkeopplegget. For å forme tærne så skal det først strikkes inn, så ut igjen, og for ikke å måtte sy dette sammen så brukes en spesiell teknikk der man plukker opp maskene fra første delen når man strikker andre delen. Confused? Ikke etter denne episoden ;)
Denne teknikken heter w&t på engelsk, wrap and turn. Man feller ikke masker, man bare lar de stå der, ubrukte til det blir behov for dem; det vil si til andre delen.

Så langt er jeg altså kommet.

18.5.08

Hvis nupper er spørsmålet er Addi Turbo Lace-pinner svaret

Jeg har strikka sjalet Swallowtail av Evelyn Clark før - som millioner før meg :) Men da jeg så det hvite sjalet til Strikketrollet ble jeg som nyforelsket, og måtte bare strikke det én gang til.

Det jeg husker som utfordrende med Swallowtail Shawl sist gang jeg strikket det, var 1.) starten, og 2.) nuppene.

Etter å ha knekt startkoden sist gang, så gjensto nuppene. Og siden jeg etter råd fra flere strikkedamer har gått til innkjøp av Addi Turbo Lace-pinner viste det seg at nuppene heller ikke var noe problem her.

Statistikk Mønster: Swallowtail Shawl med 19 rapporter Budding Lace i stedet for foreslått 14.
Garn: Ukjent 2-trådet merinoaktig-garn kjøpt på spole hos Mauds for 247 kr. Jeg brukte 127 gram.
Pinner: Addi Turbo Lace 4 mm.
Tid: 1 uke


15.5.08

Bad hair day

A bad day at work (another story) ended in tears today. I know I shouldn't, and I suppose I will make reanbean feel awkward. But that's me, and this is my bad hair day.


I came home, found a note in my mailbox saying there were some yarn waiting for me at the post office. I thought it was the yarn I had ordered through eBay, and thinking it would cheer me up I went to get it. So, I did not think much about the size of the box (I have ordered a lot *blushing*); it was huge.

But looking inside the box over dinner making, finding a lot of Palette, I got confused, and it was first when I saw the letter from my swap partner at Ravelry I just started to cry. Of course because I was happy about it, but also because it was so unsuspected, such a big gift to get on a Thursday! On a very bad day in all other respect.
Not only yarn, but needles from Knit Picks, chocolate and a pattern for Latvian mittens. My DH was equally surprised finding me in tears with chocolate!

Thank you reanbean, I hope someone will make your day too! And - there will be mittens :D

14.5.08

Silkegarn? Nei, kamgarn.

Jeg er så heldig at jeg har bekjentskaper som er like garngal som jeg er (blitt). Det hender jeg investerer i dem ved å sende dem noe kvalitetsgarn, og da får jeg taket på dem og de får dårlig samvittighet og ved anledning så får jeg noe annet spennende garn tilbake.

Som garnet jeg fikk i posten i dag, fra Anjapanja. Som Vestlending har hun sugerøret rett ned i Hifa-bingen, og hun sendte meg kamgarn fra Hifa til et nytt vottepar etter hjertets lyst. Og se på den blanke overflaten! Det er virkelig så mykt og så tiltalende estetisk som jeg håper bildet formidler.


Garnet fins i 83 forskjellige farger, og jeg gleder meg til å komme til Bergen i slutten av juni og gå berserk på Hifa! Jeg har dessuten fått en bestilling på Hifa-garn fra en med-ravaler så gjør plass!

Takk skal du ha, Anjapanja :D (Siden jeg bare MÅ sveive opp ALT garn i sånne fine baller som du ser på bildet, så er fasongen litt forandra; håper jeg er tilgitt?)

Hva er kamgarn?
Med kamgarn (engelska worsted yarn, tyska Kammgarn) menar man en tråd spunnen ur långa parallelliserade ullfiber. Den korta ullen och brutna fiber avlägsnas före spinningen. Vid handspinning använder man ett par ullkammar för ändamålet. Vikingkammen har en eller två rader tänder, den engelska ullkammen har fem rader. Kamgarn ger släta fina tyger. (Sitat hentet fra Wikipedia)

(I tilfelle du ikke skjønte jeg var ironisk i første avsnitt: Jeg tror egentlig at jeg fikk garn av Anjapanja fordi hun vet jeg setter pris på kvalitetsgarn, ikke fordi hun har dårlig samvittighet.)

Silk yarn? No worsted yarn.
From a yarn friend in another part of Norway I got a present today. It was the silky, soft beautiful worsted yarn from Hifa. I am going to Hifa in June, among other reason because I proposed to Woolcotton to buy her some Hifa yarn and send it to her, but now that I got some samples from Anjapanja I can find 83 other reasons to go there for my self :)

13.5.08

Til inspirasjon

På forumet Hobbyboden la Irenesol fram en idé. Hva om vi som strikker og hekler kunne lage luer til kreftpasienter som mister håret? Ikke egentlig en KAL, men likevel så er det akkurat det det er! Hun har fått kjemperespons, og jeg er en av dem som har kastet meg på.
Så innen 1. oktober skal vi som deltar lage minst én lue som skal gis bort gjennom prosjektet OktoberRosa. Hvis du har lyst til å delta, ta kontakt med Irenesol her.
Jeg skal bruke det supermyke Wollmeise-garnet mitt til å lage enda en Felicity-lue. Jeg tenker som så: Det jeg liker må det være andre som liker også :)

Og enda mer inspirasjon ... Strikketrollet viste fram sitt hvite Swallowtail Shawl, og jeg bare falt totalt pladask!

Jeg er bedt av en venninne om å lage et sjal til en venninne av henne, jeg tror dette vil kunne bli et vakkert venninne-sjal.
Garnet ble kjøpt på Mauds for et drøyt år siden, og er supermykt, antageligvis noe merino. Jeg har strikka Prinseteppe av det (som jeg ikke likte, det ble for løst i fisken av dette garnet), og et Nøstebarnteppe - som jeg heller ikke likte fordi det var så utrolig kjedelig å strikke! Men dette garnet fungerer veldig bra til dette sjalet, og jeg har jo nok til å lage enda noen flere hvis jeg liker det når det kommer av pinnene også.

Let's be inspired by others!
Irenesol got a brilliant idea. What if we knitters and crocheters made a hat for people who have had cancer treatment and lost their hair? Sure, there are many nice hair solutions, but that doesn't fit all.
Many people thought it was a great idea, and I am one. By October the first we will knit a hat, and the hats will be given away as part of the project Pink October - the breast cancer awareness organization here in Norway. If you would like to participate please contakt Irenesol through her blog :D

I also found inspiration by The Knitting Troll to do a white Swallowtail Shawl
.

10.5.08

Mer bokkjøp på eBay

Og ikke overraskende, enda en bok om votter, denne gangen fra Estland. Dette er en bitteliten bok, et hefte faktisk på 40 sider. Det er 27 oppskrifter, både i tekst og bilder. Jeg betalte 64 kroner for den, rett i postkassa og ville uten tvil ha betalt det dobbelte! Selgeren var time_ward hvis du ønsker å følge med og se om hun legger ut flere eksemplarer. Men ellers ser jeg den er til salgs her for den nette sum av 27 kroner!

Boka heter Kirikindad og er skrevet på engelsk og estisk, av Aino Praakli. Hun forteller også om bakgrunnen for vottene, og er det særlige detaljer i teknikken så drar hun det fram og diskuterer regionale forskjeller. Reeniebeanie har laget flere av disse vottene, dette er en av dem.

Den er en av to bøker. Så nå gjelder det å få tak i del 1 :)

More books from eBay
I bought another book on mittens from eBay, or rather a booklet. It's from Estonia, and written both in Estonian and English, and have 27 different patterns. I bought it from time_ward if you want to check out if there are more.
Reeniebeanie have tried some of the mittens, please check it out.
This is by the way one of two booklets ... ;)

8.5.08

En prøvevott

Jeg deltar i en KAL (knitalong/strikk sammen-gruppe) hvor vi får en votteoppskrift gratis, og - hjelp av dem som har laget mønsteret.

Det er en vottesoppskrift fra Latvia, og selv jeg som har strikka, tja, 15? vottepar fra Latvia allerede, syns det er morsomt å strikke med andre og bli bedre på de teknikkene jeg er usikker på. I denne oppskriften var det to ting: frynser og tveband.

Nå har jeg strikka én vott, men jeg gjorde tre store feil på den.
* den første mønstersnutten fikk ikke nok kontrast så den syns dårlig
* jeg glemte å strikke en rad mellom hver mønstersnutt i hovedmønsteret så votten min blei ikke helt som jeg ville den skulle bli
* jeg glemte å forsikre meg om at jeg hadde nok garn til en vott nr. 2. Det har jeg ikke.

Pånytt vil jeg strikke vottene i Sandnes' Lanett, men nå planlegger jeg litt bedre kontraster i mønsteret. Jeg strikker igjen med pinner 2 mm, og sjøl så strikker jeg sånn at det er størrelsen Small som passer mitt prosjekt. De er litt store damevotter.

Har DU lyst til å strikke med andre kan du fortsatt delta, ved å melde deg på denne yahoo-gruppa.

4.5.08

FO. Flettevotter.

Oppskriften til disse vottene fant jeg i Fossnes sin Håndplagg (som jeg kjøpte på Mamutsalg i våres), men jeg har forandra littegrann her og der. Blant annet bestemte jeg meg for at flettene skulle gå mottsatt vei. Da er de speilvendte, ikke identiske. Jeg har heller ikke hekla den kanten som sto i oppskriften.

Garnet er det supermyke Debbie Bliss Baby Casmerino, på pinner 2,5 mm, det blir ikke siste gang jeg strikker i det garnet. Og så ønsker jeg meg fortsatt Strikkepanjas oppskrift, som jeg syns er hakket skarpere enn dette :D

2.5.08

FO. Himmelske votter :)

Da jeg la den første votten på vekta veide den 27 gram. Da jeg la den andre votten på vekta veide den - 27 gram! Jeg ble litt imponert sjøl, jeg ;D) (Hvorfor veie votter? Tja ... )

De er strikket i garnet Wollmeise 'Blue Suzanna' (kjøpt via nettet) og et kinesisk kasjmer-garn som jeg kjøpte på Pinnsvin Design for et drøyt år siden. Jeg la opp 57 masker, strikket vrangborden i 2 rett, 1 vrang (som heter corrugated rib på engelsk), og så økte jeg til 62 på hovedmønsteret. Mønsteret fant jeg i boka av Slava. Jeg brukte pinner 2,5 mm, og vottene er blitt helt supermyke, naturlig nok siden de er laget i reneste merino blandet med kasjmer-garn.

Heavenly mittens
These are knitted with Wollmeise sockyarn in 100% merino and off white cashmere yarn. I used needles 2,5 mm, and they became super soft. Each of the mittens weight 27 gram. I found the pattern in my very loved book about Latvian mittens by Mirdza Slava.

Helt feil.

Etter tips fra Knit-Marie tok jeg testen. Det beste som kan sies er at jeg kom bra ut, hvem ønsker ikke å bli forbundet med Paris? Paris har mye bra, det er likevel ikke min by. Men artig lell :D


You Belong in ParisYou enjoy all that life has to offer, and you can appreciate the fine tastes and sites of Paris.

You're the perfect person to wander the streets of Paris aimlessly, enjoying architecture and a crepe.

1.5.08

It's dead but it won't lay down

Det var i hvert fall det jeg trodde da jeg tok fram den nye garnmaskinen min og skulle snurre noe garn i dag. Bare surr, bare surr, bare surr. Og sånn fortsatte det - alt garnet snurra seg inn og under og over, men ikke der det skulle.
- Men dette er tynt garn, tenkte jeg. Prøv noe annet.
Og det gjorde jeg med like magert resultat. Det var akkurat som om snurra oppå var for kort til den metallpinnen som skal holde garnet på plass, og styre det på. Til slutt tok jeg garnet ut av metallpinnen, og snurra mellom fingrene mine i stedet.
Resultat? Flotte brannmerker der garnet har gått.

Men så løsna maskinen fra benkeplata - som jeg har kjøpt etter enda en anbefaling fra damene*) på Bagel'n'Juice på Husfliden til den nette prisen av 480 kr. - og i det jeg tok i den løsna metallpinnen som skal styre garnet, og jeg skjønte ... at jeg ikke hadde dratt den ordentlig ut og dermed ikke satt den i rett vinkel til snurra.

Etter dét gikk alt som en drøm; se det vakre nøstet jeg laget av Wollmeise-garnet mitt. Nesten synd å begynne å strikke av det ;)

*) Legg merke til at jeg bruker ordet damer når jeg er irritert på jentene ;)

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...