25.11.08

Details, dear Knitters, details

Jeg er ferdig med et par nye sokker, og egentlig er de ikke framvisningsobjekter. Jeg ønsker bare å argumentere for et poeng som jeg oppdaga underveis.

Elite snakker mye om garnkvalitet, og jeg har lært mye av hennes - kall det - snobbete måte å betrakte et garn som man skal strikke timesvis med. Kvalitet trenger ikke å ha noe med prisen å gjøre, som jeg har snakket om tidligere, kvalitet er at garnet faktisk kan brukes til det det er ment som. Et mohairgarn som deler seg når man strikker sjal eller ren ull som klør eller nupper er eksempler på typen garn dårlig kvalitet. Eller som dette tilfelle: Et sokkegarn som per definisjon skal strikkes på tynne pinner og som deler seg er ikke et godt garn selvom det er et dritdyrt garn, pardon my French.

Jeg kjøpte et sokkegarn som består av merino, bambus og silke, egentlig en veldig god kombinasjon fordi det gir slitestyrke kobla med en fin overflate. Men det deler seg. Når man må bruke masse tid på å strikke tilbake, plukke opp, felle og rette feil så blir strikking kjedelig. Når man kan legge skylda på garnet og ikke egne mangler blir det enda kjedeligere.
Garnet er Lotus Yarns Bamboo Rain.

Jeg har strikka de samme sokkene i Wollmeise og da hadde jeg ikke det problemet. Så jeg tror jeg går tilbake til det.

Nice socks but I didn't like the yarn because it split when knitting. When I knit on thin needles - which one must on these kind of socks - it's a really bother when the yarn is difficult to catch. I have knitted the same socks with Wollmeise, and that's another matter because it is tightly plied.
So now I know.

17 kommentarer:

 1. Anonym25.11.08

  Helt enig med deg. Hvis garn ikke funker til å strikke med, da har det virkelig ikke oppfylt sin misjon..!

  Hva slags garn var dette da? Slik at vi andre kan styre unna ;-)

  SvarSlett
 2. Viktig poeng i garnkvalitetsdebatten. Veldig mange henger seg opp i pris (på begge sider) og ikke bruk.

  Og jeg står gjerne frem som garnsnobb :)

  SvarSlett
 3. Unsepus, jeg har lagt det inn i innlegget også, men det er Lotus Yarns Bamboo Rain.

  SvarSlett
 4. Jeg kan vel ikke kalle meg en garnsnobb...men det er et viktig poeng at garnet er brukandes! Jeg har en forkjærlighet for Silja sokkegarn- nå er sokkene mine et år gamle, og fremdeles ikke hull på hverken det ene eller det andre(eller femte....)paret:-), selv med daglig bruk....
  Strikka ei jalle i Føn- ser flott ut, men pyton å strikke med:-(

  SvarSlett
 5. Det skulle stått jakke....

  SvarSlett
 6. marit, ja, jeg lurte på det der med jalle ;D) Godt å få det oppklart ü

  Jeg forstår snobb i beste betydning av ordet: En som er kritisk til det garnet som brukes. Om det er norsk, tysk eller amerikansk, dyrt eller billig, hypa eller gammeldags - det spiller ingen rolle så lenge det fungerer til formålet. Silja fungerer til sokker har du funnet ut, da er det et godt garn da :)

  SvarSlett
 7. Anonym25.11.08

  Kall meg gjerne snobb, men skal jeg bruke dagesvis på et prosjekt så skal det være hyggelig underveis og jeg skal kunne hvile øyet på noe som er godt å se på.

  Dessuten må det kunne brukes etterpå. Dette er f. eks. en av grunnene til at jeg ikke liker garn som Evilla - er en skog å strikke med og klør etterpå.

  Cashmere sokkegarn er en drøm å strikke med - men kan ikke brukes anten i sengen etterpå - så da begrenser det seg selv.

  Synes det er helt greit med snobbing jeg.

  mvh Ma-2 som har glemt passordet.

  SvarSlett
 8. Ser at veldig mange bloggere nå har begynt å skrive om sine erfaringer med garn, både til selve strikkingen og hvordan garnet fungerer i bruk. Veldig positivt! Tusen takk!
  Det er jo spennende å prøve nye garntyper man har lest om på nettet, men etter å ha prøvd mye rart, har jeg kommet til at vi har veldig mye fint NORSK garn også! Garnprodusentene burde spørre oss som strikker hva vi vi ha - da ville de fått mange gode forslag!
  Ellers vil jeg jo - siden det er snakk om sokkegarn her - slå et slag for Sisu, som minst er på høyden med de utenlandske sokkegarnene både når det gjelder farger, strikkeegenskaper og slitestyrke.

  SvarSlett
 9. annepålandet, der tar jeg deg på ordet. Jeg skal - fordi du foreslår det - kjøpe meg et par nøster med Sisu og si hva jeg mener om forskjellen. For eksempel til Wollmeise.

  SvarSlett
 10. Vi er vel i grunnen ganske heldige her til lands, som både har mye bra norsk garn tilgjengelig og samtidig får tak i morsomme utenlandske garn i større forretninger og på nett.
  PS: Finfine sokker!

  SvarSlett
 11. Yarn reviews are much appreciated. It's great to hear other people's experiences with specific yarns. Thanks!

  SvarSlett
 12. Glemte å si at jeg digget sokkene! Og at mønsteret kom så vakkert frem i det hvite garnet.

  SvarSlett
 13. Lovely socks. Very nice work you do.

  SvarSlett
 14. Anonym25.11.08

  Du trenger jo egentlig ingen unnskyldning for å gå tilbake til Wollmeise da, hehe. Synd med sokkene, men de SER ihvertfall helt fantastiske ut! Koselig å se deg igjen :)

  SvarSlett
 15. Hmmm, jeg mente ikke å sammenligne Wollmeise med norske garn da - jeg mente mer generelt. Har aldri prøvd Wollmeise jeg, men har jo sett at fargene der er usedvanlig flotte, i hvert fall de fargene du har vist på bloggen din. Tror nesten ikke jeg ville hatt hjerte til å slite dem ut. Sisu bruker jeg til sokkene som jeg sliter på hver dag - uten at det gjør noe. (Og uten at de egentlig blir noe særlig slitt heller, foresten - altså GOD kvalitet!).

  SvarSlett
 16. Annepålandet, og det sier du nå, nå har jeg vært og kjøpt Sisu ;D
  Jeg tenkte heller ingen konkurranse mellom de to garnen, mer en sammenligning mellom en kjent og en - for mange - ukjent. Ideen var veldig god, og jeg er i gang. Takk :)

  SvarSlett
 17. Haha, du er en forskersjel! Dette blir spennende. La meg gjette på at du kommer frem til noe sånt som:
  Wollmeise = søndagsgarnet.
  Sisu = hverdagsgarnet.
  Det stemmer kanskje med prisnivået også?
  Dette er veldig nyttig - sikkert flere som synes det også.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...