25.3.07

Sier som Silja ...


here but not here. Èn ting er at jeg egentlig skal holde på med større skriftelig oppgave (som jeg egentlig er kjempemotivert for fordi jeg skriver om noe som ligger mitt hjerte nær, men sjøl det kan man jo bli lei, ikke sant?), noe annet er at det er så fantastisk flott vær over Bergen for tida at hvem orker vel å drive med håndarbeide? Kremt, jeg gjør det også, men det er på et veldig lavt nivå. Veldig, veldig lavt.

Jeg driver i hagen. Eller sitter på loftet og har skrivesperre. Ofte begge deler.

20.3.07

Ferdig. Vest. Og hekla undring.


Da er jeg ferdig med to av prosjektene mine. (Egentlig tre, men det tredje har jeg ikke nevnt tidligere så jeg forbigår det også her i stillhet ... )

Jeg er ferdig med vesten i alpakka. Ikke helt fornøyd, men den er faktisk penere på meg enn som modell over stuestolen. Mønsteret er bare tatt rett ut av hodet, jeg er ikke noe flink til å strikke etter mønster har jeg oppdaget. Og så er jeg ikke alltid heldig med strikkinga uten mønster heller :D)))Og så er jeg ferdig med det hekla teppe, det blei sirkus 1 x 1 meter. Eller ferdig ... jeg har fortsatt noen løse tråder som må sys inn, og så er det dette med kanten. Har du forslag til hvordan jeg kan hekle en kant på denne? Eller kanskje jeg skal sy inn de halvene som står ut? Jeg har prøvd med blondekant og med å hekle staver mellom rutene, men det blei ikke noe pent, noe av det.

Forslag tas imot med takk!

19.3.07

Strikk7: Strikka bikini ;)


Hilde forteller i et innlegg på bloggen sin at det stadig er søk på strikka og hekla bikini hos henne. Uten at hun skjønner sammenhengen. Ikke at jeg har noe svar, men jeg tenkte på Hilde da jeg så bildene til utstillingen fra Hordamuseet som åpnet i går, søndag 18. mars 07.

Jeg rakk ikke å dra innom, men gjør det ved anledning. Og da skal jeg legge ut bilder av strikka bikini her, og bare vente på at folk kommer strøymanda på til bloggen min :D)

18.3.07

Strikk7: Folkestrikk på Hordamuseet


Strikkeåret her på Vestlandet fortsetter. I dag, søndag 18. mars, åpner Hordamuseets hovedbidrag, Folkestrikk. Den åpner klokka 16. Og Hordamuseet ligger så vidt jeg vet på Stend Jordbrukshøgskule i Fana. Correct me if I am wrong ...

Jeg hørte dem presentere utstillingen på radio her forrige dagen, og de fortalte at Helge Johansen som har strikket verdens lengste skjerf , skal komme og åpne utstillingen. Og vise fram verket sitt selvfølgelig. Det må vel være korrekt da å omtale det 3,5 km lange skjerfet som - Folkeskjerfet ;)

Det Hordamuseet var særlig stolt av å vise fram på utstillingen er stoppeteknikkene. Enkelte plagg er stoppet så mye at det opprinnelige nesten ikke er gjenkjennelig. Jeg gleder meg til å se alle de gamle mønstrene, jeg.

Den skal vare helt ut til desember så bor du ikke i nærheten har du likevel god anledning i løpet av året :)

17.3.07

Løp og kjøp!


På flyplassen i går titta jeg over bladhyllene, og fordi jeg hadde tid plukka jeg tilfeldigvis opp et tysk blad jeg aldri ville funnet å se to ganger på: Jeg kan ikke tysk.

Men inni bladet var det bare masse mønstre! Og mønstre kan lese, enten det er tysk eller japansk. Og for en overflod det var! Der var mønstre både for nybegynnere og for svært avansert, både arantyper, og rene mønster som av typen gulroten (hvis det syntes). Det var også et par rene oppskrifter, og der må jeg med mine manglende tyskkunnskaper melde pass.

Det lille bladet med det enorme innholdet koster 45 kr. og anbefales.

15.3.07

Streng. Må være det, veit du ;)


Dette er fire av de prosjektene som jeg skal ha ferdig før jeg gjør så veldig mye annet nytt. Det er tre hekla tepper, og en vest.

Her gjelder det å være streng!


WiP, lastet opp av bergensann.


Det første bildet viser et teppe jeg har holdt på med i flere år, nå er det på tide å sette en grense og si nok er nok. Det er vakkert, men veldig, veldig kjedelig. Hvor kjedelig? Det er helt stivt, antageligvis kunne det stå av seg sjøl om jeg satte det opp på kanten. Stivt at innsydde tråder.
Dette skal bli et lite teppe.

Det neste bilde viser et rosa teppe som jeg begynte med svært optimistisk, men som jeg egentlig aldri har likt på grunn av den burgenderfargede kanten. Men jeg har rett person å gi det bort til så nå skal det også bli ferdig.

Neste bilde viser en alpakkavest. Blei ikke som jeg hadde håpet, men jeg skal gjøre den ferdig.

Det siste bildet startet jeg med fordi jeg syns det første teppet var så vakkert. Og som er like kjedelig å holde på med ;/
Om jeg klarer å få det ferdig? Jeg tror vel egentlig ikke det. Men jeg lever i håpet.

13.3.07

Superpenger fra Supernøtt


Hvem trenger penger, egentlig, når bytting er så mye morsommere? Tilbake til naturalhusholdningen?
Nja, så radikalt er det vel ikke, men bytting er det likevel.

Fra Supernøtt har jeg fått disse vakre mønsterskillerne (markører), og i bytte har hun fått garn fra Pinnsvin design via meg.

De er spesiallaget til meg. Og - hvis jeg får lov til å være å navngi dem så vil jeg kalle dem opp etter det grønne nordlyset jeg så over Bergen i fjor, altså Aurora. Siden det er to par så må vel det andre hete Borealis ... Men kjenner jeg Supernøtt har hun vel navngitt barna allerede, originalt selvfølgelig?

Premien til meg selv når jeg blir ferdig med fordypningsoppgaven min i april (*sukk*) er at jeg skal få lov til å begynne på dette sjalet.

Og ta i bruk de vakre mønsterskillerene.

12.3.07

Ferdig. Skiraste sjalen/'Birch'


Jeg er ferdig med andre sjal i Sjalalongen, og jeg takker for drahjelpen.

Jeg blei veldig fornøyd med det. Både fargen og mønsteret passer meg veldig bra. Og det var et veldig enkelt sjal å lage, bortsett fra at det er stort. Og dermed tok litt tid. Jeg gjorde også en eller annen feil i begynnelsen så sjalet er ikke blitt helt symmetrisk. Men det gjør ingen ting ... :)

Hvorfor det heter Skiraste sjalen på ICA-kurirens hjemmeside, når det originalt heter 'Birch' og kommer fra Rowan, vet jeg ikke. Men mønsteret er i hvert fall det samme.

9.3.07

Ferdig. Bentes sjal/Mai-Liss' røykesjal

Ferdig med det første av to sjal jeg skal bli ferdig med denne måneden. Begge to er enkle sjal, men samtidig er begge store og dermed tidskrevende.
Dette er Bentes sjal, også kalt Mai-Liss' røykesjal fordi det er presang til en røykende venninne.Mønsteret

Jeg har brukt Tynn alpakka, nesten 5 nøster (250 gram), og nesten 2 nøster med Dales Pelican dekorgarn.
Jeg har strikket med en rundpinne på 2,5 mm

Jeg la opp 4 masker, og fra og med første omgang la jeg opp én maske i den ene siden. Etter 8 omganger begynte jeg med dekorgarnet ved å strikke opp og ned, og snurre dekorgarnet rundt alpakkatråden oppe. (Se bildet.)

Det er 6 omg alapakka mellom stripene 6 ganger; 7 omg mellom stripene 4 ganger; 8 omg mellom stripene 4 ganger; 9 omg mellom stripene 4 ganger og så tilslutt 10 omganger mellom stripene inntil det som sagt var 160 msk på pinnene.

Da begynte jeg å felle, midt mellom to dekorstriper.

Sjalet ble avsluttet med fire masker som ble felt rett av.

Er det noe uklart eller feil så gi meg beskjed.

8.3.07

Ikke vondt i lommeboka, men i armen ;/


Åh, jeg har så vondt i armen min etter Oleana-besøket :O

Født og oppvokst i Oslo har jeg alltid hatt - om noe i det hele tatt - et skrått blikk mot det som evn. måtte komme utenfra. Greit nok hvis det kom utenfor Norges grenser, men det som kom med lastebil fra, hva er det vi kaller det? Ja, distriktene ... det som kom fra distriktene måtte per definisjon være utdatert allerede da det dro fra den lille plassen i Norge et eller annet sted.
Fordommer er noe vi ikke veit vi har før vi ser oss sjøl utenfra, og den muligheten har jeg vært så heldig at jeg har fått ved å flytte til Bergen for noen år*).

Ikke bare ser jeg at det er her nesten all verdiskapning lages (olje og vannkraft), jeg har også opppdaget sånt som Oleana og Janus, ved siden av en del ting som ikke hører hjemme i Bergen direkte. Ikke at jeg helt omvendt, det er mye på Vestlandet jeg har lyst til å filleriste og skrike: Er dere klar over at dere befinner dere i år 2007?!
Men sånn grovt sett :)
Så i dag var jeg innom fabrikkutslaget på Oleana-fabrikken på Espeland. Det må sies at det er et stykke utenfor Bergen, i Indre Arna, tror jeg det heter. Det viste seg å være innenfor Oleanas-fabrikklokaler, og det var veldig eksotisk en 8. mars å vandre gjennom en så klassisk kvinnearbeidsplass. Og se alle de fargene som var der inne - jeg lurer på om de som jobber der er mer tilfredse og glade enn andre bare på grunn av fargene de omgir seg med hele dagen?

De hadde ikke bare salg på garn, men også salg på b-varer. Og de solgte også ordinære varer. Jeg fant genseren jeg skal ønske meg til årmålet mitt :)

Ved siden av garnet kjøpte jeg et par pulsvanter til 170 kroner.

Bildet til venstre viser garnet jeg kjøpte. Litt over en kilo, og kiloprisen var 75 kr. Så alt i alt, 305 kroner, inkludert pulsvantene.

Og der ser du grunnen til at jeg har så vondt i armen også. Nøstene måtte jeg nøste sjøl fra disse store rullene. Nå kan man jo argumentere for at det var kjipt av meg ikke kjøpe rullene, men det var av det fineste garnet, det er veldig tynt. Og 3 kilo av dét ... livet ville ikke vært langt nok.

Men - jeg kunne brukt det som presanger da selvfølgelig ;)

Fargene er veldig Oleana-farger. Jeg snakket så vidt med en annen dame som kom på garnsalget, en veverske som kjøpte 8 kilo garn. Jeg bemerket at hun hadde valgt seg jordfarger. Og hun svarte:
- Jeg prøver stadig vekk å komme bort fra disse fargene, men de er blitt meg, det er dette som er mitt landskap.
Veldig godt sagt, syns jeg; da betyr vel det at disse fargene er mitt landskap, dette representerer meg.

Men jeg lærte i hvert fall en ting. Neste gang jeg skal på salg på Oleana-fabrikken skal jeg trene styrke noen dager i forveien ...

-------
*) Bemerk, jeg er født og oppvokst i Oslo, så folk som kommer fra distriktene og flytter til hovedstaden, de har kanskje et annet blikk på dette.

7.3.07

Salg på Oleana-garn


I dag, 7. og i morgen 8. mars er det utsalg på garn fra Oleana-fabrikken. Salget foregår på Janusfabrikken på Espeland, mellom kl. 8 og kl. 19.

Sees vi?

6.3.07

Sjalalong 6. mars


Jeg er kommet over midten på det første sjalet jeg skal gjøre ferdig i mars. Det går mer garn enn jeg trodde, men til gjengjeld blir det også større enn jeg trodde. Så det er jeg fornøyd med.


Det er det første bildet i denne serien.
Det andre bildet viser det andre sjalet som får ligge på vent til jeg er ferdig med dette. Hvis jeg da ikke må ha mer garn til den hvite-og-rosa igjen da?
Det tredje bildet viser risposen som jeg bruker å ha garnet i. Veldig vakker, syns jeg, og praktisk.

5.3.07

Han har jeg møtt :)


For noen uker siden var jeg innom en garnbutikk i Bergen. Rett etter meg kom det en ung gutt, som begynte å spørre dama bak disken om forskjellige typer garn. Selvfølgelig veldig uvanlig, og jeg husker at jeg koste meg over den unge gutten i garnbutikken. Og i går dukket han opp i avisa, så uvanlig er han, Andreas Kristoffer Feet Martinsen, 17 år.

4.3.07

Dåpsluer


Barneluer, lastet opp av bergensann.

På Vestlandske kunstindustrimuseum så er det flere permanente utstillinger, blant annet denne med dåpsluer. For en fantastisk inspirasjonskilde det må være for den som syr. Og har barn :)

3.3.07

Strikk7: Kari Steihaug


Som nevnt tidligere - og som jeg vil komme tilbake til flere ganger i 2007 foregår det en storstilt prosjekt her på Vestlandet i år. Fokus legges på strikking, men på det som kalles kunststrikking.


De fleste - kvinner - i Norge strikker, men få driver med kunststrikk. Det gjør Kari Steihaug. Hennes utstilling på Vestenlandske kunstindustrimuseum som går fram til 15. april. Den heter Arvegods.

Se flere bilder fra hennes tidligere utstillinger.


Da jeg så utstillingen var det flere tanker som fløy gjennom hodet mitt. Blant annet lacefreaks strikkeregel nr. 3 To knit is to rip. If you cannot rip, you cannot knit. Å strikke er å måtte ta opp strikketøyet for at det endelige resultatet skal bli bra.
Godt sagt :)

Legger ved et par videosnutter fra utstillingen også.


Ideen er at kjolen skal rekkes opp i løpet av den perioden utstillingen varer. Dét må være godt planlagt :O


Strikket klassebilde med hjemmestrikka jakker og gensere av dem som er på bildet. Jeg og sambo hadde stor glede av å finne ut hvilken strikkejakke vi selv representerte. Jeg skulle nok gjerne tilhørt en, oppgav at jeg var en annen, men må innrømme i ettertid at jeg antageligvis var en tredje jakke.

Og så fant vi henne som blei flyvertinne, han som blei mattelærer, han som blei aksjemegler, hun som blei mobba. Jeg tror ikke skoleklassene har forandret seg siden vi var innom.

Fun :)

2.3.07

Er det puls er det liv


Hadde jeg vært vetrinær ville jeg vært allmennlege, en som både tar sjiraffer og rotter. Eller kanskje ikke sjiraffer, kanskje det hadde stoppa på esler? Eller for å si det på en annen måte: Her går det både i sjal og i pulsvamere for tida.Den første er Hildes hjerter. Hurra!, den andre er Bølger, Pinnsvin design, og den tredje er Kabelvogn. Første og siste er etter mitt hode, og er enkle flettemønstre.

Jeg er blitt inspirert av pulsvarmerbytteringen jeg deltar i til å lage noe jeg aldri har værti borti før. Altså, pulsvarmere. Jeg har de siste årene oppdaget at jeg har veldig kalde hender, noe jeg sjøl tror henger sammen med den lave pulsen jeg har for jeg har god sirkulasjon ellers (= hår overalt).
Så tenker jeg at pulsvarmere vil hjelpe meg til å holde meg varmere på hendene. Det blir spennende å se om det fungerer.

Jeg er fasienert av andres ideer til pulsvarmere. Queen Mudds Mudder stiller i egen klasse, men også EMs Design og Hildes pulsvarmere legger lista høyt.

Og så fins det jo endel gratismønstre å prøve på også ... :) Dette fra Drops for eksempel.

Ferdig. Hildes hjerter. Hurra!

Inspirert av Hildes pulsvarme-entusiasme har jeg laget min egen, som også har fått hennes navn, Hildes hjerter. Hurra!Så her kommer min andre oppskrift, la pulsvarmerne gå landet rundt :)

Garn: Shakun, kinesisk ull med 20 % cashmir (kan byttes ut med alpakka).
Pinner: 2,5 strømpepinner og en ekstrapinne til flettene, eller evn. ikke.

Legg opp 48 masker, strikk 6 omganger, lag en hullomgang på følgende måte: Strikk 1 maske, kast på tråden, ta en maske av og strikk neste, ta den forrige over (fell).
Strikk 8-10 omganger, og begynn på mønsteret. Mønsteret består av tre fletter, tett-i-tett med en vrang maske mellom.
1.-4. omgang: 1 vrang, 3 rette, 1 vrang, 4 rette, 1 vrang, 4 rette, 1 vrang 4 rette, 1 vrang, 3 rette, 1 vrang, 24 rette.
5. omgang: 1 vrang, 3 rette, *1 vrang, ta av 2 løst på ekstrapinnen, strikk 2 rett bak, strikk så de to som er på ekstrapinnen*, gjenta det mellom * to ganger til (tilsammen tre), 1 vrang, 3 rette, 1 vrang, 24 rette.
6. omgang: 1 vrang, 3 rette, 1 vrang, 4 rette, 1 vrang, 4 rette, 1 vrang 4 rette, 1 vrang, 3 rette, 1 vrang, 24 rette.

Dette er mønsteret. Sjøl valgte jeg å gjenta disse seks omgangene 4 ganger, men det avhenger jo av hvor lang - eller kort - du ønsker den.

Strikk omgang 1.-3. før du avslutter med 8-10 omganger rette pinner, lag en hullomgang, strikk 6 omganger rett og fell av.

Tips: Jeg valgte å ha en ekstra lang oppleggtråd for å kunne bruke resten til å sy inn bretten på baksiden - det er jo det hullmønsteret er til for, å lage en kantkant. Det samme gjorde jeg da jeg avslutta arbeidet etter fellingen, å beholde en ekstra lang tråd som kunne brukes som sytråd.

1.3.07

Pulsvarmer KabelvognDet er en opplagt grunn til at denne pulsvarmeren har fått navnet Kabelvogn. Kanskje litt rar, men den sitter veldig bra. Kanskje for bra til at det vil bli komfortabelt med tanke på at det er alpakka? Jaja, du får vurdere det sjøl, her er i hvert fall oppskriften:

Pinner: 2,5 strømpepinner med én ekstrapinne til flettene
Garn: Drops' Alpakka

Legg opp 50 masker. Strikk rett 6 omganger. Lag én omgang hullmønster ved å gjenta: *Strikk 1 msk., kast på tråden, ta 1 msk av, strikk 1 og ta den løse msk over (fell)*. Strikk rett 8-10 omg. Begynn på mønsteret.
1.-4. omg.: Gjenta *1 vrang, 4 rett*
5. omg.: Gjenta *1 vrang, ta 2 msk løst av på ekstrapinnen, strikk 2 msk rett, strikk de to msk på ekstrapinnen*
6. omg.: Gjenta *1 vrang, 4 rett*

Disse 6 omgangene danner mønsteret, og de gjentas 4 ganger eller så mange ganger som man ønsker at pulsvarmeren skal være lang.
Avslutt mønsteret ved å strikke omgang 1 tom 4, før man går over til ren glattstrikking igjen.
Strikk 8-10 omganger. Strikk én omg hullmønster som over. Strikk rett 6 omg og fell av.

Sy inn kantene oppe og nede.

Tips:
La det være ca 30 cm tråd igjen når du legger opp og kutt av ca det samme etter siste felling. Disse trådendene kan brukes til å sy inn kantene.

Har du meninger om oppskriften, er noe uklart eller feil, så send meg en kommentar, ikke sant?

--- Edit ---

I kommentaren ligger det et flott tips fra frøken ij. Hun viser til en lenke der man kan lage fletter uten den ekstra pinnen (og jeg er helt enig med alle som mener den er et herk, særlig på begynnelsen av pinnene ;o)
Jeg har ikke prøvd det sjøl så jeg kan ikke stå inne for at det fungerer. Men jeg skal prøve :)
Takk, frøken ij :D

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...