21.10.08

Nye masker eller nytt garn?

Det aller beste med å treffe folk er diskusjoner, gode diskusjoner. Gjerne uvante diskusjoner, eller som her om dagen, på noe jeg ikke hadde tenkt over og som jeg har brukt en del tanker på i ettertid.

Det starta med at jeg traff I. på Pinnsvindesign i Bergen. Jeg kjenner henne fordi hun fortalte på Ravelry at hun hadde lyst til å kjøpe noe av overskuddsgarnet mitt fra det lageret jeg kjøpte av Wollmeise fra I. på Nesodden. Så jeg står der i butikken i Bergen, det kommer inn en jente og jeg strekker ut hånda og lurer på om det er I. Og etter at hun har bekreftet så kaster jeg meg over sjalet hennes. Som hun har på seg. Som er noe av det vakreste jeg har sett (ved siden av Elites sjal selvfølgelig :). Det var et Laminaria (kan lastes ned gratis fra Knitty), strikket i mosegrønn Malabrigo Lace (entråda merinoull som gir 470 yards per 50 gram). Garn, farge og mønster var for meg en perfekt kombinasjon, og det syntes nok eieren av Pinnsvindesign også som ble like imponert som meg.

Egentlig strikker jeg på en del andre prosjekter for tida, men jeg hadde bare så lyst ... så jeg la opp masker og satte igang. Alle som har strikka på det sjalet vet at det er et enkelt sjal, men at det inneholder rare masker som vi (eller er det bare meg?) ikke kjenner så godt fra før av. Og mens jeg sitter og strikker på det kom jeg til å tenke på en samtale jeg hadde med A. ang. strikkekafekultur.

- Jeg skulle ønske det var mer fokus på masker enn garn, sa A.

Jeg som har litt dårlig samvittighet for å ha langa Wollmeise tenkte at egentlig har hun rett, men i praksis er det mye mer spennende med garn. På strikkekafe har jeg sittet og diskutert forskjellige typer f.eks. vrangmasker – som det jo er endel av. Men ingen ting kan få hjertet mitt til å svømme over som når noen kommer og legger et nytt, spennende garn på bordet.

Samtidig må det sies at de maskene jeg sitter og strikker på nå i Laminara-sjalet gir meg usigelig glede fordi det blir så utrolig vakkert. Men hadde jeg vært like tilfreds hvis jeg hadde strikket i et garn jeg ikke hadde vært fornøyd med? I don't think so.

Hvordan er det for deg? Når du strikker, er det garnet som er viktig, eller er det en ny maske, en utfordring? Det kan være et nytt mønster eller en annen måte å skjønne et mønster på, men det er i teknikken det ligger, ikke materialet.

13 kommentarer:

 1. for meg handler det om garnet, så oppskriften - og om jeg skjønner oppskriften - æ har en pretty basic tilnærming til strikking?

  SvarSlett
 2. Garnet er viktig, jeg gidder ikke bruke mange timer av livet mitt på å lage noe i dårlig kvalitet. Men for meg ligger den største strikkegleden i utfordringene. Å lære noe nytt og alltid ha noe å strekke seg etter. Blandet med gleden over å kunne lage noe raskt og enkelt når behovet melder seg.
  Konklusjon:
  utfordring 50%
  gleden over å skape noe 30%
  garn 20%

  SvarSlett
 3. Det er faktisk strikkinga (maskene) før garnet. Jo da, jeg er opptatt av å få i meg en passe mengde "kvalitetsfiber", men like mye dreier det seg om å lære, og mestre, nye ting og noen ganger også å sette hjernen i fri og bare la hendene jobbe ufortrødent med garn og pinner. I siste tilfelle er garnet viktigere enn i første. Samtidig mener jeg at man ikke skal bruke for mye tid med dårlig garn. Sluttresultatet skal jo vare en stund.

  SvarSlett
 4. Anonym21.10.08

  Her er det teknikken og det å gjøre noe som er spennende og utfordrende som er drivkraften, gleden ved å få til noe som ser komplisert ut, og det å lære nye ting. Jeg er også av de som synes at selve prosessen er viktigere enn det ferdige resultatet.
  Men så er jeg vel ikke akkurat kjent for å kjøpe det dyreste garnet heller:-)

  SvarSlett
 5. Jeg finner ofte oppskrifter først, så jeg kommer med et innspill til; snittet i plagget og passformen. Vel så viktig som garnet. Men jeg hadde vel ikke hatt huset fullt av garn, hadde jeg ikke falt for garn stadig vekk også. Og i tillegg har jeg nettopp investert i Barbara Walkers to første bind i Treasury of Knitting patterns, bare for å se på ulike masker. Strikkenerder? Vi?

  SvarSlett
 6. Oppskrift, så garn. Kjedelig oppskrift er kjedelig oppskrift, samme hvor lekkert garn jeg strikker i. Nesten uten unntak.

  Men det er ikke aktuelt å strikke i garn jeg ikke liker heller, ref. garnsnobbtråden.

  Må vel si meg enig med Siena, det er en sammensatt sak. Det hender definitivt at jeg starter prosjekter bare pga. garnet, kamelgenseren jeg strikket for en stund siden er et godt eksempel på det.

  SvarSlett
 7. sigh ... I'm sure it is all wonderful but obviously I must learn Norwegian!

  SvarSlett
 8. Garnet er viktigst for meg. Hvordan det føles når jeg tar på det, og ikke minst fargene :-)

  SvarSlett
 9. For TV strikking - dvs slike man gjør når man skal gjøre noe annet ved siden av - er garnet viktigst. Enkle sokker er ikke gøy å strikke uten godt garn slik at jeg kan glede meg over garnet underveis.

  Andre ting, som sjal, gensere mv. er mønsteret og utfordringen der som regel det viktigste. Når det skal sies så er jeg vel også ganske kresen mht hvilket garn jeg skal bruke til mønsteret da - og ved kjøpemønster er det uvanlig at jeg bruker originalgarnet.

  Men så er det slike forelskelser som den jeg fikk på Ally Pally for en uke siden, hvor garnet bare skrek om å bli strikket av og hvor garnet er viktigst.

  SvarSlett
 10. Ja, takk - begge deler!

  SvarSlett
 11. Anonym23.10.08

  Takk for skryt for sjalet mitt :) Artig å ha inspirert noen! Og - for meg er det garn garn garn, og så mønster. Og jeg er blitt en ekte garnsnobb også. Sukk. Det er dyrt det.


  Gaupe

  SvarSlett
 12. Det viktigste er at jeg liker garnet -- og deretter at jeg finner noe spennende å lage av det! Enkelte ganger en utfordring og andre ganger noe basic, det varierer.

  SvarSlett
 13. I love your Laminaria in that yarn, such a beautiful combination of colour and texture.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...