5.1.17

Prøvelapper i bokform

Jeg var så heldig å denne boka i julepresang, A Shetlander's Fair Isle Graph Book in Colour. Den er gitt ut lokalt av Shetland Guild of Spinners, Knitters, Weavers and Dyers i Lerwick i 2016, som en slags oppfølger til boka de ga ut i 2010, A Legacy of Shetland Lace.

Boka består for det meste av håndkolorerte diagrammer, og de som fant de to små bøkene som de antar er fra 1930- og 40-tallet vet ikke funksjonen bak dem.

Diagrammene er veldig spesifikke, med fargeforslag. I motsetning til vanlig diagram-bøker som består av prikker eller nøytrale fargetoner så fremstår disse mer som tegna prøvelapper - lapper de shetlandske strikkerene ville få hvis de faktisk strikka opp lapper for å se hvordan de fungerte sammen.

Innledningskapitlet som er skrevet av Carol Christiansen, forteller om forholdene for de som strikka ferdige plagg til salgs hos for eksempel varehuset Anderson & Co fra 188-tallet og framover. Blant annet hvordan det en stund var sånn at man strikka for varer som te og sukker, i stedet for penger. Det fikk til og med sitt eget uttrykk, Truck. Det var forbudt i Storbritannia fra 1831, men fortsatt på Shetland utover det. Heldigvis var det ting som blei til det bedre også. For eksempel at kvinnene som strikka etter hvert slapp å klippe, karde, spinne og farge sitt eget garn da det blei vanligere med fabrikkprodusert garn. På grunn av den store industrien dette utgjorde var Shetland unntatt fra ullrasjonering under 2. verdenskrig - som ellers gjaldt Storbritannia.

En liten artighet for oss norske er at på grunn av Shetlandsbussene - de små "smugler"-båtene mellom Shetland og Norge i perioden 1941 til 1945 - økte interessen for de norske strikketradisjonene som seilerne hadde på seg. Og i den ene boka som er grunnlaget for denne boka dukker det plutselig opp norske stjerner, men fortsatt i fargemetoden som brukes i Fair Isle.1

Jeg har ikke så mye erfaring med å strikke i denne metoden. Det krever både at man har endel farger og nyanser i samme garnkvalitet, og et nogenlunde godt øye for å sette sammen farger. Sånn sett er denne boka perfekt for oss som er usikre. Det er bare å finne border vi har lyst til å prøve oss på og finne farger som foreslått. Finull for eksempel, eller hvis man har tilgang til noen av de shetlandske garna, Jamieson & Smith og Jamieson's of Shetland.

Øverste er i Spindrift fra Jamieson's of Shetland, og den under er i Finull fra Raumagarn

Jeg har gitt ut ett mønster der det går an å leke seg med teknikken, vognteppet Fair Isle.

Det er strikka i Spindrift og består av en stor bord og en liten som alternerer - som også er veldig typisk for teknikken.

Har du lyst til å lese mer om boka så kan du lese en flott omtale der diagrammene i boka sammenlignes med andre typer diagrammer fra Shetland hos Knitsonic, og hos de shetlandske garnprodusentene Jamieson & Smith kan du se mer om fargevalg.

Jeg spår at vi vil få masse lokale strikkebøker framover, bøker som virkelig graver seg ned i detaljene og både ser det lokale og det universelle. Og jeg gleder meg. 

------
  1. Amerikanerne kaller alt som er flerfarget Fair Isle - som jeg har snakka om tidligere. Mens Fair Isle egentlig er like spesifikt som latviske votter, selbustrikking eller Bohus-strikking. 
Noen typiske kjennetegn ved metoden er at det aldri strikkes med mer enn to farger av gangen, at det ikke er motiv i norsk betydning (dyr, blomster og så videre), og at det er border av o'er og x'er som er symmetriske rundt midten.1

10 kommentarer:

  1. For et utrolig vakkert teppe!

    SvarSlett
    Svar
    1. Noen med skikkelig god fargesans som har strikka det, tror jeg?!

      Slett
  2. Nydelig teppe du har strikka!

    Ja den boka er flott, fekk kjøpt den på eit kurs i Fair Isle-strikk i haust. Dette var min introduksjon til FAIR ISLE-strikk og hovudet mitt arbeider med prosjekt og fargar eg ønskjer å strikka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje vi må ha flere samstrikk i 2017? ;)

      Slett
    2. Ja det hadde vore morgon. Har planer om å kjøpe garn hos "Malen og mor" til eit prosjekt, men veit ikkje kva.

      Slett
    3. Autokorrektur...... ikkje morgon men morro

      Slett
  3. Den boka så interessant ut. Vet du hvor den kan bestilles? Og det teppet var helt nydelig 😊

    SvarSlett
  4. Åh, den boka har jeg hatt skikkelig lyst på en stund nå. Men kanskje jeg klarer å holde meg til EYF. Der *må* jo noen ha den!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jeg sikker på. Og så godt å kunne få se den live.
      Heldiggris :D

      Slett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...