27.6.16

I et univers langt, langt unna ...

Vi har alle starta et sted, ikke sant? Ikke bare som en tanke i våre foreldres hoder, men også som strikkere. Og mønstermekkere.

Et av de første mønstrene jeg publiserte var babyjakka Laban.


Samme strikkepinnestørrelse hele veien går det vel an å tåle. Og at første knapphullet blei nevnt etter feil setning kunne også ha gått, det er ikke så viktig at knappene går helt ned, er det vel? At det ikke var summert hvor mange masker man til enhver tid skulle ha etter økninger og fellinger begynner å nærme seg uforsvarlig. Og en total mangel på forkortelser er vel over grensa for hva vi strikkere kan tåle.
Babyermer som er 30 cm? En strikkefasthet som tilsvarer noe i nærheten av 32 m per 10 cm - for det sto faktisk ingen strikkefasthet i mønsteret. Det blei lagt til og trukket fra masker og likevel var masketallet 150 masker.
At det ikke står at det skal felles under armene i bolen?! Å sy på stolpene før det klippes opp - når det skal sys på på baksiden?! Dampe plagget i stedet for å vaske det når det er ferdig?!

Kos deg! står det bakerst i mønsteret fra 2010. Jeg kan ikke tenke meg ett eneste menneske i hele verden som ville klart det. Stakkars folk som har prøvd seg.


Så nå er det retta. Oppdatert. Skrevet om? Det er fortsatt gratis og det er fortsatt kun 1 størrelse, men det skal i hvert fall være mulig å strikke etter det og kose seg.

Håper jeg. 

23.6.16

Klipping uten symaskin i silketweed

Magasin Duett kommer med en ny garnkvalitet i august, Silketweed. Det er en blanding av silke og lammeull.


Jeg er en av dem som er blitt spurt om jeg kan publisere et mønster i garnet så det foregår diskusjoner, sammenligninger, oppvisninger og deling av alle typer informasjon på bakrommet for å få dette ferdig. Fra oss, til dere. For egen del er det to som bruker sommerferien sin på å strikke opp modeller for meg.


Siden jeg planlegger noe som kan klippes opp var det viktig for meg å finne ut om det kunne klippes, uten symaskin. Alt strikketøy kan jo klippes hvis man syr sømmer med symaskin først. Men det er jo så kjedelig, det er mye bedre bare å klippe opp. Og som dere veit sier jeg at alt garn i ubehandla ull kan klippes uten symaskin, men hva med garn som inneholder silke?

Så jeg strikke opp en prøvelapp. På midten, som om det var klippekanten, brukte jeg heklemetoden før jeg la lappen 20 minutter i bløt sammen med litt ullvaskemiddel, Soak. Så fikk det tørke over natta og i dag klipte jeg opp - og jeg var minst like spente som noen av dere på om dette ville fungere.

Og jeg vil påstå at dette var akkurat som det blir i ubehandla ull så jeg går for denne metoden i mønsteret mitt. 

22.6.16

Ullen opplevelse

Når man er sin egen sjef jobber man mer eller mindre 24 timer i døgnet, 7 dager i uka. Men så, når man er ferdig både med en modell og et mønster åpner det seg en liten luke til frihet og man tenker for seg sjøl: Ah, nå skal jeg jammen strikke et mønster som ikke er mitt. Jeg har en egen perm som bare heter LYST! ...  Det er liksom min kø. Der legger jeg mønstre jeg har kjøpt og betalt, for en dag å titte igjennom og finne fram et mønster som jeg har overveldende lyst til å strikke.

Å strikke andres mønstre er en fin måte for meg å slippe å tenke hele tiden.

Da jeg var ferdig med damejakken Stril med stil var det Daffodil av Play Sweet Music-Anna som sto for tur. Jeg har ingen å strikke den til, men siden de er så utrolig i vinden for tiden så tenkte jeg at jeg ville prøve, jeg også.

Det er ikke alltid jeg gidder å strikke mønstre der jeg må lære nye ting, der jeg ser det er nye strikketeknikker å sette seg inn i, men siden dette var et lite plagg og jeg - som sagt - ønska å se hva dette babybukse-styret var, tenkte jeg at jeg ville gi det en sjanse likevel. I dette mønsteret var det i-cordavslutning og i-cordakant, og jeg oppdaga da jeg fulgte mønsteret at det både var veldig enkelt og utrolig effektive metoder som jeg kan bruke sjøl, i mine egne mønstre.

Buksa var i utgangspunktet et lite strikkeprosjekt så det var kjapt å strikke. Men dessverre blei det bare et så kalt erfaringsstykke. Grunnen til at det blei et mislykka prosjekt er at jeg opplevde noe jeg ikke har opplevd før, jeg strikka med et garn som vokste etter vask. Hvis man strikker en babyromper så er det til en baby man ønsker den skal passe, ikke en 4-åring ... Garnet jeg brukte var ubehandla merino fra Askeladen, og ja, den blei håndvaska så jeg veit ikke hva som skjedde. Som sagt, jeg har aldri opplevd det før.

Mønsteret koster 31 kroner (30 SEK) og kan kjøpes via Ravelry her. Anbefales på det varmeste. Bare velg garn med omhu ... 

12.6.16

400 farger og strikkefasthet er ikke problemet

Hva skjer hvis du blander ulike garnkvaliteter fra ulike leverandører? Eller for å si det på en annen måte, hva skjer hvis du blander forskjellig garn?
Svaret er at du får flere farger å leke med.
Under er det et bilde av fire forskjellige garnkvaliteter. Alle er ubehandla ull, og de har litt forskjellig løpelenged og de er spunnet litt forskjellig.


Det tynneste garnet er 2-ply jumper weight som er 230 m per 50 gram , mens det tykkeste er Pt2 som er 167 m per 50 gram. Finull er 175 m per 50 meter, mens Spindrift er 210 m per 50 gram og  (både Spindrift og 2-ply kommer i 25 grams nøster).


Det er så pass stor forskjell på løpelengden (tykkelsen) at man ikke skulle tro det gikk an å blande dem, uten å få et veldig ujevnt resultat. Men sånn er det ikke. Faktisk er det sånn at det er fire garn som er veldig bra å blande. Votten på bildet under er strikka i alle fire fargene og om du hadde kjent på dem ville du ikke merka hva som var fra hvilket garn.


Noe som leder til konklusjonen: Det er over 220 farger i Spindrift fra Jamieson of Shetland, det er 90 farger i 2-ply jumper weight av Jamieson & Smith, PT2 kommer i ca 45 farger og det er ca. 60 farger av Finull fra Raumagarn. Det skulle bli ca. 400 farger. Det er 400 farger det går an å blande, det. 

10.6.16

Strikkefasthet?!

I mønsteret damejakken Stril med stil foreslår jeg både Ask fra Hillesvåg og Supersoft fra garnbutikken Karmin. Ask har en løpelengde på 315 meter per 100 gram, mens Supersoft har en løpelende på 288 meter per 50 gram - altså nesten dobbel så lang og dermed mye, mye tynnere garn.
Hvordan er det mulig at samme plagg kan strikkes med samme garn med samme resultat, lurer du kanskje på?
Strikka i Ask fra Hillesvåg ullvarefabrikk. Det er
størrelsen XXS og den veier ca. 350 gram.
Foto: Josefine Henriksen
Og svaret er veldig enkelt: Det er ikke strikkefastheten på garnetiketten som er viktig, det er din strikkefasthet som er viktig. Når Hillesvåg sier at Ask har en strikkefasthet på 24 m per 10 cm så er det bare et forslag og anslag. Når Karmin sier at Supersoft har en strikkefasthet på 25 m per 10 cm er det bare et forslag og anslag. Det gjelder alle garn, uansett produsent - det er ikke det som står på etiketten som er riktig, det er det resultatet du får og liker som er rett.
Strikka i Supersoft fra Karmin og Magasin Duett, og Shetland Soft fra Malsen og mor.
Det er størrelsen large, og den veier 194 gram. 
Begge disse jakkene som er avbilda her har en strikkefasthet på 22 m per 10 cm, enda det ene er tynnere enn det andre. Den minste størrelsen veier mest fordi garnet er tykkere og har mindre løpelengde enn det tynnere, mens den største størrelsen er lett som en fjær fordi garnet er tynnere.

Derfor er begge forslag fra min side. Du må vite din egen strikkefasthet før du veit hvilken du vil ha. For hva skjer hvis jeg, som har strikka den tynneste jakka på 22 m per 10 cm, strikker med Ask ... ? Eller hva skjer hvis Camilla som har strikka Ask på 22 m per 10 cm skulle strikke i det tynneste garnet ... ? 

Damejakken Stril med stil

Noen ganger bruker jeg oppimot et år på et strikkemønster. Og lang tid er heller ingen garanti for at jeg får det ferdig.

Men noen ganger, noen lykkelige ganger, går det slag i slag, alt fungerer sammen: Idé, utførelse, tilbakemeldinger, teststrikking og bilder - og dette er en sånn gang.
Foto: Inger Nordberg Hestegrei
Denne gangen har det tatt ca 6 måneder fra jeg så Ingrids jakke til mønsteret blei publisert i går.

Ingrids jakke på Strikkestas i Bergen i mai '16
I januar viste Ingrid G fram ei damejakke hun hadde valgt å kalle Stril med stil. Den er en blanding av barnejakka mi, Bergen, baby! og blomsten i Stavangerlua. I tillegg hadde hun plassert perler midt i blomsten. Jeg - og mange med meg - blei totalt forelska. Så jeg spurte henne om det var greit for henne at jeg laga strikkemønster av den, og heldigvis sa hun ja.
Foto: Josefine Henriksen
Jeg fikk teststrikkere fort til alle størrelsene, og strikka sjøl en til ved siden av den opprinnelige jeg strikka for å sjekke om mønsteret fungerte.
Strikka i tynn ull.
Jakka strikkes ovenfra og ned, med en strikkefasthet på 22 m per 10 cm. Passende garn er den tynne ulla fra Malsen og mor, den som heter Shetland Soft, eller lignende kvaliteter, Ask fra Hillesvåg, Finull fra Rauma, Kauni, 2-tråda fra Sjølingstad, eller hvilket som helst garn som gir deg riktig strikkefasthet. Sjøl har jeg strikka i Karmins Supersoft og den veier "hele" 194 gram ... I blomsten er det brukt treforskjellige rester for å få liv, og det er også satt på 6 perler i midten av hver blomst.
Foto: Kari Anne Holt
Med en tynn heklenål er det relativt lett å plassere dem der de skal være. Eller har du en egen favoritt-metode så bruk den. Under følger en videosnutt på et minutt som viser hvordan det kan gjøres.

 

Mønsteret koster 40 kr pluss 25 % MVA for norske kjøpere, til sammen 50 kr, og kan kjøpes her.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...