22.10.08

Pinner

For snart et år siden ønsket jeg å betale en medstrikker for noe hjelp jeg hadde mottatt fra henne. For at det ikke skulle være helt unyttig spurte jeg henne hva hun ville ha, og hun fortalte det var pinner hun ønsket å bli betalt i.

- Men det må være PT-pinner, jeg er litt spesiell når det gjelder pinner. Sa hun.

Svaret overrasket meg, og til og med i dag husker jeg at jeg ble litt skuffa: Jeg ønsket å gjøre noe hyggelig for henne og så var hun så kravstor!

Uansett, det ordna seg, det vil si det ordna seg ikke for jeg fant ikke PT-pinner her i Bergen så hun fikk noe annet i stedet. Men historien slutter ikke der.

I uka som var var jeg en tur i Bergen, og fikk anledning til å komme på strikketreff. Mens jeg strikka og lytta til nøstebarnforfatteren Kathrine Gregersen observerte jeg en dame på andre siden av bordet. Hun strikket det vakreste blondesjalet man kan tenke seg, i florlett og supertynn mohair. Men det gikk en gys nedover ryggen min da jeg så hun strikka det på noe jeg tror må være Pony-pinner. Hvis du ikke vet hva Pony-pinner er kan jeg bare si det kan sammenlignes med butte tresleiver – det skulle vært forbud mener jeg, å selge dette under navnet strikkepinner. Heldigvis er jeg blitt gammel og vis, og går ikke bort og sier:

- Du hadde virkelig fortjent noe bedre!

Selvfølgelig er jeg påvirket av de andre strikkerne på strikkekafeen, og gjennom blogger og gjennom blader, men det er jo ikke bare til det vonde å bli utsatt for et massivt kjøpepress av Harmony Wood-pinner heller. Jeg er i hvert fall en av dem som har skjønt at det er forskjell på butte sleiver og på strikkepinner. Det tok ett års tid (for ikke å snakke om noen tiår ...), men det gikk inn her i hvert fall.

Så hvis noen vet hvilken dame det er jeg snakker om så foreslår jeg at du gir beskjed til mannen hennes at hun bør få love til å bruke noen penger på nytt verktøy


- Redigert seinere på dagen -

Oj! En gang skal være første gangen: Jeg har fått en privat melding om at innlegget mitt nok kunne oppfattes nedlatende mot avbildede person, og i ettertid så kan jeg se at det kan oppfattes sånn. Så jeg tok bort bildet.

At jeg støter andre, på et generelt grunnlag, er jeg mindre opptatt av. Dette er min blogg og her mener jeg akkurat det jeg mener. Når det er sagt: Jeg har ikke gått inn for å være nedlatende mot alle som bruker Pony, det jeg prøvde å si var at jeg sjøl i løpet av det siste året har gått fra å ikke reflektere over pinner til å bli like sær (og jeg mener jo fra mitt ståsted i dag at det ikke er det minste sært ;p) som hun jeg starta med å fortelle.

Flott at dere gidder å diskutere med meg, sjøl om dere tror at jeg har satt meg opp på min høye hest :D)

15 kommentarer:

 1. Anonym22.10.08

  Hos meg har visst ikke dette med pinnene gått inn ennå ;-) Jeg har pinner fra Pony, Inox, PT, Drops, Addi og Gjestal og bruker dem alle med åpent sinn. Det eneste jeg ikke er glad i er lange, rette pinner, de bruker jeg nesten aldri.

  Nå skal det sies at jeg ikke har prøvd KnitPicks og Harmony Woods, så det er vel slik at jeg ikke har sett lyset. Men smak og preferanser er jo forskjellig, da - og jeg syns det er veldig synd om det skal være slik at de som syns det er greit å strikke med de pinnene de allerede har skal måtte gjemme strikketøyet under bordet for å unngå misjonering om at de burde investere i noe nytt og bedre ;-)

  (For min del er det faktisk en økonomisk prioritering som gjør at jeg ikke har prøvd de "finere og bedre" pinnene. Jeg har en eske full med pinner hjemme, og de fungerer som de skal. Med andre ord kommer jeg til å bruke dem til de blir ødelagte :-p )

  SvarSlett
 2. Anonym22.10.08

  Jeg får visst holde strikketøyet under bordet når vi ses på SnB... :-)

  SvarSlett
 3. Det gjelder vel med strikkepinner som med alt annet: Smak og behag kan ikke diskuteres...
  Men Unsepus er jo inne på noe meget vesentlig - nemlig det økonomiske aspektet. Mange strikkere (f eks meg selv) er over den første økonomiske kneika og kan leke oss litt med nytt verktøy i ny og ne, mens f eks unge i etableringsfasen har andre prioriteringer. For det er ikke til å komme fra at det koster. Og man vil jo helst ha råd til litt GARN også!
  Det gjelder forresten ikke bare verktøyet - men også HVA man strikker. Den nye strikkebølgen er veldig trendpreget. Det er nesten blitt sånn at man må unnskylde seg om man strikker gode, gammeldagse raggsokker av tykt sokkegarn, og ikke tynne sokker med fletter og hullmønster på pinne 2. Så her gjelder det å beholde roen og ikke la seg påvirke av motepresset! Moralen er: Det finnes ingen regler - gjør som du vil! ;-)

  SvarSlett
 4. Jeg er nok en av disse unge i etableringsfasen og er enig i at det burde være fritt fram å strikke med de pinnene man vil uten å få skjeve sideblikk! Viktigst er det at det ikke blir slik at folk ikke tør å bli med på strikkecafe og lignende fordi de ikke har "bra nok utstyr".
  På den andre siden er det klart at det kan bidra til strikkeglede med godt verktøy, og jeg er glad i bambuspinnene min og vil ikke tilbake til metallpinner.

  SvarSlett
 5. Anonym22.10.08

  Jeg har noe Ponyer, Inoxer og annet rart - men de burde nok få et annet liv enn i skuffen - i.e. sendes til fyllinga for opp av skuffen for annet enn fyllinga kommer de aldri.

  Her er jeg helt helt enig - Verktøy må være godt.

  Jeg gikk engang i ungdommen på snekkerlinja og fikk innprentet av min gode lærer at kjøp heller lite og bra enn mye og dårlig - har holdt deler av det resten av livet - kjøpt bra - men så var det mye da....

  SvarSlett
 6. Er forsåvidt enig med deg - å strikke med f.eks. Harmony Wood er noe helt annet enn Pony e.l. - men de gjør jobben så jeg bruker de like godt. Nå er det da også begrenset hvor mye man kan strikke med ett sett HW strømpepinner, som jeg har ;)
  -om ikke nyetablert, så mener jeg selv jeg er ung ennå! (dårlig råd har jeg hvertfall!;) )-

  SvarSlett
 7. Ponyene mine er parkert, men jeg har fremdeles ikke gått til innkjøp av HW, selv om jeg har råd. Litt fordi de er så voldsomt fargerike, og så fordi jeg er glad i mine Addi. Og litt i trass, jeg synes det er mye hype rundt HW. Men kanskje neste gang jeg skal strikke lace? Strikk tre sammen er noe dritt uten skarpe pinner.

  SvarSlett
 8. Tenk så mye penger menn bruker på verktøy, der skal skrutrekkeren være fra Bacho og drillen hete Hilti. Så klart vi skal være like kresne når vi kjøper våre verktøy: strikkepinner. Har man råd og lyst, skal man ikke ha dårlig samvittig for å legge i noen ekstra kroner å dyrke hobbyen sin. Eller melde seg inn i dyre garnklubber :-D

  SvarSlett
 9. Synes da det er litt drastisk å hive strikkepinnene på fyllinga, som noen nevner her. Da må jeg få nevne et snedig gjenbrukstricks som jeg lærte av en dyktig strikkedame i helgen: Hun mente at de rette metallpinnene fra gamle dager ikke egnet seg til strikking i det hele tatt, og hadde laget sånne dingser til å sette tommelmasker o.l. på av dem - hadde bøyd dem til så de lignet en stor sikkerhetsnål. Du får jo kjøpt sånne ferdig også, men når du har en del strikketøy på gang samtidig, trenger du gjerne en hel del av dem. Smart, syns jeg! Gjenbruk er vi for! :-)

  SvarSlett
 10. Kanskje jeg burde lagd et innlegg der ingen pinnenavn ble nevnt, men Harmony Wood er jo bare de lux-versjonen da, jenter, de som er i andre skalene av Pony! PT-pinnene (addi), noen bambuspinner, sylskarpe Inox-pinner, de koster på prikk like mye som Pony-pinner, så hvorfor velge Pony da?
  Uff, nå surrer jeg meg bare inn enda mer her, kjenner jeg. Jeg bare avslutter med å si: Lytt til Supernøtt, gå for gode strikkepinner :)

  SvarSlett
 11. PS: Dessuten heter denne bloggen med pinner så da burde jeg vel våge å stå for det da ;)

  SvarSlett
 12. Det ER forskjell på pinner, og det ER forskjell på garn. Jeg mistet alle pinner og heklenåler og synåler-you name it- i en brann for snart 5 år, og har fått litt her og der og kjøpt etterhvert som jeg har trengt størrelsene, så mange av de jeg har er vonde å strikke med, men blir brukt fordi det faktisk er de jeg har. Kjøpte imidlertid et sett KnitPicks via en bokklubb tidligere i år (4,5 og6mm), og de slåss vi om å bruke, ungene og jeg! Jeg lurte faktisk på å begynne å samle strikkepinner som gave til yngste datteras konfirmasjon om fire år...
  Uansett- vi er vel stort sett enige i at det er mer moro å strikke med godt verktøy, men at det er så moro å strikke at man gjør det selv om verktøyet er dårlig!

  SvarSlett
 13. Huff, det var jo ikke meningen å virke kravstor da! For jeg tenker at det var meg du mente?

  Jeg ble superglad for gaven uansett jeg:D

  ja, jeg er usannsynlig treg med å lese blogger nå om dagen.

  SvarSlett
 14. Anonym6.12.16

  Jeg håper jeg aldri møter deg, Pinneguri / Ann Myhre.
  Å kritisere offentlig hva en person svarte deg på spørsmål om hva hun ønsket seg!?! Å gjøre narr av og kritisere hvilke verktøy andre mennesker/håndverkere velger å bruke?!? Sjelden jeg støter på så ubehagelig og pinlig lesing som det her. Signerer meg som anonym da jeg ikke vil risikere å utsettes for evt annen uberegnelig adferd fra din side

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...