24.1.08

En oslodame vender hjem

Inn døra i den vakre leiligheten vår i Oslo møttes jeg av en bukett tulipaner fra min kjære - en leilighet som bortsett fra disse blomstene er helt totalt tom. Var helt tom. For hva var det første jeg gjorde? Dro på shopping selvfølgelig.

Siden jeg skulle flytte med fly denne gangen ("Pakk ditt hele og fulle liv i en 20 kilos koffert." En eksamen jeg strøyk i og måtte betale overvekt for.) så har jeg de siste par månedene ikke handlet stort i Bergen. De tre siste dagene kan man vel si jeg har bidratt både med miljøødleggelse av verste sort og til kapitalismens siste kampetrekning. For i Oslo kunne jeg ta med fullt oppladda lommebok og ta runden. Så nå har vi i hvert fall kjøkkenbord ... Senga fra IKEA var for bred for oppgangen så jeg ligger fortsatt på liggeunderlag i stua. Som også er helt tom, bortsett fra en flatskjerm :D
Heldigvis kom vi oss avgårde til IKEA igjen i går så vi fikk bestilt ny seng som skal komme i dag (midt i et middagsselskap et annet sted, men vi får løpe mellom, seng er viktig). Bokhyller? Sofa? Stoler til kjøkkenbordet? Tja, kommer vel etter hvert ;)

Og så har jeg rukket å male kjøkkenet, mens vi vurderer hva vi skal gjøre med gulvet i selvsamme rom: Ta av den fake parketten og få fram det gamle tregulvet eller prøve å leve litt med det og se om det vokser på oss? Vi lider av beslutningsvegring.

Men hva gjør alt dette i en håndarbeidsblogg? I mangel på ordentlig stoff kan jeg i hvert fall fortelle om et bokkjøp.
Som sagt har jeg shoppa litt. Jeg er veldig glad i å titte i antikvariat, og jeg har stukket innom enkelte av dem de siste dagene på vei til andre butikker. På Norlis antikvariat kom jeg over denne boka, Alettes Bulls Strikkebok fra 1933. Ikke bare er det endel elementære og enkle oppskrifter i den, men det ligger også personlige notater og løse mønstre i den. Jeg ser at endel kvier seg for å lage notater i bøkene sine, men for meg får de en ekstra dimesjon av det (jeg har blant annet en hagebok som har vært eid av forfatteren Johan Bojer som er full av hans notater).

Men det er ikke mange brukte håndarbeidsbøker å finne faktisk. Jeg spurte på et av antikvariatene om hvorfor det er sånn, og ekspeditøren svarte at det bare er sjeldent de fikk det inn. Jeg ser på enkelte tråder på Ravelry at enkelte bøker som er utsolgt fra forlagene, også norske, går for overpriser der borte, vi snakker tusenvis av kroner.

Jeg har noen prosjekter på gang som jeg kommer tilbake til når de har vokst litt. Og så venter jeg to store ladninger med garn og bøker fra USA. Til den nye adressen i Oslo :D

At last, established in our new home in Oslo I have been shopping like mad. We came to a totally empty flat (we're keeping our house in Bergen as a cottage ...), and shopping for table, bed, sofa, refrigerator etc. is mostly on my mind just now.

I have also taken some time to visit secondhand book shops in Oslo, and found a knitting book from 1933 by Allette Bull. It was full of her personal notes (which I enjoy very much) and also some old loose patterns from the same time.
It is hard to come by old crafts books, and I see from Ravelry that old books out of print goes for a lot of money. People tends to keep on to their books on these themes.

Since I have known for some time that I was to move from one city to another with airplane I have not bought a lot the last months. I am doing that now, amongst other things I have ordered yarn and books from USA. To our new address :)

21.1.08

Vi snakkes. Plutselig :)

Nå tar jeg koffertene mine og reiser fra Bergen. Jeg skal prøve veldig, veldig hardt å møte opp på Bagle&Juice tirsdag kl. 19, men hvis ikke så kan det ta litt tid før vi snakkes.
Plutselig :)

Leaving Bergen, meeting Oslo, it might take some time before I'm online again. See ya'.

16.1.08

Du ska' få ei da' i mårra ...

Igjen, inspirert av Be*mused har jeg shoppa litt i dag. Jeg har vært og handlet fargestifter. Jeg tenker som så at når jeg lager så mange mønstervotter for tida så kan jeg prøve og gjøre det ordentlig, planlegge litt.

Og siden jeg har fått så godt forhold til 'Palette' fra Knit Picks ville jeg kjøpe farger som reflekterte fargene jeg har i dette garnet. I butikken hadde jeg ikke med meg verken garn eller strikka votter så jeg måtte ta det på hukommelsen. Ut med én, inn med en annen, ut igjen med en annen fargeblyant. Og som syntes på bildet så huske jeg ikke så verst: Den grønne er mye bedre i virkeligheten enn på bildet, mens den grå ble litt for lys. Jeg sto med flere rosafarger i hånda, men ingen ligna på den sjokkrosa/sterkrosa jeg hadde strikket med.

Det er blant annet rosafargen i denne votten som gjør at jeg ikke kommer til å strikke den andre; den får bli en slags mønster-referanse. Da jeg så mønsteret i den nye boka mi om litauiske votter tenkte jeg umiddelbart at jeg ville lage et par votter med gul bunn og røde blomster. Men siden jeg ikke har gult og rødt i 'Palette' prøvde jeg meg med lys bunn og mørkere blomster. Men rosafargen ødlegger, den er altfor sterk for min del. Enten så må det være mer av den (i dette julemønsteret for eksempel) eller så kan den ikke være med, den er så dominerende.

Men nå har jeg i hvert fall fargeblyanter å prøve meg fram med neste gang jeg skal i gang med et vottepar.

Inspired by Be*mused's approach to pattern making I went berserk in the color shop today. The color pencils reflects the different shades of Palette I have acquired from Knit Picks.
It was not possible to find a pen which looked like the strong pink in this mitten. And I am not bothered. I don't like the color, and next time I'll make a pair of mittens only in off white with the pink alone. As part of the mitten I made it dominated too much, and I'll only keep the mitten as a reference.
Next time though, I have colors to play with before I knit the mittens.

13.1.08

En pinnedames farvel med Bergen,
del 2

forts, fra del 1

Det hender jeg overdriver her på bloggen ("Skal ikke vise nye votter før i februar" er den siste jeg husker), men når det gjelder at jeg skulle tagge Bergen med fem strikke- og hekleobjekter denne helga så klarte jeg faktisk det.
Selv om jeg var lettere kvalm, både over meg sjøl og over adrenalinen som føyk rundt i kroppen da jeg gikk mot stolpene jeg hadde sett meg ut.

Men ingen stoppet meg. En dame kommenterte meg i dag, men i høyst hyggelig tone:
- Så fint hekla, hørtes det ut som.


Noen erfaringer har jeg tatt med meg.
1. Ingen stoppet meg, dag eller natt.
2. Noen av snorene var for lange. De brukte jeg litt tid på å sy på.
3. Noe garn er lettere å sy på når objektet henger på en stang enn andre. Kashmer for eksempel var rota seg til, mens litt hårete ull var lettere.
4. Det kan være greit med votter uten fingertupper. Som Beas :)

Ja, ja. Da er jeg vel klar da? Takk for fem flotte år :)

12.1.08

Innlegg for votte-nerder

Advarsel: Er du ikke veldig, veldig interessert i votter, ikke bruk tida di på å lese dette blogginnlegget. Det er for de av oss som går med et skilt på brystet der det står Vottenerd. Hvis du har et skilt der det står Would be ... kan du kanskje også ha noe utbytte av dette innlegget.

Jeg har skrevet mye om votter i det siste. I hvert fall vist bilder av votteproduksjonen min. Både for min egen del og for dem som er interessert så tenkte jeg at jeg skulle gå igjennom noen punkter som vi vottestrikkere treffer på. Kommentare gjerne, og har du tips til meg og andre så tar jeg dem imot og lager et nytt innlegg om det seinere.

(Alle bildene er klikkbare.)
Fortsatt mye å lære
Enda jeg har strikka så mye og så mange votter gjenstår det heldigvis trick's of the trades. I en diskusjon på Ravelry hevdet jeg at det fungerer fint å ta med seg trådene oppover strikkinga i stedet for å klippe av og begynne på den samme tråden noen rader over. Og så viste jeg et bilde av min prosess. Og oppdaget da jeg så bildet hvor utrolig klumpete det så ut. Man kjenner ikke den pølsa av tråder når man bruker vottene, men pent er det ikke.
Men å kutte tråder og begynne tråder er ikke noe godt alternativ for meg. Så på den andre av disse vottene (midt i Ravelry-diskusjonen) inngikk jeg et kompromiss med meg sjøl. På små overganger kan jeg ta med meg trådene, men på det lange bordpartiet klippet jeg av de trådene som ikke skulle brukes.
Og ja, og jeg strikker inn endene underveis.

Spot the difference
For å få en pen avslutning på mønstervotter må diagrammet planlegges allerede fra første omgang. Når man som meg jobber utfra små diagram og ikke fulle vottemønstre kan man som her ende opp med et noe snodig resultat. Både høyre og venstre vott har pene avslutninger, men jeg glemte å tenke på at høyre og venstre vott burde ha begynt på hvert sitt sted i mønsterdiagrammet for å få de identiske på begge sider *noterer bak øret*

Overgangen
Et problem jeg ikke har funnet løsningen på er overgangen mellom omgangene. Som jo blir så tydelig når man strikker mønster. Min løsning har vært å alltid legge "sømmen" på undersiden hånda.
På venstre vott lager jeg tommelhullet på pinne 2, på høyre vott på 3. pinne. Da kommer sømmen på undersiden.

Hvorfor dampe?
Jeg har strikka hundrevis av votter (en annen historie) og overgangene fra den ene strømpepinnen til den neste ligger i hendene mine. Likevel blir det en liten klumpete stripe fure steder oppover hele votten. I tillegg så ujevner jeg dårlige dager og gode dager ved å stryke lett over når jeg har sydd inn alle endene og inn den nederste kanten. For det er ikke til å underslå at enkelte dager strikker vi strammere enn andre ;)

Ja, og så gjenstår bare fotograferinga :)

En pinnedames farvel med Bergen,
del 1

Én ting jeg har savna i Bergen disse fem årene jeg har bodd her er originaler. Joda, vi har Ottoen, men én ... ? Oslo er full av gærninger! (Ikke at jeg antyder at Otto er en gærning altså, han er bare seg sjøl og det er det virkelig ikke mange mennesker som er :))

Innerst inne tror jeg vel ikke at strikkegeriljavirksomhet gjør meg særlig original, dessverre, men det har vært minutter i dag da jeg har lurt på mitt eget vett: Voksen dame, i ansvarsfullt yrke, med villa i de beste strøkene og samboer som vil gå berserk om han ante han nærte en kontraspion ved sitt hjerte ... denne damen har i dag altså pyntet litt på Bergen.

Det som virkelig er mest overraskende er at folk bare gikk rett forbi meg der jeg sto og sydde på de fem strikke- og heklelappene jeg har laget. Jeg var jo bare glad for det, jeg.

Og hva skulle de sagt? Kanskje de tenkte det jeg sjøl tenkte:
- Hvem er denne gærningen?

Forts. følger.

9.1.08

Hysj ... hemmelig

Før jeg forlater Bergen har jeg bestemt meg for at jeg skal gi noe vakkert tilbake til byen. Det skal jeg gjøre ved å hente inspirasjon fra de svenske heltene mine, strikkegeriljaen. I løpet av helga vil jeg sy opp fem hekla stolpevarmere rundt omkring i Bergen. Jeg er i gang ...

Følg med meg :)

7.1.08

FO. Mystic Water Shawl

For snart ett år siden måtte jeg kjøpe vakre sjal. Nå er det sånn at jeg kan lage dem sjøl; jeg syns det har vært en drivende utvikling i løpet av ett år (hark, skryt, hark).

Ja, jeg kom i mål til slutt. Her også. Som med Hidcote Garden Shawl var jeg noe lei på slutten. For å si det mildt. Som BabbsHobbyboden var så snill (?) å regne ut for meg besto avslutninga av noen og tusen masker ...

I dag vasket jeg det, og dampet det lett. Jeg vet, det burde vært strekt (blokka), men jeg har rett og slett ikke noe som er stort nok å strekke det ut på. Jeg tenkte å bruke en trevegg, feste noen små spikre, men jeg har heller ikke noen trevegg som er stor nok! Og jeg syns resultate ble veldig bra ved damping. Poenget er jo at sjalet er godt krøllet sammen før strekking, og skal mønsteret komme fram må det strekkes. Og det gjorde det ved denne metoden også. Om ikke like bra.

Som syntes er det blitt enormt. Men fullt brukbart, og ikke bare hjemme i egen stue. Med det rette skjørtet og en hvit bluse gleder jeg meg allerede til å bruke det ved anledning.

6.1.08

Blogger kan brukes til så mangt ...

... blant annet å dokumentere sine forkjølelser ;p) Nå vet jeg altså at det er 10,5 mnd. siden jeg sist var forkjøla, men vet aldri når man blir stoppet på gata og spurt om det, ikke sant?

Vegeterer på sofaen med te med honning i, ullskjerf i halsen, ullpledd over føtter med ullsokker, strikker den avsluttende kanten på Mystic Water Shawl (grøss&gru), og deler med alle som er innom denne mosaikken av vakre bilder fra flickr.com (tips: søk på mittens).

Jo da, jeg har det bra :D

--- Edit ---
There seem to be necessary to write some English words here. This mosaic, these pictures are some of my favorites on flickr.com. None of the above beautiful works are mine.
But they stretch me :D

4.1.08

Årets første ferdige ...

Det ble et votterpar jeg har jobba litt med de siste ukene, jeg kaller dem Latviske votter nr. 2b. Det er litt slit fordi nesten halve votten består av omganger som strikkes med tre tråder. Og da går det sakte. Jeg har laget et annet par tidligere, Latviske votter nr. 2, men der feiga jeg ut og brukte et to-farget mønster i hovedmønsteret. Men jeg er fornøyd med at jeg kom tilbake til disse med tre-tråda mønster, og gjorde dem ferdige.

Det er litt tilfedlig at det ble vottene som ble ferdig først. Jeg har to andre prosjekter på gang også, Mystic Water Shawl og Prinseteppet. Og siden jeg flytter til Oslo 21. januar har jeg satt meg som mål å være ferdig med uferdige prosjekter til da.

Så - ingen nye votter i denne bloggen før i februar ... hvis jeg ikke er superrask med å bli ferdig med sjalet og teppet da ;)

1.1.08

Summa summarum 2007


Takk for det gamle til alle som har vært innom og kommentert prosjektene mine det siste året. Uten dere spørs det om jeg hadde giddi, gitt, så tusen, tusen takk. Og så håper jeg at dere finner noe av interesse her i den kommende året.

Godt nytt år :D

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...