18.4.07

Blokking ...


Dette med blokking (legge et vått sjal under press, for eksempel med nåler spent i en ramme eller lignende) av sjal som er strikket i blondeteknikk (lace) har undret meg en del. Jeg har lurt på om det i det hele tatt er nødvendig, eller om det bare erstatter damping, som jo er en teknikk som er mer utbredt her i Norge. Jeg har skrevet litt om det tidligere.

Og så er jeg litt lat, også. Så jeg har tenkt at det strengt tatt sikkert ikke er nødvendig. Vaske det nye sjalet og så henge det opp til tørk har vært greit nok for meg. Og hvor i all verden skulle jeg blokke dette? Så jeg har ikke gjort det tidligere.

Men da jeg laget dette nye 'Birch', som jeg skal gi bort, tenkte jeg litt nøyere over det, og tok meg bryet med å tenke igjennom hvor jeg i så fall kunne legge det i press. Og det nærmeste er ofte det beste, jeg spente det opp på et teppe.

På forsiden syns jeg ikke resultate var så veldig forskjellig fra et vanlig vasket sjal, her sammenlignet med det grønne 'Birch' som jeg laget i mars. Dette med at mønsteret kommer mye bedre til rette etter blokking, at det åpner seg, som noen sier, det ser ikke jeg. Men det jeg ser er at formen blir penere.

Bildet viser det blå blokka sammelignet med det grønne som kun er vasket. Og kantene er jo betydelig penere på det blå. Og så ser det blå mer lacy ut (det er vel det som heter at mønsteret har åpent seg?). Men det syns ikke på forsiden, bare her på baksiden.

De er strikket i litt forskjellig garn, men likt nok til at størrelsen ikke skulle være så veldig annerledes. Så at det grønne er mindre er bare utslag av garnkvalitet, tror jeg, ikke av blockinga.

Konklusjon? Vet ikke ennå. Klarer ikke å bestemme meg for om jeg syns det er verdt bryet. Men som sagt, dét kan være utslag av at jeg er litt lat.

6 kommentarer:

 1. Anonym18.4.07

  Jag har stickat en halsduk med spetsmönster, men den bara rullar i hop sig så mönstret syns inte och den blir som en lång korv. Kanske det här med blockning skulle var bra för den?

  SvarSlett
 2. Har lurt på det der,ja. ...men eg må vel strikke meg eit sjal fyrst :-)

  SvarSlett
 3. Anonym18.4.07

  Jeg er litt enig med deg, jeg. Jeg er også litt lat, og bruker for det meste dampeteknikken! Eller bare lagt det vaskede sjalet utover på et stort badehåndkle. Det funker for meg!

  SvarSlett
 4. Har nettopp titten innom bloggen din og WOW her er det mye fint! Har et mål for 2007 om at jeg skal lære meg å hekle, så jeg tror jeg kommer til å se innom her for å få inspirasjon og gode råd!!!

  SvarSlett
 5. Lekkert ble det uansett synes nå jeg! Både det blå og det grønne er jo kjempelekkert! Selv kan jeg ikke hekle, så jeg skal ihvertfall avstå fra gode råd...*fnis*

  Ha en deilig dag!! :o)

  SvarSlett
 6. Anonym21.4.07

  Jeg har strikket maaange sjal... og normalt er jeg for lettvinte løsninger, men akkurat med sjalene så blokker jeg dem alltid :o)) Jeg bruker et par gamle hageputer som enkelt kan legges vekk etterpå. Og er sjalet for stort, så legges det rundt kanten på puta og så fortsetter blokkinga på baksiden *fnis*. Funker kjempebra. jeg blokket også det siste Chevron-skjerfet mitt. Det prøvde jeg å dampe først, men da ble resultatet litt halvveis så jeg putta det i vann og brukte en haug med nåler for å blokke det ut et døgn :o) Jeg syns formen holder bedre også når det er blokket. Vel, dette var MIN mening og erfaring, da, he he.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...